Зони мішаних і широколистяних лісів

Про матеріал
Мета: Навчальна: : продовжити формувати вміння учнів складати характеристику природньої зони; Розвивальна: розвивати аналітичне мислення, навички систематизування та узагальнення; розвивати практичні навички школярів роботи з підручником, картою Виховна: виховувати відповідальне ставлення до природного розмаїття. Тип уроку: комбінований
Перегляд файлу

Тема: Зони мішаних і широколистяних лісів

Мета:

Навчальна: : продовжити формувати вміння учнів складати характеристику природньої зони;

Розвивальна: розвивати аналітичне мислення, навички систематизування та узагальнення; розвивати практичні навички школярів роботи з підручником, картою

Виховна: виховувати відповідальне ставлення до природного розмаїття.

Тип уроку: комбінований

Форма проведення: урок-подорож

Предмет: географія

Обладнання: презентація, Географі: підручник для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів/ С.Г. Кобернік, Р.Р. Коваленко. – Київ: Літера ЛТД, 2016. – 304 с.

Методи:

 1.  Репродуктивний.

 2.  Пояснювально-ілюстративний

 3.  Словесний (бесіда, розповідь)

План уроку

І. Організація початку уроку.

ІІ. Актуалізація опорних знань

  1.               Зупинка №1. Вправа «Пригадай, поясни

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

VІ. Вивчення нового матеріалу

  1.               Зупинка №2. Географічне положення
  2.               Зупинка №3. Геоморфологічна
  3.               Зупинка №4. Кліматична
  4.               Зупинка №5. Ґрунтова
  5.               Зупинка №6. Гідрологічна
  6.               Зупинка №7. Флористична
  7.               Зупинка №8. Фауністична

V. Узагальнення та систематизація знань.

  1. Вправа «Мікрофон»
  2. Зупинка №9. Екологічна

VІ. Підсумок уроку

1. Рефлексія

VІІ. Домашнє завдання

ХІД УРОКУ

І. Організація початку уроку.

Сьогодні ми пізнаємо Україну, особливості її природи, ландшафтів. Ми зупиняємося на вивченні зони мішаних лісів. Це перша природна зона України, яку ми розглядаємо. При цьому ми будемо користуватися планом, який будемо відтворювати під час подорожі.

Сьогодні ми вирушимо в цікаву подорож, під час якої зробимо декілька зупинок.

Перед стартом перевіримо багаж знань наших мандрівників.

ІІ. Актуалізація опорних знань

  1.               Зупинка № 1. Вправа «Пригадай, поясни»

       У чому полягає суть фізико-географічного районування?

       Які одиниці фізико-географічного районування існують?

       У межах яких фізико-географічних країн розташована Україна?

       На які природні зони поділяється рівнинна частина України?

       За якими критеріями виділяють одиниці фізико-географічного районування?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Сьогодні ми почнемо об’єднувати, узагальнювати та конкретизувати найбільш відмінні між собою території України. І почнемо з півночі – із зони мішаних та широколистих лісів.

А тема уроку звучить так: «Зони мішаних та широколистяних лісів»

VІ. Вивчення нового матеріалу

  1. Зупинка №2. Географічне положення

Північна частина України розташована в зоні мішаних лісів Східноєвропейської країни. У межах України вона називається Українським Поліссям. Південна межа проходить поблизу Рави- Руської, Львова, Золочева, Шепетівки, Житомира, Києва, Ніжина, Глухова. Зона мішаних лісів займає 20 % території України. У ній виділяють дві підзони:              мішаних (хвойно-широколистих) і широколистих лісів. Із заходу на схід зона лісів простягається більше ніж на 750 км, а з півночі на південь - на 150-250 км. Вона охоплює значну частину Волинської, Рівненської, Житомирської, Тернопільської областей.   

  1. Зупинка №3. Геоморфологічна

Рельєф зони переважно низовинний (Поліська, Придніпровська низовини). Значна частина території заболочена. Більша частина зони в антропогені зазнала зледеніння (дніпровське), вона була покрита льодовиком, а потім звільнена від нього. У той час сформувались піщані рівнини, моренні пасма, еолові форми рельєфу.   

  1. Зупинка №4. Кліматична

Який  клімат  характерний  для  мішаних  лісів?

Клімат зони помірно континентальний, літо тепле і вологе. Температура січня знижується із заходу на схід від -4,5° до -8°С, що зумовлено переміщенням повітряних              мас. Пересічна температура липня додатня і змінюється з півночі на південь від +17° до +19,5°С. Безморозний період триває 170 днів. У лісовій зоні випадає найбільше опадів серед рівнинних територій України 600- 700 мм за рік (близько 70% у теплий період року). Стійкий сніговий покрив тримається впродовж 90 -100 днів.   

  1. Зупинка №5. Ґрунтова

Одним із важливих компонентів ПК є ґрунт.

Завдання. Які ж основні типи ґрунтів характерні для нього? Давайте звернемось по допомогу до карти. Знайдіть потрібну інформацію на карті „Ґрунти” в атласах.(Переважають дерново-підзолисті)

За картою „Родючість ґрунтів” в атласах визначте родючість цих ґрунтів. (Дерново-підзолисті ґрунти малородючі.)

Дерново-підзолисті ґрунти мають слабкий і середній ступінь підзолотості, 1-3% гумусу(18-24 см), мають кислу реакцію, потребують вапнування. При внесенні органічних і мінеральних добрив стають родючими.

Завдання. Знову звернемося до карти, які ще ґрунти, крім дерново-підзолистих, є на Поліссі? (В долинах річок лучні та лучно-болотні, торфово-болотні та торфовища.)

Лучні ґрунти утворилися під лучною рослинністю при неглибокому заляганні ґрунтових вод. Вміст гумусу 3-6%, вони багаті на поживні речовини.

Болотні ґрунти утворилися в умовах надмірного зволоження при високому рівні ґрунтових вод. Для сільськогосподарського використання цих ґрунтів треба застосовувати меліоративні заходи.

 

Ґрунти Полісся

 

 

Дерново-підзолисті

Торфово-болотні,

торфовища

 

 

Лучні, лучно-болотні

 

  1. Зупинка №6. Гідрологічна

Запаси водних ресурсів значні. Тут протікають річки Західний Буг, Случ, Тетерів, Горинь, Прип'ять тощо. Для річок характерна тривала весняна повінь з широкими розливами та зимова межень. Багато озер, серед яких надзвичайно живописні Шацькі озера

undefined

  1. Зупинка №7. Флористична

На території Полісся ростуть соснові, сосново-дубові, дубово-грабові та вільхові ліси. Крім основних порід, в них трапляються бук, ялина, осика, береза та інші.

Завдання.

Яке значення має ліс? (кліматотвірне, санітарно- гігієнічне, грунто- та водозахисне).

З лісових угруповань найбільше сосново-дубових лісів. Вони ростуть на більш багатих ґрунтах. Підлісок утворюють ліщина, бруслина, зрідка рододендрон жовтий (азалія понтійська), в основному на Овруцькому кряжі. Це кущ, який зберігся з третинного періоду. Занесений до Червоної книги України.

На Поліссі поширені луки, де типовими рослинами є валеріана лікарська, плакун верболистий, осоки.

На низинних болотах ростуть очерет, осоки, півники болотні та  ін.

На верхових болотах основна рослина – сфагнум – білий мох, із залишків якого утворюється торф, а також росте журавлина, росичка.

  1. Зупинка №8. Фауністична

Вивчаючи тему тваринний світ України ми говорили про типових представників певних природних зон. Хто пам’ятає, яких представників фауни можна зустріти в лісах Полісся?

* Отримані результати оформлюємо в конспектах у вигляді таблиці.

План характеристики природної зони

Зона мішаних і широколистих лісів

Географічне положення

Природна зона мішаних лісів займає рівнинну части­ну півночі України — це Полісся. Площа 113 тис км2 (20% території України). Південна межа: Рава-Руська, Житомир, Київ, Ніжин, Глухів

Рельєф

Поліська низовина з поширенням льодовикових та водно-льодовикових форм рельєфу

Клімат

Весна прохолодна. Літо тепле, вологе. Дощова осінь. Зима сніжна, з відлигами. Навесні, під час танення снігів бувають тривалі повені. Коефіцієнт зволоження більше 1

Ґрунти

Переважають дерново-підзолисті та болотні

Поверхневі води

Багато озер, боліт, густа річкова сітка

Рослинний світ

У лісах чітко виділяється ярусність. Верхній ярус утворюють дерева, середній – кущі, нижній –  трав’янисті рослини, гриби. У північній частині переважає сосна і дуб. Південніше частішають у лісах береза, липа, осика, клен. Серед підліску трапляється ожина, шипшина, барбарис, ліщина, малина. На заболочених місцях поширені брусниця і чорниця. Першоцвіти –  підсніжники, ряст. У травні — конвалія, фіалки, сон-трава. Інші трав’янисті рослини ростуть на галявинах і узліссях. Серед них: звіробій, валеріана, ромашка. У мішаних лісах багато грибів

Тваринний світ

У зоні мішаних лісів водяться травоїдні звірі: зубр, лось, олень благородний, сарна (косуля), заєць, миші. Хижі — вовк, лисиця, рись, тхір чорний, куниця лісова. Всеїдні: дика свиня, борсук, вивірка (білка), їжак. Біля лісових водойм селяться бобри, ондатри. Більшість птахів прилітає навесні: солов’ї, зозулі, шпаки, мухоловки, лелека білий, журавель сірий, лебеді. Постійними мешканцями зони мішаних лісів Є глухар, тетерук, сова сіра, дятел великий. 3 рептилій живуть гадюки, вужі та ящірки

Природно-заповідні території

Створено Поліський, Рівненський заповідники

Проблеми зони

Заболочення, перезволоження, ерозія, карстово-провальні процеси, інтенсивний випас худоби, наслідки аварії на ЧАЕС, видобуток бурштину

 

V. Узагальнення та систематизація знань.

1. Вправа «Мікрофон»

       Якими природними зонами ми подорожували впродовж уроку?

       Яке географічне положення займають зони мішаних і широколистяних лісів?

       Назвіть типові ґрунти вивчених природних зон.

       Що нам відомо про поверхневі води відповідних зон?

  1. Зупинка №9. Екологічна

Екологічна ситуація в зоні мішаних лісів є дуже складною. Великий вплив на зміни природних комплексів мають водно-меліоративні роботи (осушення перезволожених земель призвело до глибокого і незворотного перетворення природних ландшафтів), що були особливо масштабними в 1960-1970-ті pp. Аварія на Чорнобильській АЕС та інші наслідки діяльності людини також негативно вплинули на стан природного середовища й умови життя населення. Внаслідок цього зменшується площа лісів, зникають рослини і тварини.

VІ. Підсумок уроку

1. Рефлексія

На уроці:

Я дізнався(лася)…

Я зрозумів(ла)…

Я навчився(лася)…

VІІ. Домашнє завдання

§35 с 175-181

Дати відповідь на запитання в кінці параграфа «Перевір себе»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток А

 

ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНІ ТЕРИТОРІЇ

  1. Поліський заповідник (рік створення –  1968). Охоплює понад 20 тис. га на півночі Житомирського Полісся. Домінантними в заповіднику є болотні природні комплекси з реліктовими вербою, осокою, водяним горіхом, ситником, журавлиною. До Червоної книги України занесені: лелека чорний, журавель сірий, сова бородата, глухар. До Європейської Червоної книги занесені видра, рись, ліщиновий горіх.
  2. Рівненський природний заповідник (рік створення – 1999). Охоплює понад 47 тис. га на півночі Волинського Полісся. Охороняють болотні, долинні та озерні ландшафти. До Червоної книги України занесені: норка європейська, борсук, видра річкова, зубр, рись, балабан, орлан-білохвіст, шуліка, глухар, журавель сірий, пугач.
  3. Шацький парк (рік створення – 1983). Його площа понад 30 тис. га. Це озерний природний парк, у якому є 22 озера. Найбільші з них – Світязьке, Пулемецьке, Пісочне карстового походження.

Рослинний покрив відрізняється рідкісними угрупуваннями лісів із сосни з ялівцем, ялиною, що занесені до Зеленої книги України.

  1. Деснянсько-Старогутський парк (рік створення – 1999). Площа 16 тис. га. Розташований на півночі Сумської області в долині річки Десни. Поширені лучні, болотні та лісові угрупування. Наявні всі типи боліт зони мішаних лісів. До Червоної книги України занесені плауни, що ростуть у дубово-соснових лісах. Трапляється ендемічний сон широколистий. До Червоної книги України занесені лелека чорний, журавель сірий, борсук, видра річкова, рись, зубр.
  2. Зокрема на території Волинського Полісся створено заказники: Почаївський, озеро Нечимне; Житомирського Полісся – Поясківський, Городоцький, Дідове озеро; Київського Полісся – Іллінецький; Чернігівського Полісся – Каморетський, Сосинський, Болото Мох; Новгород-Сіверського Полісся – Великий Бір тощо.
  3. На Поліссі є також заповідні урочища –  Гулине, пам’ятки природи – Святе озеро, Болото Гальський Мох, заповідне лісопромислове господарство – Дніпровсько-Тетерівське.
docx
Додано
29 березня
Переглядів
60
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку