зстосування алканів та алкенів

Про матеріал
Газоподібні алкани (С1-С4) використовуються як цінне паливо. Рідкі вуглеводні становлять значну частку в моторних і ракетних паливах і використовуються як розчинники.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

застосування алканів та алкенів

Номер слайду 2

Алкани Газоподібні Метан CH4 – найважливіший компонент природного газу, рудникового газу (утворюється в кам’яновугільних пластах) і болотного газу (виділяється при бактеріальному гнитті целюлози). Етан C2 H6 – складова частина нафтових попутних газів; застосовують в основному для отримання етилену. Пропан C3 H8 отримують в нафтохімічних процесах. Застосовують як горючий газ (пропан-бутанові суміші). Рідкий пропан транспортують в сталевих цистернах при 20*С під тиском 0,8 МПа

Номер слайду 3

Алкани Рідкі алкани (гомологи, рідкі при кімнатній температурі) – складова частина нафти і буровугільної смоли. Тверді(парафіни у вузькому сенсі) містяться в нафті. Гірський віск, або озокерит (в очищеному вигляді – церезин), є сумішшю твердих парафінів. Застосовують для виготовлення свічок, для просочення паперу і картону, як ізолюючий матеріал. Отримані штучно вуглеводні C10-C30 переробляють в мила, миючі засоби і пластифікатори.

Номер слайду 4

алкени. Етен в великих кількостях виділяють з газів крекінгу і коксування і використовують для отримання полімерів (поліетен, полівінілхлорид), розчинників (спирт, дихлоретан, етери діолів), “антифризів” (рідини знижують температуру замерзання води), оцтового альдегіду і оцтової кислоти. Пропен виділяють з промислових газів і застосовують головним чином для отримання поліпропену і ізопропілового спирту (для отримання ацетону). Виходячи з пропену можна отримати акрилонітрил, гліцерол і фенол.

Номер слайду 5

алкени. Бутени з нормальною будовою переробляються на дивініл (найважливіший мономер у виробництві синтетичного каучуку). Изобутен використовують для синтезу ізопрену (мономер у виробництві изопренового каучуку), високооктанового палива (изооктана), поліізобутену.

Номер слайду 6

висновок. Алкени широко застосовуються для отримання полімерів, а також для синтезу похідних: дихлороетану, етиленгліколю, ізопропілового спирту, ацетону, акрилонітрилу й багатьох інших сполук, які мають велике значення. Газоподібні алкани (С1 – С4) використовують як паливо (метан або пропан – бутанова суміш). Рідкі вуглеводні використовують як моторне паливо, як розчинники. Метан є сировиною для добування водню, сажі, ацетилену, багатьох органічних речовин. Вазелінова олія (до С15) використовується у медицині, парфумерії, косметиці.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Інші матеріали
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
3933
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку