Зустріч у музичній вітальні «Сторінками музичного журналу»

Про матеріал
Мета музичної вітальні - заохочення дітей до вивчення музичного мистецтва та його інтеграції у різні сфери життя; передати дітям елементарні основи музичної культури та суспільно-історичного досвіду попередніх поколінь; розвивати і формувати цінне відношення до музично-естетичної діяльності, ознайомити учнів з найбільш поширеними різновидами музичних інструментів, їх історією створення, продемонструвати звучання цих музичних інструментів, задовольнити свої духовні потреби за допомогою музики.
Перегляд файлу

Зустріч у музичній вітальні

«Сторінками музичного журналу»

Музична вітальня - це форма виховної роботи з дітьми, яка покликана розвивати у дітей музичне сприймання, допомагає підвищити рівень загальної музичної культури, розширює музичний кругозір, озброює дітей знаннями про музику. Дітям пояснюється, значення слова «вітальня», вони усвідомлюють, що в гості до них завітала музика. Музична вітальня - одна з організаційних форм активного відпочинку дітей, що поєднує музику, спів, танці з пізнавальною та різноманітною руховою діяльністю, вимагає від учнів різнобічної музично-естетичної діяльності, в ході якої вони знайомляться з музично-художньою творчістю.

Мета музичної вітальні - заохочення дітей до вивчення музичного мистецтва та його інтеграції у різні сфери життя; передати дітям елементарні основи музичної культури та суспільно-історичного досвіду попередніх поколінь; розвивати і формувати цінне відношення до музично-естетичної діяльності, ознайомити учнів з найбільш поширеними різновидами музичних інструментів, їх історією створення, продемонструвати звучання цих музичних інструментів, задовольнити свої духовні потреби за допомогою музики.

 

(СЛАЙД № 1 ) 

Ведучий. Доброго дня! Давайте поговоримо про музику. Мабуть, немає в світі людини, яка б не любила її. Як сказав колись знаменитий французький письменник , музикознавець Ромен Роллан, (СЛАЙД №2 )  «музика, немов дощ, крапля за краплею просочується в серце і оживляє його». І справді, вона навіює спогади та пробуджує почуття. Любов до життя починається саме з музики. Сьогодні музика є важливою частиною життя людини .Багато хто навчається грати на музичних інструментах. Іншим подобається бути просто слухачами. Звичайно, цьому треба навчитися - слухати музику! Адже можна слухати музику, але не чути її. У чому секрет насолоди музикою? Вона зароджує емоції та почуття. Сказати, що музика прекрасна, означало б нічого не сказати. Без музики ми свого життя не уявляємо вже дуже-дуже давно. За всю історію людства було винайдено та забуто безліч інструментів, за допомогою яких люди отримували різноманітні звуки, що виливалися у мелодії

(СЛАЙД №3 )  Сьогодні на сторінках музичного журналу розглянемо деякі з них.

А допомагатимуть нам в цьому будуть: загадка, музикознавець, історик-етнограф, відкрита багатомовна мережева енциклопедія-вікіпедія, ерудит, лікар.

Музикознавець. Музичний інструмент – це звичайно, предмет, за допомогою якого музиканти створюють музику . Про величезне значення музики в житті суспільства красномовно розповідають(СЛАЙД №4 ) древні наскельні малюнки, знайдені в печерах Африки. На них — зображення людей з музичними інструментами. Ще одну цікаву знахідку виявили археологи Китаю. Вони знайшли цілий музей музичних інструментів, створених іще дві тисячі років тому.

(СЛАЙД №5) Історик(етнограф) Грецька богиня мудрості Афіна придумала флейту, бог Пан виготовив вівчарську дудку, а тим часом індійський бог Нарада винайшов і подарував людям арфообразний інструмент – вину. Але це тільки міфи. Музичні інструменти придумали люди. Це не дивно, адже людина і є – перший музичний інструмент.

(СЛАЙД №6  ) А звук, який він видає – це його голос. 

Людський голос – найдосконаліший музичний інструмент.

(СЛАЙД № 7) (музичний номер пісня «Молитва»)                                                       

(СЛАЙД №8) Історик(етнограф) Люди з давніх часів створюють і удосконалюють різні музичні інструменти. У Африці, Південній Америці, Азії декілька сторіч тому корпусом для струнних інструментів був звичайний гарбуз, а в арабському двострунному ребабе для цієї мети служить панцир черепахи. Стародавні рибаки всіх країн освоювали раковини, гончари-глиняні горщики. Надуті свинячі міхури, берестяні короби – все це людина примушувала підспівувати струнам.

( СЛАЙД № 9) Класифікація музичних інструментів

Музикознавець. Протягом усієї історії музичної культури вчені цікавилися проблемами класифікації музичного інструментарію. Вони робили спроби за певними ознаками об'єднати інструменти у спільні групи. У різні періоди і в кожного народу ці критерії відрізнялися. Наприклад, у Стародавньому Китаї головною ознакою поділу музичних інструментів на групи був матеріал, з якого виготовляли той чи інший інструмент. Залежно від цього, вони поділялися на вісім класів: кам'яні, металеві, мідні, дерев'яні, шкіряні, гарбузові, земляні (глиняні) і шовкові. .(СЛАЙД № 10 ) В наші часи основними групами музичних інструментів прийнято вважати: ударні,духові,струні.

Ведучий. Відкриємо першу сторінку журналу (СЛАЙД № 11 )

Загадка.
Ще недавно бузиною
я росла попід горою.
Відрізали гілочку,
зробили …(СЛАЙД № 12 )

(СЛАЙД № 13 ) Вікіпедія. Сопілка-народний духовий музичний інструмент, в Україні відомий з княжих часів. Назва "сопілка" походить від давньослов'янського слова "сопати", "сопіти" (шипіти); звідси "сиплий" – "сопілка", "сиповка. Виготовлявся із калинової гілки, бузини, ліщини, очерету та ін. Довжина сягала 30-40 см, у нижньому кінці просвердлювали 5-6 дірочок. В наш час є розповсюдженою так звана «концертна» сопілка — на відміну від народної вона має 10 отворів, що забезпечує їй хроматичний звукоряд.

(СЛАЙД №14) Історик(етнограф ) Усупереч різним офіційним заборонам грати на сопілці, вона залишалась у всі часи улюбленим народним інструментом. На сопілці любили грати студенти Києво-Могилянської академії, на ній музикували видатні діячі української культури. Існують відомості, що Г. Сковорода ще в домі батька опанував сопілку. Він виходив на світанку в гай із сопілкою і зустрічав схід сонця. ".

Музикознавець. Сопілка – сольний і водночас ансамблевий інструмент, органічно співзвучний зі скрипкою, цимбалами та іншими народними інструментами. Тому вона є одним із провідних інструментів ансамблів троїстих музик, входить до складу оркестрів народних інструментів.

У народно-інструментальній музиці України вона посіла чільне місце, тому сопілку справедливо можна вважати національним інструментом українського народу.

(СЛАЙД №15 ) Цікаво знати. Єрудит. На території сучасних Угорщини та Молдавії знаходять дудочки і пищалки, які відносяться до епохи верхнього палеоліту. А самим древнім інструментом вважається флейта, знайдена на південному заході Німеччини. Точніше, це залишки від інструменту, що нагадує флейту, зроблену з кістки лебедя, вік яких більше 35 тисяч років! У наскального живопису також можна зустріти зображення перших духових інструментів. 

(СЛАЙД № 16 ) Музична аптечка. Лікар. Мало хто знає, наскільки сильно музика впливає на психіку та здоров'я людини. Кожен людський орган любить слухати "свою" музику. Наша печінка позитивно реагує на дерев'яні духові інструменти: гобой, кларнет. Віолончель і скрипка тонізують роботу серцево-судинної системи. А саксофон, металофон, дзвіночок виліковують захворювання легенів і усувають тугу.

Ведучий. Перегорнемо наступну сторінку журналу(СЛАЙД № 17 )

Загадка.

Сім доріжок в неї є

Кожна голос подає,

Як гравець торкне всі сім,

Стане весело усім. (СЛАЙД № 18 )

(СЛАЙД № 19) Вікіпедія. Гіта́ра  струнний музичний інструмент сімейства лютен. Звук створюється вібрацією струн, і пiдсилюється резонатором . Гітарист, зазвичай, правою рукою смикає струни пальцями або медіатором, а пальцями лівої затискає струни на грифi, утворюючи акорди та змінюючи тональність звуку.

Гітари в цілому поділяються на акустичні, електричні та напівакустичні. Класична акустична гітара має 6 струн. Різновид гітари із 7 струнами поширений у Росії.

(СЛАЙД №20) Музикознавець. Гітара – один з найстаріших інструментів, відомих людині. Вона, мабуть, зявилася на окраїнах Китаю. Гітари були також у Давньому Єгипті і Греції, але у письмовій формі гітара вперше , була згадана в Іспанії в 13 столітті. До 1500 року гітара була популярна в Італії, Франції. У французькому документі того часу говориться, що багато людей грали на гітарі. Страдіварі, незаперечний король виробників скрипок, не міг устояти перед створенням різноманітних гітар. До того ж, музики, написаної для цього інструменту, не бракувало. Гайдн, Шуберт та інші писали музику для гітари. Коли великого Бетховена попросили створити музику для гітари, він спочатку розгнівався і відмовився, але, зрештою, навіть Бетховен не зміг зігнорувати цей виклик; в легенді говориться, що він врешті-решт назвав гітару мініатюрним оркестром. Дійсно, гітара звучить подібно до невеликого оркестру.

Історик(етнограф ) Інструменти з дерева (таким є і гітара), мабуть, походять від луків. Не даремно говорили, що тятива співає. Перші струни виготовлялися з кишок тварин,ниток бамбука і крученої деревної кори,потім їх змінили метал і полімери. Але струн самих по собі недостатньо, і тоді на допомогу прийшов дерев’яний корпус. До рівної дошки музиканти стали притискати струни пальцями. Можливості музичної творчості розширилися безмежно. (СЛАЙД №21)  Так народився чотириструнний інструмент, який араби пізніше прозвали "аль-уд" (у буквальному перекладі "дерево"). І саме він став, по суті, першим зразком знаменитої багатострунної лютні, яка зайняла таке ж міцне положення, як в наші дні рояль чи гітара.

Цікаво знати. Єрудит Ви напевно бачили людей, які одночасно і на гітарі грають, і на губній гармошці, і ще на барабані умудряються грати. Так от, це дитячі ігри - у продовженні Ви можете побачити дійсно не окремих музикантів а цілі оркестри, з безлічі інструментів. Як вони тільки зі усім цим справляються тяжко здогадатись. У Норвегії є чимало вмільців, що грають на вудках. Жителі вважають, що вудка - інструмент самий універсальний, оскільки може бути й щипковим, і смичковими й ударним одночасно.

(Слайд №22 ) Музична аптечка. Лікар. Музика допомагає пацієнтам, які відновлюються після серцевого нападу або операції на серці, знижуючи кров’яний тиск, сповільнюючи частоту серцевих скорочень і зменшуючи тривожність.

Як профілактичний засіб рекомендується слухати радісну музику або пісні, які змушують вас краще себе почувати. Британські вчені з’ясували,що прослуховування музики під час спортивних тренувань може підвищити результативність на 20 відсотків

Цей ефект можна порівняти із застосуванням допінгу. Для кращих результатів, слухайте музику з швидким темпом під час інтенсивних тренувань і повільну музику під час перепочинку.

(Слайд №23) Ведучий. У всьому світі гітара була джерелом музики, якою насолоджувалися мільйони. Я пропоную і нам насолодитися музикою….( музичний номер « Пірати Карібського моря» виконують дует гітаристів та сопілкар)

Ведучий. Наступна сторінка журналу (СЛАЙД № 24 )

 Загадка.

Як смичок струни торкнеться,
вона піснею озветься.
Дуже ніжну душу має,
що сміється і ридає. (СЛАЙД № 25)

(СЛАЙД № 26) Вікіпедія. Скри́пка — струнний музичний смичковий інструмент. Має чотири струни. З'явився у середині XVI століття, прототипом послужила віола. Музиканта, що грає на скрипці називають скрипалем.

Музикознавець. Час виникнення і походження скрипки з'ясувати дуже важко. Скрипка– найвиразніший за звучанням інструмент. У різноманітній «вимові» звуків їй просто немає рівних, вона не поступається людському співу в гнучкості і виразності. Оскільки найкращі скрипки були  зроблені італійськими майстрами, багато людей думає, що скрипка «італійка» за походженням. Але це не так.

Історик(етнограф) Давні попередники скрипки – перші смичкові інструменти – з’явилися на світ у далеких східних країнах. (СЛАЙД № 27)  Одним з її найдавніших попередників був  РАВАНАСТР,який можна почути і в наші дні. На ньому грають народні музиканти Індії  та острова Шрі-Ланки (Цейлон). За легендою – це винахід десятиголового бога-дракона Равани.

 Співати своїм неповторним голосом скрипку навчили італійські майстри: Аматі, Страдиварі, Гварнері. Виникла навіть легенда про секрет Страдиварі.

Музикознавець. (СЛАЙД № 28) Було це давним-давно, понад триста років тому. Відомий майстер скрипки Ніколо Аматі підібрав на одній з вулиць італійського міста Кремона  безпритульного хлопчика  і зробив його одним із своїх помічників.

       Антоніо виявився дуже старанним. В його руках дерево ніби оживало, дерев’яні цурки ніби самі перетворювалися на заготовки для майбутніх скрипок. Було йому тоді всього лише тринадцять років. А останній свій , понад тисячний інструмент видатний Антоніо Страдіварі зробив, коли йому було за дев’яносто.

(СЛАЙД № 29) Історик(етнограф) Учені зазначають, що слово "скрипка" походить від старослов'янського "скрипати", тобто скрипіти. Досі не з'ясованим залишається питання щодо появи скрипки в Україні. Вважають, що скрипка потрапила в Україну у XVI–XVII ст. із Західної Європи і набула великого поширення. Тут без цього інструмента не обходилося жодне свято, весілля. Скрипка входила до складу полкової музики Війська Запорізького, на ній супроводжували вертепне видовище .

Цікаво знати. Єрудит. Німець Віллі Майсен навчився народжувати звук із здавалось би найнемузикальнішої речі в світі - ножиць. Але його фантазія пішла далі і в його оркестрі можна також почути і швейні і садові ножиці, асортимент, насправді, величезний.

Чи чули ви коли-небудь, що в одному племені десь в Індонезії, дівчина не зможе вийти заміж поки не навчиться грі на щоках та горлі? Так от, саме від них це і пішло, бо в наш час грати саме таким способом дуже популярно. Виходить вельми цікава музика

 

(СЛАЙД №30)  Музична аптечка .Лікар. Вчені впевнені, психотерапевтичний ефект музики посилюється, якщо її слухати, закривши очі, (у тому числі таких серйозних хвороб, як хвороба Паркінсона і хвороба Альцгеймера). Приємна музика благотворно діє і на кров. Улюблена мелодія викликає збільшення в крові лімфоцитів, організму стає легше боротися з хворобами. Гіпертонікам корисно слухати «Ноктюрн ре-мінор» Шопена, «Весільний марш» Мендельсона та «Концерт ре-мінор» для скрипки Баха.

 

Ведучий. «Секрет Страдиварі» – це секрет будь-якого мистецтва, він не у дереві, а в людині. Його можна  розгадати і зрозуміти, але не можна скопіювати.

Прислухайтесь до себе. Можливо,у  вас всередині також є своя  «скрипка». Дайте їй заспівати свою пісню. (СЛАЙД №31)     (відео з Україна має талант- скрипаль Олександр Божик https://www.youtube.com/watch?v=qGLp7oYGonc)

 

Ведучий.Перегорнемо сторінку журналу(СЛАЙД №32  )

Загадка.

Клавіатури чорно-білий ряд,
Педалі жовтим золотом горять…
Мене не понесеш ти у футлярі.
З могутнім форте, ласковим піано,
тому є той, звичайно, правий,
Хто нас називав(СЛАЙД №33) 

(СЛАЙД №34) Вікіпедія. Фортепіано (італ. forte — голосно, piano — тихо) — збірна назва класу струнних ударно-клавішних музичних інструментів роялів і піаніно.

Джерело звуку у фортепіано — металеві струни, що починають звучати від удару покритих повстю дерев'яних молоточків, а молоточки приводяться в дію натиском пальців на клавіші.

Музикознавець. Кла́вішні музи́чні інструме́нти  інструменти, звук у яких видобувається за допомогою важелів — клавіш, розташованих у певному порядку, що складають клавіатуру. Стосовно старовинної музики, все різноманіття клавішних інструментів іноді називають одним словом «клавір» .Стосовно сучасної поп- і рок-музики використовують спрощений термін — «клавіши».

(СЛАЙД №35) Історик(етнограф) Клавішні інструменти існували ще в Середні віки. Орган, найстаріший з них, — це духовий клавішний інструмент (у нього немає струн, а є безліч труб), і він не є безпосереднім родичем фортепіано.

Перший клавішний інструмент, у якого були струни, клавікорд. Він з'явився в пізньому середньовіччі, хоча ніхто не знає, коли саме. Клавікорд мав будову, схожу на будову сучасного фортепіано. Проте його звук був дуже м'яким і тихим для того, щоб на ньому можна було грати перед великою кількістю людей. Інший клавішний інструмент клавесин — швидше за все був винайдений в Італії в XV столітті. В даному випадку звук добувався пташиними пір'їнками або шматочками шкіри (на зразок медіатора). До того ж струни клавесина розташовані паралельно клавішам, як у сучасного рояля, а не перпендикулярно, як у клавікорда і сучасного піаніно. Звук клавесина — досить слабкий, не дуже-то придатний для виконання музики у великих залах . Третій вид струнно-клавішного інструменту, на якому грали в XV, XVI і XVII століттях, — це спінет - це маленький клавесин з однією або двома клавіатурами розміром у чотири октави. Він як правило був багато декорований і тому був такою же прикрасою будинку, як і гарні меблі.

Музикознавець.На рубежі XVIII століття ,був необхідний інструмент із більшим динамічним діапазоном, здатним на громове фортисимо, найніжніше піаніссімо.

(СЛАЙД №36) Ці мрії стали реальністю, коли в 1709 році італієць Бартоломео Кристофорі, що займався музичними інструментами сімейства Медичі, винайшов перше фортепіано. Він назвав свій винахід «Gravicembalo col piano e forte», що означає «клавішний інструмент, що грає ніжно і голосно». Ця назва потім була скорочена, і з'явилося слово «фортепіано». (відео з Україна має талант- Політ джемеля Олег Переверзев https://www.youtube.com/watch?v=WUKnJd10Gm4)

(СЛАЙД №37) Цікаво знати. Єрудит. В 1951 році Чернігівська фабрика музичних інструментів освоїла виробництво піаніно марки «Україна», у1955 працівниками підприємства створений перший у країні конвеєр по складанню клавішних музичних інструментів — кожні 12 хвилин з 100-метрової конвеєрної стрічки сходило нове піаніно.

На фортепіано вміють грати багато, і зараз нікого не здивуєш віртуозною грою на цьому інструменті. А ось спробуйте зіграти складну мелодію не на реальному музичному інструменті, а на системі з 6 iPhone-ів, кожен з яких є невеликою ділянкою клавіатури. Вийшло просто відмінно, а головне - яка ідея! ЛАЙД № 38)

ЛАЙД № 39 )Музична аптечка . В стані стресу, підвищеної тривожності частота хвиль головного мозку перевищує допустимі норми. Чим повільніше бета-хвилі в головному мозку, тим краще ми себе почуваємо. Для стабілізації та активізації діяльності мозку підходять твори Моцарта. Прослуховування класики допомагає легкому запам'ятовуванню інформації. Від головного болю врятує полонез Огінського, «Угорська рапсодія» Ліста, «Фіделіо» Бетховена. Безсоння можна вилікувати сюїтою «Пер Гюнт» Гріга, та п'єсами Чайковського.

ЛАЙД № 40 ) (музичний номер у виконанні учнів гімназії «The Song From A Secret Garden» Фо-но+скрипка+саксофон)
Ведучий. Перегорнемо сторінку журналу (СЛАЙД № 41 )
Загадка.

Він на сонці заструмує,
Звуки ніжні подарує.
Створює душевний фон,
Справжній красень(СЛАЙД № 42 ) (Саксофон)

(СЛАЙД № 43 )Вікіпедія. Саксофо́н (англ. saxophone, італ. saxofono від імені винахідника та грец. φωνη)  духовий музичний інструмент.

Сконструйований в 1841 р. бельгійським майстром А. Саксом (патент 1846 р.) Виготовляється з латуні. Має конічний стовбур, мундштук з одинарною тростиною (як у кларнета) та систему клапанів (як у гобою та флейти), завдяки чому належить до сімейства дерев'яних духових.

Історик(етнограф) Історія виникнення саксофону бере свій початок у Франції в першій половині 19 ст. Саме тоді виникла ідея створити новий духовий інструмент, який би зміг об’єднати характерні особливості мідних та дерев’яних  інструментів.

Музикознавець. Загалом існують дві групи духових інструментів: мідні та дерев’яні, які відрізняються тембральною колористикою. Новий інструмент був покликаний об’єднати ці дві позиції в одну благозвучніу звукову палітру. Звичайно, в ті роки, наука про особливості акустики була слабо розвинена. Майстри, в більшості випадків, доходили до своїх відкриттів методом пошуків та помилок, або просто випадково.

(СЛАЙД № 44 )  Історик(етнограф)  Та все ж таки у 1842 році бельгійський майстер Адольф Сакс створив новий інструмент. Назвали цей інструмент на честь його прізвища. Так народився саксофон . 17 травня 1846 року Адольф Сакс запатентував свій витвір. Викладаючи в Паризькій консерваторії він також став автором першої школи гри на цьому інструменті.

 

Музикознавець На даний час існує шість різновидностей сучасного саксофона, які відрізняються тембром, строєм, розмірами і формою. В наш час в Україні існує прекрасний квартет саксофоністів під керуванням Юрія Василевича. Цей квартет виконує різноманітну музику починаючи від епохи бароко до обробок сучасних українських пісень

Цікаво знати.Єрудит. Сакс назвав свій перший сконструйований  інструмент «мундштучным офиклеидом», а назва «саксофон» була запропонована декілька років потому Гектором Берліозом.

42-й президент США Білл Клінтон добре володіє теноровым саксофоном, а юнаком неодноразово виступав в телешоу и хотів пов язати своє життя з карьерою професійного музиканта.

(СЛАЙД № 45 ) Музична аптечка. Звук дзвонів руйнує мікроби
Ви задумувалися коли-небудь, чому в людей з'явилися такі дивні звички: співати, танцювати, вигадувати музичні інструменти та грати на них. Все в природі має свій сенс. Насправді всі перелічені дії є потужним лікувальним засобом, і не лише для душі, а й для фізичного тіла.
У Середньовіччі, коли від епідемії чуми вимирали цілі поселення, мешканці кількох міст врятувалися від смертельної хвороби незвично: там день і ніч звучали церковні дзвони. У наш час учені провели дослідження і з'ясували причину цього явища: вібрації звуку церковних дзвонів чинять руйнівну дію. Зокрема, й вплив різноманітних звуків, музики, танців. Наші предки активно за допомогою звуків боролися з тугою, переживали радісні події, приводили себе в стан рівноваги. Тому довгими зимовими вечорами дівчата й жінки збиралися разом, і їхня робота обов'язково супроводжувалася піснею. Таким чином прадіди, не усвідомлюючи того, вмикали природний механізм відновлення організму, підвищення його опірності хворобам.
(СЛАЙД № 46 ) Ведучий. Відомий англійський поет і драматург Вільям Шекспір свого часу писав: «Мудрим людям музика дає джерело радості, вона глибоко проникає в людину, змінюючи її вдачі і звичаї. Думки народу від цього стають краще, м'якше й чистіше». І як би банально це не звучало, проте музика справді здатна творити дива. Переконайтесь в цьому самі! (музичний номер у виконанні учнів гімназії Саксофон +танцювальна пара «румба»)            


У всьому світі слухають музику.Щасливих людей вона робить ще щасливішим, нещасним допомагає знайти те, що вони втратили. 

Музика була вчора. Музика буде завтра. Ми будемо говорити про неї завжди. 
(музичний номер пісня «Подари улыбку миру») (СЛАЙД № 47 )  

(СЛАЙД № 48 )  До нових зустрічей на сторінках нашого журналу!!!

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Радовець Ніка
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
14 лютого 2019
Переглядів
1575
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку