Зв'язок організму людини із зовнішнім середовищем.Нервова система

Про матеріал
Ознайомитись з будовою та функціями спинного мозку Визначити особливості будови спинного мозку в зв`язку з його функціями
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова нервової системи: нейрон, рефлекс, рефлекторна дуга. Чорноус Ірина Миколаївна, вчитель біології Матусівського ліцею №1

Номер слайду 2

Будова нервової системи Нервова система Нервова тканина нейрони нейроглія Функції прийом, обробка, опорна, захисна, передача інформації трофічна, секреторна розмежувальна Кількість 1 : 10

Номер слайду 3

2 Будова нейрона 1. Тіло нейрона 2. Довгий відросток - аксон 3. Мієлінова оболонка 4. Ядро 5. Короткі відростки - дендрити 1 2 3 4 5

Номер слайду 4

Будова нейрона Розміри тіла нейронів - 5... 8 мкм (клітини мозочка) ; до 120 мкм (нейрони кори головного мозку). Аксон (нейрит) - від грецького «аксіс» - вісь. Довжина-до 1,5 м., лише один. Діаметр незмінний, закінчується розгалудженням. Нервовий імпульс іде у напрямку від тіла клітини. Може контактувати з 5 тис. клітин. Дендрит- від грецького «дендрон» - дерево. Нервовий імпульс передають до тіла клітини.  Бокові вирости збільшують поверхню і є місцями контактів з іншими нейронами. Довжина до 300 мкм.

Номер слайду 5

Види нейронів За кількістю відростків виділяють нейрони : біполярні - з двома відростками (в сітківці ока і завитці внутрішнього вуха); уніполярні- з одним відростком - аксоном (нейробласти, є лише в ембріональному періоді); псевдоуніполярні- від тіла відходить один відросток, який галузиться на дендрит і аксон (нейрони спинномозкових вузлів); мультиполярні - мають багато дендритів і один аксон (найбільш розповсюджена група нейронів. Наприклад, нейрони рухових ядер спинного мозку).

Номер слайду 6

Види нейронів За функціональним значенням виділяють нейрони : чутливі (рецепторні, аферентні, доцентрові) – сприймають подразнення, перетворюють їх у нервові імпульси, передають до ЦНС; вставні (асоціативні, проміжні) передають імпульси від одного нейрона до іншого; рухові (ефекторні,еферентні,відцентрові) -передають нервові імпульси від ЦНС до робочих органів (м’язів, залоз тощо).

Номер слайду 7

Рефлекс Рефлекс- зміна в діяльності організму,що виникла за участю ЦНС у відповідь на дію подразників зовнішнього чи внутрішнього середовища. Біологічне значення: контролюють, регулюють, координують функції внутрішніх органів і систем організму, забезпечують тонке, точне і досконале пристосування організму до навколишнього середовища.

Номер слайду 8

Види рефлексів За біологічним значенням: харчові, оборонні, орієнтувальні, статеві. За характером реакції-відповіді: рухові, секреторні, судинні,дихальні За походженням: безумовні (вроджені), умовні (набуті).

Номер слайду 9

Рефлекторна дуга Рефлекторна дуга- це шлях, по якому проходить нервовий імпульс від рецептора до ефектора, або шлях рефлексу.

Номер слайду 10

Будова рефлекторної дуги 1) рецептор - сприймає подразнення і трансформує енергію подразнення в нервовий імпульс; 2) доцентровий шлях –чутливе волокно, передає нервовий імпульс до ЦНС; 3) нервовий центр - переключення збудження з чутливих нейронів на рухові; 4) відцентровий шлях - рухове нервове волокно передає нервовий імпульс до ефектора; 5) ефектор - робочий орган (м’язи,залози, інші структури організму).

Номер слайду 11

Синапс: будова, функції, види Синапси- щілиноподібні контакти між нейронами або між нейронами та іншими клітинами. Мембрани – пресинаптична (в нервових закінченнях аксона ) і постсинаптична (на тілі або дендритах нейрона). Синаптична щілина, в яку входять медіатори- хімічні речовини, що передають збудження (ацетилхолін, адреналін, норадреналін) або гальмують його (серотонін, глутамінова кислота, гама-аміномасляна кислота). Види синапсів: - хімічні , електричні .

Номер слайду 12

Види рефлекторних дуг Прості Складається з двох нейронів: рецепторний (чутливий, 2) і ефекторний (рухливий, 4) Складні Включає рецепторний і еферентний нейрони та один або кілька вставних нейронів.

Номер слайду 13

Список використаних джерел Література Жолос О.В. Л.Біологія : підруч. для 8 кл. ЗНЗ/ О.В.Жолос та ін.-Х.: ФОЛІО, 2016. Степанюк А.,Міщук Н., Гладюк Т., Жирська Г, Барна Л.Біологія : Підруч. для 9 кл. ЗНЗ.-Тернопіль: Підручники і посібники, 2009. Соболь В.І. Біологія. Довідник, тестові завдання. Повний повторювальний курс, підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання/Валерій Соболь.-Камянець-Подільський: ФОП Сисин О.В., 2014. М.Н Шабатура, Н.Ю.Матяш, В.О.Мотузний . Біологія людини. Підруч. для 8 кл. серед.шк.-2-е вид.дороб., перероб.-К.:Генеза, 2000. Інтернет - ресурси http://intranet.tdmu.edu.ua/ nn.ucoz.ru/ http://www.studfiles.ru/preview/ http://thebestartt.com/ http://poradu.pp.ua/ http://narodna-osvita.com.ua

ppt
Додав(-ла)
Чорноус Ірина
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
23 лютого 2022
Переглядів
1770
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку