Урок "Будова та функції ротової порожнини"

Про матеріал
ТЕМА: БУДОВА І ІФУНКЦІЇ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ. МЕТА: Вивчити особливості будови ротової порожнини; - з`ясувати взаємозв`язок між будовою ротової порожнини і виконуваними нею функціями; - ознайомити учнів із хворобами зубів і ясен, розробити заходи їх профілактики; - формувати практичні навички лабораторних досліджень. Обладнання: обладнання для проведення лабораторної роботи, таблиця «Будова зуба», роздатковий матеріал.
Перегляд файлу

ТЕМА: БУДОВА  І ІФУНКЦІЇ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ.

МЕТА: Вивчити особливості будови ротової порожнини;

  • з`ясувати взаємозв`язок між будовою ротової порожнини і виконуваними  нею функціями; 
  • ознайомити учнів із хворобами зубів і ясен, розробити заходи їх профілактики;
  • формувати практичні навички лабораторних досліджень.

Обладнання: обладнання для проведення лабораторної роботи, таблиця «Будова зуба», роздатковий  матеріал.

 Хід уроку

I.Актуалізація опорних знань.

Біологічний ланцюжок.

Учням роздається колода карток, з якої вони по черзі витягують по одній. На картках записано термін або визначення. Якщо записано термін, діти повинні пояснити його визначення, якщо визначення – назвати термін. Потім до терміна кожний учень повинен знайти пару.

1). Травлення – складний фізіологічний процес, у ході якого їжа у вигляді харчових продуктів надходить у травний шлях, зазнає механічних і хімічних перетворень, а поживні речовини після розкладання на прості компоненти усмоктуються в кров і лімфу та засвоюються організмом.

2). Розташуйте в  послідовності етапи травлення: (правильна відповідь)

  • механічна та хімічна обробка у порожнини рота;
  • проковтування їжі;
  • проходження їжі стравоходом у шлунок;
  • перетравлення в шлунку й тонкому кишечнику;
  • усмоктування перетравлених органічних речовин;
  • просування та подальша обробка їжі в товстому кишечнику;
  • викидання неперетравлених і незасвоєних решток їжі через анальний отвір;

 

2). Завдання: (група № -1);

Розташуйте в  послідовності етапи травлення:

  • усмоктування перетравлених органічних речовин;
  • викидання неперетравлених і незасвоєних решток їжі через анальний отвір;
  • проходження їжі стравоходом у шлунок;
  • механічна та хімічна обробка у порожнини рота;
  • просування та подальша обробка їжі в товстому кишечнику;
  • проковтування їжі;
  • перетравлення в шлунку й тонкому кишечнику;

Завдання: (Група № - 2);

  • Розташуйте в  послідовності етапи травлення:
  • проковтування їжі;
  • проходження їжі стравоходом у шлунок;
  • просування та подальша обробка їжі в товстому кишечнику;
  • механічна та хімічна обробка у порожнини рота;
  • викидання неперетравлених і незасвоєних решток їжі через анальний отвір;
  • перетравлення в шлунку й тонкому кишечнику;
  • усмоктування перетравлених органічних речовин;

3). Внутрішньоклітинне травлення  -  це процес засвоєння поживних речовин;

4). Нервова регуляція здійснює харчовий центр гіпоталамуса на основі безумовних рефлексів;

5). Апетит – вибірковий потяг до певного виду їжі;

6). Гуморальна регуляція – травлення відбувається за допомогою місцевих гормонів травного шляху, які виробляють слизові оболонки шлунка,

     дванадцятипалої кишки та підшлункової золози;

 

7). Травна система – сукупність органів, які забезпечують механічну та хімічну обробку їжі, вилучення з неї поживних речовин та їхнє всмоктування, а також викидання неперетравлених і незасвоєних решток їжі з організму.

8). Розташуйте в правильної послідовності  оболонки шлунка, починаючи з внутрішнього шару; (правильна відповідь).

  • слизова оболонка;
  • підслизова оболонка;
  • м`язова  оболонка;
  •  серозна оболонка 

Завдання: (Група № -1):

Розташуйте в правильної послідовності  оболонки шлунка, починаючи з внутрішнього шару;

  • м`язова  оболонка;
  • підслизова оболонка;
  • серозна оболонка
  • слизова оболонка;

Завдання: (Група № -2):

Розташуйте в правильної послідовності  оболонки шлунка, починаючи з внутрішнього шару;

  • підслизова оболонка;
  • серозна оболонка;
  • слизова оболонка;
  • м`язова  оболонка;
  1. Мотивація навчальної діяльності.

 Проблемне навчання

Проблемне запитання

  • Чи можна за станом ротової порожнини, особливо зубів, говорити про стан травної системи в цілому?

 

  1. Вивчення нового матеріалу
  1. Органи ротової порожнини

а). Пояснення вчителя (за настінними таблицями).

б). Заповнення таблиці

Органи ротової порожнини

 

Орган

Будова

Місцезнаходження та функції

Губи

Зовнішня поверхня вкрита шкірою, а внутрішня – слизовою оболонкою.

Утворюють переддвер`я ротової порожнини

Щоки

Утворені шкірою, м`язами і слизовою оболонкою, між м`язами – скупчення жирової тканини.

Обмежовує порожнину рота

Піднебіння

Тверде піднебіння становлять відростки верхніх щелеп та та горизонтальні пластинки піднебінних кісток;

Відокремлює порожнину носа від порожнини рота;

 

М`яке піднебіння утворене волокнистою пластинкою та м`язами;

Відокремлює порожнину рота від носової частини глотки.

Мигдалики

Побудовані волокнистою сполучною тканиною, всередині якої багато лімфатичних вузлів.

Захист від інфекції: утворюються і дозрівають лімфоцити.

Язик

М`язів орган, що поділяється на дві частини: передню – тіло, яке завершується кінчиком, і задню – корінь. Слизова оболонка спинки язика утворює численні випини – язикові сосочки.

Орган членороздільної мови, смаку; перемішує їжу.

 

  1. Будова та ріст зубів.
  2. Гігієна зубів.
  3. Слинні залози. Склад і функції слини.

 

Розповідь учителя.

 

Слинні залози: малі – губні, щічні, кутні, піднебінні, язикові;

Великі парні –під`язикова, піднижньощелепна, привушна.

Малі слинні залози виробляють слину постійно, великі – рефлекторно.

Слина – безбарвна рідина зі слабколужною реакцією. За добу виробляється 1000 – 2000 мл слини, яка містить 98 % води і 2 % сухої речовини. До складу сухої речовини входять:

  • муцин – чим більше його, тим більш в`язка слина, відіграє роль змащувальної речовини під час формування харчової грудки;
  • фермент амілаза – розщеплює варений крохмаль до цукру мальтози;
  • фермент мальтоза – розщеплює мальтозу до глюкози;
  • лізоцим – має бактерицидну дію.

Іжа в ротовій порожнини перебуває недовго, тому амілаза не встигає розщепити крохмаль і цей процес триває у шлунку.

  1. Закріплення знань

Складання сенканів з теми

Чи сподобався вам урок? 

Що нового ви дізналися на уроці?

Що цікавого було  на уроці?

  1. Домашне завдання

Вивчити параграф № 35.

doc
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
3 березня 2022
Переглядів
1005
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку