Звертання. Розділові знаки при звертаннях.

Про матеріал

За допомогою презентації ви дізнаєтеся, що таке звертання, навчитеся розпізнавати їх в тексті, визначати місце в реченні; навчитеся характеризувати їх вид за будовою (поширені і непоширені); повторите й поглибите знання про розділові знаки при звертаннях сформуєте вміння правильно розставляти розділові знаки; розвиватимете творчі вміння складати речення зі звертаннями та використовувати їх в усному мовленні.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звертання. Непоширені й поширені Звертання. Розділові знаки при звертаннях.

Номер слайду 2

Можна все на світі вибирати, сину,Вибрати не можна тільки Батьківщину.

Номер слайду 3

Звертання – це слово або словосполучення, що називає того, до кого звертаються у мовленні. Непоширені – одне слово! Друже!Поширені - два і більше слів. Дорогі друзі!

Номер слайду 4

Україно, ти для мене диво! (непоширене звертання)Не розлюблю тебе ніяк, моя вишнева Україно! (поширене звертання)

Номер слайду 5

ЗВЕРТАННЯІменник у формі Кличног відмінку. Кличний відмінок називає особу, до якої звертаються: дівчино, юначе, тату, козаче,браття. ЗВ умовне позначення звертання

Номер слайду 6

Позиція звертання в реченні 1. ЗВ, … . 2. … , ЗВ, … . 3. … , ЗВ. 4. ЗВ!

Номер слайду 7

Ти НЕ Є ЗВЕРТАННЯМ!!!ЗАЙМЕННИКИ Ти Ти Ви

Номер слайду 8

Знайдіть речення, що відповідають схемам1. Не журися, козаченьку, ти ще молоденький.2. Посивів, Дніпре мій.3. Україно! Україно! Вірне серце твого сина я кладу тобі до ніг. 4. Де ти в світі погибаєш, сину мій єдиний? 5. Гей, юнаки, гей, молодість світу, доля планети у ваших руках. 6. О краю мій, тужу я за тобою!7. Ой Морозе, Морозенку, ти славний козаче, за тобою, Морозенку, вся Вкраїна плаче. А)…, Зв. Г) Зв!…Б) …, Зв!(?)В) Гей,Зв.,… Д) О (Ой) Зв.,…Е) Зв., …Ж) …, Зв., …

Номер слайду 9

Складіть і запишіть речення, у яких подані слова виступають у формі звертань. Мама, бабуся, брат, рідна країна.

Номер слайду 10

Перебудуйте речення так, щоб підмети стали звертаннями. Оленка не забуває допомагати своїй мамі. Розганяє хмари вітер. Зачарувала пісня мою душу. Музика рідного краю летить хвилями Дніпра.

Номер слайду 11

Звертання до відсутніх людей, до предметів і явищ називають риторичними звертаннями. Вони вживаються, щоб привернути до них увагу, виявити своє ставлення. Хто ми такі й куди йдемо? Бути чи не бути? (В. Шекспір)

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
29 лютого
Переглядів
120
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку