Звіт методичної комісії вчителів природничого циклу

Про матеріал
Розробка звіту методичної комісії вчителів природничого циклу буде корисною в роботі голів методичних комісій
Перегляд файлу

Гімназія №191 імені П.Г.Тичини

з поглибленим вивченням іноземних мов

 м. Києва

 

 

Звіт

про роботу

методичної комісії

вчителів природничого циклу

гімназії

(2019-2020 навчальний рік)

 

https://co45tula.ru/wp-content/uploads/2020/02/dekada-nauk.png

Голова МК: Сидякіна Л.В.

 

     Науково-методична тема

комісії природничих наук

у  2019-2020 н.р.

«Інноваційна діяльність у школах – важливий чинник розвитку освітнього процесу»

      Природничий цикл наук, що вміщує фізику, хімію, біологію, географію, астрономію, формує науковий світогляд молодої людини, побудований на науково доведених фактах, теоріях, явищах природи. Саме в цьому полягає значення природничого циклу, його важливість поряд з іншими дисциплінами. 

На початку 2019-2020 навчального року було сплановано роботу МК вчителів природничого циклу, де передбачено орієнтацію на інноваційні технології, інтерактивні методи підготовки й проведення уроків та позакласних заходів, екологічне виховання гімназистів. Успішній роботі кафедри сприяло мобільне реагування на виклики сучасної української школи,  активна робота із обдарованими учнями, проведення цілого ряду позакласних заходів, які в більшій мірі відкривають можливості дітей та сприяють підвищенню інтересу гімназистів до природничих дисциплін.

Позитивним моментом в роботі вчителів методичного об’єднання є використання  в своїй роботі інтерактивних технологій та різних методичних засобів. Практично кожен вчитель нашої кафедри активно під час навчального процесу використовує можливості інтернет-ресурсів, хмарні сервіси в освітньому просторі, вчителі підвищують свій фаховий та методичний рівень.

Впродовж 2019-2020 навчального року мною, як головою методичної комісії, було проведено 4 засідання, на яких розглядалися заплановані на початку року питання. Щоразу аналізувались навчально-методичні заходи, що проводились вчителями кафедри за звітний період. Під час таких засідань не тільки озвучувались переліки  проведених  уроків чи позакласних заходів, а й обговорювались пропозиції щодо активізації роботи, покращення результативності праці вчителів нашої кафедри.

Впродовж навчального року було проведено наступні заходи:

       * Протягом перших двох місяців навчання вчителями нашої кафедри опрацьовано нормативні документи МОН України щодо організації навчально-виховної роботи під час викладання природничих дисциплін.

      * У вересні 2019 року  на базі нашої гімназії був проведений  районний семінар для вчителів фізики та астрономії на якому виступила Сидякіна Л.В.  та висвітлила питання щодо викладання фізики та астрономії у 2019-2020 навчальному році. Також на даному семінарі виступила учитель фізики Цибуліна Т.В., яка поділилася своїм досвідом впровадження групової роботи на уроках фізики та продемонструвала свої наробки.

 

      * Кожен вчитель нашої методичної комісії працює над методичною темою:

з/п

ПІБ вчителя

Науково-методична тема

1

Бєлкіна О.О.

Розвиток пізнавальної діяльності на уроках географії.

2

Гуйська Ю.М.

Екологічне виховання та здоровий спосіб життя на уроках біології.

3

Погоріла С.К.

Формування пізнавального інтересу та розвиток логічного мислення на уроках біології.

4

Сидякіна Л.В.

Використання інтерактивних технологій на уроках фізики.

5

Цибуліна Т.В.

Впровадження групової роботи на уроках фізики.

6

Фень С.А.

Активізація пізнавальної діяльності учнів на уроках хімії.

7

Руденко Л.М.

Поєднання теоретичних, практичних, експериментальних та ігрових форм навчання для зацікавлення учнів на уроках хімії.

 

        *  З метою популяризації наукових знань, в гімназії вже традиційно, протягом навчального року відбулися  тижні науки:

- географія - 20.01.2020-24.01.2020;

- хімія – 17.02.2020-21.02.2020;

- фізика та астрономія – 02.03.2020-06.03.2020.

 В рамках цих тижнів вчителями нашої кафедри проводились  брейн-ринги, уроки-турніри, уроки- конференції, уроки-ігри, інформаційно-просвітницькі години, а також гімназисти мали змогу переглянути яскраві досліди з фізики та хімії, прийняти участь в різноманітних конкурсах пов´язаних з вивченням природничих наук.

      * Впродовж навчального року вчителі нашої методичної комісії проводили творчі уроки:

з/п

ПІБ вчителя

Дата

Тема

Курс

1

Гуйська Ю.М.

15.10.19

 

22.10.19

 

Будова і біологічна роль нуклеїнових кислот.

Членистоногі, їх особливості і різноманітність

6

 

3

2

Цибуліна Т.В.

13.12.19

Біологічна дія звуку

5

 

 

  20.02.20

Природні джерела електричного струму

4

3

Бєлкіна О.О.

20.01.20

21.01.20

22.01.20

Глобальні проблеми гідросфери

Сім чудес природи України

Дослідження Антарктиди

7

4

3

4

Фень С.А.

17.02.20

19.02.20

Брейн-ринг «Хімія в житті людини»

Урок- гра «Хто найкращий знавець хімії»

7

3

5

Сидякіна Л.В.

03.03.20

05.03.20

Урок-гра «Таємничі ізопроцеси»

Урок- вікторина «Фізика навколо нас»

6

3

6

Погоріла С.К.

09.10.19

11.12.19

Нуклеїнові кислоти. Будова ДНК, РНК.

Серцево-судинні захворювання та їх профілактика.

5

 

4

      * Впродовж жовтня 2019 року у гімназії відбувся І (гімназійний) етап Всеукраїнських предметних олімпіад. За результатами шкільної олімпіади були сформовані команди з усіх природничих предметів для представлення гімназії на районних олімпіадах.

         * Вчителями всіх без винятку предметів природничого спрямування у листопаді-грудні підготовлено команди і гідно представлено гімназію на ІІ(районному) етапі предметних учнівських олімпіад. Результати – хороші. В цілому ми здобули 4 перших, 7 других, 15 третіх місця.

           * Ще більш відповідальним був ІІІ (міський) етап Всеукраїнських учнівських предметних олімпіад, котрий проходив у січні-лютому 2020 р. Відрадно, що серед призерів міської олімпіади чудові результати показали учні в змаганнях з природничих дисциплін, здобувши 4 призових місця: з біології, географії, астрономії -  учні отримали дипломи ІІ ступеня, В цілому кафедра природничих дисциплін підтвердила, що знання і вміння наших учнів конкурентноздатні не тільки на гімназійному, районному, а й на міському рівні.

*  В кінці 2019 року відбувся перший тур ІІ етапу  Всеукраїнського конкурсу-захисту дослідницьких робіт​ учнів-членів МАН ​України. Були представлені  наукові роботи з природничих дисциплін:  біології, хімії, екології, фізики, астрономії, географії. Впродовж навчального року вчителі проводили системну та планову консультаційну роботу з написання науково-пошукових робіт, спільно з учнями працювали, щоб гідно представити  результати пошуку. Слухачі впродовж багатьох місяців ​​​​під керівництвом своїх викладачів  працювали над науково-дослідницькими роботами та  гідно представили результати своїх досліджень на Конкурсі.  У першому турі ІІ етапу взяли участь 17 гімназистів (21 робота), у другому турі ІІ етапу –  12 учнів (15 робіт). 11  гімназистів стали переможцями та призерами ІІ етапу, в т.ч. 2 з природничих напрямків. 

учнів (15 робіт). 11  гімназистів стали переможцями та призерами ІІ етапу, в т.ч. 2 з природничих напрямків. 

РЕЗУЛЬТАТИ  МАН і олімпіад

 

з/п

ПІБ

Кількість робіт МАН

(призових місць)

Олімпіади

(призових місць)

Місто

Район

Місто

1

Кухар Л.О.

-

4

1

2

Бєлкіна О.О.

1

9

-

3

Гуйська Ю.М.

грамота

4

-

4

Погоріла С.К.

грамота

3

1

5

Сидякіна Л.В.

1

2

1

6

Цибуліна Т.В.

2

-

-

7

Фень С.А.

-

4

-

8

Руденко Л.М.

-

-

-

       * В квітні 2020 року відбулося онлайн-засідання  атестаційної комісії 2рівня (РУО). Проатестовано Кухар Л.О., (підтвердила відповідність займаній посаді заступника, раніше присвоєну вищу кваліфікаційну категорію та звання "вчитель-методист"). Засіданню атестаційної комісії передував глибокий аналіз проведеної роботи за атестаційний період, звіти  перед колегами про досвід роботи.

       * Для учнів, які знаходяться  у зв'язку із карантином  на дистанційному навчанні з березня місяця вчителями природничих дисциплін, було запропоновано онлай-уроки, відео-уроки, завдання, конспекти, презентації тем на різних інтернет-ресурсах, які гімназисти успішно опанували вдома.

 

        Вважаю, що робота вчителів комісії природничих дисциплін гімназії впродовж 2019-2020 навчального року була насиченою, плідною, результативною, багатоплановою і внесла свій гідний вклад у навчально-виховний процес нашої гімназії. План роботи методичної комісії на поточний навчальний рік в цілому виконаний. А оцінку моєї роботи як голови МК давати вам. Дякую всім за співпрацю і підтримку в усіх моїх ініціативах і починаннях впродовж навчального року. Сподіваюся, що наступного року наша комісія й надалі працюватиме ефективно і творчо.

Сидякіна Л.В. – голова МК

вчителів природничих дисциплін

 гімназії №191 ім.П.Г.Тичини

 з поглибленим вивченням

іноземних мов

 м.Києва 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
16 червня 2020
Переглядів
1436
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку