Звіт на конкурс "Галерея кімнатних рослин".

Про матеріал
Звіт на конкурс-огляд "Галерея кімнатних рослин" ХлібодарівськогоНВК Волноваського раону Донецької обл. Всі фотографії представлені з особистого альбому автора.
Перегляд файлу

                           Хлібодарівський НВК      Волноваський р-он     Донецька обл..

 

Конкурс – огляд

                «Галерея кімнатних рослин»

Для нашої школи проведення конкурсу – огляду «Галерея кімнатних рослин» стало традицією. Вчителі та учні зацікавлені в озеленені класів і школи. Діти на протязі року доглядають за рослинами: поливають, розпушують грунт, обприскують, витирають пил з листочків. В вересні і весною пересаджують. Слідкують, щоб рослини не пошкоджували шкідники.

Після проведення конкурсу – огляду в минулому році у нашій школі ми поставили перед собою такі задачі:

  • продовжити працювати над озелененням кабінетів;
  • озеленити Їдальню;
  • продовжити роботу по збору інформації про кактуси;
  • продовжити роботу по збору інформації про шкідників кімнатних рослин  і методи боротьби з ними;
  • створити шкільну фотогалерею;
  • продовжити збирати матеріал про лікарські рослини, які ростуть на підвіконні.

Мета конкурсу:

  • залучити учнів до роботи щодо озеленення приміщення;
  • викликати інтерес до рослинного світу;
  • розширити знання про кімнатні рослини, їх практичне значення для людини;
  • розвивати пізнавальний інтерес, практичні навики у вирощуванні і догляді кімнатних рослин;
  • виховувати дбайливе ставлення до природи; здійснювати екологічну освіту та виховання.

Завдання :

  • Активізувати пізнавальну, творчу та просвітницьку діяльність учнів;
  • Зацікавити кімнатними рослинами ;
  • Зібрати інформацію для використання на уроках біології, географії та природознавства;
  • Покращити внутрішнє озеленення шкільного приміщення;

 

Хлібодарівський НВК - це дім де панує любов, щирість, краса. У вістебюлі, в кожному класі створені зелені куточки, які радують око учнів і гостей, а «зелені оазиси» коридорів, місце у школі, на яке всі гості першочергово звертають увагу.

 Тут панує царство циссусів (винограду), бегоній і ( драцени) кімнатних пальм.

Навіть у коридорах на кожному підвіконні також стоять горщики з квітами.

 

Рослини приносять радість, спокій, чисте повітря. Доведено, що без рослин у людини спостерігаються неврози, втомлюваність, частішають стреси, посилюється зорова напруга. Природний зелений колір на тлі світлих стін приміщення створює враження чистоти, що добре впливає на світосприйняття, психіку, сприяє розумовій діяльності

Вчителі  мають чудову нагоду використовувати матеріали галереї у навчально-виховному процесі, що значною мірою полегшує нашу роботу. За допомогою нашої галереї учні краще пізнають закони  природи, взаємозв’язок її окремих компонентів, розширюють світогляд та знання,уяву про життя кімнатних рослин. Галерея стала свого роду лабораторієюпрацюючи в якій, діти вчаться спостерігати і розуміти життя рослин, любити їх, прикрашати ними класні кімнати, а головне – доглядати за ними,  керувати процесами їхньої  життєдіяльності .

Спостереження за живою рослиною, що розвивається, впливає на людину сильніше, ніж твори мистецтва, вони покращують мікроклімат у приміщеннях, виділяють леткі речовини – фітонциди, що згубно діють на хвороботворні мікроорганізми. Доглядаючи кімнатні рослини учні поглиблюють свої знання з біології рослин, розвивають практичні вміння і навички вегетативного розмноження, знайомляться з поняттями мінерального та органічного живлення, знають первинні ознаки захворювання кімнатних рослин та способи їх захисту. Часто галерею кімнатних рослин використовують вчителі початкових класів на уроках природознавства, для ознайомлення із видовим складом, процесами життєдіяльності рослин.

Надзвичайно великою популярністю наша галерея користується зимою, коли за вікнами мороз, сніг, то наша галерея є своєрідною оазою, яка не може залишити байдужим кожного, хто торкнеться поглядом цих ніжних рослин, ними  може помилуватись кожен у хвилини душевного смутку і розрадити цим приємним спогляданням собі душу.

 

Педагогічний та учнівський колектив постійно працюють над поповненням видового складу галереї, її естетичним оформленням.  Кабінети нашої школи прикрашені великою кількістю кімнатних рослин, які допомагають створити затишок і комфорт у класних кімнатах. У таких приміщеннях приємно здобувати знання і відпочивати на перервах та після уроків.

 

 

 

 

 

Із великої різноманітності рослин для школи відібрали  ті, які відповідають таким вимогам:

  Можуть використовуватися в навчальному процесі;

  Широко розповсюджені й доступні для прибирання;

  Невибагливі до умов вирощування;

  Не займають багато місця й декоративні;

  Легко розмножуються в кімнатних умовах.

 

Від деяких видів кактусів прийшлось відмовитися з метою небезпеки школярів.

 

Але дослідницька робота з теми «Кактуси» продовжується. Так, учні неодноразово виступали з доповідями про кактуси  на класних годинах. В 7 класі (класний керівник Панченко М.О.) є кактус ехінопсис  трубкоквітковий, якому більше 10 років. Свої квіти він дарує кожен рік. В цьому році кактус зацвів двічі за літо. На фото саме цей ехінопсис.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учень 11 класу Усик Максим підготував проект «Озис у класі». Дяченко Олена та Козлова Анастасія  (11кл) захоплюється вирощуванням орхідей.

 На протязі року учні готують презентації, доповіді з різних тем про кімнатні рослини. В процесі роботи дізналися, що історія кімнатного квітництва йде корінням в глибоку старовину:людині завжди хотілося мати поруч із собою красиві рослини, що прикрашають його будинок. Поняття "кімнатна рослина" існує з моменту, коли вони здогадалися кинути насіння не на полі, а в горщик із землею.    

Храми стародавньої Еллади прикрашали вазони з рослинами. Більше 1000 років тому в Китаї зародилося мистецтво бонсаї, що перейшло до Японії й набули в країні  Сонця, що сходить, справжнє визнання. У наступні епохи мистецтво вирощування рослин виступає в нерозривному зв'язку з іншими видами мистецтва: для прикраси інтер'єру та екстер'єру будинків, при створенні тканин. Так найпоширеніший орнамент - рослинний, який надає найбільші можливості для створення різноманітних мотивів,прийомів виконання, для оригінального  трактування форми. До найбільш поширених форм з найдавніших часів відносяться: акант, лотос,папірус, хміль, лавр, виноградна лоза, плющ, дуб. Відкриття нових земель принесло слідом за собою та відкриття нових декоративних рослин. Основна кількість "дива" потрапило в Європу в час колоніальних завоювань наприкінці XVII - початку XVIII ст., тоді з Америки везли кактуси та орхідеї, з Індокитаю – цитрусові.  У північних країнах з відсутністю зелені в зимові місяці вічнозелені рослини не могли не викликати захоплення.

Уперше кімнатні рослини почали вирощувати в ХІІІ столітті. Узимку 1240 року в Кельн прибув голландський король Вільгельм, якому була влаштована урочиста зустріч у приміщенні, прикрашеному деревами та кущами, ніби влітку. З тих пір європейські монархи змушували своїх садівників вирощувати рослини в кімнатах. Спершу це були види, що мали практичне значення для імператорських кухонь. Навіть слово «оранжерея» походить від французького «orange», що означає апельсин.

У наших помешканнях, як правило, поселяються тропічні й субтропічні рослини з багаторічними листками. Це пояснюється тим, що кімнатні умови деякою мірою подібні на тропічні: затінок, волого й тепло протягом усього року, температура без мінусових перепадів, у повітрі багато вуглекислого газу. В помешканнях з відносно низькою вологістю повітря і добрим освітленням чудово живуть рослини пустель.

Тож, квіти з давніх часів супроводжують і прикрашають життя та побут людини. Доглядаючи за кімнатними квітами, ми відпочиваємо, отримуємо задоволення і насолоду.

 

 

 

В нашій школі пройшов огляд класних «зелених» куточків, які є в кожному класі. Найкращі були у 3класі(класний керівник Свіріна Н.В.),7класі(кл. кер. Панченко М.О.),та 8класі( кл.кер. Красняк С.І.). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Іглиця потрапила до нашої школи років 8 тому. Я ( Панченко М.О.)цю рослину привезла з семінару біологів, який проходив в Рибинській ЗОШ. На той час  мені дістався  всього один корінець.  Зараз це моя найулюбленіша рослина, яка займає вагоме місце в школі і класі. Розмножується вона діленням куща, тому охоче ділюсь іглицею з іншими любителями рослин.



ГОРОСКОП КІМНАТНИХ РОСЛИН

Якщо у вас достатньо розвинуті зодіакальні властивості і ви бажаєте досягти дещо більшого – уперед! Обирайте квітку , яка допоможе вам у цьому.

 

ОВЕН у зодіаці символізує особистість людини, «Я» кожного з нас і пов'язаний з особистісним прагненням кожної людини. Тому всі рослини Овна мають одну загальну і найсильнішу властивість: вони закріплюють наше внутрішнє «Я», допомагають нам стати сильнішою особистістю і і можуть слугувати оберегом особистого успіху, досягнення особистої мети.

( Ехмея смугаста, карликовий гранат, садова герань, азалія індійська, бегонія королівська, молочай блискучий).

 

Покращити фізичне та психічне самопочуття людям, які народилися під знаком ТІЛЬЦЯ , очистити енергетику, атмосферу в їхньому домі допоможуть міцні, низькорослі, гарно квітучі рослини. Телець – знак фізичної сили і витривалості, тому всі рослини цього знаку можна тримати в домі для підтримання сил свого організму. (Фіалка узумбарська, каланхое, цикламен персидський, бегонія дикоросла, примула).

 

Рослини БЛИЗНЮКІВ допоможуть покращити своє фізичне та психічне здоров’я, очистити атмосферу в домі. Близнюки – знак дружби, приятельських відносин. Будь які рослини цього знаку можна мати у якості талісманів гарних відносин з друзями. (Аспарагус , папороті, плющі, пальми, традесканції, хлорофітум).

 

Знак РАКУ у житті кожної людини повязан з домівкою, з родиною, і багато рослин цього знаку живуть дружними родинами, утворюючи компактні кущики. Якщо ви бажаєте покращити відносини з родичами , бажаєте , щоб атмосфера дому стала більш доброю, посадіть хоча б одну рослину цього знаку. (Агава американська, алое деревоподібне, бегонія, дифенбахія, фуксія, каланхое).

 

Рослини ЛЕВА необхідні для підтримання емоційного та фізичного тонусу, для очищення енергетики атмосфери. Лев та керуюче ним Сонце в астрології пов’язані з творчістю та високими почуттями, справжньою любов’ю. Любі рослини цього знаку можна мати у себе вдома як талісмани для успішної творчості та щастя у любові.(Бальзамін, кала, камелія, мімоза, пеларгонія, троянда китайська ).

 

Всі рослини ДІВИ приховують у собі енергію для підтримання гарного емоційного і фізичного тонусу та очищення енергетики житла для людей цього знаку. (Монстера, філодендрон, драцена, сингоніям).

 

З багато чисельних корисних властивостей, притаманних рослинам ВАГІВ , виділяють два універсальних: вплив на партнерські відносини і допомога у розвитку смаку.(Азалія, ананас, зігокактус, стручковий перець, хризантема, гортензія, лілія, китайська троянда).

 

Всі хто, мріє розвинути у себе ясно бачення або ясно слухання, можуть завести вдома одне або декілька рослин цього знаку – і таємничий СКОРПІОН завдяки своїм рослинам відкриє поту сторонній невидимий світ.( Кактуси, стапелія, алое, драцена, олеандр, фаукарія, гинура ) .

 

З великою користю для себе рослини СТРІЛЬЦЯ може тримати людина будь якого знаку зодіаку.. Стрілець керує темою закордону, далеких мандр, тому його рослини розвивають в людині якості необхідні для мандрівників , посилюють притягання до культур різних країн. (Кімнатний виноград, сансінвєра, лимон, клівія ) .

 

Знак КОЗЕРОГА завідує темою праці, соціального положення людини , тому всі рослини Козерога можна тримати вдома або на підприємствах для успішної роботи. тому тим для кого робота є важливою , вигідно тримати поруч рослини Козерога. (Драцена, юкка, фікус, лавр, товстянка ).

 

Будь які рослини ВОДОЛІЯ стимулюють людину до пошуку нових, нетрадиційних рішень у любих сферах життя. Якщо вам набридло діяти за звичкою , якщо ви прагнете дивувати людей , посадіть у себе рослини Водолія. (Драцена, колеус, пуансеттія, строфа, фіттонія, строманта ) .

 

Всі рослини знаку РИБ не залежно від їх властивостей , добре мати поруч (дома або на роботі ) людині, яка народилася під цим знаком. Риби останній , дванадцятий знак зодіаку – наймудріший. Риби ближче за всіх підійшли до розуміння божих законів, тому і є знаком божого служіння .( Акваріумні рослини, бріофілум, герань, пальма, папірус, товстянка, фікус, циперус ) .

 

Всього учнями нашої школи вирощено 244  рослин. Ми радіємо, бо квіти прикрашають нашу рідну школу, класи, коридори та їдальню.

Після проведення конкурсу – огляду « Галерея кімнатних рослин» у нашій школі ми поставили перед собою такі задачі на наступний рік:

 продовжити працювати над озелененням класних кімнат;

 продовжити роботу по збору інформації про квіти  догляд за ними,розмноження та турбота,

 поповнити інформацією шкільну фотогалерею;

 продовжити збирати матеріал про лікарські рослини, які ростуть на підвіконні.

 Таким чином, можемо сказати, що квіти приносять людям красу, радість, задоволення, здоров’я, естетичну насолоду. Насолоджуйтеся красою кімнатних рослин та збільшуйте їх кількість, вирощуючи на своєму підвіконні.

 

 

 

 

 

 

Із видовим складом найбільш поширених кімнатних рослин нашої школи ми пропонуємо ознайомитись і вам.

 

                                                              Список  галереї кімнатних рослин

  1. Аспарагус серповидний. Родина Спаржеві.
  2. Алое деревовидне. Родина Асфоделові.
  3. Алое остюков. Родина Асфоделові.
  4. Бегонія вічноквітуча. Родина Бегонієвих.
  5. Бегонія рециноволиста. Родина Бегонієвих.
  6. Бегонія королівська. Родина Бегонієвих.
  7. Бегонія металічна. Родина Бегонієвих.
  8. Гібіскус (Китайська роза). Родина Мальвових.
  9.  Діффенбахія земнолиста. Родина Ароїдні.
  10.  Драцена Маргіната Родина: Агавових (Agavaceae)
  11.  Іглиця (Ruscus hypoglossum)
  12.  Епіфіліум гібридний. Родина Кактусові.
  13.  Ехінокактус Грузона. Родина Кактусові.
  14. Ехінопсис трубкоквітковий — Echinopsis tubiflora
  15.  Еухаріс. Родина Лілійних.
  16.  Зігокактус обрізаний (декабрист). Родина Кактусові.
  17.  Кала ефіопська. Родина Ароїдних.
  18.  Кислиця пурпурна. Родина Кисличні.
  19.  Колеус Блюме. Родина Губоцвітих.
  20.  Каланхое Блюсфельда. Родина Товстянкові.
  21.  Каланхое Дегремона (живородяче). Родина Товстянкові.
  22.  Монстера делікатесна. Родина Ароїдні.
  23.  Молочай Міля. Родина Молочайових.
  24.  Молочай трьохкутний. Родина Молочайових.
  25.  Нефроліпіс (папоротник). Родина Папороті.
  26.  Пеларгонія зональна. Родина Геранієвих.
  27.  Пеларгонія душиста. Родина Геранієвих.
  28.  Педілантус титималоїдний. Родина Молочайових.
  29.  Пеперомія зелена. Родина
  30.  Сенполія фіалкоквіткова. Родина Геснерієвих (узамбарська фіалка).
  31.  Сансів’єра трьохполоса. Родина Лілійних.
  32.  Сінгоніум ножколистий. Родина Ароїдні.
  33.  Спатіфіліум Уолліса. Родина Ароїдні.
  34.  Стапелія гігантська. Родина Ластовнійових.
  35.  Традесканція різнокольорова. Родина Камелінових.
  36.  Товстянка деревовидна. Родина Товстянкові (грошове дерево).
  37.  Фікус каучуконосний. Родина Тутові.
  38.  Фінікова пальма канарська. Родина Пальмові.
  39.  Хоя м’ясиста. Родина Ластовнійових.
  40.  Хлорофітум хохлатий. Родина Лілійних.
  41.  Циссус ромболістний. Родина Виноградові

 

 

                       Деякі представники нашої галереї.

 

 

       Хлорофітум. Chlorophytum comosum.

Родина: Лілійні. Батьківщина: ліси на сході Південної Африки.

Яскраве розсіяне світло; полив інтенсивний з весни до осені і помірний взимку;

влітку обприскувати; розмножується дочірними розетками, або діленням куща.

 

 

 

Гібіскус китайський (китайська роза)

Hibiscus roza-sinensis

Родина: Мальвових

Батьківщина: Південно-Східна Азія і острови Тихого океану.

Цвіте березень-листопад; зимує в теплих приміщеннях; світлолюбива; обприскувати теплою водою; інтенсивний літній полив і помірний взимку; розмножується стебловими черенками; пересадка кожен рік, весною.

                                     

 

Аспарагус Шпренгера

Asparagus Sprengeri) 

Родина: Спаржеві.

 Батьківщина: Південна Африка.

Уникати прямих сонячних променів; інтенсивний полив з весни до осені; пересадка кожен рік     весною; розмножується діленням куща.

 

 

 

 

 

Діфенбахія Ерстеда

Deffenbachia Oerstedii.

Родина: Ароїдні. Батьківщина: центральна і Південна Америка.

Температура взимку 17оС; напівтінь влітку; яскраве світло взимку; полив інтенсивний з весни до осені, помірний взимку; потребує високої вологості повітря; пересадка кожен рік весною; розмножується стебловими живцями.

 

                   

 

 

Пеларгонія загальна (Герань, Калачик)

Pelargonium zonale hort.

Родина: Геранієвих. Батьківщина: Південна Африка.

Світлолюбива; влітку корисно виносити на відкрите повітря; полив помірний; весною необхідно формувати крону; розмножується живцями.

Циссус (латинська назва cissus) – невибаглива рослина.

Родина виноградних.

У природі зустрічається в наступних місцях:  Австралія,  Південна Америка,  Африка,  Азія.

Всі види циссус – ліани. Своїми вусами чіпляються за будь-які поверхні і швидко розростаються. Температуру необхідно тримати помірну, в межах + 25 ° С.  Взимку потрібно створити період спокою і помістити в місце без протягів. Температуру слід тримати на рівні + 10 ° С. Місця для розміщення рослини слід вибирати напівтінисті або з розсіяним світлом. Циссус не любить яскравого сонячного світла.

 

 

 

 

Рускус (Ruscus) або Іглиця – це вічнозелена рослина, чагарник. Відноситься до сімейства Аспарагусовых. Батьківщиною іглиці вважаються Криму і Кавказу, території Середземномор'я. Дане сімейство нараховує менше 10 видів рослини.

У Рускуса прямий стебло розгалужене. Рослина досягає висоти в 90 см Листя у іглиці еліптичної або трикутно-овальної форми, вершини трохи відтягнуті, можуть закінчуватися голкою. Листя досягає довжини до 11 см, а ширина – 4-6см насправді це филлокладодии.

Справжні листочки дуже дрібні, на вигляд схожі на білі лусочки, що вони виростають з нижньої сторони филлокладодий. На внутрішній стороні цих филлокладодий Рускуса знаходяться квіточки, діаметр яких досягає всього 1 см. Вони не дуже привабливі зовні, виростають вони не в пазухах, а майже посередині филлокладодии.

Квіти непоказні, дрібні, трубчасто-довгастої форми, фіолетового кольору. Справжньою окрасою цієї рослини вважається плоди іглиці: червоного або яскраво-оранжевого кольору, великі за формою. Кілька видів Рускуса вирощують як кімнатні рослини.

Розмноження:

Розмножується Рускус тільки під час пересадки рослини з допомогою ділення куща.

Деякі особливості:

Рускус може плодоносити в кімнатних умовах, але для цього необхідно застосовувати штучне запилення. Як це зробити? Для цього процесу на маточки квіток однієї рослини необхідно нанести пилок, яка взята за допомогою м'якої пухнастої пензлика з тичинок квіточок іншої рослини.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кріт Галина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Інкл
Додано
29 лютого 2020
Переглядів
3921
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку