Звіт на конкурс "Галерея кімнатних рослин"

Про матеріал

Дана розробка містить гарний матеріал про кімнатні рослини. Умови їх вирощування, Батьківщина рослин, догляд та гарні фотографії, що засвідчують належні умови догляду за рослинами.Автор Євтушенко Антоніна Федорівна

Перегляд файлу

Відділ освіти

 Семенівської райдержадміністрації                      Чернігівської області

 Радомська загальноосвітня школа 1-3 ступенів

 

 

ОБЛАСНИЙ ЕТАП

ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ – ОГЛЯДУ

ВНУТРІШНЬОГО ТА ЗОВНІШНЬОГО ОЗЕЛЕНЕННЯ

НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

«ГАЛЕРЕЯ КІМНАТНИХ РОСЛИН»

 

 

Дослідження провели вихованці гуртка «Заповідними стежками рідного краю»                 Керівник Євтушенко Антоніна Федорівна

 

2014 р.

 

 

Мета керівника:

  1. Залучити дітей до роботи щодо озеленення класних кімнат;
  2. Формувати екологічну культуру особистості;
  3. Активізувати пізнавальну та творчу діяльність дитини;
  4. Показати красу рослинного світу, простоту догляду за квітами;
  5. Показати привабливість класних кімнат де зростають квіти.

 

 

Мета вихованців:

  1. Навчитись правильно саджати кімнатні рослини;
  2. Доглядати та вести спостереження за рослинами;
  3. Збагатити свої знання щодо вирощування кімнатних рослин.

 

 

 

 

 

 

 

1.Створити колекцію кімнатних рослин, збагатити їх видовий склад.

 

2.Створити проекти по озелененню приміщення (класної кімнати).

 

3.Оформити звіт про проведену роботу.

 

4.Зробити фотознімки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ.

Ми так думаємо.

 

Важко уявити, як змогла б жити і працювати людина   без   кімнатних рослин,   особливо   у дощову похмуру осінь, взимку,    коли   дерева стоять без листя, земля скована морозом.  У цей час,     коли    природа    спить міцним сном, людина особливо тягнеться до зелені, квітів. Протягом усієї історії людського суспільства квітучі рослини завжди і прикрашали і прикрашають життя лю­дей. Вони тішать наше око, нагадують про багатство весни, теплий подих літа і блиск золотої осені, вражають своїми живими і соковитими фарбами. Що може бути прекрасніше за кімнату, що потопає в квітах? Які штучні запахи можуть зрівнятися з дивовижними пахощами кімнатних рос­лин? Ці маленькі оази зелені,  пахощів, фарб, що змінюються залежно від пір року, діють на нас як чарівна музика.

Ми вважаємо, що вирощування кімнатних рослин - одне з найбільш захопливих занять. Рослини не тільки очищують повітря в приміщенні, але також з їхньою допомогою можна змінювати розміри і форми інтер'єру. Рослини - це найприродніша прикраса   приміщення.    За    ними   потрібний постійний та індивідуальний догляд. Ці зелені вихованці віддячують вам чистим повітрям, красивими квітами, листям, а деякі навіть і плода­ми, якщо правильно за ними і  ретельно стежити і доглядати. Тому  ми  повинні знати не тільки назву кімнатної рослини, а й її батьківщину, біологічні особливості,  потребу в поживних речовинах, воді, світлі.

Ми спробуємо поділитися з  любителями кімнатного квітникарства в доборі асортименту рослин для кімнат із різними температурою і освітленням, позна­йомити з основними прийомами вирощуван­ня, аранжування і догляду за ними, поділитися порадами щодо вирощування того чи іншого виду рослини.

 

 

 

 

 

 

І. Літературні дані

Працюючи над дослідницькою роботою в літературі ми знайшли цікаву інформацію, а саме яке значення кімнатних рослин для нашого житла.

Кімнатні рослини і екологія житла

Житло сучасної людини заповнене електро­технікою, облаштоване меблями, що мають покриття із синтетичних матеріалів, які негативно впливають на здоров'я.

Цей вплив із часом накопичується і виражається в так званому «синдромі закритих приміщень» — час­тих головних болях, слабкості, алергічних захворю­ваннях.

Природними очисниками повітря у приміщені за лишаються живі кімнатні рослини.

У старій англійській книжці зі садівництва написано, що «вище призначення рослин не тільки в тому, щоб радувати наше око кольором, а нас самих вишу- каними плодами, але ще і добросовісно очищати  повітря, і землю навколо нас». Здорові кімнатні рослини оздоровлюють і людей.

Забруднення життєвого простору загрожує нашому здоров'ю. Кімнатні рослини, як і ми, намагаються вижити в умовах приміщення. Ті рослини, які давно живуть у будинку, пристосовуються до взаємодії залізобетонних стін, побутової техніки, електроніки, синтетичних матеріалів.

Рослини не тільки самі виживають у цих умовах, але й допомагають нам, знешкоджуючи отруйні речо­вини. Деякі з отруйних речовин зв'язуються з цитоп­лазмою клітин і стають неактивними. Інші — перет­ворюються із отруйних у неотруйні й використову­ються рослинами.

 

  • Чемпіоном серед кімнатних рослин-очисників вия­вився хлорофітум хохлатий.

Декілька рослин цієї зеленої лілії вистачить, щоб повністю очистити повітря від формальдегіду в квар­тирі із середньою площею. За 24 години ця рослина позбавляє приміщення від мікробів і на 80% очищає повітря на кухні від оксиду вуглецю, що утворюєть­ся під час роботи газової плити.

  • Фенол, який виділяється полімерними матеріала­ми і меблями, поглинають спатифіліум, сингоніям, солянум.
  • Ці ж рослини,  а також монстера,  філодендрон, хлорофітум хохлатий, драцена, плющ, накопичують найтоксичнішу речовину у будинку — формальдегід, який надходить у повітря також із полімерних ма­теріалів і меблів.
  • Полімерні будівельні та оброблювальні матеріали розчинники лаків і фарб наповнюють наші квартири бензолом, толуолом, етилбензолом, ксилолом, цикло­гексаном. Від них нас позбавляють хлорофітум, дра­цена, сансев'єра трисмугаста, плющ звичайний. Фі­кус Бенджаміна, антуріум, дифенбахія знищують ксилол і толуол.
  • Аспарагус поглинає важкі метали.
  • Антуріум, дра­цена і азалія знищують аміак. Ефіроносні рослині; виділяють фітонциди, що знищують мікроби і оздо­ровлюють наше житло.
  • Стафілококи і стрептококи вбиває герань, але утримання її в квартирі може бу­ти небезпечним, тому що вона може викликати алергічні реакції.  

Пил вловлюють усі рослини,  особливо пухнасті.  Всі    рослини    наповнюють    вологою    повітря    у приміщеннях.

Якщо постійно змивати з рослини пил, то повітря в приміщеннях стає чистішим на 40%, порівняно з кімнатами, де рослин немає . Газ у 2-3 рази інтенсивніше поглинається чистими, вологими листками, ніж запиленими і сухими.

Листя рослин потрібно оприскувати розчином міді і заліза. Для підсилення лікарських властивостей фітонцидних рослин 2 рази на тиждень у воду для поливу добавляють розчин глюкози(5мл на 5 л води). 5 разів на місяць воду підкислюють аспірином (5г на 1л води).

 

 

Монстера

Батьківщина - тропічні

ліси Південної і Центральної Америки

 

Розмір: 3-5 м у висоту.                                                                                                               Ріст: швидкий. Цвітіння: рідке.                                                                   Температура: взимку 10-18'С, улітку 20-25°С.

Світло: яскраве розсіяне, півтінь, тінь.

Полив: м'якою і теплою водою, вологолюбні.

Вологість повітря: часте дрібно крапельне обприскування.

Пересадження: навесні кожні 2 роки.

Земляна суміш: дернова, листяна земля і пісок (3:1:1).

Підгодовування: весна-літо - раз на 2 тижні мінеральними й органічними добривами, зима-осінь - без підгодівлі.

Обрізування: не потребує.

Шкідники: павутинний кліщ, щитівка, борош­нистий червець.

навесні верхівковими череш­ками з повітряними коренями, повітряними відводками або насінням.

 

 

 

 

 

Маранта

 

Листки    мають    здатність змінювати свій напрямок: лис­тяні пластинки за сприятливих умов розташовуються майже горизонтально, а при нестачі освітлення або при інших не­    сприятливих умовах підніма­ються догори і складаються ра­зом.   Можна вирощувати без сонячного світла, використовуючи лампи ЛБ протягом 16 годин на добу.

Місце розташування світле, але не під прями­ми сонячними променями, можливо притінене. Теплим літом рослину можна винести на свіже повітря в тихе місце, із притіненням від прямих сонячних променів і захистом від протягів. Взим­ку температура повітря і грунту не повинні опус­катися нижче 18 градусів.

Поливають тільки м'якою водою кімнатної тем­ператури. Ґрунт повинен бути постійно вологим, однак не варто допускати надлишку води в гор­щику. Рослину слід часто і дрібно обприскувати, щоб уникнути появи плям на листках. При зни­женій вологості повітря рослину поміщають у піддон із водою.

Розмножують зеленими черешками, роз­поділом кореневищ. Насіння висівають при температурі 13-18'С відразу ж після дозрівання.

 

 

          Спатіфіллум Валліса

 

Батьківщина - Колумбія

 

Трав'янистий багатолітник заввишки біля 30 см. Без-стеблова рослина, із густою красивою розеткою темно-зеле­них, блискучих, довгасто-ланцетних, загострених на верхівці і колінчато-подібних в основі, злегка хвилястих по краю листків на довгих черешках. Суцвіття - білий початок біля основи на ніжці, що частково зрослися з покривалом. Покривало довгасто-еліптичне, загострене на кінці, на початку цвітіння біле, що пізніше зеленіє. Цвіте рясно і тривало - із березня по листопад.

Рослину тримають у світлих, захищених від яскравих променів сонця приміщеннях. У затінених інтер'єрах загальна декоративність не знижується, але значно падає активність цвітіння. Оптимальний температурний режим у зимовий період - 16-20 С, однак здатний переносити тимчасове зниження температу­ри до

12 С. Поливи помірні протягом усього року. Навесні і влітку практикується обприскуван­ня рослини і підгодовування органічним або мінеральним добривом двічі на місяць. Розмножують спатіфіллум частіше усього роз­поділом кущів, який зацвітає у той же рік. Розподіл роблять під час пересадки - навесні. Поділена рослина зазвичай хворіє, листки поникають і жовтіють. У цей період рослина потребує особливої уваги. Тепле утримування, захист від протягів і яскравих сонячних променів,    часте    обприскування    при    дуже  помірному поливі значно прискорюють період укорінення.  Вирощують у суміші листяної  землі і верхового торфу з до  даванням піску і рубаного сфагнуму.       В основному рослина  стійка і до хвороб,  і шкідників,   але   іноді  молоді суцвіття вражаються попелицею. Рекомендується  для  використання  в  інтер'єрах       різного  функціонального  призначення. Суцвіття стійкі в зрізанні.

 

 

Кактуси

Природне середовище існування – жаркі напівпустинні території Америки. Родина Кактусові – велика та різноманітна родина, до якої в природі належать і маленькі карликові форми і велетенські колони, які зростають на території Америки. Серед кактусів можна виділити пустельні кактуси і тропічні. Потреби рослин цих двох груп різні до грунту та догляду.  Приблизно від половини кактусів можливо чекати цвітіння у 3-4 роки. А потім вони будуть квітнути кожного року. Доведено, що квіти зявляються тільки на молодих пагонах, а це потребує належного догляду за рослиною. Всі цікаві та різні, але об’єднує єдине – відсутність листків.

Температура для цих рослин має бути помірною, В зимовий час 15-18 С, добре ростуть навіть при 5С. Світлолюбні, потребують яскравого світла, особливо в зимовий час.

Полив навесні має бути більш інтенсивним ніж у зимовий час. З кінця літа полив зменшують і з середини осені поливають потроху. Вода має бути теплою. Вимогливі до свіжого повітря, не потребують обприскування.

Пересаджують по мірі необхідності весною. Новий горщик  повинен бути трошки більшим за старий.

 

 

Диффенбахія

Батьківщина – тропіки Південної Америки.

 

Доросла диффенбах1я може вирости до 2 м i вище, але в звичайних кімнатних умовах нижні листки обпадають, i рослина стає схожою на несправжню пальму. Нижня частина стебла оголюється з роками або при поганому догляд. Суцвіття зазвичай обламують, інакше на якийсь час може припинитися ріст листів, рослина оголиться знизу.

Cік викликає подразнення шкіри i слизової, при поїданні будь-яких частин рослини можливі шлунково-кишкові розлади

Місце розташування - від світлого до злегка притіненого, але не на сонці. Протягом усього року утримують при кімнатній температуру, але не нижче 15 градусів. Рослина не переносить протяги. Від протягів рослина починає втрачати листя. Занадто яскраве світло або потрапляння прямих сонячних променів призводить до знебарвлення

Температура помірна або трохи вище помірної, взимку не нижче 17 градусів.

Полив помірний, iз постійним обприскуванням прохолодною м'якою водою. Грунт постійно тримають вологим. Взимку полив обмежений. Листя варто часто обприскувати i час від часу мити.

Розмножують стебловими i верхівковими черешками в теплиці з нижнім підігрівом. Якщо стебло стає занадто високим i оголюється, верхівку зрізають i вкорінюють у вод, а "пень, що залишився," дає нові пагони. Стеблові че­решки перед посадкою треба підсушити 1-2 дні. Шматочки стебла, посаджені бруньками догори в субстрат для молодих рослин, укорінюються при температурі 25 градусів i високій вологості повітря.

 

 

 

 

Сансев’єра

 

Батьківщина тропіки Азії та Африки.

 

Належить до родини лілійних, у природних умовах поширена у тропічній Азії та Африці. Сансевєра має коротке кореневище і м’ясисті мечовидні, іноді строкаті листки, що відходять від кореневища.

Сансевєру можна розмножувати поділом куща і, що особливо цікаво поділом листка.

Листок розрізують на окремі частини завдовжки 5-10см. Такі листкові живці встромлюють у пісок, і через 1-2 місяці вони вкорінюються.

 

 

 

 

 

 

 

 

Фікуси

   Невибагливі, тіньовитривалі (крім ф. каріка) рослини. Деякі з них (ф. ліро   подібний і ф. крихітний) потребують високої вологості повітря. Не терплять пересушування земляного покриву.

Використовують у горщиковій культурі, у зи­мових садах: ф. крихітний і ф. плюшеподібний як ампельні рослини і для вертикального озе­ленення.

Листки фікуса при поїданні викликають розлад кишківника, а сік може викликати подразнення шкіри або підсилити алергію.

Місце розташування світле, добре провітрюване, але захищене від прямих сонячних променів. Строкатолистяні різновиди можуть зимува­ти при температурі близько 20 градусів при наявності достатньої кількості світла і високої во­логості повітря. Тропічні види утримують взим­ку при температурі 15-20 градусів, субтропічні (ф. каріка і ф. крихітний) - при більш низькій температурі (8-10 градусів), хоча останній менше вимогливий до температури.

Полив влітку рясний, головним чином для крупнолистяних видів і різновидів. У період зи­мового спокою - обмежений, тому що в цей час пересихання грунту для рослин менш  шкідливе, ніж надлишок води, якщо тільки їхнє  місце розташування не тепле. Улітку строкато-листяні фікуси варто часто обприскувати. Жорсткі листки крупнолистяних сортів час від часу варто протирати вологою ганчірочкою або обприскувати спеціальним засобом, що додають листкам блиск.

Розмножують насінням, черешками і вітряними відводками. Для успішного укорінення черешків необхідна температура 28- 32 градуси. Перед посадкою черешки варто опустити ненадовго у воду, щоб дати стекти молочку. Насіння висівають навесні при темпе­ратурі 15-2ГС.

 

 

 

 

Сенполія (Фіалка)

 

 Одна з найпопулярніших  квітучих кімнатних рослин.

Рід нараховує близько 20 диких видів, розповсюджених у Центральній і Південній Африці, по схилам Узамбарських гір.

2000 гібридів і сортів, виведених селекціонерами. Вони мають різноманітну форму квіток і ступінь махровості. Основне її достоїнство – це те, що вона цвіте у будь -  яку пору року, а дякуючи невеликим розмірам, її можна тримати на вузькому підвіконні. Фіалки мають п’ять основних вимог: рівна температура, обережний полив, висока освітленість, висока вологість повітря та рівномірний підкормка.

 

 

 

 

ІІ. Опис виконаної роботи

Наші дослідження та поради

Монстера

Особливості догляду. Секрети успіху.

 

  • Не обрізати повітряні корені.  
  • Улітку можна винести на свіже повітря.
  • Листки протираємо м'якою вологою ганчіркою, можна полірувати.
  • Листки "плачуть" - занадто вологий ґрунт.
  • Оголений стовбур, листки маленькі, бліді - мало світла.
  • Доросле листя без отворів і прорізів - мало світла, низька температура повітря, недо­статнє підживлення.
  • Листя стало бурим і на ньому з'явилися тріщини - від холодного і вологого розміщен­ня.
  • У рослини стебло без листя - рослині потрібна опора.

 

 

 

 

Маранта

Особливості догляду. Секрети успіху.

Температура.

  • Помірна, різка зміна згубна для рослини. Взимку не нижче 12градусів.

 

Освітлення

  •  Напівтінь, при яскравому освітленні листя жовкнуть.
  • Згубно діють на рослину і прямі сонячні промені.
  • Гарне освітлення взимку.

 

Полив

  •  Гарний, взимку менше
  • Потрібне регулярне обприскування

 

Пересаджування

  •  Кожні 2 роки навесні.

 

Інше

  • Якщо кінчики листків коричневі та сухі занадто сухе повітря. Потрібно зрізати ці листки та проводити  обприскування.
  • Листочки згортаються та вкриваються плямами – недостатня кількість вологи. Грунт слід підтримувати у вологому стані.
  • Зівялі стебла – занадто холодне повітря, вологий грунт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спатіфіліум Валліса

 

 

Особливості догляду. Секрети успіху.

Температура

  •     Теплолюбна, взимку не нижче 12 градусів.

 

     Освітлення

  •     Напівтінь влітку, згубно діють на рослину прямі сонячні промені, зявляються опіки.

 

    Полив

  •     Рослина любить вологу, взимку поливати потрібно менше.

 

   Вологість

  •     Потребує частого обприскування листків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кактуси

 

Особливості догляду. Секрети успіху.

 

Цвітіння

  • Вирощування в тісному горщику стимулює рослину до цвітіння

Освітлення

  • Світлолюбні, потребують яскравого освітлення, особливо взимку. В жаркий період року потребують притінення.

Інше

  • Зморщений кінчик стебла, знизу плями- занадто багато вологи в грунті, особливо взимку.
  • Рослина росте повільно. Недостатньо вологи влітку або забагато в зимовий час.
  • Пересаджують щорічно в молодому віці. Новий горщик повинен бути трішки більший за старий.

Розмноження

  • Рослину можна розмножувати насінням при 17- 25С. Більшість видів легко розмножуються черешками, які легко вкорінюються весною або влітку. Черешки підсушують на висаджують у торф’яний субстрат.

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Мої документи\всі фото\квіти, день учителя\P8070227.JPG

 

 

P3030122

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Диффенбахія

 

Особливості догляду. Секрети успіху.

 

Шкідники

 

  • Щитник і павутинний кліщ. Зробити настоянку з тютюну курильного або мила. Протерти листки.

 

Зміна забарвлення

  • Занадто яскраве освітлення або потрапляння прямих сонячних променів. Потрібно рослину поставити на більш затінене місце.

 

Відмирання листків

  • Причина – занадто низька температура, сухе повітря або холодні протяги.
  • C:\Users\ХОЛОДОВИ\Desktop\dieffenbachia.jpgКоричневі краї листків – пересихання грунту, він завжди повинен бути вологим, але не надто.

 

 

 

Товстянка, дерево життя,     грошове  дерево, красуля

Товстянка деревоподібна - деревоподібна рослина, що виростає до 1,5 м у висоту. В неї оригінальні листочки сірого кольору із червоною облямівкою по краю, довжиною до 8 см і шириною близько 5 см.

Цвіте в дозрілому віці навесні невеликими білими квітками, які поступово рожевіють, однак у кімнатах цвіте вкрай рідко. Іноді утворює повітряні корінці.

 

Особливості догляду. Секрети успіху.

 

  • Добре росте на західних і східних вікнах або біля них.
  • Розмножують навесні і влітку стебловими черешками. При розмноженні листковими черешками рослини виходять дрібними.
  • Взимку потрібно тримати у світлому місці при температурі 6- 10 С, більш висока температура може стати причиною відсутності цвітіння.
  • Влітку потрібно поливати помірно, а взимку, щоб грунт був недуже сухим.

 

 

C:\Users\ХОЛОДОВИ\Desktop\01_179.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сенполія (Фіалка)

 

Особливості догляду. Секрети успіху.

 

Температура

 

  • Помірна, взимку не нижче 16. Боїться протягів та різкої зміни температури.

 

Освітлення

  • Яскраве освітлення для зими. Потребує притінення від прямих сонячних променів.

Полив

  • Поверхню грунту тримають у вологому стані, поливають по мірі підсихання. Поливають теплою водою не попадаючи на листочки.

Вологість повітря

  • 77361998_fialka.jpgПотребують високої вологості повітря. Горщик поміщають у вологий торф. Обприскувати обережно - теплою водою, коли рослина не цвіте.

 

 

 

 

 

 

992ed.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07365616.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

671432d74223.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пілея

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сансевєра

 

 

 

 

 

Фікуси

 

Особливості догляду. Секрети успіху

Температура

  • Помірна, взимку не нижче 12 С.

 

Освітлення

  • Яскраве для деревовидних форм, напівтінь, для решти видів.

 

Полив

  • Обережний. У деревовидних форм, грунту потрібно дати підсохнути.

 

Розмноження

  • Зеленими стебловими черешками влітку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пеперомії

 

Особливості догляду. Секрети успіху

Температура

  • Помірна, взимку не нижче 12-14С.

Освітлення

  • Яскраве розсіяне світло або напівтінь.

Полив

  • Обережний. Між поливами варто дати грунту підсохнути, при цьому не давати йому пересихати. Взимку поливають досить мало, при поливі варто використовувати теплу воду.

Вологість повітря

  • Влітку час від часу потрібно обприскувати листочки. Взимку ні.

Пересадка

  • Як можливо рідше, по мірі необхідності.

Розмноження

  • Черешками, вони легко укорінюються

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Догляд та результати нашої роботи

Озеленення класних кімнат та коридорів та учительської

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PA070458

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Мої документи\всі фото\P9120032.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Догляд за кімнатними рослинами

D:\Мої документи\всі фото\квіти, день учителя\PA090298.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Мої документи\всі фото\квіти, день учителя\PA090310.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Мої документи\всі фото\квіти, день учителя\PA090299.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Мої документи\всі фото\квіти, день учителя\PA090307.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E:\екостежка\для Л.Ф\3 клас квіти\SAM_0256.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Висновки

 

 

Маленькі хитрощі.

 

Для того щоб існував прекрасний світ кімнатних рослин ми повинні знати  їх біологічні особливості, умови вирощування, вміло доглядати за рослинами. Особливо це досить важко у період канікул. Тому маючи нагоду хочемо поділитись своїми секретами.

1. Поливання про запас.

 

На той випадок, коли ніхто не зможе у вашу відсутність поливати кімнатні і балконні рослини, існують способи, що забезпечать поступове, тривале зволоження ґрунту в квіткових горщиках.

 

  А) Водопровід із  ниток. 

Горщики  з культурами  розставляють навколо великої посудини з водою,  розташованої    на    деякому    підвищенні.    Потім закріплюють у кожному горщику один кінець товстої  бавовняної нитки, інший кінець усіх ниток опускають у ємність із водою, притиснувши їх там яким-небудь камінцем, щоб вони не могли вислизнути.                                                        

Тривалість дії: наповненої до країв 10-літрової  ємності вистачить для шести рослин приблизно на  тиждень.

 

Б)Резервна посудина. Пластмасові балконні ящики  для квітів легко вставляються один в один - це можна використовувати для поливу. У ящик без отворів кладуть дві цеглини і наливають у нього води до рівня  верхньої крайки цегли. Через отвори іншої шухляди, у якій зростають квіти, протягають бавовняні нитки і ставлять цю шухляду на цегли так, щоб кінці ниток бу­ли опущені у воду.

   Тривалість дії: не менше тижня.

 

  В) Цегельна підставка.   На дно ванни  вкладають поліетиленову плівку (щоб зберегти емаль), на неї ставлять декілька пористих цегл, простір, що зали­шився, заповнюють вологим торфом. Потім у ванну наливають води до верхньої крайки цегл і ставлять на них горщики з квітами. Не забудьте закрити зливаль­ний отвір у ванні і закупорити торфом отвори у дни­щах.

Тривалість дії: не менше тижня.

 

Г)Крапельниця. Цей спосіб дуже зручний для рос­лин у великих горщиках. Пляшку наповняють водою, закривають її корком, у якому зроблені 1-2 отвори. Цю пляшку ставлять у квітковий горщик, перевернув­ши догори дном. Для великих рослин краще взяти дві пляшки.

Тривалість дії: не менше тижня.

 

Д)Зволожуючий килимок. Один кінець килимка з якогось гігроскопічного матеріалу (поролону) опускають у мийку з водою, а інший кінець за­лишають на підставці для сушіння посуду. На цей ки­лимок ставлять квіткові горщики, попередньо закупо­ривши отвори в днищах вологим торфом.

Тривалість дії: для шести  рослин не менше  2 тижнів.

 

Е)Вологе покривало. Квіткова земля, на якій не по­трапляють сонячні промені, висихає не так швидко. Землю балконних рослин і ті що стоять на у горщиках на підвіконні  на­кривають якоюсь вологою тканиною (підійде і вологий торф), після цього рослини ще разом ґрунтовно поли­вають. Увага: в жодному разі не використовуйте поліетиленову плівку, вона не пропускає дощову воду. Тривалість дії: три-чотири дні, залежно від погоди.

Є)Торф'яна перина. У велику пластмасову ванну на­сипають 2-сантиметровий шар гальки  ставлять стільки квіткових горщиків, скільки в неї поміститься. Простір між горщиками до країв запов­нюють вологим торфом. Торф повинен бути зволоже­ний настільки, щоб при легкому натисканні на його поверхні виступала вода. Увага: цей варіант підходить тільки для рослин у глиняних горщиках.

Тривалість дії: три-чотири дні.

 

Ж)Земляна траншея. Ця порада для тих, у кого є са­дова ділянка. Закопайте ваші квіткові горщики в затіненому місці по самий верх. Додатково присипай­те їх шаром вологого піску. Увага: цей спосіб підхо­дить тільки для рослин у глиняних горщиках.

Тривалість дії: тиждень, залежно від погоди.

 2.Перед канікулами:

  • перевірте, наскільки вистачає запасу води; .
  • поставте рослини в затінок; 
  • видаліть усі зів'ялі листки;
  • відщіпніть бутони, готові розкритися найближчим часом, тому що квітучі рослини потребують більш рясного поливу.             

 

Після повернення:

  • якщо, незважаючи на всі ваші старання, рослина усе ж отримала води менше, ніж необхідно, то обріжте всі зів'ялі паростки і листки і занурте горщик у воду доти, доки не перестануть виділятися бульбашки повітря. Потім вийміть горщик із води, поставте рослину в затінок і частіше обприскуйте листки;             
  • якщо рослина одержувала води більше, ніж їй було потрібно, то вийміть її з коренями з горщика й обгорніть тканиною або папером, щоб видалити зайву ,вологу. Потім ще два-три дні не поміщайте рослину в горщик, дайте кореням обсохнути.

 

 

Відомості про колектив та керівника

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Додано
9 червня 2018
Переглядів
6181
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку