Звук та звукові хвилі. Будова звуку

Про матеріал
Матеріал для учнів 9-х класів з предмету фізика. Про звукові хвилі та звук а також їх властивості
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗВУК ТА ЗВУКОВІ ХВИЛІ

Номер слайду 2

Звук — це фізичне явище, що являє собою механічну хвилю частотою від 20 до 20 000 Гц. Джерела звуку — це різноманітні тіла, що коливаються із частотою 20−20000 Гц.(мембрани навушників і струни музичних інструментів, дифузори гучномовців і крила комах, частини машин)Акустика — це вчення про виникнення, поширення і сприйняття звукових хвиль.

Номер слайду 3

Приймачі звуку — це тіла, в яких відбувається перетворення звукових сигналів на інші сигнали, завдяки чому звук можна сприймати та аналізувати.(органи слуху людини та тварин, — в цих органах звукові (механічні) коливання перетворюються на нервові імпульси. Мікрофон — звукові коливання перетворюються на електричні). Зверни увагу!У вакуумі звук не поширюється, бо відсутнє середовище, частинки якого можуть коливатися. Швидкість поширення звуку залежить від густини, пружності, температури, складу та інших характеристик середовища.

Номер слайду 4

Характеристики звуку: Тон звуку: Чим більшою є частота звуку, тим вищий тон звуку, і навпаки.(Високий тон дзижчання комара, низький тон мукання корови)Гучність звуку: Чим більша амплітуда, тим гучніший звук.

Номер слайду 5

Відлуння — це звук, відбитий від віддаленої перешкоди.Інфразвукові хвилі — це звукові хвилі, частота яких менша за 20 Гц.Інфразвукові хвилі виникають під час роботи деяких механізмів, у разі вибухів, обвалів, потужних поривів вітру, під час шторму, землетрусу.Інфразвук є дуже небезпечним для тварин і людини: він може викликати симптоми морської хвороби, запаморочення, засліплення, спричинити підвищену агресивність. У разі тривалої дії інтенсивне інфразвукове випромінювання може призвести до зупинки серця. Ультразвукові хвилі — це звукові хвилі, частота яких перевищує 20 к. Гц. Ультразвук наявний у шумі вітру та водоспаду, у звуках, які видають деякі живі істоти.

Номер слайду 6

Ультразвукові хвилі — це звукові хвилі, частота яких перевищує 20 к. Гц. Ультразвук наявний у шумі вітру та водоспаду, у звуках, які видають деякі живі істоти. Ехолокація — спосіб виявлення й отримання інформації про об’єкт за допомогою відлуння. У медицині ехолокація дозволяє «побачити» ще не народжене немовля, дослідити стан внутрішніх органів, виявити сторонні тіла в тканинах. У техніці ехолокацію застосовують для виявлення дефектів у виробах, вимірювання глибин морів і океанів.

Номер слайду 7

Джерела:1. Фізика : підруч. для 9 кл. загальноосвіт. навч. закл. / [В. Г. Бар’яхтар С. О. Довгий, Ф. Я. Божинова, О. О. Кірюхіна] ; за ред. В. Г. Бар’яхтара С. О. Довгого. — Харків : Вид-во «Ранок», 2017. — 272 с. : іл., фот.2. Фізика : підруч. для 9-го кл. загальноосвіт. навч. закл. / В. Д. Сиротюк. — Київ : Генеза, 2017. — 248 с. : іл.3. Фізика : підруч. для 9 кл. загальноосвіт. навч. закладів / Т. М. Засєкіна, Д. О. Засєкін. — К. : УОВЦ «Оріон», 2017. — 272 с. : іл.4. https://www.fizikanova.com.ua.

Номер слайду 8

ЦЕ ЦІКАВО ЗНАТИНайгучнішим у світі тварин є блакитний кит. Він може видавати звуки гучністю 188 д. Б, які чути на відстані до 850 км. Чутливість вуха залежить від частоти звуку. Звукові коливання однакових амплітуд здаються неоднаково гучними, якщо їх частоти різні. Вухо людини найбільш чутливе до коливань частотою близько 3500 Гц. ГРА ВІШАЛЬНИЦЯ

Номер слайду 9

12345 ФІЗИЧНИЙ АДВЕНТ

Номер слайду 10

1. При польоті більшість комах видають звук. Чим він викликаний? 2. Хто в польоті швидше махає крилами – муха, джміль або комар? Як це можна визначити?3. Якщо провести вологим пальцем по склу, то виникає звук. Чому? ВІДПОВІДЬ

Номер слайду 11

1. (крильце комахи розсікає повітря і створює звук)2. (визначається за частотою, частота коливань крилець комара і джмеля в польоті різна)3. (Коли ми водимо пальцем по склу, то змушуємо його вібрувати. Ці вібрації передаються повітрю. Коли стовп повітря коливається, ми чуємо звук.)

Номер слайду 12

Під час грози людина почула грім через 10 с після спалаху блискавки. На якій відстані відбувся розряд? Швидкість звуку в повітрі - 340 м/с.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Гілка, що коливається від вітру, кожні дві секунди вдаряється в шибку. Знайдіть період і частоту коливань гілки.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Явище відбивання звуку використовують для дослідження морських глибин за допомогою ехолота. Визначити глибину моря під кораблем, якщо відправлений з нього ультразвуковий сигнал був прийнятий ехолотом через 1 с. Швидкість звуку у воді 1435 м/с.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Частота коливань поздовжньої хвилі дорівнює 15670 Гц. Визнач вид цієї хвилі.

Номер слайду 19

Частота коливань інфразвукової хвилі < 20 Гц, звукової- від 20 до 20000 Гц, ультразвукової- > 20000 Гц.20 <= 15670 <= 20000 => це звукова хвиля (Відповідь: звук)