03 РІЗНОМАНІТНІ ФУНКЦІЇ КЛАВИШНОГО СИНТЕЗАТОРА

Про матеріал
на прикладі цього уроку показані можливості та функції клавишного синтезатора.
Перегляд файлу

ВІДКРИТИЙ УРОК

З УЧНЕМ 2 КЛАСУ

ЧЕКІНДОЮ ВЛАДИСЛАВОМ

РІЗНОМАНІТНІ ФУНКЦІЇ КЛАВИШНОГО СИНТЕЗАТОРА

 

Кожен синтезатор, незалежно від моделі, має необхідний набір основних функцій, про які потрібно знати будь-якому виконавцеві, особливо тим, хто хоче навчитися грати на синтезаторі. Розглянемо призначення цих функцій, в яких випадках і коли ними потрібно користуватися при грі.

 

ОТЖЕ ЩОБИ ВИКОНАТИ АРАНЖУВАННЯ ТВОРУ ДЛЯ СИНТЕЗАТОРА І ВИКОНАТИ ЯКИЙСЬ ПЕВНИЙ  ТВІР

ПОТРІБНО ЗНАТИ ТАКІ ОСНОВНІ ЗАПИТАННЯ.

1.З ЯКИХ І ЗІ СКІЛЬКОХ ЧАСТИН СКЛАДАЄТЬСЯ МУЗИЧНИЙ ТВІР.

2.ЧИ ВЗАГАЛІ ПОТРІБНО ВИКОРИСТОВУВАТИ ПРИ ВИКОНАНІ ЦЬОГО ТВОРУ АВТОАКОМЛОНЕМЕНТ

3.ЯКІ ГОЛОСА ТА ОКРАСА ЗВУЧАННЯ ПІДІЙДУТЬ ДО ЦЬОГО ТВОРУ.

4.ЯКИЙ СТИЛЬ ПОТРІБНО ПІДІБРАТИ ДЛЯ ТОГО ЩОБИ ДАНИЙ ТВІР БУВ ОРИГІНАЛЬНИМ ТА СПОДОБАВСЯ УСІМ.

5.І ОСНОВНЕ ЯК ПОВИНЕН ЗВУЧАТИ ТВІР ТУТ ПОТРІБНО ПРОЯВИТИ НАВИКИ ЗВУКОРЕЖИСЕРА

ТА ВИКОНАТИ ТВІР   ТАК ЩОБИ МЕЛОДІЯ СПІВЗВУЧНІСТТЮ ВІДПОВІДАЛА АВТОАКОМПОНЕМЕНТУ.

 

На сьогоднішньому уроці, ми покажемо різноманітні функції клавишного синтезатора

З допомогою учня 2 класу Чекінди Владислава, ми спробуємо показати більшість можливостей та функції синтезатора.

Насамперед Владислав спробує включити синтезатор та настроїти йього для подальшого використання, тобто «готовність №1» привести синтезатор в положення «Sinc start

Ми виконали перший крок включили функцію «Avtoakomponement», тепер  вибираємо

Стиль для нашого музичного твору який збирається виконати Владислав, отже вибираємо

Стиль «Polka pop», тоді потрібно вибрати звук-тембр «Voice» для виконання певного твору

Твір у нас буде маршового характеру Українська народна пісня «Гей там на горі січ іде».

Відповідно нам потрібно вибрати «Voise» Брас обо Труба або щось подібне . Владислав обрав Трубу. Тепер наступний крок нам потрібно вибрати темп данного твору, Влад поставив темп-80 я думаю що він якраз підійде для виконання цієї пісні. Коли включена функція «Sinc start на мульти-медійному екрані який встроєний в самому центрі синтезатора мигають світо діоди які показують кількість ударів метронома тобто показують темп який ми обрали для виконання твору. Тепер ми добре знаємо що в синтезаторі є функції «Intro» та «Ending», вони використовуються для початку тобто вступу «Intro», та закінчення «Ending» певного твору. Цю функцію Владислав включив. 

Залишилося виставити рівень звуку на динамики синтезатора і нажатии «Sinc start.».

         А зараз прослухайте твір «Гей там на горі січ іде» у виконані учня 2 класу                           Владислава Чекінди. І це ще не все, під час виконання твору обов’язково зверніть увагу на те коли Владислав буде переходити з куплета на приспів і навпаки він буде користуватись функціями так званими «Переходами», які наближають звучанняпісні до вокально інструментального ансамблю або взагалі естрадного оркестр

 

У всіх синтезаторах присутня функція «Демо» (Demo). За допомогою цієї функції синтезатор демонструє свої можливості, тобто показує які п'єси та тембри можна використати на даному музичному інструменті. Включивши її, ви можете прослухати будь-яку із записаних мелодій (їх може бути 50 і більше).Владислав нам продемонструє декілька мелодій з цієї функції.

 

Наступна  Функція «Модулятор». Якщо колесо модулятора, яке знаходиться зліва на верхній панелі, поступово покрутити вгору або вниз, то при його допомозі можна імітувати вібрацію музичного звуку.По простому говорять (Підтяжка звуку). За допомогою цього колеса ви зможете плавно змінювати висоту звуку і за бажанням отримувати різноманітні звукові ефекти.Прослухайте вправу яку виконає Владислав з використанням цієї функції.

 

Функція «Метроном». Це дуже корисна функція, яка допоможе вам при грі на синтезаторі реально почути слабкі і сильні долі ритму. Метроном чітко відлічуватиме ритм в заданому вами темпі. Під нього зручно розучувати і виконувати різноманітні музичні твори.І один з цих творів Українську народну пісню «Ой у гаю при Дунаю» зі включеним «Метрономом» виконає зараз Владислав Чекінда.

 

Ще одна дуже важлива функція синтезатора яка допомогає замінити фортепіано  це функція «Touch Response». За допомогою неї можна відключити або навпаки включити реакцію клавіатури на силу натиснення на неї. Ви знаєте, що при грі на фортепіано від сили натиснення на клавішу залежить гучність звуку. А ось при грі на синтезаторі, скориставшись цією функцією, ви можете зробити клавіатуру активною (як на фортепіано) або пасивною, при якій мелодія звучатиме весь час з однаковою гучністю. Зі включенною функцією «Touch Response» Влад виконає Етюд Черні.

 

Далі ми познайомимо вас з функцією «Розділення клавіатури» (Split). Така функція дасть вам можливість грати в різних частинах клавіатури різними голосами. Наприклад, зліва від точки розділення можна вибрати голос контрабаса, а справа – флейти. Точка розділення клавіатури називається Split point. І зараз ми використаємо цю функцію і виконання цієї вправи покаже важливість цієї функції.

 

Функція «Транспозиція» (Transpose). За допомогою цієї функції ви зможете підвищити або знизити строй інструменту по півтонах. Це значно полегшує і спрощує підбір акомпанементу до пісні. Адже вам набагато простіше буде підібрати акомпанемент до пісні в найпростішій для виконання тональності, наприклад в до-мажорі або ля-мінорі, а потім, за допомогою транспонування перейти в потрібну вам тональність. Владислав виконає вправу з використанням транспозиції .

 

І на завершення нашого уроку ми хочемо закріпити пройдений матеріал і підготовитись до виконання заключного твоту Українська народна пісня «Наливаймо браття кришталеві чари»

І застосувати функцію-  Кнопка «Одне торкання» (One Touch). Ця функція дозволить зберегти в пам'ять раніше вибрані вами налаштування і за допомогою натиснення всього лише однієї кнопки надалі їх використовувати при грі на синтезаторі.

А тепер Владислав виконає названий твір з використанням усіх функцій з якими ми вас сьогодні познайомили.

На закінчення хочеться сказати що у сучасних синтезаторах дуже багато корисних функцій які використовуються нами для того щоби гра на синтезаторі була різноманітна, неповторна та професійна. Нехай красиві мелодії завжди радують ваші серця. Дякуємо за увагу. 

 

 

 

 

docx
Додано
22 вересня 2019
Переглядів
521
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку