«100 річчя Соборності України»

Про матеріал
Дана розробка виховного заходу присвячена до 100-річчя з нагоди проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки дня Соборності України Виховний захід має на меті формування рис громадянина Української держави; поглиблення знань про історичний факт злуки українського народу, його значення; виховання глибокої поваги та любові до Батьківщини, її історії та державних свят; ушанувати борців за незалежність України. Головною традицією в День Соборності став живий ланцюг, історія якого починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили так символічно продемонструвати державну єдність.
Перегляд файлу

Методична розробка

виховного заходу

 

«100 річчя Соборності України»

(виховна година)

 

Анотація

 

Дана розробка виховного заходу присвячена до 100-річчя з нагоди проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки дня Соборності України

Виховний захід має на меті формування рис громадянина Української держави; поглиблення знань про історичний факт злуки українського народу, його значення; виховання глибокої поваги та любові до Батьківщини, її історії та державних свят; ушанувати борців за незалежність України.

Головною традицією в День Соборності став живий ланцюг, історія якого починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили так символічно продемонструвати державну єдність.

У виховному заході були використані відеоролики про історію свята та передумови його становлення. Вихованці під час обговорення освіжили та перевірили свої знання з історії України, зафіксували в пам’яті події, які сформували українців як єдину націю. Цікавинкою заходу була спільна інтерактивна робота здобувачів освіти з тематичним лепбуком «100 років Соборності України», яка дала змогу вихованцям у цікавій формі ознайомитися з цінностями свята, дізнатися про світові досягнення українців, природні дива країни, поринути в народний фольклор та ознайомитися із символікою всіх областей.

Представлена робота стане прикладом ефективності використання вибраних методів і форм роботи, зацікавить вихователів, допоможе більш ефективно організувати процес виховання.

Розробка виховного заходу може бути використана в роботі вихователів.

Мета:

  • виховання національної свiдомостi здобувачів освіти i людської гідності;
  • відродження паростків духовності;
  • формування рис громадянина Української держави;
  • поглиблення знань про історичний факт злуки українського народу, його значення;
  • пробудження інтересу до поглибленого вивчення історії та культурних надбань українського народу;
  • виховання глибокої поваги та любові до Батьківщини.

 

Обладнання : проектор, мапа України, учні у вишиванках, музичний супровід, роздатковий матеріал лепбук присвячений народному колориту, історії та важливим досягненням українського народу.

 

Тип заходу: виховна година.

Вихователь:

22 січня Україна щороку відзначає державне свято – День соборності України з нагоди проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві. Важкий шлях пройшла Україна, щоб здобути незалежність і соборність своїх земель. Сьогодні Україна, можливо як ніколи раніше, потребує єдності й соборності всього українського народу. Виховний захід, присвячений до 100 річчя Соборності України оголошується відкритим.

Звучить Державний Гімн України

Ведучий 1:

День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель.

Поняття “соборність” з’явилось у нашому науковому й політичному лексиконі порівняно недавно. Це загальна, органічна ознака будь-якої нації, – неодмінна умова її розвитку й процвітання. Вона означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. Це – один з найзаповітніших ідеалів багатьох народів світу. По-друге, соборність не обмежується лише ідеєю збирання етнічних земель у рамках національної держави, а передбачає також духовну консолідацію всього населення країни, єдність усіх її громадян, незалежно від їхньої національності. Нарешті, соборність невіддільна від досягнення реальної державності, забезпечення справжнього суверенітету і незалежності народу, побудови процвітаючої демократичної національної держави.

Ведучий 2:

Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, дана проблема завжди була особливо болючою і неймовірно складною.

Відео ролик https://www.youtube.com/watch?v=ejPrdRSVnTE

Ведучий 1:

Не кажіть – «навіщо жити,

І в журбі отак згасати?”,

Треба колосом не змитим

Рідні ниви засівати.

Де ви, лицарі й гетьмани,

Уставайте, відгукніться!

В бур’янів колосся в’яне,

А в пшениці - золотиться.

Хай з нас кожен прокладає

Щастя зоряні дороги,

Чорний вітер не здолає

Наші рідні перелоги.

Українці! Рідні браття!

Ще прийде весела днина.

Хай живе в серцях багаття

І квітує Україна!

 

Ведучий 2:

Ой ти, ненька - Україна,

Я тебе кохаю,

У свiтi кращої країни

Я не знаю.

Чорне море, степ широкий,

Зеленi Карпати,

I пiд небом синьооким

Стежина до хати.

Ось тому сьогоднi треба

Нам i нашим дітям

Пiд блакитним мирним небом

За неньку радiти.

Переглянути презентацію онлайн до 100 Соборності України

Ведучий 1:

Одна з наймасштабніших акцій з нагоди Дня соборності України пройшла в 1990 році. 21 січня патріотичні сили організували «живий ланцюг» між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України. За різними оцінками, в акції брало участь від 0,5 до 3 мільйонів українців. В кінці 2000-х років в Україні почали відроджувати традицію створення «живих ланцюгів», що символізують єдність українського народу. Указом Президента України від 13 листопада №871/2014 було встановлено свято «Про День Соборності України»  (До цього часу свято носило назву «День Соборності та Свободи України».)

Ведучий 2:

Це – моя Україна, це – моя – Батьківщина,

Що, як мама , як тато, одна

Моя Україно!

Я вірю, що дух твій ніколи не згасне.

Ти – совість народу, незгасна зоря,

Живи, процвітай, Україно моя,

Для миру, для щастя, любові й добра.

Нехай же від Дону до сивих Карпат

Живе нероздільна родина,

Без рабства, без панства, насильства і грат,

Вільна, незалежна Вкраїна!

Ніщо нас не спинить, лунає наш клич,

Хай буде Вкраїна Соборна навік,

Велика і вільна Соборна, міцна,

У світі поважна, для нас дорога!

Вихователь:

Здобутки попередніх поколінь продовжують своє життя в поколіннях пройдешніх. Вони допомагають, підтримують зберігати найсвятіше — пошану до наших батьків, дідів; справу боротьби за Українську державу. І зараз ми з вами створимо листівку надбань України лепбук дає змогу в цікавій формі ознайомитись з цінностями свята, дізнатися про світові досягнення українців, природні дива країни, поринути у народний фольклор та ознайомитися із символікою усіх областей. Окрім цього, створення лепбуку обов’язково посприяє організації колективної роботи в класі.

Наше свято підійшло до кінця. Сердечно бажаємо вам міцного здоров’я, щастя, добра, миру, злагоди і глибокої віри у гідне майбутнє України! Нам є чим пишатися!

 

docx
Додано
7 лютого 2020
Переглядів
576
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку