15 способів вивчення англійської мови.МАН .Творча робота.

Про матеріал
Вивчення іноземної мови- ціле мистецтво.А Ви все ще вивчаєте слова з словником ?Пора ламати стереотипи.В цій роботі декілька методик і кожна унікальна і може бути ефективна лише для вас.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

Вступ………………………………………………………………….3

Розділ 1.  Ефективні методики навчання англійської мови……..……………………………….. 4

1.1. Принцип азбуки Морзе………….………………………………….. 4

1.2. Методика Берліца…………..………………………………………………4

1.3. Методика Драгункіна……………………………….…5

1.4. Метод Пімслера……..……………………………….5

1.5. « Поліглот » Дмитра Петрова………………………………6

 

Розділ 2. Як легко і швидко вчити англійську мову…………………….……………………………………7

2.1. Що потрібно зробити в першу чергу?................................7

2.2. 15 ефективних порад для вивчення англійської мови……………..9

2.3. Основні помилки при вивченні англійської мови……………………11

 

Розділ 3. Принципи вивчення іноземної мови……….…………………………………………..15

3.1. Принцип доцільності………………………………………………………. 15

3.2. Принцип систематичності……………………………………15

3.3. Принцип спіралі………………………………………..15

3.4. Принцип занурення………………………………..16

3.5. Самовчитель з англійської…………………………………..16

3.6. Прийоми вивчення правильної вимови………………………………..17

Висновок ……………………………………………………………..20

Список джерел та літератури…………………………………………………21

 

 

                                                  ВСТУП

Англійська мова міцно увійшла до нашого життя, тому охочих її вивчити стає все більше й більше. Зараз знання англійської мови необхідне кожному, хто хоче домогтись успіхів у житті. Але багато хто після марно витраченого часу опускає руки й відкладає її вивчення до кращих часів. Чому? Насправді, вивчення іноземної мови - це ціле мистецтво! Так-так, мистецтво. А ви все ще вчите слова зі словників? Пора ламати стереотипи. Під час навчання ви можете проявляти всю вашу фантазію та кмітливість, щоб вам було не нудно вивчати англійську мову. Забудьте нудні підручники та довідники. Прийшов час вивчати мову так, як ви цього хочете! У сучасному світі англійська мова є міжнародною. Її знання – це величезний плюс для вступу до ВНЗ або прийняття на роботу.

Мета моєї роботи : донести слухачам, що необхідно вивчати іноземні мови, які обовязково стануть у нагоді впродовж усього життя.

Метод роботи : пошук інформаційних даних та їх детальний аналіз.

Найчастіше люди, які вирішили вивчати англійську мову з нуля, зустрічаються з деякими проблемами. Вони не знають, як мотивувати себе займатися. З чого почати? Як усе запам'ятати? Де краще проходити курси англійської мови: в офісі, по Skype або самостійно за комп'ютером? Ці запитання часто ставлять собі ті, хто хоче вивчити англійську на рівні розуміння і спілкування.

З кожним роком в мережі з'являється все більше ресурсів для вивчення англійської мови. Але, пройшовши кілька онлайн-курсів, вивчаючи слова, словосполучення, речення за відеоуроками на YouTube, багато хто починає розуміти, що дистанційне навчання не може замінити ефективного вивчення англійської в офісі, коли бачиш очі викладача і чуєш живу мову. Водночас без особистої зацікавленості важко досягти будь-якого результату.

Актуальність роботи полягає в тому, що англійська мова відкриває перед нами нові можливості та перспективи. Саме тому важливо розуміти, що тільки ефективне вивчення  дасть той результат, який стане своєрідною щаблинкою нашого розвитку.

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ  1

    ЕФЕКТИВНІ МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ     

 

Коли у вас є мета, точна стратегія і ви готові щодня приділяти англійській мові час, треба визначитися з методами. Існує безліч методик, щоб швидко вивчити англійську мову. Кожна методика унікальна і в залежності від ваших особливостей і переваг, буде ефективна тільки для вас.

  1.       Принцип азбуки Морзе

    Найскладніша для сприйняття мова – це азбука Морзе. Але за часів, коли вона активно використовувалася для зв'язку, оператори приймальних пристроїв читали стрічки з повідомленнями азбукою Морзе так само легко, як і рідною мовою. Справа в методиці запам'ятовування – коли свідомість не намагається розпізнати символи, фіксуючи загальну тональність передачі. Ефективність цього методу вивчення англійської мови перевірена часом.

    Цей же прийом можна використовувати і в вивченні англійської мови. Більшість людей ефективно вивчає англійську навіть у метро, автобусі, слухаючи аудіоуроки, намагається свідомо зафіксувати кожне слово, сказане диктором. Замість цього потрібно розслабитися і сприймати мову як музику, засвоюючи її тональність і виділяючи лише часто використовувані слова і звороти.
     
  2.       Методика Берліца

    Автор цього способу, який ще називають методом глибокого занурення, є відомий лінгвіст Берліц. У своїх книгах він пише, що учень повинен з першого дня як можна більше говорити мовою, яку він вивчає. Разом з учителем їм потрібно розігрувати різні побутові ситуації, наприклад, спільний обід або прогулянку парком. Спілкування передбачається тільки англійською мовою та за допомогою словника.

    Завдяки цьому учень швидше засвоює основні слова і терміни, знайомлячись з ними на практиці. Після чого набагато легше дається вивчення правил граматики й орфографії англійської мови, оскільки з'являється хоча б часткове розуміння мови. Якщо вчителя немає, можна самостійно вигадувати собі завдання, наприклад, описати свою кухню або предмети, розташовані на робочому столі, підглядаючи в словнику та розмовнику відсутні слова.

Розмовляти і думати іноземною мовою теж корисно для ефективного вивчення англійської мови. Знайти собі співрозмовника-іноземця в століття розвитку інтернету не надто складно. Систематична практика говоріння сприяє розвитку вимови і допоможе хоча б частково позбутися акценту. Також варто намагатися думати англійською мовою і перекладати подумки англійською назви всіх предметів, що вас оточують . Намагайтеся перекласти англійською все дозвілля. Налаштувати телефон на англійську, дивитися зарубіжних блогерів та інтерв'ю, відвідувати тільки іноземні сайти – все це допоможе зануритися в англомовне середовище і стане чудовим помічником у вивченні мови.

 

1.3.            Методика Драгункіна

 

Для багатьох цей метод є простим і зрозумілим для сприйняття. Автор заявляє, що англійська – «це не просто, а дуже просто». Автор винайшов схеми, які допомагають зрозуміти граматику, часи й артиклі.

Основною перевагою цієї методики для україномовних людей є те, що Олександр Драгункін проводить асоціацію між українськими словами при вивченні англійських. Тобто учень зможе провести аналогії з рідною мовою, що дуже спрощує і прискорює навчання.

Олександр Драгункін виділив дві групи слів: змінювані та незмінні. Причому в групу незмінних автор вніс 27 слів, на основі яких у подальшому будує речення. Перший етап цієї методики є побудова речень за допомогою цих 27 слів, що допомагає учневі уникнути складнощів і зрозуміти структуру мови.

Метод дає прекрасну базу для подальшого вивчення мови і розширення свого словникового запасу. Адже методика дає систему, на основі якої можна швидко вивчити англійську.

 

1.4.          Метод Пімслера

 

Система Пімслера заснована головним чином на аудіювання. Аудіозапис відтворює фрази і речення англійською, а потім повторює їх українською.

Метод не передбачає використання книг, тільки аудіозаписи. Тим самим автор підкреслює, що ви зможете швидко вивчити англійську мову без особливих зусиль. Ви можете слухати аудіоуроки в авто, дорогою на роботу, ввечері перед сном або ж у будь-який зручний для вас час. Цей метод був побудований на особистих дослідженнях лінгвіста Пола Пімслера. Автор стверджує, що щоденні уроки за його методикою дають потрібний результат для швидкого вивчення англійської мови.

Головне в методі – це повторення. 30-хвилинні уроки бажано виконувати щодня. Кожен аудіозапис містить речення з перекладом і дає вам час на повторення. Тобто ви не просто бездумно слухаєте аудіо, як слухали б музику під час пробіжки, ви включаєтеся в роботу і відчуваєте деякий тиск, адже вам потрібно відповідати на запитання і повторювати речення. Це якась психологічна маніпуляція, адже якщо ви не відповідаєте, то відчуваєте якесь розчарування, яке стимулює вас зосередитися.

Також в курсі є повторення пройденого матеріалу, ви повертаєтеся до деяких тем, які ви вже проходили. Це важливо для закріплення інформації і швидкого вивчення англійської мови.

Всі аудіозаписи виконані носіями мови. Це дає можливість практикувати акцент і переймати правильну вимову. Адже найважливіше в мові і в подальшому її вживанні в спілкуванні з іншими – це розуміння ритміки. Кожен запис містить правильні відповіді, слухаючи які, ви будете краще вловлювати інтонацію та вимову.

На відміну від інших методик, методика Пімслера відрізняється оригінальністю мови в аудіозаписах. Усе аудіодорожки записані максимально натурально і наближено до реальності. Автори ніби створюють міні-історії для кожної фрази.

Якщо ви будете сумлінно підходити до виконання кожного завдання і відстежувати свої відповіді, то будьте впевнені, що в кінці кожного уроку ви будете розуміти значення майже всіх фраз із аудіозапису, а це ж так необхідно, щоб швидко вивчити англійську мову.


 

 

Дмитро Петров – у минулому синхронний перекладач, знайомий більш ніж з 30 мовами, телеведучий реаліті-шоу «Поліглот», де 8 осіб з нуля за 16 уроків покроково опановують мову, щоб швидко вивчити англійську мову. Головною вимогою і умовою є обов'язкове спілкування англійською. Головне завдання всіх учасників – швидко вивчити англійську мову, а разом із цим граматику.

На кожній наступній лекції додаються нові найуживаніші слова і вирази, таблиці часів і прикметників та інших граматичних категорій.

На всіх 16 уроках учасники згадують і закріплюють пройдений матеріал для швидкого вивчення англійської мови.

До кінця 16 уроків автор проекту стверджує, що кожен учасник зможе швидко вивчити англійську мову, порозумітися на побутовому рівні, використовуючи складні словосполучення правильно.

Проект є непоганим допоміжним засобом для швидкого вивчення англійської мови.

 

РОЗДІЛ  2

                         

                ЯК ЛЕГКО І ШВИДКО ВЧИТИ АНГЛІЙСЬКУ

2.1.  Що потрібно зробити в першу чергу?

Швидке вивчення англійської мови не можливе без повсякденної роботи і повторення пройденого матеріалу. Постійність – це і є запорука успіху. Чому щодня, запитаєте ви? І ось три причини:

  • це те, що потрібно для швидкого вивчення англійської мови;
  • це створює звичку, необхідну в подальшому, щоб швидко вивчити англійську мову;
  • щоденне повторення допомагає краще запам'ятовувати матеріал.

І давайте будемо чесними, ви не зможете швидко вивчити англійську мову, якщо будете відвідувати заняття на курсах двічі на тиждень. На сьогоднішній день є незліченна кількість безкоштовних ресурсів для швидкого вивчення англійської мови. Так чому б не скористатися цим?

Відвідування курсів два-три рази на тиждень дає прекрасний фундамент, щоб швидко вивчити англійську мову, а особистий викладач зможе приділити більше уваги граматиці та вказати на ваші помилки. Але всього цього недостатньо, щоб швидко вивчити англійську мову.

90% роботи залежить від вашого самостійного щоденного навчання. Пам'ятайте, practice makes perfect.

Поставте реальну мету і створіть план навчання

Уявімо, що на сьогоднішній день рівень вашого англійської мови A2. Чудово! І, припустимо, ви б хотіли підвищити свій рівень до C1 за 7-9 місяців. Це реальна мета і вона має дедлайн. Пам'ятайте: мета має бути досяжна, але й амбітна водночас.

Якщо ви поставите недосяжну мету, незабаром ви закинете все навчання, але якщо мета буде занадто легкою, ви не побачите прогресу в швидкому вивченні англійської мови, а це не мотивує для подальших занять.

Тепер, коли у вас є мета, час створити план для швидкого вивчення англійської мови.

Що має включати в себе план: 

  • скільки часу ви приділяєте заняттям;
  • що саме ви робите.

Це дасть вам більш точне уявлення про ваше навчання і допоможе відстежити прогрес. У той же час пам'ятайте, що вивчення будь-якої мови – це довгі роки практики.

Немає кінцевої точки, є тривалий процес. Знайдіть те навчання, що вам до душі, і дотримуйтесь його протягом довгого часу. Ви зможете дуже швидко вивчити англійську мову, але для досягнення досконалості потрібно багато часу.

 

Читайте, читайте і ще раз читайте

 

Найпростіший спосіб швидко вивчити англійську мову – це читати. Так, ви, напевно, чули це з багатьох джерел і звучить це вкрай банально. Але задумайтеся, якби це було неефективно, хіба стали б люди застосовувати читання для швидкого вивчення англійської мови? Не думаю!

Читання допоможе вам не тільки розширити ваш словниковий запас і швидко вивчити англійську, зрозуміти сленг і розвинути зорову пам'ять, але і в рази прискорить вивчення англійської мови.

Наведу пару прикладів.

  1. Читайте новинні стрічки англійською мовою.
    Новини – кращий ресурс для експрес-вивчення англійської мови. Більшість новинних статей написано простою і зрозумілою мовою, з правильною граматикою і зрозумілим для сприйняття текстом. В інтернеті багато ресурсів для читання і кожен може вибрати тематику до душі.
     
  2. Перечитайте книги, які ви вже читали (але тепер англійською).
    Почніть із коротких оповідань. Щоб швидко вивчити англійську, не варто вибирати довгі романи. Чим коротше текст, тим легше його запам'ятати і отримати користь. Комікси і дитячі книги можуть стати прекрасною альтернативою, якщо ваш рівень англійської мови не дозволяє читати складні романи. Завдяки коротким, простим текстам і зрозумілим словам дитячі книги – прекрасний варіант для щоденного читання.

 

 

 

 

 

 

 

2.2.  15 ЕФЕКТИВНИХ ПОРАД ДЛЯ ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ

1. Вчіть правильні слова правильно. Вивчати нову мову означає вивчати нові слова, дуже багато нових слів. Але для того, аби вивчить нову мову, ви не повинні вчити усі слова! Наприклад, ви, фактично, знаєте усі слова своєї рідної мови, але використовуєте не всі. З іноземною мовою така ж ситуація: аби розмовляти іноземною не треба вивчати усіх слів. Наприклад, в англійській мові 65% написаного матеріалу включає в себе всього 300 слів. Це слова, які використовуються найчастіше. Така схема працює й в інших мовах. Вивчення слів зручне методом карток: на одному боці написано запитання, на іншому – відповідь.

 

2. Вивчіть споріднені слова. Ви вже зараз знаєте хоча б кілька слів мови, яку збираєтесь вивчати. Тому почати «з нуля», фактично, неможливо. Споріднені слова – це «справжні друзі» слів з вашої рідної мови, які мають те ж значення. Наприклад, в романських мовах є споріднені з англійськими слова: аction, nation, precipitation, solution, frustration, tradition і тисячі інших. Також в багатьох словах зустрічаються слова зі спільним коренем. Шукати споріднені слова – гарний метод для вивчення європейських мов, проте, виявляється, і в японській можна знайти такі слова. До того ж, почати вивчення зі знайомих слів – значно простіше, ніж з цілком незрозумілих.

 

3. Не обов’язково подорожувати. Повітря іншої країни не змусить вас заговорити новою мовою. Якщо вам потрібно зануритися в іноземну мову, її можна слухати, зокрема, за допомогою ресурсу Tunein.com, де зібрано понад 100 000 іноземних радіостанцій. З такою назвою є і безкоштовний мобільний додаток. Також можна використовувати відеоролики на YouTube Trends Dashboard чи фільми та серіали іноземними мовами.

 

4. Тренуйтесь по Skype і не тільки. Наступним кроком є спілкування з носіями мови. Взагалі, якщо мета вивчення мови – це спілкування на ній, то цей пункт має бути одним з перших. Якщо ви починаєте вчити іноземну мову, небагато часу піде на вивчення базових слів і повторення того, що ви вже знаєте, а після цього одразу слід приступати до розмов… Знайти носія мови для розмов не так вже й складно, наприклад, на сайті Italki.com можна знайти професійних викладачів, неформалье навчання і просто співрозмовників.

 

5. Не витрачайте кошти. Найкращі ресурси – безкоштовні. Багато знань можна справді отримати безоплатно. На Duolingo є хороші безкоштовні курси іноземних мов. Тут все представлено в ігровій формі. На BBC languages можна вивчити основні фрази понад 40 мов. За допомогою сервісу Interpals можна знайти товариша для переписки з іншої країни, а на My Language Exchange можна знайти людей для переписки, які вивчають ту ж мову, що й ви.

 

6. Дорослим легше вивчати іноземні мови, ніж дітям. Маючи запас ресурсів для вивчення мови, треба вирішити основну проблему: це сумнів у власних можливостях та неправильна оцінка свого потенціалу. Як показує дослідження Університету Хайфи, дорослим краще даються іноземні мови, ніж дітям. На відміну від дітей, дорослі інтуїтивно розуміють правила. Тому здаватися не варто.

 

7. Поповнюйте свій словниковий запас з допомогою мнемоніки. Механічного повторювання недостатньо. Попри те, що часто повторюване слово може карбуватись у вас в пам’яті. Проте для слів, які складно запам’ятовуються, можна використовувати мнемоніку – мистецтво запам’ятовувати. Наприклад, придумати коротку смішну історію, яка буде асоціюватися з цим словом. А також можна використовувати ресурс memrise.com.

 

8. Любіть свої помилки. Більше половини населення планети знає більше, ніж одну мову. Тобто, одномовність – це питання культури, а не генетики (наприклад, нездатності вивчати мови). Тому якщо дорослі люди зазнають поразки у вивченні мов, то проблема – в системі вивчення. Вивчивши всі правила мови, ви не вивчите саму мову. Проте в системі освіти вивчення мови часто закладено саме так. Вивчивши мову, її треба використовувати. Носії мови з розумінням ставляться до тих, хто вивчає їх мову і не ображатимуться на них через помилки.

 

9. Ставте розумні цілі. Ще одна помилка у підході до вивчення іноземної мови – відсутність конкретної і розумної цілі. Допомогти визначити ціль зможе, наприклад, європейська класифікація за рівнем володіння мовою. Апочатківець (beginner), B – середній (intermediate) та C – просунутий (advanced). Кожен з рівнів має два підрівні: слабший (1 lower) і підвищений (2 upper). Наприклад, новачок, що має поступ у вивченні – А2, а слабкий просунутий – С1.

 

10. Від розмовного (В1) до досконалого володіння (С2). Аби постійно підвищувати свій рівень мови та навчитись побіжно розмовляти нею за три місяці, треба постійно тренуватись. Не менше години в день треба говорити іноземною, бажано, вибираючи різні теми, аби дізнаватися нові слова. Переходити від В1 до В2 за короткий час доволі складно, і ви будете робити багато помилок, але це – ваш прогрес.

 

11. Навчіться говорити без акценту. На рівні С2 ви знаєте мову так само добре, як і носій. Але у вас все одно може залишитись акцент чи ви можете допускати помилки. Це може залежати від вашого акценту і інтонації чи від рівня соціальної і культурної інтеграції. З акцентом та вимовою допоможуть відео на Youtube, які навчають правильній вимові, також можна наслідувати манеру розмови носіїв мови.

 

12. Перегляд фільмів – дуже приємне заняття. То ж чому б не поєднати приємне з корисним? Дивіться фільми англійською! Якщо важко, включайте субтитри.

Не варто забувати і книги. У вас є унікальна можливість познайомитися з шедеврами світової літератури оригінальною мовою. Але це більше підходить для середнього та просунутого рівня володіння мовою, для початкового рівня існують адаптовані книги.

 

13. Станьте поліглотом. Якщо ваша ціль – вивчити кілька мов, найкраще почати з одної мови. Принаймні, поки не досягнете середнього рівня та зможете впевнено розмовляти цією мовою. Тільки тоді переходьте до вивчення ще одної мови. Попри те, що ви можете досягти значних успіхів за кілька місяців, аби могти користуватися вивченою мовою все життя, потрібна постійна практика. Але є й хороша новина: якщо навчитесь побіжно розмовляти іноземною – ця мова залишиться з вами на все життя.

 

14. Також вам слід зробити колаж на стіні за допомогою англійських слів, пов'язаних з культурою країни, мову якої ви хочете вивчити. Наприклад, вивчаючи англійську, ви можете повісити на стіну зображення прапора Великої Британії. Це важке завдання. Почніть викладати прапор з тих слів, які вже вивчили, й поступово додавайте нові.

 

15. Соцмережі не лише для фото їжі.

Усі ми маємо акаунти у Facebook чи Instagram. У цих соцмережах є сотні сторінок, які допоможуть у вивченні мови. Деякі з них щодня публікують слова з картинками, які допоможуть його запам'ятати, деякі — коротко та доступно пояснюють граматику та правила побудови речень, використання часів, інші — мемами та жартами вчать нових слів і словосполучень.

2.3.  ОСНОВНІ ПОМИЛКИ ПРИ ВИВЧЕННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

 

Не запам'ятовуйте велику кількість слів

Коли ви вивчаєте іноземну мову, це практично неможливо, а найголовніше – не потрібно, заучувати ВСІ слова.

Згідно з дослідженнями, навіть носії мови використовують у своїй мові максимум дві-три тисячі слів. Для прикладу, дорослий носій англійської

мови знає десятки тисяч слів, але потребує тільки три тисячі з них для вільного спілкування та читання більшості літератури англійською мовою.

Так і з будь-якою іноземною мовою: для вільного спілкування та читання будь-якої сучасної літератури нам необхідна всього лише пара тисяч слів. Звичайно, якщо ми говоримо про спеціалізовану літературу й особливу тематику, вам знадобитися особливий словниковий запас. Також якщо ви прагнете до написання дисертацій або наукових робіт, ваш словниковий запас буде відрізняться від лексики того, хто вивчає англійську тільки для подорожей або ж для можливості підтримати бесіду на побутовому рівні. Але нам усім потрібно десь починати, адже так?

То як же зрозуміти, які слова треба вчити?

Ми всі живемо в світі сучасних технологій та інтернету. Ви завжди можете завантажити додаток (Memrise, Quizlet, Busuu), який допоможе вам не тільки підібрати найуживаніші слова в англійській мові, але і з легкістю вивчити їх. Більшість додатків ґрунтує своє навчання на прослуховуванні, запам'ятовуванні та повторенні слів і пропозицій, а це чудовий спосіб приділяти час мові щодня.

Не намагайтеся зубрити граматику

 

Ніхто не говорить, що граматика – це не важливо і вчити її не варто. Але подумайте, чи так важливо завчити всі часи і застосовувати герундій, щоб спілкуватися про ваш улюблений фільм або ж розповісти другу про вашу останню поїздку?

Незалежно від мови, граматика завжди була каменем спотикання для багатьох учнів. Усі ці артиклі, винятки, незліченна кількість часів дуже важливі для написання есе, досліджень або листів вашому босу. Але для вільного спілкування вам всього лише варто мати граматичний фундамент.

Тож якщо ваша основна мета – це вивчити англійську швидко, не зациклюйтеся на граматиці. Особливо якщо граматика і запам'ятовування правил не ваш коник, залиште герундій до кращих часів.

Багатьом учням не вистачає мотивації для вивчення всіх граматичних правил, внаслідок чого вони відкладають навчання в довгий ящик. Не лінуйтеся! Якщо ви відчуваєте, що граматика вганяє вас в тугу і депресію, порадуйте себе фільмом із субтитрами або прочитайте легку розповідь. Не забувайте про перше правило для швидкого вивчення англійської – приділяйте час мові щодня. Візьміть це за звичку – і більше вам ніколи не доведеться змушувати себе.

І не забувайте робити нотатки. Пишіть щодня те, що здалося вам новим, те, що ви б хотіли запам'ятати і використовувати в майбутньому. Як не крути, граматика – це фундамент кожної мови.

Не вивчайте англійську тільки на курсах

 

А це, можливо, одна з найпоширеніших помилок всіх учнів на курсах. Не сподівайтеся, що курси для швидкого вивчення англійської допоможуть вам підвищити ваш рівень мови за два місяці.

Коли ми вивчаємо мову, всім нам потрібен учитель, але не думайте, що він або вона зможе виконати вашу роботу за вас. Учитель спрямовує вас, але навряд чи він здатний вкласти англійську у ваш мозок. Тільки ви відповідальні за ваш успіх і ваші невдачі.

Якщо ви відчуваєте, що матеріал, який використовується на мовних курсах, не відповідає вашим потребам, не бійтеся змінити його. Якщо книги, диски і всі роздаткові матеріали не охоплюють ваші інтереси, знайдіть те, що вам до душі. І якщо ж ви відчуваєте, що ви засвоюєте інформацію краще через фільми і читання книг, подбайте про себе і подивіться пару фільмів по поверненню додому.

Не обмежуйтеся тільки тією інформацією, що дають вам на курсах. Вивчайте мову самостійно, знайдіть друзів з іншої країни, пишіть тексти англійською та дивіться серіали. А якщо у вас виникають запитання, учитель завжди буде радий вам допомогти.

Прийміть факт того, що ваша самостійна робота – це 90% успіху. Ваші невдачі – це результат поганої підготовки. Це ви вчите мову і тільки ви відповідальні за ваш прогрес.


 

Не забувайте про аудіювання

 

Більшість учнів приділяє величезну увагу читанню і записуванню англійських слів, тому що наша основна мета – це вміння читати, писати і говорити англійською мовою.

І це правильно, але ми часто забуваємо, що прослуховування текстів англійською мовою дає нам можливість сприймати мову на слух. Впевнена, що багато людей, які вивчають будь-яку іноземну мову, переконається в тому, що розуміти мову і говорити нею – не завжди йдуть рука об руку.

Іноді ми можемо зловити себе на думці, що з легкістю говоримо мовою, але ніяк не розуміємо носія мови. Саме тому постійне прослуховування пісень, перегляд фільмів чи серіалів такі необхідні для розуміння усної мови та акцентів.

З особистих рекомендацій раджу прослуховувати хоча б один подкаст щодня на будь-яку цікаву для вас тему. На відміну від перегляду фільму, прослуховування подкасту не вимагає великої уваги, але дуже допомагає сприймати мову на слух.

Не бійтеся робити помилки

 

Правда в тому, що всі, хто вивчає іноземну мову, роблять помилки. І це частина процесу. Американський письменник Джексон Браун-молодший одного разу сказав: «Ніколи не смійтеся над людиною, яка говорить ламаною англійською. Це означає, що вона знає й іншу мову».

Повірте, ніхто з носіїв мови не посміється з вашої англійської, а навпаки, допоможе і підкаже, як правильно вимовляти ті чи інші слова.

Не сприймайте помилки, як щось, чого варто уникати, пам'ятайте – на помилках вчаться. Дуже часто правила в рідній мові можуть перегукуватися з правилами англійської мови, в більшості випадків це і є причина помилок. Якщо ви відстежуєте такі ситуації, в подальшому уникнути таких промахів буде легше.

Дозвольте собі помилятися, адже не помиляється тільки той, хто нічого не робить. Якщо у вашій мові або письмі багато недоліків і ви їх розумієте і коригуєте надалі, це вже шлях до швидкого вивчення англійської мови.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ  3

             ПРИНЦИПИ ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ

 

Пропоную вам чотири основних принципів вивчення іноземної мови, дотримуючись яких, ви в кілька разів зможете підвищити свої шанси на успіх. 

3.1. Принцип доцільності 

Пам'ятайте головну причину всіх невдач? Так ось цей принцип допоможе вам подолати її. Просто дайте відповідь на питання, наскільки потрібна вам англійська. «Всі знають, а я ні» або «зможу дивитися фільми без перекладу» - причини, які не змусять вас приділяти увагу заняттям щодня. Подумайте про те, що дасть вам вивчення англійської, наскільки доцільно її вивчати? Самостійне вивчення мови може бути успішним тільки за умови високого рівня мотивації. Від цього буде залежати ваша кар'єра, освіта, підсумки важливої ​​ділової зустрічі? Ось це  відмінна мета, яка змусить будь-кого засісти за підручники. 

3.2. Принцип систематичності  

Приділяти увагу вивченню мови потрібно щодня. Систематичні заняття принесуть результат, навіть якщо ви будете займатися по 20-30 хвилин в день. По-перше, сформуєте звичку, і не найгіршу, погодьтеся. По-друге, часте повторення сприяє кращому запам'ятовуванню. Якщо ви сьогодні вивчите 50 слів і тиждень не будете згадувати про англійську, то з цих 50 слів в пам'яті, в кращому випадку, залишаться одне-два. А якщо будете вчити щодня по 5 слів, повторюючи ті, які запам'ятовував раніше, то через 10 днів, ваш лексичний запас буде багатшим на 50 слів. Вивчати нові слова можна за допомогою гри Spell Up від Google. 

 

3.3. Принцип спіралі 

Вивчення англійської мови за допомогою самовчителя або за програмою відеокурсу передбачає поступову відпрацювання мовних навичок та вивчення тем. Не варто відразу вивчати всі часи або зазубрювати словник, не згадуючи про граматику. Вивчати англійську потрібно поступово: найпростіші граматичні категорії, поширені слова, основні правила вимови. Осягнув основи –можна повертатися по спіралі: вивчати складніші часи, знання про які базуватимуться на раніше пройденому матеріалі, форми слів, виключення з правил вимови і т.д. 

3.4. Принцип занурення 

Мабуть, один з найскладніших принципів з точки зору впровадження в процес самостійного вивчення мови. Тому що занурення передбачає створення певного мовного середовища. Без цього принципу ви дуже знизите свої шанс оволодіти англійською хоча б на середньому рівні самостійно. Мовне середовище можна створити завдяки переглядами фільмів або серіалів англійською, прослуховуванню аудіоматеріалів. Вивчення англійської за допомогою фільмів – не найгірший спосіб, так як з екранів звучить правильна жива розмовна сучасна англійська. Для мовної практики та розвитку вміння сприймати англійську слух  підходить ідеально. А от вивчати англійську за допомогою пісень варто обережно: не завжди автори і виконавці дотримуються всіх граматичних норм мови. Крім того, ви також можете вивчати англійську за допомогою коротких відеоматеріалів від BBC. 

Мовне середовище можна знайти: розмовні клуби створюються на базі чи не кожної мовної школи. Поспілкуватися з носіями мови можна, навіть якщо ви не студент цієї школі –в такому випадку відвідування розмовного клубу буде коштувати трохи дорожче. Крім того, знайти носіїв мови можна в онлайн-режимі або на вулицях твого міста. Шлях подолання мовного бар'єру тільки один  живе спілкування. Немає можливості зануритися в мовне середовище у нгломовних країнах, шукайте острівці англомовного середовища в рідному місті. 

Портал Livemocha допоможе знайти співрозмовника-носія мови. Ресурс є чимось на зразок аналога соціальної мережі для спілкування на тій мові, яку вивчаєте. Так що розмовної практики буде більш, ніж достатньо. Ще один варіант  платформа Lingq, яка надає як платні, так і безкоштовні послуги онлайн-спілкування з носіями мови. 

 

3.5. Самовчитель з англійської 

Якщо вирішили вивчати англійську мову самостійно, перевірте запаси терпіння. У чому переваги самовчителів з ​​англійської і чому їх варто використовувати: 

  • самовчитель з англійської подає інформацію систематизовано 
  • інформація подається стисло – тільки найголовніше, основи. Решту ви зможете вивчити в процесі комунікації 
  • вивчення англійської по самовчителю дозволяє визначити напрямки пошуку необхідної інформації. Вивчаєте мовну тему по самовчителю, а якщо раптом вважаєте матеріал занадто обмеженим – можна знайти додаткові відомості самостійно.

 

3.6. Прийоми вивчення правильної вимови

При вивченні іноземної мови не завжди звертається увага на правильну вимову. Це одна з важливих речей, про неї варто подумати на самому початку навчання. Вивчаючи нову мову, ви мимоволі користуєтеся тими «інструментами», які вже є.

Оскільки ви в дитинстві навчилися вимовляти звуки рідної мови, то мимоволі будете використовувати звичні рухи язика та губ під час вимови іноземних слів. Але найчастіше звуки, які використовуються в різних мовах, досить сильно відрізняються. Навіть якщо вони пишуться однаково (в більшості мов є літери «н», «р», «т» і т.д.), вимовляються вони по-різному.

 

Над вимовою варто працювати одразу, щойно ви починаєте вчити англійську

Правильна вимова дає вам можливість бути правильно зрозумілим. У тонових мовах (як китайська) від вимови залежить значення слова, а при неправильній вимові зміст повідомлення може бути повністю спотворений. В англійській мові ситуація не така драматична, але пам'ятайте, що якість вимови створює ваш імідж. Наприклад, при жорсткій вимові людину можуть трактувати як грубу.

Отже, ми побачили, що вимова не менш важлива, ніж словниковий запас і граматика. Ось кілька порад для постановки красивої вимови.

  • Відпрацьовуйте вимову одразу. Багато хто (особливо при навчанні в групах) соромиться видавати «незвичні» звуки, і залишає роботу над вимовою на потім, коли їх ніхто не буде чути. Однак ми швидко звикаємо вимовляти іноземні слова звуками з рідної мови, і відучитися від цього потім досить важко. «Потім» перебудовуватися буде важко ще й тому, що ви звикаєте чути свою інтонацію і свою вимову, і зміни в них створюють у вас відчуття, що ви говорите якось дивно. Через це виникає збентеження, сором'язливість при зміні своєї вимови, навіть якщо нова вимова більш правильна. Починаючи вивчати мову, намагайтеся послухати вимову носія мови і проаналізуйте, як він вимовляє різні звуки. Намагайтеся максимально наблизити свою вимову до тієї, що ви чуєте.
     
  • Пробуйте слова на смак, відчувайте форму звуків мовою. Як вимовляється слово – м'яко або твердо? Губи при цьому розтягуються або складаються в форму кола? Артикуляція важлива для відтворення потрібного звуку. Правильна вимова в іноземній мові – це завжди особливе відчуття. У мене різні «відчуття» в роті, коли я говорю польською, німецькою та російською. В цілому, для тих, у кого рідна мова російська, рекомендується сильно пом'якшувати вимову при вивченні іноземних мов. Коли росіяни говорять англійською, наприклад, звуки виходять дуже грубими, «незграбними». Налаштовуйтеся на пом'якшення вимови. Розслабляйте губи, язик, нехай слова виходять з вашого рота округлими, обтічними, м'якими.
     
  • Записуйте свою вимову на диктофон. Коли ви вже навчилися читати мовою, знайдіть нескладний текст і зачитайте його вголос, а потім прослухайте. Добре, якщо той же текст є в запису носія мови. Сприйняття своєї вимови, коли ви говорите, і коли слухаєте свою промову в запису, відрізняється, і прослуховування себе «збоку» допомагає помітити неточності вимови.
     
  • Багато слухайте. Пісні, фільми, телепередачі – все, що є в доступі для того, щоб засвоїти процес ефективного вивчення англійської мови. Як уже згадувалося, намагайтеся аналізувати звуки під час прослуховування – м'які вони або тверді, дзвінкі або глухі, гострі або обтічні.
     
  • Читайте вголос. Якщо ви вивчаєте мову в групі, особливо численній, то, швидше за все, недостатньо багато говорите. Для відпрацювання вимови в цьому випадку корисно читати тексти вголос (до речі, читання допомагає засвоїти граматичні структури на підсвідомому рівні, тож це вдвічі більш корисно).
     
  • Приділяйте багато часу граматиці. Незважаючи на те, що саме граматика є найбільш важким і рутинним моментом у вивченні мови, займатися нею потрібно обов'язково, адже саме шляхом вивчення часів і правил побудови речень складається база, від якої потрібно відштовхуватися. Обов'язково перемагайте лінь, про яку ми вже писали.
     
  • Стежте за своїм акцентом. Мовний апарат людини за багато років став заточений під одну манеру говоріння, тому абсолютно позбутися акценту дуже важко. Це і не найнеобхідніший фактор, оскільки у кожної національності зустрічається свій акцент і це абсолютно нормально, важливо лише, щоб вимова не різала слух, була зрозумілою. Щоб відпрацювати запам'ятовування англійського акценту на слух – звертайте увагу на те, як спілкуються між собою американські й англійські актори в улюблених художніх фільмах.

Важливо розуміти, що англійська не буде вам даватися з першого дня вивчення, але якщо ви прислухаєтеся до цих порад, прогрес точно прийде. Головне – не закидати вивчення англійської мови в складні моменти, постійно пробувати ефективні методики, щось нове і повторювати вже пройдений матеріал. Системність і спілкування англійською – ось ті ключі, які відкриють двері в світ англійської мови і літератури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновок

 

Зрозумівши основні поради в успішному вивченні англійської мови і уникаючи основних помилок, ви відкриєте для себе безліч переваг у знанні англійської. Можливо, англійська – не найпоширеніша мова на планеті, але на сьогоднішній день нею говорять понад 400 мільйонів людей із 53 країн світу. Англійська – найбільш досліджувана іноземна мова, а це значить, що якщо вам потрібно заговорити з кимось не з англомовних країн, то велика ймовірність, що зробите ви це англійською.

Британська рада стверджує, що до 2020 року більше 2 мільярдів людей буде вивчати англійську. Англійська дасть вам можливість не тільки спілкуватися з людьми зі всієї планети, а й, можливо, ви зможете отримати роботу в міжнародній компанії. Адже в більшості міжнародних компаній корпоративна мова – саме англійська, а це значить, що навіть якщо ви хотіли б переїхати в неангломовних країну, англійська завжди буде обов'язковою вимогою з боку будь-якого роботодавця.

Протягом довгого часу ця мова є мовою більшості медіа та індустрії розваг, більше 80% фільмів щорічно випускається англійською.

І на превелике щастя, англійська дуже проста в порівнянні з іншими мовами. Простий алфавіт і нескладна граматика роблять цю мову дуже легкою для вивчення! А вивчаючи будь-яку іноземну мову, ви розвиваєте всі види пам'яті та покращуєте свої навички мислити аналітично. Креативне мислення розвивається при запам'ятовуванні слів і речень.

Ну і наостанок скажу, що вивчення англійської мови – це весело. Ви відкриваєте так багато різних культур для себе, звичаї іншої країни стануть для вас зрозумілішими, адже будь-яка мова – це відображення культури. Англійська відкриє для вас абсолютно інший світ і допоможе зрозуміти те, що раніше було загадкою.

 

 

 

 

 

 

 

 

                       СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

https://greenforest.com.ua/ua/journal/read/kak-legko-i-bystro-vyuchit-anglijskij#a133

 

https://ok-english.ru/20-sposobov-viuchit-angliyskiy/

https://osvita.ua/languages/how-to-learn/37267/

https://tsn.ua/blogi/themes/zhittya/top-7-sposobiv-vivchiti-angliysku-1425615.html

http://vsviti.com.ua/ukraine/74253

https://www.youtube.com/watch?v=LrhyihlqB-U

https://www.youtube.com/watch?v=yuE5TmHAPyg

http://tvoemisto.tv/news/12_porad_yak_shvydko_vyvchyty_angliysku_66614.html

https://blog.yakaboo.ua/izuchenije-angl/

https://vocabularybooster.ru/blog/the-fastest-way-to-learn-english/

https://www.englishdom.com/blog/krashhi-metodiki-vivchennya-anglijskoyi/#metod-franka

 

1

 

docx
Додано
10 березня 2020
Переглядів
2242
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку