19 лютого - день Святого Миколая

Про матеріал
Найбільшою пошаною в народі відзначалося свято Миколи Чудотворця, який вважається покровителем бідних і знедолених та заступником рибалок і моряків. Святого Миколу вшановують два рази на рік: 22 травня і 19 грудня. У народі кажуть: „ До першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепла ніколи”.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікава історія про Святого Миколая. Виховну підготував учень 6-А класу: Москальов Олександр.

Номер слайду 2

Найбільшою пошаною в народі відзначалося свято Миколи Чудотворця, який вважається покровителем бідних і знедолених та заступником рибалок і моряків. Святого Миколу вшановують два рази на рік: 22 травня і 19 грудня. У народі кажуть: „ До першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепла ніколи”.

Номер слайду 3

Миколай Заступник дітей Святий Миколай жив близько 1700 років тому. Народився св. Миколай у 257 році після Різдва Христового в Азії у місті Патері. Його батьки, Феофан та Нонна довго не мали дітей й вважали народження Миколая – подарунком Господа. Також вони були усім відомі як порядні та милосердні люди, які, надивлячись на свою  заможність, не цуралися роботи та допомагали усім вбогим та обездоленим. Миколай підріс і почав вивчати Святе Письмо та проповідувати Боже слово ще у юнацькому віці, а увесь свій вільний час проводив у храмі, або усамітнювався для роздумів у якомусь тихому  місці.

Номер слайду 4

Коли Миколай був молодим хлопцем, то втратив своїх батьків. У спадок юнак отримав великий маєток та чималу суму грошей. Усе це він роздав бідним і присвятив себе служінню Господу. Однієї ночі Миколай побачив дивне видіння: йому явився спаситель та вручив Святе Євангеліє, оздоблене золотом та коштовним камінням. У цю мить молодий священник зрозумів, що на нього покладена особлива місія у християнському світі й він повинен бути прикладом любові, милосердя й доброчесності для усіх та нести Господню науку до людей.

Номер слайду 5

Свято Миколая в УкраїніВ Україні свято св. Миколайа почали святкувати ще у Київській Русі в 1088-1089 р., за князя Всеволода Ярославовича. Саме із тих часів і почалось диво на землях київських: усі дітки, і в родині, і в сиротинцях, зранку 19 грудня знаходили у себе під подушками гостинці від святого Миколая.

Номер слайду 6

Як чекають Миколая в інших країнах. Малюки, що живуть в інших країнах (Англія, Ірландія,  Китай) теж чекають на Святого Миколая, тільки подарунки вони знаходять не під подушками, а у великих вовняних шкарпетках. Французькі дітлахи шукають напередодні свята найбільші черевики, які є в будинку, бо саме у них Миколай покладе подарунки. А швецькі малюки залишають на столі велику тарілку для подарунків, а на підлозі-чобіток із  сіном для ослика, на якому до них приїде Святий. В Іспанії Миколай залишає дарунки на балконі, у Швеції, біля теплої натопленої печі, а у Німеччині кладе на підвіконник.

Номер слайду 7

Чи всі діти отримують подарунки? Оскільки Святий Миколай був втіленням кращих моральних якостей, то він був і вимогливим вчителем. Тому батьки часто зверталися до образу Миколая як мудрого наставника дітей, і особливо перед святом нагадували дітям про те, що вони мусять бути чемними і побожними. Вихованих та слухняних дітей чекають подарунки, які „приносить” Миколай уночі. А неслухняним кладе під подушки різки, які примусять їх задуматися над своєю поведінкою.

Номер слайду 8

Вірші до Миколая. Святий Миколаю,Я тебе благаю: Пошли щастя й світлу долю. Козацькому краю. Дідусь і бабуся —Щоб були здорові,Татусь і матуся —Щоб жили в любові. Усім добрим діткам. Принеси гостинціІ подаруй Божу ласку. Кожній сиротинці. Ще ніхто його не бачив,Та у ліжечка дитячіВін кладе під подушки. Подарунки і книжки. Хочу я побачить чудоІ сьогодні спать не буду. Довго-довго я не спав: Все чекав, чекав, чекав…Починаю вже дрімати…Миколай зайшов в кімнату,Він схилився наді мноюІ лоскоче бородою. Щось тихесенько шепоче. Хочу я відкрити очі,Та не можу, мабуть, сплю. Миколая я люблю!Ти сьогодні швидше спать лягай,Бо приїде в гості Миколай. Бачиш, перша зіронька горить —То вже Миколай до нас спішить. В нього коні білі, наче сніг,Борода сивенька аж до ніг,У сріблясті саночки сіда,І за вітром в’ється борода. Миколай про діток знає все,Подарунки кожному несе,Має для дитячих подушок. Подарунків повно — аж мішок!

Номер слайду 9

Слава Україні та Дякую за увагу!Виховну підготував учень 6-А класу: Москальов Олександр.

pptx
Додав(-ла)
Oleksandr Moskalov
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку