5 клас STEM Фотографія мистецтво світла

Про матеріал
Фотографія мистецтво світла. Історія створення фотографії, фотоплівки, фотоапарату.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фотографія-мистецтвосвітла. Slide 1

Номер слайду 2

Фотографія. Цікава річ. Адже потрібна темрява, щоб побачити світло. Світло створює фотографію і водночас є її найлютішим ворогом, бо якщо світло не контролювати, то від світлини залишиться лише біла пляма.

Номер слайду 3

Історія винаходу фотоапаратаІсторія створення фотоапарата захоплює, адже винахід першої фотокамери дозволило людям не користуватися послугами художників, щоб відобразити найяскравіші моменти життя. Над створенням фотографічного апарату і фотоплівки працювали новатори, які були зайняті в різних сферах: фізики і хіміки, інженери і навіть лікар. У цій статті ви дізнаєтеся, яким був шлях до прогресу, якими були перші фотоапарати і як вони працювали. З 1800 роки створити фотознімок намагалися багато, але вдалося це лише через дванадцять років Ж. Н. Непсу – винахіднику фотоапарата-обскури, забезпеченого лінзою і розсувних трубкою. Саме він придумав працює фотоапарат, на якому зробили першу чорно-білу фотографію. Творець першого фотографічного апарату назвав свій винахід геліографом. Це пристрій був першим, яке дозволяло отримати зображення без художника, тому викликало справжній захват у цінителів прогресу. Трохи пізніше фотокамеру вдосконалили, доповнивши апарат пластиною з міді, оснащеної напиленням з срібла. Так, Вільям Табольт використовував папір, яку просочував сольовим розчином і нітратом срібла. Це підвищило якість фотографій.

Номер слайду 4

Фотографія. Сучасна людина в середньому робить за день 50 фотографій. А колись таке задоволення могли дозволити собі лише обрані. Процес утворення одного знімку займав від 5 до 10 годин!

Номер слайду 5

фотоплівка. Перша фотоплівка була винайдена лікарем, родом з Англії, по імені Р. Медокс, в 1871 році. Ця плівка для фотокамери ставилася до типу сухих. Вона була виготовлена ​​за допомогою емульсії желатину," витримкою" срібла і брому. Трохи пізніше, через два роки, німецький вчений-новатор Фогель зміг зменшити експозиційний часовий проміжок, завдяки чому він домігся збільшення чутливості фотоматеріалів. Ще через чотири роки була винайдена вдосконалена фотоплівка, виготовлена ​​на нітроцелюлозній, гнучкій підкладці. Цьому прориву історія фотографії зобов'язана священику Гудвину. Всі ці модернізації призвели до супер-прориву 1880 року, який зробив Істмен: взявши за основу праці його попередників, він створив сухі пластини для фотографічних апаратів, а потім – фотоплівку в рулонах. Фотоапарати були важкими, тому встановлювалися на штативи .

Номер слайду 6

Кольорова фотографія. Перше в світі перманентне кольорове фотозображення отримав англійський фізик і математик Джеймс Максвелл у 1861 році. Для цього він зробив три ідентичних знімки одного і того ж предмету (картатої стрічки) з червоним, синім і зеленим фільтрами, а потім спроектував зображення на екран трьома проекційними апаратами через ті ж фільтри.

Номер слайду 7

Цифрова фотографія. Перші зрушення в бік створення цифрових фотопристроїв були зроблені, Ви не повірите, більше 100 років тому! У 1908 р. Алан Арчібальд Кемпбел Свінтон опублікував у відомому журналі «Nature» статтю, де представив інноваційний електронний винахід - електронно-променеву трубку (ЕПТ) або кінескоп. Згодом розроблена ним технологія лягла в основу створення телебачення і використовується донині, хоч і не так масово, як раніше. Звичайно, ЕПТ не має прямого відношення до створення цифрового фото, проте на нашу, думку історія цифрової фотографії починається саме з цього моменту. Наступний винахід, пов'язаний з винаходом цифрової фотозйомки, відноситься до 1969 року, коли дослідники лабораторії Белла Джордж Сміт та Уіллард Бойл розробили концепцію ПЗЗ матриць (приладу із зарядовим зв'язком). Описувані матриці стали основоположним елементом сучасних цифрових пристроїв реєстрації зображення. Перша матриця містила всього 7 світлочутливих елементів. До цього дня всі цифрові фотоапарати, сканери, відеокамери, телефакси і багато інших подібні пристроїв використовують в своїй конструкції ПЗЗ-матриці або аналогічні розробки. Всього через рік, у 1972 році ними був створений перший прототип електронної камери, в основі якої використовувалася, звичайно ж, ПЗЗ-матриця.

Номер слайду 8

Цифрова фотографія. У 1975 році інженером фірми Кодак Стівом Сассоном була створена перша працююча цифрова камера, в якій використовувалися світлочутливі елементи виробництва Fairchild. Важив агрегат 3,6 кілограма. Запис знімка вівся цілих 23 секунди: стільки часу було потрібно для того, щоб зображення було оброблено підключеним мікрокомп'ютером та записано на касету. Записані чорно-білі 0,01-мегапіксельні фотографії можна було відтворити за допомогою магнітофона і телевізора. Перший у світі цифровий фотоапарат Kodak, 1975 рік. У 1980 році компанією Sony була розроблена перша кольорова відеокамера, в якості світлочутливого елемента в якій використовувалася ПЗЗ-матриця. З цього моменту події історії цифрової фотографії починають бурхливо розвиватися. У 1981 році було представлено інший пристрій - Mavica (Magnetic Video Camera) з роздільною здатністю в 0.28 мегапікселів (570х490). Її можливості обмежувалися в записі окремих кадрів, тому вона є більше фотоапаратом, ніж відеокамерою.

Номер слайду 9

Цифрова фотографія. Перший професійний дзеркальний цифровий фотоапарат Kodak DСS 100 з'явився у 1991 році. Розроблявся він на основі пристрою Nikon F3, тобто до його створення доклала руку не славнозвісна Kodak, але і не менш відома компанія Nikon. Запис фотографій проводився на окремий HDD диск, який важив аж 5 кг. Перший професійний дзеркальний цифровий фотоапарат Kodak DСS 100, 1991 рік. У 1994 році цифрові фотоапарати з'явилися і в компанії Apple. Своєю розробкою Apple Quick. Take 100, компанія Apple зробила справжній маркетинговий прорив. Фішка полягала у зовнішньому вигляді фотоапарату - його корпус нагадував бінокль, що ідеально відповідало тенденціям тих років. Апарат робив знімки у двох роздільних здатностях: можна було зберігати до 8-ми знімків, пам'яті вистачало на 32 фотографії. Живився пристрій від 3-х мікропальчикових батарейок, а коштував близько 800$. У цьому ж році на ринку з'явилися перші Flash-носії

Номер слайду 10

Будова цифрового фотоапарату. У всіх камерах застосовується однакова базова конструкція: світло входить у замкнутий корпус камери крізь збиральну лінзу, і зображення записується на світлочутливому носії (електронна матриця, фотоплівка тощо). Механізм затвора контролює тривалість часу, протягом якого світло матиме змогу проникати в камеру. У більшості фотокамер наявні такі функції, які дають змогу фотографові переглядати сцену, що має бути сфотографована, фокусувати камеру на певній частині такої сцени, а також — контролювати час витримки й експозицію, щоб знімок вийшов не надто яскравим і не надто тьмяним. Дисплей даних, досить часто — рідкокристалічний дисплей (LCD) — дозволяє користувачеві переглядати такі настройки камери, як налаштування світлочутливості, експозиції та витримки.

Номер слайду 11

Завдання: Зробіть фотографії предметів навколо, проекспериментуйте з фільтрами кольору, які є в налаштуваннях вашої камери (наприклад, телефонна камера). Один, обраний вами, предмет потрібно зняти у трьох фільтрах. Створіть фотоколаж цього знімку.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Розробки уроків
Додано
2 березня 2023
Переглядів
1307
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку