5 клас Вступ до історії та громадянської освіти. Презентація до уроку "Календарний та історичний час"

Про матеріал
Презентація до уроку "Календарний та історичний час" з предмету "Вступ до історії та громадянської освіти" 5 клас за підручником Гісем та Мартинюк
Зміст слайдів
Номер слайду 1

5 клас. Календарний та історичний час.(за підручником Олександра Гісемата Олександра Мартинюка)вчитель Медвежевушківського ліцею Агрономічної сільської ради. П’ятак Михайло Миколайович

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУСформувати початкові знання про історичний час, історичний простір та одиниці його вимірювання;Знайомити учнів у загальному вигляді з поняттями хронологія, дата лінія часу;Розвивати хронологічні просторові вміння;Формувати історичну свідомість;Прищеплювати відчуття причетності до минулого України, бажання більше дізнатися про нього.

Номер слайду 3

ЗАВДАННЯ УРОКУ) ОПРАЦЮВАВШИ ЦЕЙ ПАРАГРАФ, ВИ ДІЗНАЄТЕСЬ:„ - як здійснюється відлік часу в історії;„ - про систему літочислення, яку використовують в історії України;„ - що таке періодизація;„ - які існують періодизації історії людства

Номер слайду 4

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ: Після цього уроку ви зможете: Креслити лінію часу та позначати на ній запропоновані дати;Співвідносити рік зі століттям;Застосовувати у написанні століть римські цифри.

Номер слайду 5

Пригадайте: Що таке історичний факт? Чому важливо знати конкретну історичну дату, коли відбувся історичний факт? Який прилад для вимірювання часу зображений на малюнку?

Номер слайду 6

Що таке календар?

Номер слайду 7

Досліджуючи минувшину, завжди відповідаєш на запитання: коли сталася та чи інша подія?Дізнатися про це дозволяє хронологія – наука про вимірюванняісторичного часу. Дата – це точний час певної події. 24 серпня – день незалежності України

Номер слайду 8

Лічба років – від певної події до наших днів. Великі проміжки часу лічать століттями – 100 років. Тисячоліттями - 1000 років. ВІДПОВІДНІСТЬ СТОЛІТЬ РОКАМРозв*яжіть задачі: Який зараз рік? Скільки століть і тисячоліть є в цій даті?Коли розпочнеться нове століття?

Номер слайду 9

ПОЗНАЧЕННЯ РИМСЬКИХ ТА АРАБСЬКИХ ЦИФРРимські цифри Арабські цифри. I 1 II 2 III 3 IV 4 V 5 VI 6 VII 7 VIII 8 IX 9 X 10 XI 11 XII 12 XIII 13 XIV 14 XV 15 XVI 16 XVII 17 XVIII 18 XIX 19 XX 20 Чи знаєте ви, з якої події ведеться облік часу в Україні та в Європі?

Номер слайду 10

Наша ера бере свій початок від дати народження Ісуса Христа. Отже, зараз 2023 рік від Різдва Христового. або2023 рік нашої ери.

Номер слайду 11

У християнській системі літочислення час після народження Ісуса Христа називають «нашою ерою» (скорочено н. е.), а те що відбувалось до народження Христа – до нашої ери і записують - до н.е. Якщо подія відбулася до нашої ери, а потрібно визначити, скільки років тому це було, то до кількості років до нашої ери додають кількість років нашої ери. Наприклад, якщо скіфи перемогли у 512 р. до н. е. перського царя Дарія I під час його походу в Північне Причорномор’я, то для того, щоб обчислити, скільки років тому це відбулося, необхідно до 2023 р. (поточний рік) додати 512. Отже, ця подія відбулася 2535 роки тому.

Номер слайду 12

Стрічка часу – накресліть в зошиті позначте на лінії часу такі дати : 490 р. до н.е.; 753 р. до н.е.; 988 р.; 1657 р.

Номер слайду 13

Задачі на знання хронології:1. Обчисліть, скільки років минуло від хрещення Київської Русі у 988 році до сьогодення?2. Обчисліть, скільки років минуло від коронації Данила Галицького у 1253 році до сьогодення?3. Обчисліть, скільки років минуло від початку визвольної війни українського народу під проводом Б. Хмельницького у 1648 році до сьогодення?4. Обчисліть, скільки років минуло від початку Української революції у 1917 році до сьогодення?5. Обчисліть, скільки років минуло від Акту проголошення незалежності України у 1991 році до сьогодення?6. Обчисліть, скільки років минуло від початку Першої світової війни у 1914 році до сьогодення?7. Обчисліть, скільки років минуло від початку Другої світової війни до сьогодення?8. Обчисліть, скільки років минуло від ухвалення Конституції України у 1996 році до сьогодення9. Обчисліть, скільки років минуло від Революції Гідності у 2013 році до сьогодення? 10. Обчисліть, скільки років минуло від початку володарювання князя Володимира (980 р.) до запровадження християнства як державної релігії в Київській державі (988 р.).11. Обчисліть, скільки років минуло від запровадження християнства як державної релігії в Київській державі (988 р.) до коронації Данила Галицького (1253 р.).12. Обчисліть, скільки років минуло від Акту проголошення незалежності України (1991 р.) до Революції Гідності (2013 р.).13. Обчисліть, скільки років минуло від початку Другої світової війни (1939 р.) до Акту проголошення незалежності України (1991 р.).14. Обчисліть, скільки років минуло від початку Української революції (1917 р.) до Акту проголошення незалежності України (1991 р.).

Номер слайду 14

Експрес-опитування. 1) Що таке хронологія? 2) Від якої події розпочинається відлік нашої ери? 3) Як історики називають десять століть? 4) У якому тисячолітті ми зараз живемо?

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Опрацюйте параграф 16 та: Усно відповідайте на запитання 1-4 на ст.106 Зробіть в зошиті завдання 5 на ст. 106

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
20 березня 2023
Переглядів
1028
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку