5 причин вивчити жестову мову

Про матеріал
Жестова мова – повноцінна мова, де слова вимовляються за допомогою жестів. Зрозуміти жестову може і чуюча людина, яка ніколи не вивчала її: багато жестів доволі логічні та дублюють дії та явища, що описуються. Знання мови жестів надає можливість розуміти наміри, характер або настрій людини за допомогою тлумачення її поз, рухів та жестів. Навчання жестової мови починається з дактиля, або абетки. Кожна літера має свою комбінацію пальців правої долоні. Дактиль використовується для імен, географічних назв, або для тих слів, які ви не знаєте як показати саме жестовою мовою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КУ “Болградський інклюзивно-ресурсний центр”Болградської районної ради Одеської областіпричин вивчити жестову мову Сурдопедагог: Кунєва М. С.

Номер слайду 2

Жестова мова – повноцінна мова, де слова вимовляються за допомогою жестів. Зрозуміти жестову може і чуюча людина, яка ніколи не вивчала її: багато жестів доволі логічні та дублюють дії та явища, що описуються.

Номер слайду 3

Знання мови жестів надає можливість розуміти наміри, характер або настрій людини за допомогою тлумачення її поз, рухів та жестів.

Номер слайду 4

Навчання жестової мови починається з дактиля, або абетки. Кожна літера має свою комбінацію пальців правої долоні. Дактиль використовується для імен, географічних назв, або для тих слів, які ви не знаєте як показати саме жестовою мовою.

Номер слайду 5

Останнім часом все більше людей  стали звертати увагу на жестову мову, та мають бажання її вивчити. Отже, навіщо вивчати жестову мову?

Номер слайду 6

1. Повага до людей. Можливо, для когось це не є вагомою причиною, і тут кожен вирішує сам для себе. Але чим більше людей будуть мати базові навички спілкування жестовою мовою, тим комфортнішим буде життя людей з порушеннями слуху. 

Номер слайду 7

2. Активізація моторики пальців позитивно впливає на весь організм. Ще в II столітті до нашої ери в Китаї було відомо про вплив дій, які виконують руками, на розвиток головного мозку людини. Стародавні китайці стверджували, що вправи для рук і пальців гармонізують тіло та розум, позитивно впливають на діяльність мозку. Існує прямий взаємозв’язок – що більше ми робимо дрібної роботи пальцями, то краще ми тренуємо мозок і тим ясніше стає наша свідомість.  Саме тому, наприклад, фахівці радять займатися рукоділлям. А чому б не жестова мова?

Номер слайду 8

3. Новий метод тренування пам’яті. Якщо ви коли-небудь вивчали іноземну мову, то вам відомо, що в процесі навчання треба запам’ятовувати багато інформації. Зокрема, нові слова – як вони звучать та пишуться. Для жестової мови – так само, просто запам’ятовувати ви будете положення пальців та рук. І це нова робота для мозку. Усі танцюристи знайомі з таким терміном, як м’язова пам’ять. Роблячи багато па у танці, танцюрист не думає про всі рухи, які потрібно зробити. Їх пам’ятає його тіло. Жестова мова тісно пов’язана з цим видом пам’яті, і саме його доводиться тренувати під час навчання.

Номер слайду 9

4. Можливість додати навичку спілкування жестовою мовою у своє резюме. На перший погляд здається, що професій, де потрібна жестова мова, дуже мало. Але раніше ми зазначили, що ставлення до людей з порушеннями слуху починає змінюватись, і сьогодні їх вже можна побачити на виставках, конференціях, вони мандрують, дуже часто є соціально активними.  А про що це говорить? Якщо ваша робота пов’язана зі спілкуванням з людьми, то жестова мова може знадобитись, навіть якщо ви звичайний менеджер, маркетолог або бухгалтер. А тепер уявіть собі лікаря, поліцейського, адміністратора готелю, борт-провідника, перукаря, офіціанта, продавця та багато інших професій. Багато можливостей для розвитку жестова мова відкриває для перекладачів, оскільки перекладати з іноземної мови російською чи українською, а потім жестовою мовою – це взагалі окрема послуга. Крім того, треба пам’ятати, що вимоги до професій постійно змінюються.

Номер слайду 10

5. Отримати нові відчуття.  Якщо ви коли-небудь пробували щось нове, то ви зрозумієте, про що йде мова. Згадайте ту мить, колись ви перший раз ставали на лижі або ковзани, полетіли літаком, побачили океан, або почали розуміти іноземну мову, яку вивчаєте. Відчуття абсолютно нового – неповторне і незабутнє. Жестова мова може відкрити вам новий світ, якого ви ще ніколи не торкалися. Це світ повної тиші. Це не тільки нові відчуття, але й нові можливості зрозуміти тих, хто постійно живе там, де немає звуків. Отже, чи варто вчити жестову мову – вирішувати вам. Уявіть собі, якщо одного разу у метро, в парку або в звичайному кафе ви зустрінете людину, яка вас не може почути. Можливо, лише одне ваше запитання: «Доброго дня! Чим Вам допомогти?»  зробить її трохи щасливішою.

Номер слайду 11

Украї́нська да́ктильна абе́тка 

Номер слайду 12

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Інкл
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
1020
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку