6 клас практична робота

Про матеріал
Практична робота за темою: Народження цивілізації Дворіччя.Давній Вавилон.Закони Хаммурапі.Частина 1. Містить практичні завдання для засвоєння матеріалу. Наочний матеріал дозволить учням всебічно ознайомитися із матеріалом і практично використати свої знання при вирішенні завдань.
Перегляд файлу

 

Практична робота 2

З теми:

Народження цивілізації Дворіччя.Давній Вавилон.Закони Хаммурапі.

Опрацювати Параграфи 13 і 14

1. У Месопотамії (півд. част.Межиріччя) були тяжки для господарювання природні умови. Разом з тим грунт в долині Євфоату і Тигру бути дуже родючими. Так, посіяне там зерно давало до 100 зерен врожаю, а одна пальма давала на рік до 50 кг. фініків. З Месопотамії вивозили вовну, хліб, фініки.

 

А). Чи забезпечувала праця стародавніх жителів Месопотамії лишки продуктів?

Б). Чи сприяло це розвитку торгівлі?

2. Нелегко жилося в Месопотамії. Але вже в IV тисячолітті до н.е. долина Тигру та Євфоату була перетнута каналами. На полях почали вирощувати пшеницю, льон, просо, ячмінь та ін.

А). Як людям вдалося змінити долину Тигру та Євфрату?

Б). Що спільного було в господарствах Єгипту та Месопотамії?

3. Прочитайте уривок про природньо-кліматичні умови Межиріччя та заповніть таблицю.

Південне Дворіччя – це зона пустельного клімату. Влітку надто жарко: спека сягала 50 °C у затінку, а засуха тривала по 7–8 місяців. Нерідко піщані й пилові бурі вкривали пилом навколишні поля й гаї. Узимку (3–4 місяці) ураганні зливи перетворювали низини в непрохідні болота. Вони кишіли різноманітними комахами, які розносили чимало хвороб. Таким чином, у найдавнішу епоху територія Південного Дворіччя була малопридатна для розселення людей. Перші поселенці, мабуть, прибули сюди не добровільно, а гнані тяжкою необхідністю (нестачею харчів та натиском вороже налаштованих сусідів).

Люди оселялися на цій негостинній землі лише завдяки двом річкам – Тигру та Євфрату, які несли в пустелю таку життєдайну вологу. У давнину вони текли майже паралельно, тому їх називали ріками-близнюками. Розливи Євфрату і Тигру не такі, як Нілу, а короткі, бурхливі і часто несподівані. Коли навесні в горах Вірменії розпочинається танення снігів, обидві річки переповнюються, виходять з берегів і заливають околиці. Особливо небезпечна повінь під час припливу, коли вода в Перській затоці піднімається. Тоді води річок заливають усю країну. Саме у Дворіччі виник міф про Всесвітній потоп, який знищив майже все на Землі. Тому люди, які жили тут, перебували в постійному страху перед повінню. Коли вода поступово спадала, то залишався товстий шар масного мулу. Цей наносний ґрунт вельми родючий.

 

Умови, сприятливі для розвитку господарства в Месопотамії.

Умови, несприятливі для розвитку господарства

 

 

4. Прочитайте уривок.

Основними заняттями населення Південного Дворіччя в V–ІV тис. до н. е. були землеробство та скотарство. Природа створила сприятливі умови для полювання та рибальства. Річки, озера й Перська затока кишіли рибою. У заростях очерету гніздилися водоплавні птахи. Із сусідніх степів заходили дикі бики, газелі та дрібна дичина, були також небезпечні хижаки – леви.

Каменю, металів і лісу в Південному Дворіччі не було. На місці в достатку були лише глина й очерет, які широко використовувалися в повсякденному житті. Тому спочатку житла плели з очерету, який обмазували глиною.

Найбільше багатство Південного Дворіччя – це земля. Родючі ґрунти давали великі врожаї. Однак займатися хліборобством у несприятливих природних умовах було важко. На півночі, в Аккаді, не вистачало води для зрошення. А на півдні, в Шумері, навпаки, часто відбувалися повені, тож місцевість була заболочена. Але люди не відступали перед труднощами. Вони будували канали для зрошення полів та осушення боліт. Споруджували штучні насипи, дамби і водойми, насипали цілі пагорби, на яких виникали міста.

Перейдіть по ссилці:

http://sites.google.com/view/hist-world-and-ukraine-grade-6/R2/T2/1?authuser=0

Скориставшись уривком та переглянувши 3 d модель стародавніх міст Межиріччя, опишіть:

А). Основні заняття давніх шумерів?

Б). З чого будували давні шумери свої будівлі?

 

 

docx
Додав(-ла)
Бадалян Диана
Додано
25 листопада 2020
Переглядів
5597
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку