6 клас Всесвітня історія. Історія України. Інтегрований курс. Презентація з теми "Греко-перські війни"

Про матеріал

Презентація "Греко-перські війни": причини, хід та наслідки греко-перських війн (500-449рр. до н.е.)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Греко-перські війни (500-449рр. до н.е.) § 30

Номер слайду 2

У VI ст. до н.е. наймогутнішою державою Стародавнього світу було Перське царство. У 522-486 рр. до н. е. правителем Перської держави був Дарій І. Дарій розширив кордони своєї держави. До її складу належали території майже 70 народів (карта). Дарій І522 – 486 рр. до н.е. Перське царство підкорило та приєднало до себе також грецькі поліси Малої Азії. На початку V ст. до н.е. довелося відстоювати свою свободу й іншим полісам Стародавньої Греції. Війни між Персією та грецькими полісами відбувалися у500—449 рр. до н.е. і називаються греко-перськими війнами.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

За переказами, Дарій І відрядив послів по всій Греції з вимогою «землі й води», тобто підкоритися. Багато полісів визнали владу Дарія. Лише Афіни та Спарта відмовилися здаватися. Афіняни вбили послів, а спартанці кинули посланців Дарія в криницю зі словами: «Дістаньте собі там скільки завгодно і землі, і води»

Номер слайду 5

Влітку 490 р. до н.е. Дарій І спорядив проти греків армаду (велике з'єднання військових кораблів)з 500 кораблів і близько ЗО тисяч воїнів. Перське військо висади­лося в Аттиці, на рівнині поблизу невеликого містечка Марафон, лише за 42 км від Афін . Афінське військо становило близько 10 тисяч важкоозброєних воїнів, якими командував досвідчений полководець Мільтіад. До ополченців залучили навіть рабів, обіцяючи їм свобо­ду. Щоб заступити персам шлях на Афіни, греки зайняли позиції на південних горбах, що оточують рівнину. МАРАФОНСЬКА БИТВА 490р. до н.е. Перське військо – 30 тис. воїнів. Афінське військо – 10 тисяч воїнів

Номер слайду 6

Греки використовували під час бою фалангу. Воїни в бою били­ся не один на один, а в строю, шеренгою, атакуючи та відступаючи по всьому фронту одночасно, за командою. Фаланга — тісно зімкнутий бойовий лінійний стрій грецької піхоти. Фаланга мала 8 -16 рядів (траплялося до 25), займаючи до 500 м (при ряді в 1000 воїнів).

Номер слайду 7

Щоб перси не використали свою кількісну перевагу та не обійшли греків, Мільтіад розтяг­нув бойову лінію війська якомо­га ширше. Перси кинулись атакувати центр і, «прорвавши» його, почали пе­реслідувати тих, хто відступав. Проте греки вдарили з флангів – одночасно з лівого і правого боків. Перси не витримали натиску і почали безладно тікати до своїх кораблів. Греки встигли захопити кілька перських суден, решта врятувалася в морі. Нато­мість грецьке військо своєчасно повернулося до Афін для захисту міста. МАРАФОНСЬКА БИТВА 490р. до н.е. Перське військо – 30 тис. воїнів. Афінське військо – 10 тисяч воїнів

Номер слайду 8

Радісну звістку про перемогу над персами в Афіни приніс по­сланець, який, не зупиняючись, пробіг 42 км і впав мертвим. У пам’ять про цю подію на Олімпійських іграх стали проводити біг на марафонську дистанцію – 42 км. Значення Марафонської перемоги було величезним. Відтоді вся Греція повірила у свої сили.

Номер слайду 9

ПОХІД КСЕРКСА. БИТВА ПРИ ФЕРМОПІЛАХ 480 р. до н.е. Навесні 480 р. до н.е. перський цар Ксеркс, син і наступник по­мерлого Дарія, рушив у новий похід на Грецію з величезною армією та флотом. Проте в Греції на персів уже че­кали. Командування об’єднаними силами греків передали Спарті. Щоб перекрити персам шлях, грецькі загони (близько 7 тисяч воїнів) під командуванням спар­танського царя Леоніда зайняли вузький Фермопільський прохід, до якого підійшли 150 (200) тисяч пер­ських воїнів. На вимогу скласти зброю Леонід відповів: «Прийди і візьми». Тоді посланець, сподіваючись налякати греків чисель­ністю перського війська, сказав: «Наші стріли і дротики закриють вам сонце». Спартанський цар відповів: «Ну що ж , битимемося в затінку». Ксеркс, перський цар

Номер слайду 10

БИТВА ПРИ ФЕРМОПІЛАХ 480 р. до н.е. Греки два дні мужньо відбивали атаки ворога. На третій стало ві­домо, що перси знайшли обхідну стежку і намагаються оточити вій­ська Леоніда. Дізнавшись про це, спартанський цар наказав грекам відійти. Але сам Леонід і 300 воїнів-спартанців залишились обороня­ти прохід, оскільки закони Спарти забороняли відступати. У жорстокій нерівній битві всі захисники Фермопіл полягли, проте затримали противника: перси зазнали багатотисячних утрат. Згодом на цьому місці був споруджений пам’ятник у вигля­ді лева і вирізьблений напис від імені загиблих спартанців: «Подорожній, повідай спартанцям про нашу загибель; вірні законам своїм, тут ми кістьми полягли».

Номер слайду 11

Перетнувши Фермопільський прохід, перси без перешкод захопили Середню Грецію. Мешканці Афін залишили своє місто. Усі чоловіки, здатні тримати зброю, пішли у військо. Жінок, старих, дітей та рабів афіняни перевезли в Пелопоннес і на острів Саламін.

Номер слайду 12

САЛАМІНСЬКА БИТВА 480 р. до н.е. У 480 р. до н.е. відбулася важлива морська битва поблизу ост­рова Саламін. Об’єднаний грецький флот із 380 трієр під коман­дуванням афінського політика Фемістокла стояв у вузькій прото­ці між Аттикою й островом Саламін. У персів на той час було 700 суден. Тож сили були нерівні.

Номер слайду 13

Трієри — грецькі військові кораблі, які мали по три ряди весел з кожного боку. На них уміщалося по 180 гребців і по 20-30 воїнів. Вони були легкі та рухливі порівняно з важкими і неповороткими кораблями персів.

Номер слайду 14

САЛАМІНСЬКА БИТВА 480 р. до н.е. Ксеркс, упевнений у своїй перемозі, наказав флоту ввійти в прото­ку та дати бій грекам. А сам на золотому троні, установленому на високому березі, зібрався спостерігати за боєм. Навкруги розміс­тились вельможі та писарі, які мали записувати подробиці бою.

Номер слайду 15

САЛАМІНСЬКА БИТВА 480 р. до н.е. І ось розпочався бій. Легкі грецькі кораблі напали на перський флот, що складався з великих суден, яким було затісно в протоці. Вони сідали на мілину, розбивались об підводні скелі, стикались одне з одним і тонули. Надвечір битва завершилась перемогою греків. Залишки перського флоту відступили із Греції. Водночас поблизу берегів Малої Азії афінський флот переміг перський біля мису Мікале. На цьому закінчився вирішальний етап греко-перських війн.

Номер слайду 16

Однак виснажливі бойові дії тривали ще ЗО років. Нарешті в 449 р.до н.е. був укладений мир, за умовами якого Персія визнавала незалежність грецьких полісів у Малій Азії. Греко-перські війни закінчились остаточною перемогою гре­ків, які, попри внутрішні незгоди, змогли об’ єднатися та відстояти незалежність своєї батьківщини. Перемога над персами допомогла еллінам усвідомити цінність свободи та демократичного устрою.

Номер слайду 17

Хто у греко-перських війнах вів визвольну війну, а хто — загарбницьку?2. Що таке фаланга?3. Що таке трієра?4. Скільки років тривали греко-перські війни (500-449рр. до н.е.) 5. Назвіть основні битви греко-перських війн. МАРАФОНСЬКА БИТВА 490р. до н.е. Скільки років тому відбулася Марафонська битва?Скільки років минуло між реформами Солона і Марафонською битвою?Яка битва відбулася раніше: Марафонська (490р. до н.е.) чи Саламінська (480р. до н.е.) ?490 480

Номер слайду 18

Домашнє завдання: Параграф 30 Заповнити хронологічну таблицю{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Дата. Подія(вписати дати)Греко-перські війни Марафонська битва. Битва при Фермопілах. Саламінська битва

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кривоносова Наталя Федорівна
    Дякую. Презентація якісна. Буду використовувати на уроці з невеликими доповненнями.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 березня 2023
Переглядів
1344
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку