7 клас. Урок розвитку зв'язного мовлення з теми "Літературна регата "Мрійники Гріна"

Про матеріал
Тема: «Мрійники Гріна» Тип уроку: урок розвитку зв’язного мовлення, урок узагальнення вивченого матеріалу. Форма проведення: урок-літературна регата. Мета: розвивати навички зв’язного мовлення, висловлювати або обстоювати власні думки щодо прочитаного; формувати прагнення до логічного мислення, художньої уяви; виховувати вдумливого читача. Очікувані результати Предметні компетенції: учні характеризують духовно-емоційний світ головних героїв прочитаної повісті, зміни (або незмінність) їхніх внутрішніх якостей; висловлюють власні судження щодо персонажів; виразно читає вірші зарубіжних авторів про кохання, висловлює враження від прочитаних творів. Ключові компетенції: 1. Спілкування державною мовою - сприймати, розуміти інформацію державною мовою; усно й письмово тлумачити поняття, факти, висловлювати думки, почуття, погляди. 2. Математична компетентність - розвивати абстрактне мислення; перетворювати інформацію з однієї форми в іншу (текст, графік, таблиця, схема тощо). 3. Уміння вчитися впродовж життя - планувати й організовувати власну навчальну діяльність; постійно поповнювати власний словниковий запас. 4. Загальнокультурна грамотність - дотримуватися норм української літературної мови та мовленнєвого етикету, що є виявом загальної культури людини; створювати тексти, висловлюючи власні ідеї, спираючись на досвід і почуття та використовуючи відповідні зображувально-виражальні засоби. 5. Підприємливість та фінансова грамотність - презентувати власні ідеї та ініціативи чітко, грамотно, використовуючи доцільні мовні засоби. Обладнання: 2 комплекти лего, 2 розфарбовки з зображенням корабля, ноутбук, 2 «Журнали капітана», папір, кольорові олівці, роздатковий матеріал.
Перегляд файлу

Клас: 7

Тема: «Мрійники Гріна»

Тип уроку: урок розвитку зв’язного мовлення, урок узагальнення вивченого матеріалу.

Форма проведення: урок-літературна регата.

Мета: розвивати навички зв’язного мовлення, висловлювати або обстоювати власні думки щодо прочитаного; формувати прагнення до логічного мислення, художньої уяви; виховувати вдумливого читача.

Очікувані результати

Предметні компетенції: учні характеризують духовно-емоційний світ головних героїв прочитаної повісті, зміни (або незмінність) їхніх внутрішніх якостей; висловлюють власні судження щодо персонажів; виразно читає вірші зарубіжних авторів про кохання, висловлює враження від прочитаних творів.

Ключові компетенції: 1. Спілкування державною мовою -  сприймати, розуміти інформацію державною мовою; усно й письмово тлумачити поняття, факти, висловлювати думки, почуття, погляди.

2. Математична компетентність - розвивати абстрактне мислення; перетворювати інформацію з однієї форми в іншу (текст, графік, таблиця, схема тощо).

3. Уміння вчитися впродовж життя - планувати й організовувати власну навчальну діяльність; постійно поповнювати власний словниковий запас.

4. Загальнокультурна грамотність - дотримуватися норм української літературної мови та мовленнєвого етикету, що є виявом загальної культури людини; створювати тексти, висловлюючи власні ідеї, спираючись на досвід і почуття та використовуючи відповідні зображувально-виражальні засоби.

5. Підприємливість та фінансова грамотність - презентувати власні ідеї та ініціативи чітко, грамотно, використовуючи доцільні мовні засоби.

Обладнання: 2 комплекти лего, 2 розфарбовки з зображенням корабля, ноутбук, 2 «Журнали капітана», папір, кольорові олівці, роздатковий матеріал.

Хід уроку:

Вчитель:

  • Діти, пропоную вам сьогодні взяти участь у неймовірній пригоді, пов’язаній з твором О.Гріна «Пурпурові вітрила». Вже через мить всі ви станете учасниками літературної регати «Мрійники Гріна». Але спочатку давайте з’ясуємо, що ж означає слово «регата».

(Відповіді учнів).

Словникова робота. Регата (з італійського regata чи rigata, від riga — ряд, назва походить від традиційних перегонів гондол у Венеції)  спортивне змагання із серії перегонів на вітрильниках чи на веслах.

Використання цього поняття не дуже строге. Часом регатою називаються перегони, що складаються з одного, як правило, досить довгого етапу, також іноді так називають змагання моторних човнів. Характерними, хоч і не обов'язковими рисами регат є традиційність та відкритість. Як правило, більшість або навіть усі учасники не є професіоналами, для них участь важливіша за перемогу. В цілому, хоч регати є спортивними змаганнями, але часто мають також ознаки фестивалів.

Вчитель.

  • Отже, наша регата проходитиме в кілька етапів. Перший – формування команд. Зараз кожен обере папірець з зображення персонажа. Учні з однаковими зображеннями об’єднуються в одну команду.

(Проходить формування команд).

  • Чудово. Дві команди майже готові до відплиття. Але ще необхідно обрати капітана, який впродовж плавання буде направляти екіпаж та оцінювати їх участь у командній роботі. Виберіть, будь ласка, представника, якому ви довіряєте.

(Учні обирають капітанів).

  • Капітани, візьміть будь ласка спеціальний журнал, в якому ви будете фіксувати свої оцінки. А поки ви записуєте прізвища всіх членів команди, пропоную всім іншим поглянути на дошку. Тут знаходяться фрегати, на яких ви зовсім скоро попливете на зустріч пригодам. Поки що вони абсолютно однакові: навіть не мають назви. Подивіться на свої папірці для жеребкування й скажіть, хто на них зображений.

(Відповіді дітей).

  • Правильно, це Ассоль та Грей – головні персонажі твору О.Гріна «Пурпурові вітрила». Пропоную використати їх імена як назви для ваших фрегатів. (Учні підписують малюнки на дошці). Як бачите, вітрила ще не зафарбовані. Ми наповнимо їх кольорами під час регати. Кожне успішне проходження певного етапу – це можливість зафарбувати 1 або 2 вітрила. В кого на фініші буде більше кольорових вітрил, той і переможець.

Конкурс «Команда мрії»

  • Що ж дивлюся я на вас, діти, і розумію, що допомога на борту вам точно не завадить. Краще за все для цієї справи підійдуть персонажі-мрійники з відомих творів. Я буду називати їх імена, а Вам потрібно буде швидше за іншу команду підвести руку вгору й після того як вам дадуть слово сказати, яка в того чи іншого героя мрія. Хто дасть більше правильних відповідей, той і переможе.

Персонажі-мрійники:

Дік Сенд – мріяв стати капітаном.

Колобок – мріяв побачити світ.

Попелюшка – мріяла потрапити на бал.

Айвенго – мріяв одружитися на Ровені.

Герда – мріяла знайти Кая та повернути його до дому.

Джулія Новеллі – мріяла про родину та дітей.

Скрудж – мріяв про гроші.

Полліанна – мріяла про власну гарненьку кімнатку (або знову ходити).

Том Сойєр – мріяв бути піратом та знайти скарб.

Гекельбері Фінн – мріяв стати вільним розбійником.

  • Чудово. Поки капітани роблять помітки в своїх журналах, розфарбуємо перші вітрила.

Конкурс «Наш прапор»

  • Ось непомітно ми дісталися другого етапу нашої регати. Час створити для своїх кораблів особливий прапор. Він має містити зображення тих персонажів, на чию честь названі ваші фрегати. Отже, одні будуть малювати Ассоль, а інші – Грея. Правда використовувати на малюнку можна буде лише геометричні фігури. Хто зможе використати якнайбільше таких фігур – стане переможцем. Для Ассоль обираємо коло, для Грея – трикутник. У вас є три хвилини. Вперед.

(Підводимо підсумки. Розфарбовуємо вітрила. Малюнки розміщуємо на дошці).

Конкурс «Літературний пазл»

  • Під час плавання трапляється безвітряна погода і тоді екіпаж просто відпочиває: читає, розгадує кросворди, складає пазли. Я вам пропоную теж скласти пазл, але не простий, а літературний. Треба поєднати героя, його визначну рису та слова, що характеризують персонажа. На це завдання у вас 5 хвилин.

(Підводимо підсумки. Розфарбовуємо вітрила).

      Конкурс «Зіпсований лист»

  • Погляньте, у морі я знайшла пляшку. А в ній лист з текстом пісні. Але ось біда – деякі слова розмила вода. Тому, щоб її прочитати, деякі слова потрібно відновити. Попереджаю, що текст російськомовний, а у вас лише 5 хвилин в запасі.

(Діти виконують завдання)

  • Пропоную перевірити ваші відповіді, прослухавши пісню «Пурпурові вітрила».

(Підводимо підсумки. Розфарбовуємо вітрила).

Конкурс «Маяк»

  • Ось уже і ніч настала. І як на зло, жодної зірки на небі. А до берега ще треба якось дістатися. В пригоді був би маяк, але його не встигли побудувати. Пропоную вам зібрати його, правильно відповідаючи на запитання. На ваших аркушах записані питання та по два варіанти відповідей на них. Кожна відповідь промаркована певним кольором. Правильна відповідь = одна деталь Лего відповідного кольору = один поверх маяка. Традиційно у вас 5 хвилин на виконання завдання.

(Діти виконують завдання).

(Підводимо підсумки. Розфарбовуємо вітрила).

Конкурс «Фінал»

  • Ось і останній етап, остання можливість вирватися вперед. Все що потрібно зробити – це написати сенкан про Ассоль та Грея. Враховуватись будуть швидкість, правильність та влучність.

(Діти виконують завдання).

(Підводимо підсумки. Розфарбовуємо вітрила).

Підведення підсумків уроку. Оцінювання

  • Прошу капітанів здати свої журнали. Настав час оцінити участь членів екіпажу у літературній регаті.

Вправа «Незакінчені речення»

Сьогодні на уроці я дізнався, що …

На уроці я зміг …

Я думаю, що сьогодні я працював…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1.

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

Ассоль - история девочки, корабль Алые паруса, актриса и интересные факты -  24СМИ

Костюм Артура Грэя. Подробное описание экспоната, аудиогид, интересные  факты. Официальный сайт Artefact

 

 

 

Додаток 2

Журнал капітана

Список екіпажу

Бали за активність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3.

ФРЕГАТ - это                     </div>
                </div>
                                                                                                            </div>
                    

                    

                                    </div>

                <div class=

docx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
24 січня 2022
Переглядів
322
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку