А. Конан Дойл «Записки про Шерлока Холмса». Іронічне зображення пристрасті людини до легкого збагачення в оповіданнях «Спілка рудих» та «Пістрява стрічка».

Про матеріал
зацікавити учнів особистістю і творчістю письменника; навчити давати характеристику героям на основі їхніх вчинків та ставлення до людей; розвивальна: розвивати творчі здібності учнів, формувати уявлення про загальнолюдські цінності — гуманізм, справедливість; виховна: сприяти формуванню прагнення до саморозвитку.
Перегляд файлу

Тема. А. Конан Дойл «Записки про Шерлока Холмса». Іронічне зображення пристрасті людини до легкого збагачення в оповіданнях «Спілка рудих» та «Пістрява стрічка».

Мета: навчальна: зацікавити учнів особистістю і творчістю письменника; навчити давати характеристику героям на основі їхніх вчинків та ставлення до людей; розвивальна: розвивати творчі здібності учнів, формувати уявлення про загальнолюдські цінності — гуманізм, справедливість; виховна: сприяти формуванню прагнення до саморозвитку.

Обладнання: портрет письменника, видання твору, ілюстрації до нього/

Тип уроку: узагальнення

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми й мети уроку.

Вчитель  — Шерлок Холмс прославився тим, що розслідував злочини, які здійснювали люди різного віку. Разом із тим він намагався зрозуміти, що штовхає людину на злочин. Відомо, що всі злочини проходять через людську свідомість, стаючи вчинками. Наш урок — це психологічне дослідження. Мета — розгадати загадку людини, проаналізувавши вчинки героїв. Адже саме через них можна зрозуміти психологію особистості. А допоможуть нам у цьому герої оповідання А. Конан Дойля «Спілка рудих», у якому Шерлок Холмс розслідує ще одну заплутану справу

ІІІ. Перевірка домашнього завдання. Актуалізація опорних знань.

1. Переказ змісту, коротка характеристика героїв оповідання «Пістрява стрічка».

2. «Прототипи образу Шерлока Холмса».

— А. Конан Дойл наділив Холмса зовнішністю й рисами характеру свого вчителя — професора медицини Джозефа Белла. Високий, худий, з різкими яструбиними рисами обличчя, лікар дуже нагадував детектива. Він був надзвичайно спостережливим, уміло користувався методом дедукції. «Він сидів у кабінеті з обличчям нерухомим, як в індіанця, і ставив відвідувачеві діагноз швидше, ніж той міг відкрити рота Белл перераховував симптоми хвороби і навіть повідомляв пацієнту деякі подробиці з його минулого і навряд чи коли-небудь помилявся»,— писав Дойл в автобіографічній книзі «Спогади і пригоди». Цікаво, що доктор Белл був прихильником Шерлока Холмса, дуже тішився тим, що став прототипом такого відомого літературного героя.

Головне в Холмсі значною мірою визначила особистість самого А. Конан Дойла. Письменник зізнавався сину Адріану: «Якщо існує на світі Холмс, то це я сам». Конан Дойл, як і його персонаж, був справедливою, благородною і безкорисливою людиною Він неодноразово виступав на захист принижених Так, саме завдяки його втручанню було виправдано несправедливо звинуваченого адвоката Джорджа Едалжі. Він допоміг і медсестрі Джоан Пейнтер, від якої одержав листа з проханням знайти її зниклого нареченого: «Я вам пишу тому, що ніхто інший мені не допоможе, і я не можу найняти нишпорку, бо в мене немає грошей». Дойл зробив усе, аби визволити з в’язниці беззахисну людину, звинувачену в страшних злочинах — убивстві й пограбуванні.

(За М. П. Тугушевою та К. Шаховою)

ІV. Основний зміст уроку

1. Теорія літератури

Цикл( грецьк.kiklos-коло)-низка пов'язаних між собою явищ, які творять певну замкнуту цілість. У літературі- сукупність художніх творів одного жанру, які об'єднуються задумом автора в естетичну цілість.

Таким чином оповідання про Шерлока Холмса і Доктора Ватсона становлять цикл.

Робота з текстом «Спілка рудих.

- Створення сюжетної-композиції оповідання «Спілка рудих» Артура Конан Дойла.

 

Композиційні елементи

Ланки сюжетної лінії

 

Експозиція

Міркування Холмса про «найдивніші й найнеповторніші» злочини. Стисла інформація про Джейбеза Вілсона.

Для запису учнями: Вілсон звертається за допомогою до Шерлока Холмса.

Зав’язка

Розповідь Вілсона про оголошення в газеті Спілки рудих від 28.04. 1890 року

Для запису учнями: Об’ява в газеті.)

Розвиток дії

Дивовижні події, що сталися з Вілсоном впродовж наступних двох місяців. Для запису учнями:Вілсон влаштовується на роботу до Спілки рудих. Дивна робота за чотири фунти на тиждень. Спілку рудих розпущено. Таємниця Спілки рудих. Холмс обстежує територію ймовірного злочину й таємно оглядає помічника Вілсона. Холмс слухає музику. Холмс підключає до справи поліцію.

Кульмінація

Для запису учнями:Засідка. Злочинців затримано.

Розв’язка

Для запису учнями: Вдячність директора банку.

Пояснення детектива

Для запису учнями: Холмс пояснює Вотсону незрозумілі деталі справи та ходу її розслідуванняя.

2. Робота над ідейно-художнім аналізом оповідань «Пістрява стрічка», «Спілка рудих».

Робота в групах. Створення порівняльної таблиці за змістом двох оповідань.

Категорія аналізу

«Пістрява стрічка»

«Спілка рудих»

Тема

зображення історії вбивства  у родині старовинного англійського роду Ройлоттів.

зображення заплутаної історії містера Вілсона у «спілці рудих» , та викриття Вінсента Сполдінга, як шахрая і фінансового махінатора.

Ідея

засудження надмірної жаги до збагачення, прагнення досягнути цього страшною ціною вбивства рідних і близьких людей, надмірної агресивності по відношенню до оточуючих; уславлення інтелекту, кмітливості, дедуктивного методу Шерлока Холмса.

засудження легковірності і недалекоглядності містера Вілсона, шахрайських намірів Вінсента Сполдінга пов’язих з пограбуванням французького банківського золота, уславлення продуманості Шерлока Холмса, який зміг розкрити запланований злочин.

Жанр твору

оповідання

оповідання

Висновок: у кожному з цих творів засуджуються людські вади, більшість з них пов’язана з жагою до збагачення шляхом обману, і уславлюється сила розуму і раціональність мислення Шерлока Холмса. Отже, він в є головний герой оповідань.

3. Підготувати схему розслідування злочину (кожна група складає схему до свого оповідання).

«Спілка рудих»: Об’ява у газеті

                            Моторний помічник Вілсона

                             Вивчення місцевості, де розташовувулася Спілка рудих

                            Огляд контори містера Вілсона

                            Засідка у темряві          

«Пістрява стрічка»: Заповіт місіс Стоунер

                                  Фальшивий дзвінок

                                  Душник

                                  Блюдечко з молоком

                                  Батіжок

4. Робота над образною системою твору. Образ Шерлока Холмса.

Досьє Шерлока Холмса

Завдання: заповнивши «Досьє Шерлока Холмса», охарактеризувати образ класичного детектива.

1.Прізвище, ім’я …   (Холмс, Шерлок)

2.Дата, місце народження… (1887, повість «Етюд у багряних тонах»)

3. Адреса…                  (Лондон, Бейкер-стріт, №221 Велика Британія)

4. Портрет…                 (Височезний, худорлявий, з орлиним профілем,     пронизливим поглядом, він умів майстерно перевтілюватися. . .)

5. Рід занять…  (детектив-любитель, герой детективних   оповідань та повістей, зокрема, «Спілка рудих», «Голубий карбункул», «Пістрява  стрічка», «Собака Баскервілів»)

6. Творець образу Шерлока Холмса…  (сер Артур Конан Дойл, англійський письменник ХІХ ст.)

7. Прототип детектива…                       (професор медицини Беллс)

8. Захоплення… (розкриття злочинів, спорт (бокс), музика (гра на скрипці), філософія, література, природничі науки)

9. Яким принципом керувався Шерлок Холмс у своїй роботі?    (він працював з любов’ю до мистецтва, а не заради грошей, ніколи не брався до  розслідування, якщо справа не обіцяла чогось надзвичайного)

10. Як поводить себе Шерлок Холмс під час розслідування? (досить помірковано, не   поспішає, шукає переконливі докази, логічно мислить)

11.Риси вдачі Шерлока Холмса (розумний, інтелігентний, з добре розвиненим   

 логічним мисленням, професіонал у своїй справі)

12. Коротко про справи детектива, шо запам’яталися найбільше…

Працюємо далі над образом Шерлока Холмса, а саме складання психологічного портрета героя –  потрібно за цитатами визначити і записати риси характеру.

Психологічний портрет героя Шерлока Холмса

Риси характеру 

Цитати, факти

 

«Усе моє життя — безперервне зусилля врятуватися від банальної одноманітності існування» («Спілка рудих»).

«...Холмс, працюючи з любові до мистецтва, а не заради грошей, ніколи не брався за розслідування, якщо справа не обіцяла чогось надзвичайного, навіть фантастичного» («Пістрява стрічка»)

 

Робить усе можливе заради встановлення істини

 

Користується методом дедукції, виявляє надзвичайні інтелектуальні здібності

 

Демонструє знання з психології, географії, історії, філології, етнографії, медицини, зоології, хімії та ін.

 

«Його погляд, не минаючи жодної дрібниці, безупинно й уважно оглядав кімнату»; «Холмс неквапливо походжав по кімнаті і з гострою цікавістю досліджував кожну річ»; «Він сів навпочіпки перед дерев’яним стільцем і з величезною увагою почав розглядати сидіння» («Пістрява стрічка»)

 

Завжди готовий допомогти тим, хто потребує захисту (міс Стоунер, місіс Фарінтош, містер Вілсон)

 

«Що ж до винагороди, то моя робота і є для мене винагородою...» («Пістрява стрічка»)

 

Неодноразово ризикує життям заради розкриття злочину

 

Радіє від того, що його здібності викликають захоплення в інших, передусім у Ватсона. Як належне сприймає похвалу

Слово вчителя: Отже, ми маємо образ англійського детектива ХІХ століття. Крім наявності головного героя і злочину, який розплутується характерною ознакою жанру є обов’язкове розкриття цього злочину і відповідних пояснень. Як називається такий прийом?

Очікувана відповідь: текст у тексті. Коли Шерлок Холмс розказує,  яким чином він розкрив даний злочин, ця розповідь настільки майстерно вплетена в канву твору, що становить самостійний текст.

ІV. Узагальнення і систематизація знань. Підсумки уроку. Випереджувальне завдання.(Учень отримав завдання пошукового характеру. Знайти інтерпретації образу Шерлока Холмса у кіно. Розповідь ведеться у супроводі презентації.)

Шерлок Холмс у кінематографі

Шерлок Холмс – один з тих британських літературних героїв, чия слава якщо не затьмарює, то вже точно і не поступається популярності англійській Королеві. А Книга рекордів Гіннеса налічує понад 200 фільмів, де фігурує ім'я популярного сищика. Отже, вашій увазі 8 образів Шерлока у виконанні різних акторів. (рід час розповіді демонструються слайди з фотографіями акторів і фільмами про пригоди Шерлока Холмса)

  1. Безіл Ретбоун
  2. Василь Ліванов
  3. Джеремі Бретт
  4. Роберт Дауні-молодший
  5. Крістофер Лі
  6. Бенедикт Камбербетч
  7. Джонні Лі Міллер
  8. Х'ю Лорі

V. Оцінювання роботи на уроці.

VІ. Рефлексія В чому ж таки криється секрет успіху образу Шерлока Холмса?

VІІ. Домашнє завдання

Написати свою власну детективну історію, дотримуючись законів жанру літературного детективу.

Намалювати ілюстрації до творів детективного жанру.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
17 березня 2019
Переглядів
11108
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку