АБСОЛЮТНЕ ПІДСУМОВУВАННЯ РЯДІВ МАТРИЧНИМИ МЕТОДАМИ

Про матеріал
АБСОЛЮТНЕ ПІДСУМОВУВАННЯ РЯДІВ МАТРИЧНИМИ МЕТОДАМИ У статті розглядаються основні методи підсумовування збіжних та розбіжних рядів матричними методами, задачі про підсумовування розбіжних рядів та їх розв’язання різноманітними способами.
Перегляд файлу

УДК 517.52       Камінська Ю. В.

 

Абсолютне підсумовування рядів матричними методами

 

у  статті розглядаються основні методи підсумовування збіжних та розбіжних рядів матричними методами, задачі про підсумовування розбіжних рядів  та їх розв’язання різноманітними способами.

Ключові слова: розбіжні ряди, підсумовуюча функція, збіжні ряди, теорема Таубера, методи Чезаро, підсумовування за Пуассоном – Абелем.

 

The article deals with the basic methods of summing adjacent and divergent series by matrix methods, the problem of summing divergent series and solving them in various ways.

Keywords: divergent series, summation function, convergent series, Tauber theorem, Cesaro methods, Poisson - Abel summation.

 

Ряди широко використовуються в математиці, особливо при дослідженні різноманітних технічних проблем, пов’язаних з наближеним інтегруванням диференціальних рівнянь, обчисленням значень функцій та інтегралів, розв’язуванням трансцендентних та алгебраїчних рівнянь.

Вони відіграють важливу роль у математиці принаймні з двох причин: є ефективним інструментом математичних досліджень і одним із найважливіших засобів побудови практичних чисельних методів.

Багато математиків минулого працювали над проблемою знаходження суми ряду. Ейлер в статті «Про розбіжні ряди» (1754-1755р.) називає ряд збіжним, якщо його члени прямують до нуля, і розбіжним в іншому випадку. Надаючи кожному ряду числове значення, яке Ейлер називає сумою ряду, він підкреслює, що частинні суми не завжди мають точне значення, рівне сумі.

Отже, підсумувати ряд вдалось в тому випадку, коли ряд збіжний: задача підсумовування зводилась лише до відшукання границі послідовності частинних сум. Що ж стосується розбіжних рядів, то в даному випадку застосування частинних сум не дає бажаного результату. Тому для підсумовування розбіжних рядів необхідно було побудувати іншу теорію.

Поставимо ряду U  у відповідність деяке число S(U) , яке будемо називати його сумою. Ми можемо вважати, що маємо справу з функцією S, визначеною для деяких рядів і яка приймає числові значення. Функцію будемо називати  підсумовуючою функцією. Прикладом такої підсумовуючої функції може бути границя       .

Ця підсумовуюча функція визначена на множині всіх збіжних рядів, і для кожного збіжного ряду її значення рівне звичайній сумі цього ряду. Так визначену конкретну підсумовуючу функцію позначимо через .  

Мета статті: полягає в детальному вивченні основних методів підсумовування збіжних та розбіжних рядів.

Числовим рядом називають вираз  + або

Числа  називаються його членами, а загальним членом ряду.

Утворимо скінчені суми:  ці суми називаються частинними сумами числового ряду.

Якщо існує скінченна границя    послідовності частинних сум, то ряд називається збіжним, а число S вважають його сумою і записують:

Якщо ж границя нескінченна, або зовсім не існує, то ряд називають розбіжним і вважають, що він суми не має.

Найпростішим прикладом нескінченого ряду є геометрична прогресія 

Її частинна сума буде . Якщо , то має скінченну границю: ,  ряд збігається і S буде його сумою.

Ряд називається підсумованим до числа u нижньою трикутною матрицею.

 перетворення ряда в ряд (методом А), якщо виконуються умови:

Ряд називається підсумовуваним методом Пуассона-Абеля (А – підсумовуваним до числа ), якщо степеневий ряд збігається при і В результаті різного роду перетворень, зокрема, в результаті переходів від одних рядів до інших, можемо отримати ряди сумовні за Пуассоном-Абелем. У багатьох випадках може викликати інтерес з’ясування збіжності цих рядів у звичайному розумінні.

Таким чином, виникає питання про ознаки збіжності спеціально для тих рядів які є сумовними за Пуассоном-Абелем. Ці ознаки, які відносяться до рядів, що підсумовуються за Пуассоном-Абелем, так і до рядів, що підсумовуються будь-яким іншим методом, зазвичай називаються тауберовими теоремами. Історично перша з них, належить самому Тауберу, полягає в наступному

Теорема (Таубера). Для того, щоб сумовний за Пуассоном – Абелем ряд  що має суму S, збігався в звичайному розумінні ( і мав суму S ) необхідно і достатньо щоб виконувалось граничне відношення

Для методів Чезаро найбільш типовою формою тауберової умови  (що допускає різні узагальнення) є .

Утворимо чезарівські суми порядку ряду. Покладемо 

Біноміальні коефіцієнти – числа Чезаро мають вигляд які є коефіцієнтами біноміального ряду

Чезарівські середні , визначаються співвідношенням

Підсумовування за Чезаро «слабше» ніж підсумовування за Пуассоном – Абелем. Зокрема має місце така теорема.

Теорема. Якщо ряд U підсумовується за Чезаро, то він підсумовується і за Пуассоном-Абелем, і

Обернена теорема не завжди справедлива: існують ряди, які підсумовуються за Пуассоном-Абелем, але не підсумовуються за Чезаро.

Так ряд підсумовується за Пуассоном-Абелем, але не підсумовується за Чезаро.

Із попередньої теореми випливає, що якщо ряд підсумовується за Чезаро то він підсумовується і за Пуассоном-Абелем.

З розглянутого вище  випливає, що для розв’язання задачі про підсумовування розбіжних рядів можна використовувати різноманітні способи. При цьому необхідно обґрунтувати їх лінійність та регулярність. Інколи два методи дають одному і тому ж розбіжному ряду різні узагальнені суми.

 

ЛІТЕРАТУРА:

  1.     Барон С.А. Введение в теорию суммируемости рядов. Таллин: Валгус, 1977. – 275 с.
  2.     Давыдов Н.А. Критерии суммируемости расходящейся последовательности к крайней точке её ядра регулярной положительной матрицей // Укр.матем.журн. – 1984. –т.36. - №3.– С.292-297.
  3.     Давидов М.О.Тауберові теореми для методів сумування інегралів Лебега // Звітно-наукова конференція кафедр інституту [Київський педагогічний]: тези доповідей (фізико-математичні).– К. – 1965. – С 3-4.
  4.     Натансон Й.II. Теория функций вещественной переменной. М.: Просвещение, 1957. – С. 225.
  5.     Постников А.Г. Тауберова теория и ее применение. Том 144. – М.: Наука, 1979. – 148с.
  6.     Харди Г.Х. Расходящиеся ряды. – М.: Наука. 1951. – 105 с.

 

 

Рекомендує  до друку науковий керівник к. ф.-м. н.,  доцент

В. І. Кузьмич

docx
Додано
30 серпня 2020
Переглядів
473
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку