Аеробіка з чого вона складвється

Про матеріал
Базова (класична) аеробіка Аеробіка сьогодні виступає як форма занять фізичного виховання. Її основу складають загально-розвивальні гімнастичні вправи, елементи танцю, гармонійно поєднані емоційно-ритмічною музикою, що сприяє формуванню рухової культури. Головне в аеробіці - підбір вправ, які гармонійно розвивають тіло, природність руху, а також особлива обробка гімнастичного матеріалу. Ритміка, аеробіка, ритмічна гімнастка, шейпінг - засновані на єдності музики і руху. Аеробіка - це комплекс вправ на витривалість, що продовжуються відносно довго і пов'язані з досягненням балансу між потребами організму в кисні та його доставці. Відповідь організму на підвищену потребу в кисні називається тренувальним ефектом чи позитивними фізичними зрушеннями. Аеробіка - це науково обґрунтована, збалансована та травмобезпечна програма занять фізичними вправами, завдяки яким відбувається насичення організму киснем для зміцнення серцево-судинної системи та опорно-рухового апарату людини. Автор аеробного режиму функціонування м'язів людини Кеннет Купер науково-методично пояснює нове захоплення людства аеробним режимом, при якому здобуття енергії в м'язах відбувається завдяки кисню, що надходить через легені в кров і дає можливість витримувати навантаження тривалий час доступними для кожного вправами - біг, плавання, їзда на велосипеді, танці під музику та інші. Заняття оздоровчими видами аеробіки, вирішують одразу декілька завдань, які мають важливе значення для людини: 1) сприяння зміцненню здоров'я; 2) формування гармонійної фігури; 3) покращення психологічного стану; 4) розвитку м'язової сили та м'язової витривалості; 5) тренованості серцево-судинної та кардіореспіраторної витривалості; 6) удосконаленню фізичних якостей. Враховуючи велику популярність різноманітних видів аеробіки серед молоді, наукові дані про вплив аеробних вправ на організм можна стверджувати, що заняття аеробікою - одне з найбільш доступних та ефективних засобів оздоровчого впливу на організм людини. Базова аеробіка - це синтез загально розвивальних та гімнастичних вправ, бігу, підскоків, стрибків, які виконуються без пауз на відпочинок (поточним методом) під музичний супровід 120-160 ударів на хвилину. Вправи виконуються у положенні стоячи на місці (з просуванням вправо, вліво, вперед, назад), а також лежачи, сидячи (в партері).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БАЗОВААЕРОБIКА

Номер слайду 2

Основні базові кроки, які використовують в аеробіціСеред фахівців, що працюють в області оздоровчої аеробіки, нема єдності думок з кількістю основних (базових) кроків, що складають основу оздоровчих занять. Одні налічують від 2 до 4, інші від 6 і більше. Тому за основу ми взяли виділені в спортивній аеробіці 7 базових кроків, які найчастіше використовуються та є специфічними для аеробіки. До них відносяться:1. ПІДЙОМ коліна (Kneelift, Kneeup). З вихідного положення, стоячи на одній нозі (прямій), іншу ногу, згинаючи, підняти вперед вище горизонталі (допускається будь-який кут у колінному суглобі). Тулуб слід утримувати у вертикальному положенні. При підйомі коліна може бути використаний будь-який варіант руху (стоячи на місці, з переміщенням в будь-яких напрямках, з поворотом, на кроках, бігу, подскоках).

Номер слайду 3

2. МАХ (kick). Виконується з положення стоячи на одній нозі. Пряма махова нога піднімається чітко вперед, дозволено невеличке «виворітне» положення стопи, але без супутнього для маху повороту таза. Амплітуда маху визначається рівнем підготовленості тих, хто займається, не допускається не контрольоване опускання ноги після маху (падіння). Мінімальною амплітудою можна вважати мах вище рівня горизонталі, але для оздоровчого тренування рекомендована амплітуда маху не вище 90°. Дозволяється використовувати в заняттях будь-яке поєднання маху ногою з рухами на місці, кроками, бігом, підскоками. Можлива також різна площину руху - мах вперед, вперед - в сторону (по діагоналі) або в сторону. Якщо мах поєднується з підскоком, то при приземленні слід обов'язково опускатися на всю стопу, уникати балістичних приземлень і втрати рівноваги.

Номер слайду 4

Основні базові кроки, які використовують в аеробіці3. СТРИБОК НОГИ НАРІЗНО - НОГИ РАЗОМ (Jumping jack). Виконується з вихідного положення ноги разом (п'яти разом, носки злегка нарізно - на ширину стопи). Рух складається з двох основних частин. Перша - відштовхуючись двома ногами, вистрибнути невисоко вгору і потім прийняти положення напівприсіда ноги нарізно (стопи злегка повернені назовні або паралельні), при приземленні опуститися на всю стопу. Відстань між стопами дорівнює ширині плечей, вага тіла рівномірно розподілена на обидві ноги, напрямок колін і стоп має збігатися. При цьому русі проекція колін не повинна виходити за межі опори стопами, кут в колінних суглобах повинен бути більше 90°. Друга частина руху - невеликим підскоком з'єднати ноги і повернутися у вихідне положення. При виконанні цього руху не допускаються переміщення тулуба (нахили, повороти).4. ВИПАД (Lunge). Може бути виконаний будь-яким способом (кроком, стрибком, після маху), а також у різних напрямках (вперед, в сторону, назад). Основним варіантом цього «аеробного кроку» є положення випаду вперед. При цьому вага тіла зміщується на зігнуту ногу, виставлену вперед. Кут у колінному суглобі повинен бути більше 90°, гомілка опорної ноги розташовується близько до вертикального положення, а проекція коліна не виходить за межі опори стопою (обов'язково слід опуститися на п'яту опорної ноги). Поворот тазу не допускається, нога позаду повинна бути прямою, торкатися носком підлоги, п'ята піднята (вгору).5. КРОК (March). Нагадує природну ходьбу, але відрізняється більшою чіткістю. Стоячи на прямій нозі (тулуб вертикально), іншу ногу згинаючи підняти чітко вперед (коліно нижче горизонтального положення), без супутнього для руху повороту таза. Стопа піднятої ноги знаходиться на рівні верхньої третини гомілки, носок відтягнутий (тобто гомілковостопний суглоб зігнутий). Marching - ходьба на місці, Walking - ходьба в різних напрямках, вперед-назад, по колу, по діагоналі.6. БІГ (Jog). Перехід з однієї ноги на іншу як при ходьбі, але з фазою польоту. Joging - варіант бігу, типу «підтюпцем».6. ПІДСКОКИ (Skip). Основний рух виконується в ритмі «і - РАЗ» або «РАЗ - ДВА».

Номер слайду 5

Аеробіку можна сміливо назвати одним із найважливіших компонентів загальної структури оздоровчих програм. Епоху сучасної аеробіки відкрив лікар Кеннет Купер, відомий фахівець у галузі фізичної культури. Його дослідження (60-ті роки ХХ ст..) стосувалися аеробних тренувань як однієї з форм загальної фізичної підготовки. Спочатку до його системи увійшли типові аеробні, тобто циклічні вправи, але з часом до того списку приєдналися спортивні ігри, стрибки на скакалці, деякі гімнастичні вправи. Широка популярність науково обґрунтованих К. Купером аеробних програм ходьби і бігу викликала інтерес і до інших видів оздоровчих занять - плавання, велоспорту, занять із обтяженнями та ін Це зумовило переорієнтацію спрямованості традиційних видів рухової активності зі спортивної на оздоровчу. Так, на базі велоспорту інтенсивно розвивається спінбайк-аеробіка (сайклінг, спінінг), на базі боксу і карате - кікбоксінг-аеробіка, на основі плавання - аквааеробіка і т. п. На даний час існує більше 100 напрямів фітнес-програм оздоровчої гімнастики: ритмічна гімнастика, «аеробні танці», оздоровча аеробіка, спортивна аеробіка, диско-гімнастика, степ-аеробіка, супер-стонг, аква-аеробіка, слайд-аеробіка, памп-аеробіка, фітта-аеробіка, тераробіка та інші. Звернувшись до дослідження історії становлення аеробіки, ритміки, ритмічної гімнастики, які лежать в основі ритмічних занять, було визначено, що всі ці напрямки мають одне коріння. Історичний огляд починається з характеристики системи занять Г. Демені, оригінальність якої полягала в тому, що він прагнув досягти фізичними вправами точно зазначеного результату, який виражався у здоров'ї, збільшенні запасу енергії, естетичності, залежного від характеру вправ, від розподілу зусиль на різні частини тіла і проявлявся в красі, пластичності та формі рухів.

Номер слайду 6

Г. Демені вперше вводить вправи естетичного характеру, на основі яких він створив своєрідну танцювальну гімнастику для жінок, яка здобула популярність. Естетичний результат такої гімнастики проявлявся в розвитку грації і витонченості у жінок, вихованні форми і пластичності рухів, для чого Г. Демені включав ритмічні вправи, музичні імпровізації, вправи з палицями, булавами, танцювальні комбінації. При цьому Г. Демені вважав, що вправи, які виконуються без зупинок, не викликають стомлення, а ритмічна робота - необхідна. Цим він заклав основу поточного методу виконання вправ, який в сучасній аеробіці є актуальним. Швейцарський педагог Э. Жак-Далькроз увійшов до історії педагогіки як творець ритмічної гімнастики. Далькроз вважав, що метою ритмічної гімнастики (аеробіки) є вдосконалення сили, гнучкості, а також здатності м'язів до скорочення і розслаблення систем. Методика А. Дункан стала в подальшому основою для виникнення художньої гімнастики, засоби якої використовуються на заняттях ритмікою та аеробікою. У 1969 році Дж. Соренсен (США) уперше запропонувала використовувати хореографічно впорядковані гімнастичні вправи для занять під музику і ввела термін «аеробіка» для визначення оздоровчого виду гімнастики. Як символ, для популяризації і поширення аеробіки, успішно виступила знаменита артистка Джейн Фонда.

Номер слайду 7

Базова (класична) аеробіка. Аеробіка сьогодні виступає як форма занять фізичного виховання. Її основу складають загально-розвивальні гімнастичні вправи, елементи танцю, гармонійно поєднані емоційно-ритмічною музикою, що сприяє формуванню рухової культури. Головне в аеробіці - підбір вправ, які гармонійно розвивають тіло, природність руху, а також особлива обробка гімнастичного матеріалу. Ритміка, аеробіка, ритмічна гімнастка, шейпінг - засновані на єдності музики і руху. Аеробіка - це комплекс вправ на витривалість, що продовжуються відносно довго і пов'язані з досягненням балансу між потребами організму в кисні та його доставці. Відповідь організму на підвищену потребу в кисні називається тренувальним ефектом чи позитивними фізичними зрушеннями. Аеробіка - це науково обґрунтована, збалансована та травмобезпечна програма занять фізичними вправами, завдяки яким відбувається насичення організму киснем для зміцнення серцево-судинної системи та опорно-рухового апарату людини. Автор аеробного режиму функціонування м'язів людини Кеннет Купер науково-методично пояснює нове захоплення людства аеробним режимом, при якому здобуття енергії в м'язах відбувається завдяки кисню, що надходить через легені в кров і дає можливість витримувати навантаження тривалий час доступними для кожного вправами - біг, плавання, їзда на велосипеді, танці під музику та інші. Заняття оздоровчими видами аеробіки, вирішують одразу декілька завдань, які мають важливе значення для людини:1) сприяння зміцненню здоров'я;2) формування гармонійної фігури;3) покращення психологічного стану;4) розвитку м'язової сили та м'язової витривалості;5) тренованості серцево-судинної та кардіореспіраторної витривалості;6) удосконаленню фізичних якостей. Враховуючи велику популярність різноманітних видів аеробіки серед молоді, наукові дані про вплив аеробних вправ на організм можна стверджувати, що заняття аеробікою - одне з найбільш доступних та ефективних засобів оздоровчого впливу на організм людини. Базова аеробіка - це синтез загально розвивальних та гімнастичних вправ, бігу, підскоків, стрибків, які виконуються без пауз на відпочинок (поточним методом) під музичний супровід 120-160 ударів на хвилину. Вправи виконуються у положенні стоячи на місці (з просуванням вправо, вліво, вперед, назад), а також лежачи, сидячи (в партері).

Номер слайду 8

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
29 грудня 2023
Переглядів
317
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку