"Афганістан – біль у серці". Відкритий захід.

Про матеріал
Позакласний захід до 30 річччя виводу військ з Афганістану "Афганістан – біль у серці" для учнів 8-11 класів.
Перегляд файлу

 

Афганістанбіль у серці

Ведуча : Доброго дня, шановні односельці! 

Ведучий : Доброго дня, дорогі гості!

Ведуча :  Шановні гості!

Ведучий :  Дорогі наші воїни- інтернаціоналісти!

Ведуча : Товариші! Сьогодні, в День виведення обмеженого контингенту військ з Афганістану, в честь Дня вшанування учасників бойових дій на  території інших держав, ми зібрались тут у цій залі для того, щоб теплими словами вдячності подякувати нашим землякам, ветеранам локальних війн, за чесне виконання військової присяги при виконанні інтернаціонального обов’язку в інших державах.

Ведучий :  З нашого району в Афганістані служило ___  воїнів - інтернаціоналістів. Сьогодні ми мали честь запросити декого з них до нашого залу:

  • ___________________________________________________________
  • ___________________________________________________________
  • ___________________________________________________________
  • ___________________________________________________________
  • ___________________________________________________________

Вітаємо даруємо квіти!   (вручення квітів)

 

Ведуча :  Шановні  присутні, привітайте ж врочисто тих, хто мужньо і з гідністю виконував інтернаціональний обов’язок і дружніми оплесками віддаймо  шану їх героїзму, бойовій витримці та відвазі.

Слово надається (афганцю) ________________________________________________________________________________________________________________________________________

(оплески)

ПІСНЯ «Талисман Слава!»

Ведуча :  Сьогодні ми шануємо пам'ять тих, хто поліг в афганських ущелинах, та кланяємося тим, хто прийшов з війни живим, хоча з пораненою душею.

Пам'ятайте, друзі, цих людей довіку,

Тих, хто повернувся і поліг в боях.

 І вклонімось всі ми низько до землі їм,

 Квітами устелимо їх тернистий шлях.

Ведучий :  Молоді люди йшли туди не за орденами і медалями, вони свято вірили, що виконують свій інтернаціональний обов’язок, вони вірили, що несуть визволення народу Афганістану, вірили, що йдуть не воювати а захищати.

Ведуча :  Офіційно це не називали війною, а всього лише воєнною політикою. Але ця компанія тривала майже 10 років і вимагала великих жертв.

Видео «Приказ»(4 хв.)

Ведучий :  Летіли на Україну «чорні тюльпани», несучи на бортах тисячі наших хлопців, які загинули в боях, які померли від ран і контузій, травм і хвороб. Сивіли від горя батьки й матері, ховаючи своїх дітей, сиротіли діти, вдовами ставали жінки в мирний   час.

 

 

Ведуча : Летіли в Україну «чорні тюльпани» з цинковими гробами. Україна втратила близько 4 тисяч молодих хлопців, 6 тисяч стали інвалідами, багато  залишилось у полоні або пропали безвісти.

Ведучий :  На превеликий жаль, люди не вчаться на своїх помилках. І сьогодні, в ХХІ столітті, на території нашої країни відбуваються воєнні дії. Вже загинуло ______ людей, як військових так і цивільних.

Ведуча : Це велика втрата не лише для родин загиблих, а й для цілої країни. Україна в скорботі  і всі ми сумуємо разом з нею.

Ведучий :  На знак скорботи за загиблими під час виконання інтернаціонального обв’язку в Афганістані та під час  збройного конфлікту в Україні оголошується хвилина мовчання.

Звучить метроном

УЧЕНЬ:

Очі туманить ядуча сльоза,

 Руки скувала утома,

 Палить їй душу афганська гроза —

 Син не вернувся додому.

 В неї він був ясночолий, як світ,

 Сонячно так усміхався,

 Ще й двадцяти не було йому літ,

 Юним навік і зостався.

 Ясеночки! Синочки! Сини!

 Колосочки вкраїнського поля,

 Скільки ж вас не вернулись з війни ?

 Скільки гибіє ще у неволі?

 ...Роки летітимуть, мов журавлі,

 Та не полегшає втрата,

 Доки ходитиме по землі Мати солдата.

Ведуча : По-різному зараз оцінюють події тих років. Різне бачення афганської війни, її наказів і військових операцій тими, хто їх виконував.

Ведучий :  Для нас, звичайних людей, це події, які відбувалися в іншій державі, але учасниками яких були наші батьки, родичі, земляки. І тому для всіх нас Афган -  пам’ять, страшної війни, уроки якої мають знати наші політики  для того, щоб виправити допущені ними помилки, щоб припинити  воєнні  дії  на території нашої держави.

ПІСНЯ «Зажгите свечи»

Ведуча : 15 лютого - особливий день для афганців. Цього дня закінчилась нарешті війна. Щороку ветерани афганської війни відзначають останній день виведення  радянських військ з Афганістану. Вони пройшли пекло цієї війни і не поповнили списки загиблих. Вони і є тією пам’яттю, що пише історію.

 

ПІСНЯ «Память»

 

Ведучий :  Шановні воїни-інтернаціоналісти, ми пишаємося вами, горді тим, що поруч із нами живуть  такі мужні, відважні, рішучі чоловіки. Здоров’я вам, сімейного  благополуччя і пам’ятайте, що час - найкращий лікар для душі і тілесних ран.

1

 

docx
Додано
28 лютого 2019
Переглядів
567
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку