Алгоритм-презентація "Дієприслівниковий зворот. Розділові знаки при дієприслівниковому звороті та одиничному дієприслівнику"

Про матеріал
Алгоритм допоможе здобувачам освіти засвоїти пунктуаційні правила (розділові знаки в реченнях із дієприслівниковим зворотом та одиничним дієприслівником).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дієприслівниковий зворот. Дієприслівник залежне слово що? озера Заливаючи коли? вдень де? за Дніпром

Номер слайду 2

Дієприслівниковий зворот – обставина. Дієслово. Ставимо запитання до дієприслівникового звороту. Піднімалися (як?), заливаючи озера

Номер слайду 3

Алгоритм виділення комами дієприслівникового звороту та одиничного дієприслівника З’ясуйте, чи це одиничний дієприслівник? Так 2. Чи стоїть перед присудом? Ні Так Ні Виділяємо комами Не виділяємо Білий димок, хвилюючись, Співають ідучи здіймається догори дівчата

Номер слайду 4

3. Чи є зворот фразеологізмом? Ні Виділяємо комами Так. З-під очерету випливало жовте 4. Чи стоїть перед присудком?латаття, поважно гойдаючись серед дрібної ряски. Заливаючи озера, всю зиму підіймалися Так Ніводи Дніпра. Виділяємо комами Не виділяємо Він, нахиливши сиву Прикусивши язика, Вони працювали голову, щось пише. він спостерігав за не покладаючи подіями рук.

Номер слайду 5

Не посіявши не збереш. Мій дід не вмів працювати спустивши рукава. Дніпро тече повільно величаво розливаючись безліччю рукавів. Навчаючись чужому свого не цурайтесь. А мати й спати не лягала дочку вечерять дожидала і тяжко плакала ждучи. Невиразною чорною плямою поринувши у темінь лежало сонне село у видолинку.

Номер слайду 6

Не посіявши, не збереш. Мій дід не вмів працювати спустиви рукава. Дніпро тече повільно, величаво, розливаючись безліччю рукавів. Навчаючись чужому, свого не цурайтесь. А мати й спати не лягала, дочку вечерять дожидала і тяжко плакала ждучи. Невиразною чорною плямою, поринувши у темінь, лежало сонне село у видолинку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 грудня 2022
Переглядів
2567
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку