Амфібії:будова,спосіб життя,різноманітність,роль у природі,значення в житті людини

Про матеріал
ознайомити з особливостями будови й життєдіяльності амфібій,розкрити різноманітність амфібій,виховувати бережливе ставлення до природи
Перегляд файлу

Тема: Амфібії:будова,спосіб життя ,різноманітність,роль у природі,значення в житті людини.

Мета : ознайомитися з особливостями будови й життєдіяльності земноводних на прикладі жаби; розвивати вміння аналізувати інформацію й зіставляти її з раніше вивченим матеріалом ; розкрити різноманітність земноводних, пов'язану з пристосуванням їх до умов існування в різних середовищах, показати значення земноводних у природі та житті людини й необхідність їх охорони, сприяти дбайливого ставлення до земноводних і до природи взагалі.

 

Обладнання : таблиці,малюнки , роздавальний матеріал ,підручники .

Основні поняття й терміни: клас Земноводні, безхвості земноводні, хвостаті земноводні, трикамерне серце, легені, два кола кровообігу.

Методи та прийоми: робота в групах ;робота з підручником ; пошуковий (підготовка повідомлень )

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Хід уроку

І.  Організаційний момент

II. мотивації пізнавальної діяльності

Учитель . Подивіться на картинку . Скільки різних цікавих тварин зображено на ній. Тут і якась синя змійка, і ропуха , і жаба і численні тритончики . А яка саламандра чарівна. Начебто якийсь дивак-художник розмалював її найяскравішими фарбами .1 хоча всі ці тварини різні, але все-таки їх багато поєднує. Вони належать до одного класу - класу Земноводні. Які особливості будови й поведінки цих тварин дозволили їх об'єднати в один клас, ми й довідаємось на сьогоднішньому уроці.

 

Повідомлення теми й формулювання мети уроку

  1.       Актуалізація знань і вмінь

Учитель . Діти, перш ніж ми почнемо вивчення нової теми, давайте згадаємо те, що ми знаємо про особливості зовнішньої та внутрішньої будови риб. (Мозковий штурм)

 ІV. Вивчення нового матеріалу

Учитель . Як ви вважаєте, чому клас тварин , яких ми сьогодні вивчаємо , називають земноводними .[Учні відповідають)

Цілком правильно . Це визначається тим, що вони можуть якийсь певний період перебувати на суші, якийсь у воді. Це їм дозволяють зробити певні особливості будови організму. Зараз під час моєї розповіді замалюймо в зошитах невеликі опорні схеми за кожним розглянутим питанням . Наприкінці уроку у вас буде можливість обмінятися зошитами й оцінити роботу один одного . А для початку розглянемо класифікацію земноводних.

Царство: Тварини Тип: Хордові Підтип: Хребетні Надклас: Чотириногі

 

Клас: Земноводні Підклас : Безхвості

Група земноводних належить до найбільш примітивних наземних хребетних, займаючи проміжне положення між наземними й водними хребетними тваринами :розмноження й розвиток відбувається у водному середовищі, а дорослі особини живуть на суші. Це не найчисленніший клас, він налічує близько 4500видів.

Про будову шкірних покривів, кістяк і мускулатуру для вас було підготовлене повідомлення . Після того як ви його прослухаєте, дайте відповідь на запитання, чому в безхвостих земноводних добре розвинена одна група м'язів, а хвостатих - інша ?

Органи дихання

Органом дихання у земноводних є:

*легені (спеціальні органи повітряного дихання );

*шкіра й слизова оболонка рото глоткової порожнини (додаткові органи дихання);

*зябра (у деяких водних мешканців і пуголовків );

У більшості видів (крім безлегеневих саламандр )є легені невеликого обсягу, у вигляді тонкостінних мішків , які обплетені мережею кровоносних судин . Кожна легеня відкривається самостійним отвором у гортанно-трахейну западину (тут розташовані голосові зв'язки , які відкриваються щілиною до рото глоткової порожнини ). Повітря нагнітається в легені за рахунок зміни обсягу ротоглоткової порожнини воно надходить у ротоглоткову порожнину через ніздрі під час опускання її дна . під час піднімання дна повітря проштовхується у легені. У жаб пристосованих до перебування найбільш посушливому середовищі шкіра стає ороговілою й дихання здійснюється переважно легенями .

 

Життя амфібій підпорядковане сезонним змінам у природі. Тому річний цикл земноводних, які мешкають у нашій країні, поділяється на такі пері­оди: весняне пробудження, розмноження (нерест), період літньої активності, зимівля. Улітку вони ведуть активний спосіб життя. Восени тварини стають малорухливими, шукають місця, придатні для зимівлі: жаби зимують переважно на дні водойм; ропухи, кумки і тритони - у ямах, заповнених листям, норах, підвалах, льохах, трухлявих колодах повалених дерев тощо.

Чудова і різноманітна природа нашої планети . На земній кулі всюди можна зустріти тварин . Серед них особливе місце посідають земноводні, амфібії.

 

В Україні поширені хвостаті та безхвості амфібії,та є ще безногі земноводні.

У хвостатих амфібій добре розвинений хвостовий відділ. В Україні мешкають саламандра плямиста та шість видів тритонів. Саламандра пля­миста має яскраве забарвлення: чорне з жовтими плямами.

Її шкірні залози виділяють отруйну речовину, яка слугує для захисту від ворогів. В Україні ця тварина поширена в передгір’ях та інколи на по­лонинах Закарпатської, Львівської, Чернівецької та Івано-Франківської областей. Тритони звичайний та гребінчастий .

(Повідомлення учнів по групах)

Хвостаті земноводні

Сучасна фауна хвостатих амфібій налічує близько 340 видів, яких об'єднують у 54 роди , 8 родин. Голова у них непомітно переходить у видовжений тулуб ,вони мають хвіст . Передні й задні кінцівки приблизно однакової довжини , у частини видів вони розвинені слабо , а у сирен задня пара зникає (редукується ). Хвостаті земноводні або плавають або повзають, змієподібно вигинаючи тіло або хвіст . Багато видів веде водний спосіб життя . Поширені хвостаті переважно в північній півкулі. В Австрії відсутні. В Україні поширені 5 видів хвостатих амфібій, які належать до родини Саламандрові, а саме чотири види тритонів( звичайний, гребінчастий , карпатський і альпійський) і плямиста саламандра . Багато хвостатих земноводних здатні до регенерації. Вони можуть відновлювати не тільки втрачений хвіст, а й інші частини тіла. Якщо у тритона ампутували кінцівку, то на її місці виросте нова , котра майже не відрізнятиметься від втраченої. Але відомі випадки, коли замість відірваної передньої виростав хвіст, а на місці хвоста - нога.

 

Найбільшими сучасними амфібіями на нашій планеті є два близькі види велетенських саламандр :японська велетенська саламандра (завдовжки до 160см) і китайська велетенська саламандра ( завдовжки до 180 см , масою до 70 кг). Перша поширена в гірських річках Японії, а друга -у центральній частині Східного Китаю . Активні ці саламандри вночі, вдень ховаються під великим камінням , або під навислими берегами . Живляться рибою, жабами, ракоподібними, комахами , яких відшукують за допомогою органів нюху, повільно пересуваючись по дну або причаївшись і підстерігаючи здобич. М'ясо велетенських саламандр смачне, його вживають у їжу, тому цих тварин безжалісно винищують, через що вони стали рідкісними і їх занесли до Міжнародної Червоної книги.

На території України трапляється плямиста саламандра . Цей вид має яскраве забарвлення :чорне з жовтим плямами . Шкірні залози саламандри виділяють речовину, отруйні властивості відомі ще здавна Обороняючись, саламандра вибризкує майже на 20 см угору рідину, схожу на молоко. Ця рідина отруйна, вилітає з двох спеціальних залоз, розташованих з боків голови. Не дуже великий хижак, який вхопив і не виплюнув саламандру, може поплатитися життям за таку необережність. її отрута саламандро токсин значно сильніша від отрути тритонів. Вона діє на ЦНС, викликає судоми, параліч,спазми дихальних шляхів,зупинку дихання. Сухого повітря саламандри не витримують - від пересихання шкіри вони швидко гинуть. Живляться плямисті саламандри слимаками, дощовими черв'яками, гусінню, дорослими комахами, багатоніжками, павуками. Ціпеніють за зниження температури до +2...+4°С.Високі температури переносять погано. Є саламандри я. які живуть на деревах. Таку тварину ми зустрічали на заході США. Це деревна саламандра. Вона має міцні ноги з перетинками між пальцями і мускулистий хвіст, може стрибати на відстань, що перевищує довжину свого тіла. Найменшою із саламандр є карликова мексиканська саламандра - 4смзавдовжки.

Досить цікаві без легеневі саламандри, які трапляються переважно у водоймах Північної Америки. Ці види втратили легені. Газообмін у них здійснюється через шкіру і слизову оболонку рото глоткової порожнини.

 

Безхвості земноводні

Сучасна фауна безхвостих амфібій налічує близько 3,5 тисяч видів, яких об'єднують у 297 родів, 19 родин. Ці найбільш високоорганізовані земноводні поширені на всіх континентах ( за винятком Антарктиди ).

Незважаючи на значну кількість видів, їх загальний вигляд і будова однотипні широка голова непомітно переходить у короткий трохи сплющений тулуб. Хвоста немає , передні кінцівки короткі, чотирипалі, без перетинок, задні кінцівки п'ятипалі, з довгими пальцями і плавальними перетинками між ними , здебільшого у два - три рази довші від передніх, що забезпечує пересування стрибками .Задні кінцівки подовжуються за рахунок додаткового скакального відділу між гомілкою та стопою .Під час приземлення удар тварин об ґрунт ослаблюють передні кінцівки , які розставлені в боки та напівзігнуті.

У фауні України є 12 видів, що належать до п'яти родин: Круглоязикові (жовточерева та червоночерева джерелянки ), Часничниці ( звичайна часничниця ), Ропухи ( сіра , зелена, та очеретяна ропухи), Квакші( звичайна квакша ), Справжні жаби ( озерна, ставкова, гостроморда, травяна і прудка жаби).

Безногі земноводні

До ряду безногих земноводних належить 165 видів, яких об'єднують у 33 роди і 4 родини. Безногі нагадують великих червів , або змій: кінцівок і хвоста не мають, клоака відкривається на кінці тіла, шкірні залози виділяють їдкий слиз. Поширені земноводні у вологих тропіках Африки, Азії, Америки. Більшість видів веде підземний спосіб життя. В Україні безногих земноводних немає.

 

 

Значення земноводних у природі та житті людини

І.Земноводні є ланками в ланцюгах живлення, так як живляться різними безхребетними тваринами , а також самі є кормовою базою для інших тварин.

2.Зменшують чисельність шкідливих безхребетних у лісах, садах, на полях, городах, луках.

3.Земноводні ,які живуть біля водоймищ(жаби, кумки, тритони),поїдають шкідників рибного господарства.

4їжа для людини. Земноводних споживають у багатьох країнах світу . До них належать :наші озерна, ставкова і трав'яна жаби, індійська тигрова жаба, жаба - бик, жаба - голіаф.

5 У народній медицині Китаю та Японії здавна використовували сибірську жабу. Особливо цінили китайці жир жаби - розбухлі яйцепроводи. Японці готували із жаб препарати для лікування пухлин. Отруту ропух у східній медицині використовували в разі кровотеч.

6 З іншого боку,земноводні завдають шкоди рибному господарству, поїдаючи ікру та мальків.

7.Земноводні можуть бути переносниками небезпечного захворювання - туляремії.

8.Є проміжними хазяями червів - паразитів.

Охорона земноводних

Земноводні заслуговують на охорону. Міжнародною спілкою охорони природи до Червоної книги занесено 33 види амфібій. До Червоної книги України занесено 5 видів земноводних, а саме гтритон карпатський , тритон альпійський, плямиста саламандра, ропуха очеретяна і жаба прудка.

V. Узагальнення та закріплення знань

 

Учитель . Як це часто буває, підсумок сьогоднішнього уроку підіб'є кращий спікер серед усіх груп . Для цього він може скористатися матеріалами своєї таблиці й опорних схем.

 

1Скільки видів цих тварин відомо на земній кулі

2.Скільки видів зустрічаються в Україні

3.Земноводні ...Хто ж вони насправді ?

4. Де вони поширені та як виглядають ?

5. Чи є серед них отруйні види?

6.Яке значення вони мають для людини та в біогеоценозах ?

7. Чи потребують охорони ?

8. Як відрізнити сіру ропуху від жаби?

9. Як відрізнити тритона від ящірки ?

10. Визначте систематичне положення ропухи зеленої?

11.Назвіть земноводних, занесених до Червоної книги України.

12. Які земноводні України отруйні ? Чи небезпечні вони для людини?

VІ. Домашнє завдання

Опрацювати параграф 18, підготувати цікаві факти про земноводних

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
30 січня 2020
Переглядів
5895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку