Аналіз поезії Павла Тичини «Одчиняйте двері…»

Про матеріал
Розкрити трагічні наслідки революційних змагань 1917-1918 рр. в Україні, глибоке усвідомлення реальності й драматизму своєї доби П. Тичиною; удо­ сконалювати вміння й навички ідейно-художнього аналізу ліричних творів, опису картин; розвивати творче мислення, культуру образного бачення, вихо­ вувати почуття поваги до своєї землі та історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Аналіз поезії Павла Тичини «Одчиняйте двері…»

Номер слайду 2

ОДЧИНЯЙТЕ ДВЕРІ... Одчиняйте двері –Наречена йде!Одчиняйте двері – Голуба блакить!Очі, серце і хорали. Стали, Ждуть... Одчинились двері –Горобина ніч!Одчинились двері –Всі шляхи в крові!Незриданними сльозами. Тьмами Дощ.. 1918

Номер слайду 3

У вiршi П. Тичини «Одчиняйте двері» змальована алегорична картина настання нового часу, очiкуваних змiн у суспiльствi (нареченоï). Але нiчого так просто не вiдбувається: старе й хиже не хоче вiдступати, не поступається мiсцем. Замiсть хоралiв — горобина нiч i всi шляхи в кровi з незриданними сльозами та тьмами. Заклик-рефрен «Одчинити двері» вказує на пристрасне бажання, прагнення, прийняття, сильну потребу, потяг до революції-нареченої. Його повторюваність є різновидом навіювання, створення мимовільного, асоціативного відчуття зображуваного. Комплексно ландшафт виглядає так: У церкві (вказівка на «хорали» — рід релігійних співів латинською мовою в католицький чи протестантських церквах) перед олтарем стоїть молодий, котрий пристрасно чекає на свою наречену для здійснення шлюбної церемонії. Молодий або хтось інший (той же автор) закликає відчинити двері храму, оскільки наречена з’явилася, стоїть за дверима й готова підійти до молодого. У чеканні на молоду все завмирає на найвищий точці напруження, і в першу чергу завмирає молодий («Очі, серце…Стали»). Наречена з’являється, і необоротними наслідками її появи є горобина ніч (літня грозова ніч — символ грізного наростання чогось, тривоги, утрати й смерті), закривавлені шляхи (образ кривавого весілля, весілля крові нагадує створену приблизно в цей час п’єсу «Криваве весілля» іспанського поета й драматурга Федірко Ґарсіа Лорки, в якій у перебігу весілля це свято також перетворюється на моторошну різанину) й незвичайний дощ, котрий іде… незриданними сльозами (сльози — символ плачу, жалоби й утрати, тим паче незриданні — ті, які ще мають виплакатися або й зовсім невиплачувані) й тьмами (наприклад, у контексті Біблії це слово вказує на події кінця світу й Божого суду). Отже, граничне ідеалізування революції 1920-х у ліриці Тичини поєднано з визнанням катастрофічності її наслідків для української нації.

Номер слайду 4

Автор – Павло Тичина. Рік написання – 1918 Збірка – «Сонячні кларнети»Жанр –  ліричний вірш. Вид лірики – громадянська лірика. Тема – зображення за допомогою художніх образів української революції.Ідея – піднесення ідеалізованого образу революції. Провідний мотив вірша «Одчиняйте двері» — ставлення героя до кривавого монстра революції як до нареченої. Віршовий розмір: тристопний хорей. Строфічна будова твору характеризується руйнуванням традиційних форм і є близькою до художньої манери футуристів. Отже, зважаючи на ідейно-художні особливості поезії «Одчиняйте двері...», можна говорити про її належність до модерністської лірики П. Тичини.

Номер слайду 5

Художні засоби: Епітети: голуба блакить, горобина ніч, незриданними сльозами. Метафори: наречена йде, всі шляхи в крові. Неологізм: незриданними. Тавтологія «голуба блакить» створює відчуття безмежності відкритого простору. Рефрен: одчиняйте двері – 1 і 3 рядки першої строфи; одчинились двері – 1 і 3 рядки другої строфи. Для висвітлення теми використовується багато художніх засобів. В цьому вірші є чимало емоційно-підкреслених викликів та висловів, зокрема гіпербол та риторичних окликів, які зверненні одразу до всього українського народу. Ними Тичина висловлює свої емоції від часу, що не виправдав так багато покладених на нього надій. Використана гіпербола також говорить про емоційність твору, яку не приховує автор, передаючи широку гамму відчуттів. Прийом антитези відтворює різку зміну образів-символів: «голуба блакить» як символ надії на краще майбутнє — «горобина ніч» як символ тривоги й утрати. Це свідчення роздвоєності особистості поета, який ідеалізує революцію й водночас визнає катастрофічність її наслідків для українців.

Номер слайду 6

Композиція твору. Вірш містить дві строфи — 14 ряд­ків, що починаються рефреном «Одчиняйте двері — одчинились двері». Закінчу­ються строфи двома рядками, що складаються з одного слова. Образи твору: двері; голуба блакить; очі, серце і хорали; горобина ніч; криваві шляхи; незриданні сльози. Символи:двері виступають символом відвертості, точкою зустрічігоробина ніч — символ грізного наростання чогось страшного;сльо­зи — символ плачу й жалоби;голуба блакить — надія на краще майбугнє. Вірш П. Тичини “Одчиняйте двері” символічний. Його ліричний сюжет розгортається у двох вимірах: з одного боку, уривчастими мазками змальовано трагічне криваве весілля; з іншого – очевидна картина братовбивчої боротьби 1918 р., де нареченою є Україна.

Номер слайду 7

Наречена з'являється, i необоротними наслiдками ïï появи є горобина нiч (лiтня грозова нiч – символ грiзного наростання чогось, тривоги, утрати й смертi), закривавленi шляхи (образ кривавого весiлля, весiлля кровi нагадує створену приблизно в цей час п'єсу "Криваве весiлля" iспанського поета й драматурга Федерiко Гарсiа Лорки, в якiй у перебiгу весiлля це свято також перетворюється на моторошну рiзанину) й незвичний дощ, котрий iде... незриданними сльозами (сльози – символ плачу, жалоби й утрати, тим паче незриданнi – тi, якi ще мають виплакатися або й зовсiм невиплакуванi) й тьмами (наприклад, у контекстi Бiблiï це слово вказує на подiï кiнця свiту й Божого суду).

Номер слайду 8

Народ довго чекав на зміни, що нарешті прийшли. Тичина бере це як основу й вибудовує навколо цього свій сюжет. Останній покликаний показати, що зміни – це не тільки радісний момент, а й невідомість про те, що стоїть за ними. Як показує історія, революція не завжди обертається загальнонародним щастям. А. Ніковський вважав, що цей твір Тичини – це «найкращий вірш нашої поезії про українське відродження, про перші наші ясні сподіванки й почуття національного щастя та дальші соціальні й політичні бурі, анархію, кров»Через це вірш є контрастним, щоб показати всю неоднозначність революційних подій на території України в 1917-1918 роках. Вірш ніби намагається вмістити в собі розчарування та радість від мрії, що залишилась нездійсненою. З цього походить і трагізм твору, що теж покликаний показати всю багатогранність історичних подій.

Номер слайду 9

Запитання і завдання1. Яким настроєм пройнята поезія «Одчиняйте двері...»?2. Назвіть основний мотив твору.3. Які грані особистості поета розкриваються у вірші?4. Схарактеризуйте систему образів вірша. Назвіть зорові образи. Окресліть кольорову гаму твору.5. Визначте ознаки експресіонізму в поезії «Одчиняйте двері...».6. Послухайте музичні версії твору «Одчиняйте двері...», зокрема у виконанні народної співачки Н. Матвієнко. Поділіться своїми враженнями.7. Підготуйте декламацію вірша. Зважте на те, що інтонацією потрібно відтворити контраст у настроєності першої та другої строф.

Номер слайду 10

ТЕСТИ1. Образ нареченої-революції є центральним у поезії... А "Одчиняйте двері.."; Б "Пам'яті тридцяти"; В "Партія веде"; Г "Пісня про Сталіна".2. В уривку :"Одчинились двері - Горобина ніч!Одчинились двері -Всі шляхи в крові!"є такі художні засоби... А Тавтологія;Б епітет; В гіпербола;Г оксиморон; Д антитеза.3. До якої збірки входить поезія «Одчиняйте двері…»?А. «Вітер з України»Б. «Замість сонетів і октав»В. «Чернігів»Г. Не входить до жодної з перерахованих збірок

Номер слайду 11

4. Яку назву мала перша збірка П. Тичини, охарактеризована таким означенням: «це своєрідна філософія космічної гармонії»А) «Перемагать і жить» Б) «Вітер з України» В) «Замість сонетів і октав» Г) «Плуг» Д) «Сонячні кларнети»5. Перу П. Тичині не належить поезія А "Бажання"Б "Одчиняйте двері"В "Арфами, арфами..."Г "Пам'яті тридцяти«6. В уривку. Одчинились двері -Горобина ніч!Одчинились двері -Всі шляхи вкрові!є такі художні засоби. А  риторичне речення, антитеза, метафора. Б  риторичне речення, епітет, метафора. В риторичне речення, епітет, гіпербола. Г риторичне речення, епітет, оксиморон

Номер слайду 12

7. У якому творі революція постає в образі нареченої?А «Арфами, арфами...» Б «Ви знаєте, як липа шелестить?»В «Одчиняйте двері» Г «О панно Інно»Д «Пам'яті тридцяти»8. Вірш «Одчиняйте двері...» пронизаний. А радісним очікуванням кохання Б очікуванням благодатного дощу. В передчуттям соціальних змін Г очікуванням кривавих катаклізмів9. У поезії “Одчиняйте двері…” поет натякає... А на бажання знайти свою половинку Б на небезпеку природної стихіїВ на своє ставлення до революціїГ на зміни природи, які паралельні змінам у житті людини

Номер слайду 13

10. Провідним художнім прийомом поезії «Одчиняйте двері...» єА художній паралелізм Б контраст. В персоніфікація Г тавтологія11. Що означає фразеологізм “горобина ніч»?А ніч повного місяця. Б тиха місячна ніч. В темна, моторошна ніч із блискавицями й дощем. Г ніч, коли збирається найбільша кількість горобців12. Твори Павла Григоровича вражали читачів... А Музикальністю Б Оптимізмом. В Романтизмом Г Надзвичайною емоційністю

pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
30 жовтня 2023
Переглядів
971
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку