Презентація "Аналіз поезії "Пам'яті тридцяти" Павла Тичина

Про матеріал
Поглибити знання про поезії П. Тичини на громадянську тематику, що висвітлюють трагічні наслідки революційних змагань 1917-1918 рр. в Україні, глибоке усвідомлення реальності й драматизму своєї доби автором; удосконалення вмінь і навичок ідейно-художнього аналізу ліричних творів; удосконалення навичок виразного читання; розвивати творче мислення, культуру образного бачення; виховувати почуття поваги до своєї історії, здатності до самопожертви.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Пам'яті тридцяти. Павло Тичина. На Аскольдовій могиліПоховали їх —Тридцять мучнів українців,Славних, молодих…На Аскольдовій могиліУкраїнський цвіт! —По кривавій по дорозіНам іти у світ. На кого посміла знятись. Зрадника рука? —Квитне сонце, грає вітерІ Дніпро-ріка…На кого завзявся Каїн?Боже, покарай! —Понад все вони любили. Свій коханий край. Вмерли в Новім ЗаповітіЗ славою святих. —На Аскольдовій могиліПоховали їх.21 (8) березня 1918 р.

Номер слайду 3

“Пам’ятi тридцяти” історія написання. У вірші «Пам’яті тридцяти» згадуються події реальні та історичні – бій під Крутами. Проти регулярної більшовицької армії виступили юні патріоти-українці. Загиблих у бою під Кругами юнаків поховали в Києві на Аскольдовій могилі. Цей твір Павло Тичина написав у рік, коли відбувся бій під Крутами. Поет присвятив його молодим захисникам України, які були лише студентами та гімназистами, хлопцям, які загинули в січні 1918 року біля селища Крути на Чернігівщині. Вони стримали наступ російських військ та полягли в нерівному бою із ворогами. А після розстрілу місцевим жителям деякий час забороняли ховати тіла померлих. Павла Тичину неймовірно вразила смерть юнаків, цвіту української нації. Ці хлопці принесли в жертву життя, щоб захистити Батьківщину та його національні ідеали.

Номер слайду 4

Літературний рід: лірика. Жанр: вірш-реквієм, поетична епітафія (тобто твір, присвячений пам’яті померлих). Напрям, течія: модернізм, символізм. Віршовий розмір: тристопний-чотиристопний хорей із пірихієм та усіченими стопами. Римування: перехресне; римуються окремі звуки: їх — молодих, цвіт — світ, рука — ріка, покарай — край, святих — їх. Провідний мотив, мотиви: вірш проймає скорботно-патетична тональність туги, печалі, жалю, страждання; самопожертва юних патріотів заради Батьківщини. Тема: зображення самопожертви молодих людей заради Батьківщини.Ідея: утвердження патріотизму і гуманізму, осудження жорстокості, терору, ненависті. Любити вітчизну, віддати за неї життя — це найвища етична і духовна цінність людини.

Номер слайду 5

Художньо-стильові особливості: вірш має кільцеву композицію, складається з п’яти строф. Поезія починається й закінчується рядками "На Аскольдовій могилі поховали їх". Ліричний герой вірша — це збірний образ тридцяти юних захисників України, які загинули, захищаючи незалежність Батьківщини. Це тридцять мучнів, цвіт нації.

Номер слайду 6

Художні засоби, стилістичні фігури: епітети: "славних, молодих", "український цвіт", "кривава дорога", "коханий край" — окреслюють смисловий візерунок вірша; метафори: "квітне сонце, грає вітер", "посміла знятись... рука", "вмерли в Новім Заповіті"; риторичні оклики: "на Аскольдовій могилі український цвіті", "Боже, покарай!" — допомагають зрозуміти ідею вірша — показати подвиг патріотів України; риторичні запитання: "На кого посміла знятись зрадника рука?", "На кого завзявся Каїн?" — передають оцінку ліричним героєм того, що відбулося; метонімія "зрадника рука"; анафора: на Аскольдовій могилі;обрамлення "На Аскольдовій могилі".

Номер слайду 7

Сюжет: поховання на Аскольдовій могилі українців-воїнів. Проте твір більше емоційний, ніж розповідний. Читач дізнається про те, що тридцять воїнів поховали в одній могилі, що вони були молодими й славними, що навкруги буяла чарівна природа... А їх немає, не буде вже ніколи. Вони навіки залишили те, що найбільше любили, — свою Україну.

Номер слайду 8

Образи та символічні образи: У поезії "Пам'яті тридцяти" багато символів. Сонце, вітер, Дніпро — символи життя, можливого щастя, радощів. Кривава дорога — нещасливе майбутнє. Символічний і образ Каїна. Те, що загинули дуже юні, а навкруги буяє життя, ще більше загострює усвідомлення такого тяжкого лиха, такої втрати, неприродності смерті. Разом з юнаками загинули і їхні ненароджені діти, онуки, правнуки, яким так і не судилося побачити свою Україну. Емоційному наснаженню твору сприяють стислі речення, точні вислови, закінченість думки у двох коротких рядках. Вірш короткий, як сплеск болісної розповіді. Розділові знаки: тире, три крапки, знак оклику й знак питання (у риторичному запитанні "На кого завзявся Каїн?"), своєрідне обрамлення (однакове закінчення й початок твору) —— усе сприяє створенню відповідного настрою, наростанню емоцій. Влучні епітети ("славних", "молодих", "коханий", "кривавій") і метафорі: ("квітне сонце", "грає вітер", "посміла знятись... рука") художньо збагачують твір.

Номер слайду 9

«Пам’яті тридцяти» образи, символи. Символи вірша: Сонце –  символ Всевидящого божества; осяяння; слави; величі; правосуддя;Вітер – символ духу, невловимості; швидкості; шкоди, руйнації і водночас оновлення,Дніпро – символ України; долі народу; величі, нездоланності, слави; козацької волі, звитяги; священної ріки українців. Кривава дорога — нещасливе майбутнє;Каїн – зрадник свого народу;Аскольдова могила — це символ пам’яті про загиблих юнаків, які виступили проти багатотисячного війська більшовиків, полягли в нерівному бою, але не здалися ворогові. Образи: Ліричний герой — це збірний образ 30 молодих захисників України, які загинули, захищаючи незалежність рідної країни. Це 30 мучеників, цвіт нації. Герої твору «Пам’яті тридцяти» П. Тичини загинули в історичний період боротьби Центральної Ради з більшовиками.

Номер слайду 10

Критика твору «Пам’яті тридцяти» Павла Тичини. Вірш «Пам’яті тридцяти» — громадянська лірика. В основі твору — дійсний трагічний факт: бій під Крутами 29 січня 1918 року, загибель юних патріотів-українців у боротьбі за вільну Україну проти російсько-більшовицької навали. Останки загиблих юнаків були поховані на дніпровських кручах у Києві. Поезія Тичини глибоко психологічна. Автор тужить, страждає, оплакує борців за волю. Ці почуття передаються й читачам. Авторська оцінка зображуваного в кожному слові, народженому спалахом болю. Автор пророкує: По кривавій по дорозіНам іти у світ!Це означає, що щастя не буде, на крові його не збудуєш. І вибрана дорога приречена на невдачу, загибель. Пророцтво поета є провідною думкою твору. Життя і смерть, щастя і горе, святість і гріховність, любов і ненависть — усе поряд. Філософські роздуми над поезію приведуть до думки про вічність людських діянь: ніщо не минає безслідно. І через роки розплата за злочин наздожене того, хто його скоїв. Час є найвищим суддею. «Боже, покарай…» — за християнською мораллю лише Бог має право карати. Тому ж насильно нав’язаний шлях і зазнав краху. Молодий поет у 1918 році сказав (прорік) те, що не вдалося вгледіти політикам. Поезія, як відомо, належить до категорій вічних, бо має здатність передбачити, передчувати. Якщо, звичайно, слова й думки поета поєднані з вічністю. Саме це можна сказати про раннього Тичину…«Новий Заповіт», «Слава святих», «Боже, покарай» — таке наближення до вічності ще більше підкреслює філософію буття, мораль, закони Всесвіту, його гармонію, ритм і єдність. Роздуми спонукають до висновку: жити слід за законами Вічності. Яке ж почуття домінує у вірші? Туга, печаль, жаль, страждання — і прохання в Бога помсти. Бо хіба така жорстокість може бути не покараною?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Примітки та корисна інформація: Підсилює експресивність твору своєрідність художньої форми: твір не поділений на строфи, хоч римування другого й четвертого рядків дало б право на це. Крім того, така побудова твору допомагає автору досягти динаміки, цілісності поезії. Ритм вірша нагадує дихання вкрай схвильованої людини. В основі твору — дійсний трагічний факт: бій під Крутами 29 січня 1918 року, загибель юних патріотів-українців у боротьбі за вільну Україну проти російсько-більшовицької навали. Останки загиблих юнаків були поховані на дніпровських кручах у Києві. Поезія "Пам'яті тридцяти" відображає страшну трагедію тридцяти "мучнів українців". Поет говорить, що шлях до щасливого майбутнього тягнеться "по кривавій по дорозі". Він засуджує того, чия зрадницька рука "посміла знятись" на "український цвіт". Шляхом використання імені біблійного персонажа, Тичина акцентує увагу на несправедливості, що панує у світі, суспільстві. Адже понад все "вони любили свій... край", життя, але історія розпорядилася по-своєму: "На Аскольдовій могилі поховали їх". У кількох рядках поетові вдалося зобразити історичний факт, у якому відбилась епоха. Вірш "Пам'яті тридцяти" є прекрасним витвором мистецтва. Поезія вивищує душі читачів. І в цьому її духовно-естетична цінність.

Номер слайду 13

Питання до вірша "Пам'яті тридцяти«1. За жанровою ознакою твір П. Тичини «Пам'яті тридцяти» є? (За жанровою ознакою - це ліричний вірш. А жанровий різновид поезії - вірш-реквієм).2. Чому поезію "Пам'яті тридцяти" замовчували в радянські часи?  (Вірш був заборонений, тому що описував реальний факт боротьби з більшовицькою владою, уславлював борців за вільну Україну, відтворював національно-визвольне пробудження народу. В основі вірша «Пам’яті тридцяти» лежить дійсний історичний факт — битва під Кругами ).3. Який біблійний образ згадується у цій поезії? (Каїн (братовбивця)).4. Кому присвячений вірш "Пам'яті тридцяти"? (розповідає про події під Крутами (біля Ніжина) у січні 1918 року. Вірш присвячений молодим студентам та гімназистам, які загинули у бою і були поховані на Аскальдовій могилі в Києві).5. Чому поезію "Пам'яті тридцяти" визначають як вірш-реквієм? (За жанром це вірш-реквієм, бо він написаний на честь померлих героїв, бо у ньому поєднані різні емоції — жалоба за загиблими та уславлення їхнього патріотизму).6. Які у вас враження від поезії? (Мені дуже шкода молодих хлопців, які задля незалежності своєї країни віддали своє життя. Мене вразила їх мужність, адже вони розуміли, що бій буде нерівний, але не відступили. Протягом 5 годин 300 студентів і козаків стримували озброєну шеститисячну більшовицьку армію й полягли за незалежність своєї батьківщини).7. Який настрій вірша? (Настрій урочистий і піднесений, але також відчувається  скорбота та праведний гнів проти ворогів-убивць («Боже, покарай!»), але не зневіра і відчай. Цей твір звеличує героїзм, подвиг молодих українців). 

Номер слайду 14

Тести1. На яку подію П. Тичина відгукнувся віршем "Пам'яті тридцяти" ?А Повстання на заводі "Арсенал";Б Бій під Крутами;В Підписання Берестейської угоди;Г Повстання самостійників на чолі з М. Міхновським.2. У вірші «Пам’яті тридцяти» згадуються події А доби Руїни, 1663 р.; Б скасування Запорозької Січі, 1775 р.; В Другої світової війни в Україні, 1941 р.; Г кривавого наступу більшовиків, 1918 р.; Д Коліївщини, 1768 р.3. Уславлення борців за вільну Україну – провідна ідея поезії: А. «Одчиняйте двері»;Б. «Пам’яті тридцяти»;В. «Молюсь і вірю»;Г. «Для вас, історики майбутні».4. Чий подвиг уславлює поезія?А дітей;Б інтелігенції;В студентів та учнів;Г активістів.

Номер слайду 15

5. До якого жанру відноситься поезія ?А громадянська лірика ;Б патріотична лірика ;В філософська лірика; Г пейзажна лірика.6. Це вірш А послання; Б реквієм; В роздум; Г ода.7. Який біблійний образ згадується у творі ?А Авель;Б Мойсей; В Блудний син; Г Каїн.8. Яка Свята Книга згадується в поезії ?А Старий Заповіт; Б Новий Заповіт; В Біблія; Г Євангеліє.

Номер слайду 16

9. Символами чого у творі є Сонце, вітер, Дніпро ?А природи; Б почуттів; В можливого щастя; Г життя.10. Символом чого є "кривава дорога" ?А життя; Б нещасливе майбутнє; В минулого; Г сьогодення.11. Хто назвав П. Тичину "феноменом доби"? А Василь Стус ;Б Василь Голобородько; В Василь Стефаник;Г Василь Симоненко.12. До напрямку яких письменників відносився П. Тичина ?А модерністів; Б символістів; В імпресіоністів; Г реалістів.

pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
1157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку