Андрій Чайковський.Життєпис письменника

Про матеріал
Мультимедійна презентація,що містить факти про життя і творчість Андрія Чайковського
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Андрій Чайковський Життєпис письменника

Номер слайду 2

.8 березня 1896 р. Львів Дорогий друже!Не гнівайтеся на мене, що рідко пишу. Втомлений дуже роботою, так втомлений, що коли не стоять над моєю головою і не кричать за скриптами, то й не дивився б на перо та папір. От тим-то всю свою особисту кореспонденцію зредукував майже до зера. Записки о. Гладиловича пришліть, – я думаю, що можна їх буде вперти в «Записки Наук[ового] тов[ариства] ім. Шевченка». Пришліть на мої руки – прочитаю і скажу Вам докладніше, що з ними можна буде зробити. Записок друкується тепер 6 томів на рік, се така прорва, що може багато пожерти, поки наповниться. Щасливий Ви чоловік, можете писати повісті! Я тепер іноді з тугою згадую ті часи, коли я, не раз голодний і холодний, сидів та «концентрувався в нутрі», пишучи свої оповідання. Тепер ті часи для мене минули. Не те щоб вичерпався, – різні старі концепти, з давніх літ улюблені, та не виконані, так і блукаються по душі і напрошуються на світ божий, та що, нема давньої свободи і безжурності! Та й, правду сказавши, не маю щастя до довших повістей. Руки закороткі, чи що. Ще на новелку вистарчить, а на довше не спроможуся. У Вас, видно, в тім згляді більший талант. Не мудрствуя лукаво, Ви снуєте нитку свого оповідання, як той добрий пішоход, ведете читача по широкій країні, тут і там спинитеся, полюбуєтеся краєвидом, тут і там вискажете якусь рефлексію – і далі. У мене інша натура. Я мініатюрист і мікроскопіст, я привик знаходити цілий світ у краплі води, тож і не диво, що коли схочу обхопити ширшу сцену, цілий крайобраз, то силуюся обхопити і перенести його в душу читача з усіми безконечними подробицями, а се, звісно, задача над силу мою, бо мій мікроскоп маленький, цілої околиці під нього не положиш. На Ваше віче радо приїду. А що в Рогатинськім буде віче? Рад би я там поїхати. Цілую Вас і Ваших діточок. Пані Вашій мої поклони. Ваш Ів. Франко.

Номер слайду 3

Коротко про митця. Місто Самбір. 70 км від Львова…15 травня 1857 року в родині дрібного урядовця народився син. Назвали Андрійком,але не встигли натішитися ним: рано пішли зі світу. Виховувала хлопчика бабуся.

Номер слайду 4

.1869 рік – склав іспити до Самбірської гімназії, де в 5-му класі ознайомився з творами Тараса Шевченка.1877 рік – втупає на філософський факультет Львівського університету. Через брак грошей майбутній письменник іде на військову службу.1882 рік – був мобілізований до війська на придушення повстання в Боснії. Повернувшись додому, стає адвокатом у карних справах. Пише публікації на сторінках газети «Діло»,чим зацікавлює Івана Франка. Працює над розвитком читалень товариства «Просвіта»1914 рік – після окупації Самбора російським військом письменника заарештували й ув’язнили на два тижні1918-1919 роки – стає повітовим комісаром Самбірського повіту ЗУНР

Номер слайду 5

. Був одружений з Наталією Гладилович. Подружжя прожило разом пів століття та мало трьох синів та три доньки

Номер слайду 6

. У великій пошані в родині Чайковських була музика. Батьки грали на гітарі та з малих років залучали до музики дітей. Сини разом з батьком співали популярні українські пісні «Закувала та сива зозуля», «Ой наступала та чорна хмара», «Ой пущу я кониченька в саду». При участі Андрія Чайковського в Бережанах було відкрито хорове товариство «Бережанський Боян»

Номер слайду 7

Всі справи в судах та установах вів тільки українською мовою!

Номер слайду 8

Літературна діяльність1885 рік – початок плідної літературної праці; вихід перших творів: «Вуйко», «Образ гонору», «Олюнька»1886 рік- «В чужім гнізді», «Моя перша любов», «Бразильський гаразд», «Не піддавайся біді»1887 рік – «Курателя», «Рекрут»1902 рік – автобіографічна повість «Своїми силами»1907 рік – «За сестрою»1930 рік – книга спогадів «Чорні рядки»

Номер слайду 9

1896 — невідомий священник під криптонімом Ю. Д. звинуватив Чайковського, що він у своїх творах “Олюнька”, “В чужім гнізді” очорнив українське духовенство, на що письменник відповів словами ранньохристиянського богослова і філософа Блаженного Августина: “Коли правда є скандалом, то нехай буде скандал”.

Номер слайду 10

У листі до А. Чайковського Михайло Коцюбинський писав:«…я поклонник Вашої музи…»

Номер слайду 11

. Особливу увагу привертає фотографія його похорону: тисячі людей із різних куточків Галичини йдуть за труною адвоката, який відстоював їхні інтереси, який був справді народним і якого вважали моральним авторитетом. Кажуть, що донині такого людного похорону в Коломиї ще не було… Якби на те моя воля, я водив би сюди студентів юридичних факультетів і показував це фото усім служителям сучасної здеморалізованої Феміди. Там, де побував Андрій Чайковський, залишилися лише добрі спогади про нього і про його родину.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Даців Ольга
Додано
11 листопада 2023
Переглядів
139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку