Антибільшовицький повстанський рух 1920- 1923 роки. Голод 1921-1923 рр. та його наслідки

Про матеріал
Електронна презентація до уроку з історії України 10 клас з теми Антибільшовицький повстанський рух 1920- 1923 роки. Голод 1921-1923 рр. та його наслідки.Допоможе учням в засвоєнні великого обєму матеріалу, сприятиме розвитку критичного мислення, формуванню ключових та предметних компетентностей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Антибільшовицький повстанський рух 1920- 1923 роки. Голод 1921-1923 рр. та його наслідки

Номер слайду 2

Мета уроку: Формувати предметні компетентності: мовленнєву, інформаційну, логічну, комунікаційну, хронологічну,просторову, аксіологічну. громадянську. Формувати ключові компетентності   Спілкування державною (і рідною у разі відмінності) мовами. Математичну грамотність.  Загальнокультурна грамотність. Інформаційно-цифрова компетентність  Соціальні і громадянські компетентності Уміння навчатися впродовж життя.  Екологічну грамотність і здорове життя.  

Номер слайду 3

Розвивати вміння та навички, сформовані на попередніх уроках, а саме: аналізувати та систематизувати матеріал, робити висновки. Вміти виділяти головне і другорядне, працювати з історичними термінами та поняттями, висловлювати свою точку зору, доводити її, вчити учнів культурі спілкування;Донести до учнів інформацію, явища, історичні факти, діяльність видатних осіб того часу, ставлення більшовицької влади до повстань українців 1920-1921 рр.,розкрити голодомор 1921-1923 рр., його наслідки для українців. Мета уроку:

Номер слайду 4

ТАБЛИЦЯ “З-Х-Д”ЗНАЮХОЧУ ДІЗНАТИСЯДІЗНАВСЯ

Номер слайду 5

"Ні для кого не секрет, що не Денікін змусив нас залишити межі України [наприкінці 1919 року], а грандіозне повстання, яке підняло проти нас українське сите селянство. Комуну, чекістів, продовольчі загони, комісарів зненавидів український селянин до глибини душі . У ньому прокинувся вільний дух запорозького козацтва і гайдамаків. Це страшний дух, який кипить і вирує, як найгрізніший Дніпро на своїх порогах, і змушує українців творити дива хоробрості". Л. Троцький

Номер слайду 6

«Чекістів бив добре. Якщо в яке село приходили за хлібом, люди одразу до отамана. Червоні як прийшли, так і пішли. А у нього тут в кожній горі - склад зброї, в кожній хаті - друг-товариш. Вибити його з Трипілля - все одно, що от той дуб вирвати". Вправа Впізнай історичну особу за описом - неповна інформація«Воля або смерть» -гасло його боротьби за краще життя для селян, «Бий красних, поки не покрасніють, бий білих, поки не побіліють»“Вона була у чоботях з острогами, короткій спідниці, синій чумарці і сірій шапці з червоним шликом, уздовж якого виписано чорнилом: “Смерть ворогам України!””

Номер слайду 7

Тема уроку. Антибільшовицький повстанський рух 1920- 1923 роки. Голод 1921-1923 рр. та його наслідки

Номер слайду 8

Наповніть візуальні пам’ятки інформацією.

Номер слайду 9

Наповніть візуальні пам’ятки інформацією.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Воля або смерть

Номер слайду 12

Медвинське повстання — антибільшовицьке повстання українських селян Медвина на Богуславщині у1920—1921 роках. Спричинене політикою «воєнного комунізму». Кульмінацією повстання було проголошення Медвинської республіки. Придушене окупаційним корпусом РСЧА та російськимиспецслужбами.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Медвинська республіка на Богуславчині 1920-1921р

Номер слайду 15

Пам'ятний знак на честь Медвинського антибільшовицького повстання. Хрест на місці розстрілу 80-ти заручників на околиці с. Медвин

Номер слайду 16

Прапор полку гайдамаків Холодного Яру

Номер слайду 17

ТРИПІЛЬСЬКИЙ АВТОРИТЕТ: Отаман Зелений (в центрі) з сотниками Дмитром Любименком та Василем Дюжановим. Отаман повстанців Холодного Яру Василь Чучупак під час служби в армії Російської імперії у званні прапорщика. За кілька місяців його загін самооборони з 22 осіб виріс у багатотисячну армію.

Номер слайду 18

І група - Причини-? ІІ група -Масштаби голодуІІІ група -Політика радянської владиІУ група- Наслідки

Номер слайду 19

Номер слайду 20

 Голод 1921-1923 рр.

Номер слайду 21

Причини голоду. Занепад сільського господарства внаслідок Першої світової і громадянської воєн. Продовження політики "воєнного комунізму" й підвищення норм продрозкладки. Посуха й неврожай 1921 року у південних районах України.

Номер слайду 22

Масштаби голоду. Території сучасних Дніпропетровської, Запорізької, Донецької, Миколаївської, Одеської областей, півдня Харківської області. Кількість голодуючих становила 4 - 7 млн. чоловік.

Номер слайду 23

Політика радянської влади. Проведення хлібозаготівель в охоплених голодом районах.Ізоляція охоплених голодом районів військовими підрозділами від інших районів України. Замовчування факту голоду до середини 1922 року. Вивезення продовольства в Росію.

Номер слайду 24

Наслідки голоду. Зміцнення більшовицького режиму. Кількість померлих 1,5 - 2 млн. чоловік. Придушення повстанського руху на півдні України.

Номер слайду 25

Займи позицію: Голод чи голодомор? Метод Прес Я вважаю,що…. …тому що….. Наприклад…….. Отже, Я думаю,що….

Номер слайду 26

Голодомо́р в Украї́ні 1921—1923 — масове знищення корінного українського населення з ознаками етнічної чистки через мор голодом у південних губернія. Х УСРР в 1921–1923 роках, спричинений вивезенням хліба Радянською Росією, на тлі посухи та неврожаю на Кубані та Поволжі. голод — соціальне лихо, викликане тривалою нестачею продовольства, воно призводить до масової загибелі населення на території великих регіонів.

Номер слайду 27

ІІ. Оцінювання знань учнів.

Номер слайду 28

Домашнє завдання: Опрацювати §37-38, пункт 2, повторити §29-30 пункт 1, §31-321.2 ,4 пункти; вивчити терміни та поняття; записи в зошиті.* Написати відгук на фільм «Холодний Яр. Воля України або смерть»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Чудово! Цікаво! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 лютого 2019
Переглядів
7097
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку