АНТОНОВЕЦЬКА РЕСПУБЛІКА

Про матеріал
У статті розробці розповідаю про штаб УПА У СЕЛІ АНТОНІВЦІ, про героїчну боротьбу українського народу за свою державність
Перегляд файлу

У селі Антонівці Шумського району  у лісі в кінці жовтня 1942 року сформувались перші військові відділи ОУН під командуванням Крука (Іван Климишин ) , а у березні 1943 році там постав штаб «армії без держави» , штаб   УПА Південь , яким командував Олійник Петро (Еней).

У ці часи це урочище мало дуже промовисту назву- « АНТОНОВЕЦЬКА РЕСПУБЛІКА».

В антоновецькому лісі вирувало повнокровне господарське життя — з’явилися млин, хлібопекарня, м’ясопереробний і шевський цехи, цех із виробництва мила , швейна та бондарська майстерні , які обслуговували повстанців. Діяла школа медсестер-санітарок , які по закінченні навчання лікували поранених і тифозних , неподалік була школа підстаршин УПА та курси радистів. У сусідньому селі Іловиці організували шпиталь . Жіноцтво заснувало Український Червоний Хрест (УЧХ), який відіграв важливу роль у повстанському русі.У серпні 1943 року на ліквідацію Антоновецького табору УПА було кинуто дивізію СС та авіаційний підрозділ і значну частину штабу було знищено….

22 - 25 квітня 1944 р. неподалік села Антонівці , на кордоні сучасних Рівненської та Тернопільської областей , відбулася велика битва між УПА і внутрішніми військами НКВС , яким допомагали фронтові частини Червоної армії . Українських повстанців було близько 5000. Із них - біля 1 500 мобілізованих в УПА селян , а 3 500 — вояків регулярних бойових відділів УПА . Сили військ НКВС та армійських підрозділів були значно чисельніші - 35 000 солдатів . Сюди належали чотири бригади, полк кінноти , 15 танків, були використані авіація , бронепоїзд . Енкаведисти мали семиразову перевагу . Після закінчення війни війська НКВС на території Тернопільщини потроїли свою чисельність. У пошуках повстанців використовували собак , солдати ходили з довгими металевими щупами для виявлення криївок . Влада почала арешти молоді та відправку її на примусові роботи на Донбас. Валки арештантів по 100 - 150 осіб ішли на збірні тюремні пункти в Кременець та Львів. Восени 1946 р. село Антонівці повністю знищили. У 1952 р. село зникло з карти УРСР. 29 квітня 1990 року, село Антонівці на Тернопільщині було визнане «офіційно відновленим» після розгрому 1946 року. У 2001 році тут , згідно зі статистичними даними  проживало лише 24 особи . 11 лютого 2010 року на сесії Тернопільської обласної ради депутати прийняли рішення визнати реабілітованими депортованих мешканців села Антонівці.

Щорічно  у День Святої Покрови проводять заходи щоби дозволити учасникам поринути в атмосферу повстанського  життя і пройти тими стежками, якими ходили вояки УПА.

Тут розміщено  приміщення штабу-музею , на стіні якого розміщено портрети Степана Бандери та Романа Шухевича. Всередині музей вражає своєю наповнюванністю матеріалів , дивлячись на які, немов би, переносився в реалії цих днів. Неподалік штабу- музею вдалині розташована дерев'яна капличка, де у День Покрови священники Шумського благочиння ПЦУ звершують відправи.

Трохи лівіше від каплиці бачимо дорогу , що веде на повстанський цвинтар, де під хрестами кольору берези вічним сном спочивають Герої.

Нехай же Господь Бог упокоїть в оселях праведних козаків , воїнів УПА , новітніх героїв України , які віддали своє життя за вільну Україну , подає здоровя і довгий вік тим , хто вижив у цій боротьбі і продовжує боротись з московською ордою сьогодні  тут, хто відстоює  євопейські цінності , хто бореться і молиться за щасливе завтра свої дітей ,внуків і нас з Вами…

Молімо щиро Господа Бога про це…

Петро БОЙКО, вчитель історії, священник ПЦУ

 

docx
Пов’язані теми
Історія України, Виховна робота
Інкл
Додано
13 березня
Переглядів
26
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку