Архітектура далекосхідного культурного регіону. Китай

Про матеріал
Презентація для 10 класу з мистецтва на тему "Архітектура далекосхідного культурного регіону. Китай."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво далекосхідного культурного регіону. Архітектура Китаю.

Номер слайду 2

На мистецтво країн усього Далекосхідного регіону вели­чезний вплив мали філософсько-релігійні вчення старо­давнього Китаю: конфуціанство, даосизм, буддизм. Куль­тура китайського народу — одна з найдавніших. Конфуцій (551-479 до н. е.) - давньокитайський філософ та політичний діяч. Його вчення регулює стосунки між людьми за принципом: стався до інших так само, як хотів би, щоб ставилися до тебе. Філософсько-релігійні вчення

Номер слайду 3

Філософсько-релігійні вчення. Лао-Цзи (VІ-V ст. до н. е.) - китайський філософ. Ідеал даосизму – Шлях людини-мандрівника, що взаємодіє зі світом, але не прагне його змінити. Найкорисніше – роздуми на самоті на лоні природи.

Номер слайду 4

Філософсько-релігійні вчення. Буддизм – релігійно-філософське вчення, що наставляє людину на шлях морального та інтелектуального життя, виникло близько VI ст. до н. е. в Стародавній Індії, проникнуло в країни Далекого Сходу.

Номер слайду 5

Природа – еталон життя. Архітектурні споруди гармонійно вписуються в ландшафт. Символізує єдності духу і тіла людини, неба і землі. Буддійські пагоди, як і вежі готич­них соборів, спрямовуються вгору — до неба.

Номер слайду 6

Багатоярусні дахи, краї яких робили зігнутими. Характерні ознаки китайської архітектури. Такі дахи: оберігали стіни від дощів, імітували силуети гір та гілки дерев.

Номер слайду 7

Характерні ознаки китайської архітектури. Двері, вікна, дахи, фасади і карнизи прикрашали тваринним і рослинним орнаментом. Зображення тварин або рослин на краю даху було побажанням мешканцям будинку і його гостям щастя і удачі. Символи фенікса, тигра, дракона і черепахи, наприклад, означали чотири сторони горизонту. Журавель, що летить або танцюючий, - знак щастя і удачіУсі декоративні елементи несли певне смислове навантаження: бабка - "відродження", квітка - "чистота і невинність", черепаха - "довголіття", мавпа - "слух, зір, нюх".

Номер слайду 8

Характерні ознаки китайської архітектури. Використання яскравих фарбників. Дерев’яні деталі фарбували червоним лаком. Імператорські палаци покривали золотавою черепицею, храми синьою (блакитною), житло – сірою.

Номер слайду 9

Велика Китайська стіна найзнаменитіша пам'ятника старокитайської архітектури. Її зведення почалося в 7 ст. до н. е. тривало до 16 ст. Причиною будівництва стало бажання захистити країну від кочових племен.

Номер слайду 10

Велика китайська стіна Загальна протяжність згідно з результатами 2012 року становить 21 196,18 км. Уздовж усього споруджені каземати для охорони та сторожові вежі, а у головних гірських проходах — фортеці. По верху прокладена дорога шириною 5-8 м, по якій легко могли пересуватися війська. Через кожні 100-150 метрів розташовувалися прямокутні вежі для передачі світлових сигналів на випадок наближення противника.

Номер слайду 11

Храм Неба, 1420 р.  або Небесний Вівтар – комплекс релігійних будівель, розташованих в південно-східній частині центрального Пекіна. Занесений ЮНЕСКО в список всесвітньої спадщини людства

Номер слайду 12

Храми Неба и Земли. Вівтар Неба, побудований таким чином, що число мармурових плит, з яких він складається, кратний дев'яти (символ неба). Саме це число є в Китаї священним, що приносить удачу і символізуючим єднання небесних і земних сил.

Номер слайду 13

Заборонене місто, Пекін 1420р.найбільший палацовий комплекс у світі (980 будівель), головний палацовий комплекс китайських імператорів від XV до поч. XX століття. Включений ЮНЕСКО до числа найбільших у світі зібрань збережених стародавніх дерев'яних будівель, зал Вищої гармонії - найбільша дерев'яна будова Китаю

Номер слайду 14

Печерний храмовий комплекс Цяньфодун. Храм Путошань. Палацовий комплекс Потала, Тібет

Номер слайду 15

Моґао («Печера не для високих»)  найбільша печера ранньобуддійського печерного храмового комплексу Цяньфодун («Печера тисячі Будд»), спорудженого в 353–366 р.р. Цяньфодун, який частіше називають Моґао по головній печері, об'єднує 492 святилища, які прикрашені фресками й скульптурами, виготовленими протягом цілого тисячоліття (IV–XIV ст.).

Номер слайду 16

Найцікавішим типом культових будівель Китаю є пагода- буддистська чи індуїстська споруда культового призначення. Вона затвердилася в Китаї з появою буддизму (III - II вв. до н. э.). Ідея пагоди була запозичена в Індії. Пагоди будували зазвичай з цеглини або каменю або комбінуючи ці матеріали.

Номер слайду 17

Сун'юе 523 р.Є найстарішою з існуючих пагод (храм, місце молебну) у Китаї. Має 15 поверхів. Дверей і вікон в ній 492. Храми (пагоди) будувалися на височинах і розташовувалися по осі північ-південь. Їх дахи найчастіше фарбували в зелений колір, а стіни - в червоний. Таким чином, архітектори домагалися гармонійного поєднання будівлі з ялинами, що ростуть навкруги.

Номер слайду 18

Пагода «Пагорб тигра» в м. Сучжоу. Китай, 907-961р.р. Пагода побудована на місці колишньої дерев'яної пагоди і являє собою семиповерхову будівлю. Всередині неї немає кам'яних сходів, тільки мотузкові, піднятися на неї сьогодні не можна. Її часто називають Китайської падаючою вежею. За останні 400 років її фундамент осів і вона придбала нахил в північно-західному напрямку, відхилившись від центральної осі на 2,34 м.

Номер слайду 19

Пагода Даяньта. - Велика Пагода Диких Гусей, 654 - 704 р.р. Строга, майже позбавлена прикрас 64 -метрова пагода Даяньта один з кращих зразків китайського стилю в архітектурі. Назва пагоди пов'язана з легендою про знаменитого паломника, якому під час мандрів з Індії в Китай допомогли знайти шлях дикі гуси. Вони і вказали місце будівництва пагоди.

Номер слайду 20

Пагода Шести Гармоній або пагода Люхэта ) 13-ярусна 60-метрова пагода є одним з яскравих пам'ятників архітектури Китаю періоду династії Сун. Восьмикутна пагода, названа на честь шести гармоній буддизму.

Номер слайду 21

1234 Назвати шедеври китайської архітектури.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Супрун Ірина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Конюхова Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 листопада 2019
Переглядів
27761
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку