Архітектура та її стилі

Про матеріал
Архітектура як мистецтво проектування й будівництва споруд та їхніх комплексів, необхідних для життя і діяльності людини.Стилі архітектури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Архітектура та її стилі

Номер слайду 2

Архітектура- це мистецтво проектування й будівництва споруд та їхніх комплексів, необхідних для життя і діяльності людини. Архітектурний стиль — сукупність основних рис та ознак архітектури певного історичного часу і місця, яка проявляється у функціональних, конструктивних, мистецьких особливостях будов.

Номер слайду 3

Найпоширеніші архітектурні стилі: Романський. Готичний. Ренесанс. Бароко. Рококо. Класицизм. Модерн. Хай-тек

Номер слайду 4

Кирилівська церква . Київ. Романський стиль — художній стиль в архітектурі, що панував у Європі в X–XII ст. Романський стиль вирізнявся масивністю і зовнішньою суворістю споруд, які зберігають оборонні, захисні функції. Найбільша увага приділялася спорудженню храмів-фортець, монастирів-фортець, замків-фортець, що розташовували на підвищених ділянках місцевості. Головним будівельним матеріалом був тесаний камінь. Пізанська вежа, Італія

Номер слайду 5

Собор Паризької Богоматері Франція. Готичний стиль — художній стиль середньовічної культури країн Західної Європи, зародився у Франції. Саме тут виник перший готичний собор — знаменитий Нотр-Дам де Парі (Собор Паризької Богоматері). Характерні риси готичних храмів: високі стрімкі вежі, стрілчасті арки, замість центрального купола — тонкий шпиль, на фасаді — вікно (у Франції кругле вікно — троянда). Легкі конструкції з кам’яним мереживом декору сягають у височінь, ніби ринуть у небо.

Номер слайду 6

Храм Успіння Пресвятої Богородиці. Львів. Ренесанс — культурно-філософський рух кінця Середньовіччя — початку Нового часу, що ґрунтувався на ідеалах гуманізму та орієнтувався на спадщину античності. Характерні риси: пропорційність, симетрична композиція, застосування куполів, чіткий ритм чергування вікон і колон,членування на поверхи фасадів, увінчаних фронтонами. Екуаський замок. Париж, Франція

Номер слайду 7

Костел Петра і Павла. Львів. Бароко — стиль у європейському мистецтві та архітектурі початку XVI століття — кінця XVII століття. Характерні ознаки: споруди мають вигнуті форми, вікна відрізняються різноманіттям обрисів, використовували золото, срібло, мідь, кістку, мармур, різні породи дерева, мозаїку, облицювання шпоном. Як декоративні елементи застосовували дзеркала, скульптуру та малярство, стіни затягували дорогими тканинами, прикрашали ліпниною.

Номер слайду 8

Фонтан Треві. Рим

Номер слайду 9

Маріїнський палац. Київ, Україна

Номер слайду 10

Палац Пелуш. Португалія. Рококо – напрям у західноєвропейському мистецтві XVIII ст., що став перехідним етапом від бароко до класицизму. Його характерними ознаками стали композиційна асиметричність, витонченість, акцентування на білому і золотому кольорах.

Номер слайду 11

Версаль (палац і парк з висоти пташиного польоту), Франція. Класицизм — виник XVII ст. у Франції, який невдовзі став панівним у Європі. Характерні риси: чіткі геометричні форми споруд,чітке планування, ряди колон у будинках служать не для краси, а приймають на себе навантаження стін. Споруди виглядають строго, холодно і монументально. Вершиною класицизму вважають Версаль — резиденцію королів.

Номер слайду 12

Вілла Савой. Париж. Модерн – виник наприкінці ХІХ - початку ХХ ст. у Франції. Технічний прогрес, винайдення нових будівельних технологій і матеріалів (метал, скло, бетон) сприяли виникненню стилю модерн. Характерними рисами є: красиві плавні лінії, - копіювання природних форм, пластика стіни. У цьому стилі будували не тільки культові споруди й житлові будинки, але також вокзали, промислові павільйони тощо.

Номер слайду 13

Залізничний вокзал. Прага, Чехія. Будинок з химерами. Київ, Україна

Номер слайду 14

Хай-тек – виник у 70-х роках ХХ ст.в Англії. Основні риси: використання високих технологій у проектуванні, функціональність; широке використання скла, пластику, блискучих поверхонь металу; використання сіро-металевих фарб, хаотичне розміщення джерел освітлення, багато трубчастих конструкцій та сходинки, що знаходяться ззовні. Річард Роджерс. Будівля фірми Lloyd’s o London, Лондон, Велика Британія

Номер слайду 15

Хмарочос Мері- Екс. Лондон

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 10 клас, Презентації
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
755
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку