Архітектура, живопис,скульптура, кіно Америки

Про матеріал

Пропоную авторські презентації до уроків мистецтва у 10 класах. Під час відбору матеріалу для презентації перевага віддавалась визначним світовим шедеврам. Намагалась інтегрувати матеріали з усіх підручників, запропонованих МОН України. Сподіваюсь, що дані розробки стануть у нагоді колегам. За бажанням, учитель може додати відеоролики або інші ілюстрації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Архітектура, скульптура, живопис США

Номер слайду 2

Архітектура США

Номер слайду 3

Особливості архітектури СШАУ колоніальний період панував класицизм. У період національного відродження – неокласицизм. Тоді почалося будівництво величних громадських споруд. Це яскраво втілено при будівництві Вашингтону.

Номер слайду 4

Капітолій Будинок для засідань Конгресу, розташований у серці столиці США Вашингтоні. Нагадує велич Риму. Прообразом куполу є собор Святого Петра в Римі. ЗАВДАННЯ: Знайдіть риси неокласициму в будівлі Капітолію.

Номер слайду 5

Капітолій. Цікаві факти. Капітелі колон прикрашає не лаврове листя Середземномор'я, а «місцеві» качани кукурудзи і тютюнове листя. На куполі стоїть шестиметрову статуя Свободи. Вага купола чотири тисячі тонн. Фрески відображають 200-річну історію держави. Щоб не закривати величну будівюя, навколо немає ніяких забудов.

Номер слайду 6

Капітолій. Перегляд відеоролика

Номер слайду 7

Прінстонський університет. Один із найстаріших та найпрестижніших університетів США. Заснований у 1746 р. Зразок неоготичного стилю. ЗАВДАННЯ: Знайдіть риси неоготики в будівлі університету.

Номер слайду 8

Прінстонський університет. Цікаві факти. Загальна сума за навчання в рік: $ 53 934. Займає перше місце в рейтингу кращих національних університетів країни. Зі студентів, найнятих на роботу відразу після закінчення, 16% випускників отримують місця на Уолл-стріт. З числа тих, що подали заявку зазвичай в університет приймають близько 7 % абітурієнтів.

Номер слайду 9

Луїс Салліван – батько хмарочосів. На початку ХХ ст. архітектура США позбавляється європейського впливу. Починають домінувати конструкції зі скла та бетону, з'являються перші хмарочоси. Найвідоміша робота Саллівана – 16-поверховий Гарант-білдінг в Буффало (1894).

Номер слайду 10

Стиль ар-деко Навмисно дорогий і солідний стиль, призначений для «середнього класу». Його символом у США став Chrysler Building. У 1930-му Вільям ван Аллен побудував цей хмарочос для відомого автомобільного концерну. На рівні 59-го поверху над містом височиє емблема «Крайслера» – сталеві хромовані голови орлів.

Номер слайду 11

Скульптура «Леді Свобода»Числиться в списку найбільш відомих світових шедеврів. Її права рука гордо здіймає факел, в той час як ліва демонструє табличку з письменами. Напис вказує на День проголошення незалежності Сполучених Штатів Америки – 04 липня 1776 р.

Номер слайду 12

Скульптура «Леді Свобода». Цікаві факти. Це подарунок від Франціїї на 100-річчя незалежності США.Її висота 93 метрам. Розміри голови – 5.26 м, довжина носа – 1.37 м, очі – 0.76 м, рук – 12.8 метра, довжина кожної кисті становить 5 м.25 вікон огляду, розташовані в короні, виступають символом багатства країни. 7 променів, що виходять з неї, є символом семи континентів і морів, розширення свободи в усіх напрямках. Щоб піднятися до корони на оглядовий майданчик. Треба здолати 192 сходинок до вершини п'єдесталу, а потім 356 вже в самому тілі статуї.

Номер слайду 13

Меморіал Т. Г. Шевченка, Вашингтон. До 150-річчя з дня народження поета його відкрито у столиці США. Автор – Лео Мол (Леонід Молодожанин). Поряд стела з рельєфом Прометея.

Номер слайду 14

Вегривільська писанка, Канада. Дев'ятиметровою писанкою канадці українського походження вшановують традиції своєї історичної Батьківщини. Була створена як пам'ятник... канадській кінній поліції! Яйце символізує мир і безпеку, які представники кінної поліції змогли забезпечити першим переселенцям з Івано-Франківської області у Канаді і їх нащадкам.

Номер слайду 15

Живопис СШАЦе мистецтво розвивалось разом із молодою державою через засвоєння різних стилів. Джордж Кетлін (1796 – 1872) зробив перші зображення індіанців. Дж. Кетлін

Номер слайду 16

Вінслов Гомер (1836 – 1910)Автор жанрових картин на суто американські сюжети.

Номер слайду 17

Роквел Кент (1882 – 1971)Автор пейзажів Аляски і Гренландії.

Номер слайду 18

Епоха постмодернізму в СШАПісля Другої світової війни до США емігрували багато живописців, скульпторів, у тому числі й з України. Почалася епоха постмодернізму.

Номер слайду 19

Марк Ро́тко (1903 – 1970)Американський художник родом з Латвії, представник абстрактного експресіонізму, один з творців живопису кольорового поля. Свідомо прагнув імітувати дитячі малюнки.  Картини складаються з декількох колірних площин, часто не мали назви. «Помаранчеве, червоне, жовте», вартість $86,9 млн.

Номер слайду 20

Марк Ро́тко (1903 – 1970)Перегляд відеоролика

Номер слайду 21

Експресіонізм. Напрямок, що виник у XX ст. в Європі. Художники через свої роботи передавали власний емоційний стан: духовну розгубленість, песимізм, розпач і бунтарство. Основними принципами течії стало свідоме спотворення реального світу, додавання предметів перебільшених і незграбних форм.

Номер слайду 22

Джексон Поллок (1912 – 1956)Американський художник, ідеолог і лідер абстрактного експресіонізму.

Номер слайду 23

Дж. Поллок. «Номер 25»

Номер слайду 24

Майстер за роботою

Номер слайду 25

Про Джесона Поллока. Перегляд відеоролика

Номер слайду 26

Поп-арт (популярне мистецтво)Звертається до банальних і повсякденних речей. Пляшки, консервні банки, фотографії, комікси, бейсболки і т. ін. стають предметами мистецтва. Мистецтво ставало ближче до народу.

Номер слайду 27

Джеймс Розенквіст (1933 – 2017)Сучасний американський художник, один з найбільших представників поп-арту. Мріяв стати ковбоєм, але став майстром реклами.

Номер слайду 28

Дж. Розенквіст. «Фаренгейт 1982»

Номер слайду 29

Рой Ліхтенштейн (1923 – 1997)Американський художник, представник поп-арту. Є одним із найдорожчих художників на світовому арт-ринку.

Номер слайду 30

Перша робота Р. Ліхтенштейна

Номер слайду 31

Р. Ліхтенштейн. «У машині. Зображення № 37»

Номер слайду 32

1. У машині2. Політ3. Думки про нього

Номер слайду 33

Рой Ліхтеншт. Перегляд відеоролика

Номер слайду 34

Клас Ольденбург (1929)Американський скульптор, відомий своїми оригінальними роботами та інсталяціями.

Номер слайду 35

К. Ольденбург. «Воланчик», «Прищіпка»

Номер слайду 36

Роберт Раушенберг (1925 – 2008)Американський художник, представник абстрактного експресіонізму, концептуального мистецтва і поп-арту.

Номер слайду 37

Р. Раушенберг. «Монограма»

Номер слайду 38

Енді Ворхол (1928 – 1987)Американський художник українського походження, продюсер, дизайнер, письменник, колекціонер, видавець журналів і кінорежисер, представник комерційного поп-арту.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Про Енді Ворхола Перегляд відеоролика

Номер слайду 41

Александр Колдер (1898 – 1976) Американський скульптор, який набув всесвітню популярність завдяки своїм чудернацьким фігурам з дроту та «мобілям».

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Александр Колдер

Номер слайду 44

Джозеф Кошут (1945)Сучасний американський художник, один із основоположників концептуального мистецтва. Живе в Нью-Йорку і Бельгії.

Номер слайду 45

Дж. Кошут. «Один і три стільці»

Номер слайду 46

Стрит­-арт До нього належать графіті, некомерційні постери (афіші, об’яви, плакати), трафарети, мурали (художній розпис стін будівель) тощо. Художники займаються стрит­-артом для того, щоб безпосередньо спілкуватися з громадськістю, привернути увагу до цього мистецтва як молоді, так і старшого покоління.

Номер слайду 47

Історія появи стрит-арту. Під час Другої світової поширився особливий вид настінних написів – людина з довгим носом (однакова на всіх малюнках) з написом «Kilroy was here». Це означало, що якийсь солдат Кілрой уже побував в місці, куди приходили американські солдати.

Номер слайду 48

CORNBREADУ 1967 році підліток Дерріл Маккрей закохався в дівчину Синтію і, щоб завоювати її серце, залишав напис зі своїм псевдонімом і визнанням «Cornbread loves Cynthia» на вулицях Філадельфії, де вони обидва жили. Синтія відповіла творчому юнаку взаємністю і вони почали зустрічатися. Незабаром дівчина переїхала в інше місто. Але на цьому справа не закінчилася: одного разу Дэррріл побачив у газеті власний некролог (журналісти переплутали ім'я вбитого хлопця). Щоб довести всім, що він живий, Маккрей залишив напис «Корнбред живий» на слоні в зоопарку. Перед цим він три дні спостерігав за рухами працівників зоопарку, які годували тварину, і, вибравши вдалий момент, здійснив свій план. За це він навіть отримав тюремний термін, зате став відомий у всьому світі.

Номер слайду 49

TAKIХлопець з Нью-Йорка під псевдонімом Taki у кінці 60-х почав розмальовувати стіни рідного міста з банальною метою заявити про себе. Він працював кур'єром, у різних районах міста залишав нагадування про себе з номером вулиці, на якій жив — TAKI 183. Писав звичайним чорним маркером. У 1971 р. про нього написали в «The New York Times2. Відразу після цього місцеві хлопчаки оголосили Такі своїм кумиром, і місто захлеснула хвиля однотипних графіті з никнеймами і цифрами.

Номер слайду 50

Стрит-арт. Перегляд відеоролика

Номер слайду 51

ГрафітіЄ частиною стрит-арту (англ. Street art – «вуличне мистецтво») – образотворчого мистецтва, харак-терною особливістю якого є яскраво виражений урбаністичний стиль. Основні шрифти: «дутий» стиль бабл, об'ємні літери (ефект досягався за рахунок окантовки букв). Тоді ж у райтерів (так вони себе називали) з'явився власний сленг. Крім того, вони вплелися в культуру хіп-хопу, яка активно розвивалася.

Номер слайду 52

ГрафітіПерегляд відеоролика

Номер слайду 53

Мурали в США«Мрії міста»«Освіта – наша перепустка у майбутнє»

Номер слайду 54

Загадковий БенксіПерегляд відеоролика

Номер слайду 55

Художник Shepard Fairey – автор плакату «Hope» («Сподівання») з передвиборної кампанії Барака Обами у 2008

Номер слайду 56

Кінематограф США

Номер слайду 57

Голлівуд – це центр американської кіноіндустріїНайважливіша галузь американської промисловості. Пропаганда американських цінностей і способу життя. Сьогодні в Голлівуді спостерігається тенденція до створення «блокбастерів» – високобюджетних фільмів, з великою кількістю спецефектів і декорацій.

Номер слайду 58

10 цікавих фактів про Голлівуд. Перегляд відеоролика

Номер слайду 59

Чарльз Спенсер Чаплін (1889–1977)Видатний кіноактор і режисер, що став символом епохи німого кіно. Перегляд відеоролика

Номер слайду 60

Ч. Чаплін. Танець з булочками. Перегляд відеоролика

Номер слайду 61

«Віднесені вітром»Це одна з найбільш касових стрічок в історії американського кіно — збори від її прокату склали 100 млн доларів. Фільм отримав вісім премій «Оскар». Перегляд відеоролика

Номер слайду 62

Мерилін Монро (1926 – 1962)Улюблениця усіх американців. Створила образи чарівних блондинок. Перегляд відеоролика

Номер слайду 63

Альфред Хічкок (1899–1980)Яскравий режисер, «Король жахів», з ім'ям якого пов’язане становлення жанру «трилер» (від англ. thrill — тремтіння). Перегляд відеоролика

Номер слайду 64

Трилогії Френсіса Копполи «Хрещений батько» (1972)У ній створено образ голови мафіозного клану Майкла Корлеоне. Ця культова гангстерська історія відзначилася неймовірнимикасовими зборами — 269 млн доларів Перегляд відеоролика

Номер слайду 65

Синтез детективу й фільму жахів «Мовчання ягнят»Перегляд відеоролика

Номер слайду 66

Волт Дісней (1901–1966)Засновник американської анімації. Художній метод митця ґрунтувався на принципі олюднення тварин і надання їм рис характеру та звичок пересічного американця. Трейлер «Попелюшка». Перегляд відеоролика

Номер слайду 67

Висновок. В основі американської культури три головних поняття: privacy як невтручання в особисте життя (заборона порушення кордонів його зовнішнього і внутрішнього існування)trespassing law як захист власності та готовність людини до вияву власної індивідуальності, оригінальності й цікавості (бути fun).voluntary action як участь у суспільному житті та постійна інформованість та ерудованість (бути update).

Номер слайду 68

Творче завдання. Створити рекламний плакат до відомого голлівудського кінофільму із авторським гаслом про те, чому його потрібно переглянути. Створити кольорову композицію у стилі абстрактного експресіонізму для позитивного настрою. Бажаю успіхів!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Єрмак Марина Миколаївна
    Чудова змістовна презентація. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Школа Шевченківська
    Чудова робота! Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Отрощенко Юлія Олександрівна
    Дуже якісна робота! Щиро дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Боліла Юлія Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Яцун Маргарита Іванівна
    Цінний матеріал. Дякую, що ділитесь!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
25 липня 2018
Переглядів
17231
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку