Ароматичні вуглеводні. Бензен

Про матеріал
Розробку уроків можна використати для уроків хімії в 9 та в 10 класах. Матеріал розкриває поняття про ароматичний зв"язок, властивості, добування і застосування ароматичних вуглеводнів
Перегляд файлу

. Арени. Бензен

ПОНЯТТЯ ПРО АРЕНИ. За якісним складом арени належать до вуглеводнів і мають циклічну будову карбонового ланцюга.

Перший представник цього класу вуглеводнів — бензен С6Н6.

У структурній формулі бензену, запропонованій німецьким ученим Фрідріхом Августом Кекуле, шість атомів Карбону утворюють правильний шестикутник. Ще одним хімічним зв'язком кожний атом Карбону сполучений з атомом Гідрогену. Усі атоми розташовані в одній площині:

https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level.files/image089.jpg

На перший погляд може видатись, що в молекулі бензену між атомами Карбону існують три подвійні і три одинарні ковалентні хімічні зв'язки. Але це не так, тому що бензен не знебарвлює ані бромну воду, ані розчин калій перманганату. Тобто не виявляє властивостей ненасичених вуглеводнів — алкенів чи алкінів. Пояснюється це тим, що в молекулі бензену існує особливий вид хімічного зв'язку — ароматичний зв'язок. Під час його утворення одна р-орбіталь кожного атома Карбону перекривається з такими самими двома р-орбіталями (по одній від кожного сусіднього атома Карбону). Тому всі зв'язки С—С у бензені однакові й мають довжину 0,140 нм. Ця відстань менша від відстані між атомами Карбону в алканів, але більша, ніж в алкенів. Тому точнішим є запис структурної формули бензену у вигляді правильного шестикутника з колом усередині нього (так зване бензенове кільце):

https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level.files/image090.jpg

Формула Фрідріха Кекуле також досить часто використовується, але при цьому зважають, що вона лише умовно передає будову молекули бензену.

ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ АРЕНІВ. Бензен — безбарвна рідина з характерним запахом, нерозчинна у воді й легша за неї. Він добре розчиняється в різних органічних розчинниках, і сам є розчинником багатьох органічних речовин. Бензен — дуже токсична речовина, вдихання навіть незначної кількості парів якої викликає запаморочення й головний біль. За більш високої концентрації бензену в повітрі людина може втратити свідомість. Бензен здатний проникати через шкіру. Так само небезпечні для довкілля викиди підприємств і смог, до складу яких входить бензен. У роботі з бензеном необхідно неухильно дотримуватися правил безпеки, усі досліди проводити під витяжкою, уникати потрапляння на відкриті ділянки шкіри.

ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ БЕНЗЕНУ. Наявність особливого ароматичного хімічного зв'язку, в утворенні якого беруть участь відразу шість р-електронів, визначає хімічні властивості бензену та його гомологів.

Характерними для бензену є реакції, що відбуваються зі збереженням ароматичного зв'язку. Приклад — реакції заміщення атома Гідрогену атомом галогену.

1. Реакції заміщення.

1.1. Галогенування. Ця реакція відбувається в присутності каталізаторів.

https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level.files/image091.jpg

або

https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level.files/image092.jpg

2. Реакції приєднання. Бензен вступає також у реакції приєднання, але важче, ніж алкени чи алкіни. У цих реакціях ароматичний зв'язок руйнується, внаслідок чого в молекулі з'являється шість (по одному біля кожного атома Карбону) неспарених електронів. Вони беруть участь в утворенні шести одинарних ковалентних хімічних зв'язків з атомами реагенту (водню чи галогену). Розглянемо це на прикладах.

2.1. Гідрування. Приєднання водню до бензену відбувається за підвищеної температури в присутності каталізаторів.

https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level.files/image093.jpg

2.2. Приєднання галогенів. Як і приєднання водню, ця реакція відбувається за участю всіх атомів Карбону бензенового кільця завдяки розриву ароматичного зв'язку. Для її проведення реагенти опромінюють ультрафіолетом і нагрівають.

https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level.files/image094.jpg

Хлорування бензену має практичне значення. Одержану речовину — гексахлоран — використовують у боротьбі з комахами (шкідниками полів і садів).

3. Окиснення бензену. Бензен стійкий до дії окисників і не знебарвлює розчин калій перманганату. Більш сильні окисники окиснюють його.

3.1. Горіння (повне окиснення) бензену. Бенезен легкозаймистий на повітрі й згорає кіптявим полум'ям унаслідок високого вмісту Карбону в молекулі.

6Н6 + 15О2 → 12СО2 + 6Н2О; ΔΗ = 3135,6 кДж

Проведіть обчислення та порівняйте вміст Карбону (у %) у гексані й бензені.

З повітрям і киснем бензен утворює вибухонебезпечні суміші.

Від будови молекули бензену залежать його властивості. У реакції заміщення він вступає легше, ніж алкани, у реакції приєднання — важче, ніж алкени.

Бензен використовують у виробництві пластмас, барвників, отрутохімікатів, лаків, вибухових речовин, синтетичних волокон, ліків та багатьох інших органічних речовин.

Сторінка ерудита

Назва аренів за систематичною номенклатурою складається з назви вуглеводневого замісника (префікс) і слова бензен (корінь).

https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level.files/image095.jpg

Якщо замісників два чи більше, положення кожного зазначають номером атома, з яким він зв'язаний. Нумерацію кільця проводять так, щоб локанти замісників були найменшими. Наприклад:

https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level.files/image096.jpg

Стисло про основне

• Бензен С6Н6 — найпростіший представник вуглеводнів класу арени.

• Молекула бензену має особливий ковалентний хімічний зв'язок, утворений одночасним перекриванням електронних хмар шести р-електронів. Тому, незважаючи на різницю в кількісному складі молекул гексену й бензену, якісні реакції з бромною водою та розчином калій перманганату для бензену не властиві.

• Для бензену більш характерні реакції заміщення зі збереженням бензенового кільця, ніж приєднання з його розривом.

Знаємо, розуміємо

  • 1. Назвіть молекулярну формулу бензену, напишіть відомі вам структурні формули цієї речовини.
  • 2. Перелічіть фізичні й хімічні властивості бензену, про які ви довідалися з параграфа.
  • 3. Які речовини є продуктами горіння, галогенування, гідрування бензену?

Застосовуємо

1. Установіть відповідність між вуглеводнем і класом, до якого він належить.

Вуглеводень

  • 1 Гексин
  • 2 Гексен
  • 3 Бензен
  • 4 Гексан

Клас речовин

  • А Алкани
  • Б Арени
  • В Алкіни
  • Г Алкадієни
  • Д Алкени

2. Укажіть правильне твердження щодо фізичних властивостей бензену.

  • А важчий за воду
  • Б має специфічний запах
  • В темно-бурого кольору
  • Г розчинний у воді

3. Проаналізуйте твердження.

I. Бензен і бутан мають однаковий якісний склад.

II. Гідрування бензену належить до реакцій розкладу.

III. Бензен — оксигеновмісна органічна речовина.

IV. Бензен — отруйна речовина.

Правильні з-поміж них лише...

  • А І і III
  • Б І і IV
  • В II і III
  • Г II і IV

4. Розташуйте речовини за збільшенням кількості атомів Гідрогену в молекулі.

  • А етен
  • Б пропан
  • В бензен
  • Г етин

5. Обчисліть кількість теплоти, що виділяється в навколишнє середовище внаслідок згорання бензену кількістю речовини 6 моль.

6. Який об'єм вуглекислого газу виділиться внаслідок згорання достатньої кількості бензену в кисні об'ємом 300 л (н. у.)?

7*. Установіть причиново-наслідкові зв'язки між складом і будовою бензену.

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
31 грудня 2023
Переглядів
436
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку