"Вуглеводи.Класифікація.Будова молекул.Фізичні та хімічні властивості."

Про матеріал
Опрацювання матеріалу даної публікації дасть можливість здобувачам освіти класифікувати вуглеводи,вміти записувати формули основних представників даних класів,знати хімічні та фізичні властивості основних представників кожного класу,знати якісні реакції для характерних представників виокремлених класів,вміти встановлювати причино-наслідкові звязки між хімічною будовою та біологічною функцією цих речовин.
Перегляд файлу

                                         - обширний клас природних сполук, котрі відіграють важливу роль в житті людини, тварин, рослин.

              Назву «в у г л е в о д и» ці сполуки отримали тому, що склад багатьох із них виражається загальною формулою Сn(H2O)m, тобто формально являється сполукою вуглецю і води.

               З розвитком хімії вуглеводів було виявлено сполуки, формули яких не відповідають наведеній формулі, але відповідають властивостям класу (наприклад дезоксирибоза С5Н10О4). В той же час є речовини, що відповідають формулі, але не проявляють їх властивостей (наприклад шестиатомний спирт інозит С6Н12О6).

Біологічна роль

 

               Найбільш поширені в природі органічні сполуки: Вони являються компонентами клітин усіх рослинних і тваринних організмів.

                Утворюються в процесі фотосинтезу:

                                                            hυ

               nCO2    +  mH2O                             Cn(H2O)m    +   nO2

                                                          хлорофіл           вуглеводи

               Тварини не здатні фотосинтез вати, тому використовують вуглеводи, синтезовані рослинами. Вуглеводи складають значну частку їжі ссавців.

               В процесі дихання відбувається окиснення вуглеводів, в результаті чого виділяється енергія, необхідна для функціонування живих організмів:

                Cn(H2O)m  +  nO2              nCO2  +  mH2O   +  енергія

  1г вуглеводнів звільняє 17,6 КДж енергії. Частина енергії перетворюється в тепло, а друга частина акумулюється в АТФ і потім використовується в процесах життєдіяльності. Вони являються джерелом запасної енергії (в рослинах – крохмаль, в тваринах – глікоген). В рослинних організмах вуглеводи являються основою клітинної мембрани. Як один із структурних компонентів вуглеводи входять до складу нуклеїнових кислот.

 

Класифікація вуглеводів

 

                 Всі вуглеводи ділять на 2 групи: прості вуглеводи, або моносахариди і складні вуглеводи.

   Прості ВВ – не гідролізуються з утворенням більш простих.

   Складні ВВ – це ВВ молекули яких складаються із двох або більше залишків

                           Моносахаридів і розкладаються на них при гідролізі.

 

Моносахариди

                  Сполуки із змішаними функціями. Вони містять альдегідну або кетогрупу і декілька гідроксильних груп, тобто являються альдегідоспиртом або кетоспиртом.Значить вуглеводиполігідроксікарбонільні сполуки.

      Моносахариди з альдегідною групоюальдози, з кетогрупоюкетози.

 По числу вуглецевих атомів діляться на:  тетрози,  пентози,  гексози  

 

Структура моносахаридів

                  Для зображення будови використовують проекційні формули Фішера (в одну лінію). Нумерація ланцюга починається з альдегідної групи.

       Моносахариди Dряду мають групу ОН зправа 

                  О

            С

                   Н

     Н -- С – ОН

  ОН – С – Н

     Н -- С – ОН

     Н -- С – ОН

            СН2ОН

 

            Н     О

                С

         Н – С – ОН

      НО – С – Н       О

         Н – С – ОН

         Н -- С

                СН2ОН

     Формула Фішера

               6

                СН2ОН

                    5

                                 О

       Н      Н                         Н

        4                                           1         

                   ОН            Н                                  

        ОН        3                  2        ОН

                 Н             ОН     Формула Хеуорса

 

 

 

              

                СН2ОН

                                                    

                                 О

       Н      Н                         Н

                                                    

                   ОН            Н                                  

        ОН                                               

                 Н             ОН   

          α - D глюкоза

 

                  О

            С

                   Н

     Н -  С – ОН

  ОН – С – Н

     Н -  С – ОН

     Н -  С – ОН

            СН2ОН

          Глюкоза

(альдегідна форма)

 

                СН2ОН

                                                    

                                 О

       Н      Н                        

                                                    

                   ОН            Н                                  

        ОН                                     Н          

                 Н             ОН  

      β D глюкоза

 

 

 

          Фізичні властивості – б/б кристалічні речовини, солодкі, гарно розчинні у воді, нерозчинні у ефірі, погано розчинні у спирті.  Солодкість різна. Фруктоза в 3 рази солодша глюкози.

 

Хімічні властивості

 

-         Це сполуки зі змішаними функціями. Хімічні властивості обумовлені наявністю:

  1.      – карбонільної групи у відкритих формах;
  2.     – спиртових гідроксильних груп;
  3.      – напівацетальні форми гідроксильної групи (в цикл.формах).

 

І. Реакції за участі альдегідної групи (тобто властивості як

                                                     альдегіду з утворенням багатоатомного спирту)

 

 

 

1). Відновлення (гідрування)

 

                  О

            С

                   Н

     Н -  С – ОН

  ОН – С – Н

     Н -  С – ОН

     Н -  С – ОН

            СН2ОН

             Глюкоза

 

 

 

               

+ H2

 

  СН2ОН

(СНОН)4

  СН2ОН

 

   Глюцит

   (сорбіт)

 

 

(В ході реакції карбонільна група

о

- с – відновлюється і

утворюється нова спиртова група)

 

 

                                                  2). Окиснення

                    Глюкоза легко окиснюється.

     1). Під дією слабких окисників (м’яких) – глюконова кислота.

До цього числа реакцій відносяться реакції з аміачним розчином Аg2О і Сu(ОН)2 в лужному середовищі при нагріванні.

 

                  О

            С

                   Н

     Н -  С – ОН

  ОН – С – Н

     Н -  С – ОН

     Н -  С – ОН

            СН2ОН

             Глюкоза

 

 

 

 

                NH4OH

+ Ag2O

                      t0

               

            СООН           

     Н -  С – ОН

  ОН – С – Н

     Н -  С – ОН

     Н -  С – ОН

            СН2ОН

   Глюконова кислота

(її сіль глюконат Са – лікарська речовина)

 

 

 

 

+ 2Ag

 

                  О

            С

                   Н

     Н -  С – ОН

  ОН – С – Н

     Н -  С – ОН

     Н -  С – ОН

            СН2ОН

 

 

 

 

+ Cu(OH)2

                  О

            С

                   OН

     Н -  С – ОН

  ОН – С – Н

     Н -  С – ОН

     Н -  С – ОН

            СН2ОН

 

 

 

 

+ Cu2O   + 2H2O

  Цегляний

                                                                                 О

        В ході цих реакцій альдегідна група   -С         окиснюється

                                        О                                             Н

до карбоксильної   - С

                                        ОН

            2). Окиснення під дією сильних окисників (наприклад HNO3) з утворенням двохосновної глюкарової кислоти.

                  О

            С

                   Н

     Н -  С – ОН

  ОН – С – Н

     Н -  С – ОН

     Н -  С – ОН

            СН2ОН

 

 

 

     HNO3

        t0

               

            СООН           

     Н -  С – ОН

  ОН – С – Н

     Н -  С – ОН

     Н -  С – ОН

            СOОН

Глюкарова кислота

 

ІІ. Реакції глюкози за участю групи ОН

(тобто властивості як багатоатомного спирту)

 

  1. Взаємодія на холоді з Cu(OH)2 з утворенням глюконату міді(ІІ) – якісна реакція на глюкозу як багатоатомний спирт.

                                                                                     Н

         ОН                                             О               :O

 

  2С6Н10О4           + Сu(ОН)2          С6Н10             Cu                C6H10   +  2H2O

 

                    OH                                             O:               O

                                блакитний               H

     Глюкоза                       осад                     глюконат Сu(ІІ) (темно-синій)

 

  1. Взаємодія з галоген алканами з утворенням простих ефірів.

 

                СН2ОН

                   

                                 О

         Н    Н                       Н

                                                            

                   ОН            Н                                  

        ОН                                  ОН

                 Н             ОН

               α - глюкоза    

 

 

 

                    Аg2O

+ 5СН3І   

                СН2ОCН3

                   

                                 О

        Н     Н                       Н

                                                            

                   ОCН3        Н                                  

        ОCН3                              ОCН3

                 Н             ОCН3

    Пентаметил – α глюкоза

 

 

 

 

 

+ 5НІ

       

ІІІ. Бродіння (ферментативне) моносахаридів

-         Це розщеплення моносахаридів під впливом біологічних каталізаторів – ферментів, що виробляються мікроорганізмами. Різні мікроорганізми викликають різні види бродіння.

                      1). Спиртове бродіння:

           С6Н12О6     фермент дрож.  2С2Н5ОН  +  2СО2

           Глюкоза                                 етиловий спирт

 

                      2). Маслянокисле бродіння:

           С6Н12О6  фермент  СН3 – СН2 – СН2 – СООН  +  2Н2    +  2СО2

                                                       Масляна кислота

 

                          3). Молочнокисле бродіння:

            С6Н12О6   фермент   2СН3  - СН – СООН          (утворюється в організмі вищих

                                                         ОН молочна к-та    тварин при м’язових скороченнях)

 

                          4). Лимоннокисле бродіння:

                                                                        СООН

          С6Н12О6  +  [О]          НООС – СН2 – С – СН2 – СООН   +  2Н2О

                                                                        ОН  лимонна к-та

        D – глюкоза (виноградний цукор) широко поширений в природі: міститься в винограді, інших плодах, меді.

         Являється обов’язковим компонентом крові та тканин тваринних організмів і безпосередньо джерелом енергії.

          Рівень вмісту глюкози в крові постійний ≈ 0,08 – 0,11%. В усьому V крові міститься ≈ 5-6г. глюкози.

          При деяких паталогіях, наприклад цукровому діабеті, вміст глюкози в крові підвищується і надлишок її виводиться з сечею. При цьому кількість глюкози в сечі зростає до 12% замість 0,1%.

          В промисловості глюкозу добувають гідролізом крохмалю і целюлози.

 

                                           Застосування глюкози

 

   Виробництво аскорбінової                                           Харчова промисловість

   кислоти (Вітамін С)

 

 

  Глюконова кислота                                                        Текстильне виробництво

                                                                                                   (відновник)

 

  Сорбіт (замінник цукру                                                  Розчин глюкози для в/в

  для хворих діабетом)                                                      ін’єкцій

 

              D-фруктоза (фруктовий цукор) у вільному вигляді міститься в фруктах, меді. Входить до складу сахарози. Цінний харчовий продукт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Складні вуглеводи

     Олігосахариди (oligos – «малий») низькомолекулярні цукроподібні вуглеводи, що містять від двох до десяти залишків моносахаридів (як правило гексоз), з’єднаних глікозидними зв’язками.

Дисахариди

  • Дисахариди  - продукти конденсації 2-х моносахаридів.

      Найважливіші представники: сахароза, мальтоза, целлобіоза. Всі вони мають одну емпіричну формулу:

          С12Н22О11 – тобто являються ізомерами.

Фізичні властивості

   Типові, цукроподібні              речовини гарно розчинні у воді, солодкі

   тверді, кристалічні                  на смак.

 

Будова

 

    СН2ОН

                 О  

Н   Н              Н

                                                            ОН  ОН   Н   ОН                                

       

      Н       ОН                  

     α - глюкоза    

   СН2ОН     

             О                                                                                                        

                      Н

+      Н    ОН

НО                 СН2ОН                

 

       НО    Н

    β – фруктоза                                         

 

 

Конденсація

 

   гідроліз

    СН2ОН

                 О  

Н   Н              Н

                                                            НО  ОН   Н                                    

       

      Н       ОН                  

    

   СН2ОН     

             О                                                                                                        

                      Н

        Н    НО

                     СН2ОН                

 

       ОН     Н

 

 

 

 

 

+ Н2О

                                                                                                                       Сахароза

                                                                                                       α – 1,2 глікозидний зв'язок

 

    СН2ОН

                 О  

Н   Н              Н

                                                            ОН  ОН   Н   ОН                                

       

      Н       ОН       

       СН2ОН     

                 О                                                                                                        

   Н  Н            Н

+     ОН    Н

НО                ОН                

 

       Н      ОН                            

 

Конденсація

 

   гідроліз

   

     СН2ОН

                 О  

Н   Н              Н

                                                            ОН  ОН   Н                                       

       

      Н       ОН       

       

 Мальтоза   (α –                       

    

        

       СН2ОН     

                 О                                                                                                        

   Н  Н            Н

      ОН      Н

                     ОН                

 

       Н      ОН                            

 

1,4 глікозидний   

зв'язок)

 

 

 

+ Н2О

 

 

 

 

 

 

Хімічні властивості

    Всі дисахариди являються багатоатомними спиртами, для них характерні властивості багатоатомних спиртів (утворення ефірів, якісна реакція на багатоатомні спирти).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                              Полісахариди високомолекулярні нецукристі вуглеводи, що містять від десяти до сотень тисяч залишків моносахаридів (зазвичай гексоз), зв'язаних глікозидними залишками.

                    Найважливіші природні представники: крохмаль. Глікоген. Целюлоза. Це природні полімери (ВМС), мономером яких являється глюкоза. Їх загальна емпірична формула 6Н10О5)n.

Целюлоза або клітковина

                   Головна складова частина рослинної клітини, синтезується в рослинах (в деревині до 60% целюлози).

                  Чиста целюлоза – біла волокниста речовина, без смаку, запаху, нерозчинна у воді.

                  Молекули целюлози – це довгі ланцюги. Що складаються із залишків β глюкози, котрі з’єднуються за рахунок утворення

       СН2ОН     

                 О                                                                                                        

   Н  Н            ОН

  4   ОН    Н     1    +

НО                Н                

          3        2 

       Н      ОН     

       СН2ОН     

                 О                                                                                                        

   Н  Н            ОН

       ОН     Н          +

НО                Н                

                   

       Н      ОН     

       СН2ОН     

                 О                                                                                                        

   Н  Н            ОН

       ОН     Н         

НО                Н                

                   

       Н      ОН     

 

Поліконденсація

 

         Гідроліз

 

 

Поліконденсація

                                   О

      гідроліз

       СН2ОН     

                 О                                                                                                        

   Н  Н           

  4   ОН     Н1        О         

                      Н                

                   

       Н      ОН     

       СН2ОН     

                 О                                                                                                        

   Н  Н           

  4   ОН     Н1        О         

                      Н                

                   

       Н      ОН     

       СН2ОН     

                 О                                                                                                        

   Н  Н           

  4   ОН     Н1         + 4Н2О        

                      Н                

                   

       Н      ОН     

                                                  

                                                  Структурна ланка целюлози

                                                           (β – 1,4 глікозидний зв'язок)

Хімічні властивості

             1). Гідроліз целюлози  (під дією ферментів у жвачних тварин, або при довготривалому нагріванні іде ступінчатий гідроліз целюлози).

  6Н10О5)n   2О   у(С6Н10О5)х    2О    C12Н22О11   2О   n С6Н12О6

    Целюлоза                                                            целобіоза                β – глюкоза

      

             2). Утворення складних ефірів

                   ОН                                Н2SO4                     O – NO2

   C6H7O2 – OH    + 3n   HONO2                 C6H7O2 – O – NO2       +  3n  H2O

                   OH              Нітратна                                  O – NO2  n

      Целюлоза                           к-та                          тринітроцелюлоза

                                                                                                                   О    

                   ОН                             О                              O – С

                                                                                    Н2SO4                                            О  СН3   

   C6H7O2 – OH    + 3n   СH3 – С                  C6H7O2 – O – С               n     + 3n H2O

                                                                                                                                        О  СН3

                   OH                             ОН                            O – С

                                                                                                                                               СН3

          целюлоза                 Оцтова кислота                 триацетат целюлози 

               3). Горіння повне окиснення :

                                              to

             (С6Н10О5)n   +  6nO2              6nCO2   +  5nH2O

             Целюлоза 

 

Застосування целюлози

               Целюлоза – основна частина деревини.

 

 

 

docx
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
4 січня
Переглядів
531
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку