- обширний клас природних сполук, котрі відіграють важливу роль в житті людини, тварин, рослин.
Назву «в у г л е в о д и» ці сполуки отримали тому, що склад багатьох із них виражається загальною формулою Сn(H2O)m, тобто формально являється сполукою вуглецю і води.
З розвитком хімії вуглеводів було виявлено сполуки, формули яких не відповідають наведеній формулі, але відповідають властивостям класу (наприклад дезоксирибоза С5Н10О4). В той же час є речовини, що відповідають формулі, але не проявляють їх властивостей (наприклад шестиатомний спирт інозит С6Н12О6).
Біологічна роль
Найбільш поширені в природі органічні сполуки: Вони являються компонентами клітин усіх рослинних і тваринних організмів.
Утворюються в процесі фотосинтезу:
hυ
nCO2 + mH2O Cn(H2O)m + nO2
хлорофіл вуглеводи
Тварини не здатні фотосинтез вати, тому використовують вуглеводи, синтезовані рослинами. Вуглеводи складають значну частку їжі ссавців.
В процесі дихання відбувається окиснення вуглеводів, в результаті чого виділяється енергія, необхідна для функціонування живих організмів:
Cn(H2O)m + nO2 nCO2 + mH2O + енергія
1г вуглеводнів звільняє 17,6 КДж енергії. Частина енергії перетворюється в тепло, а друга частина акумулюється в АТФ і потім використовується в процесах життєдіяльності. Вони являються джерелом запасної енергії (в рослинах – крохмаль, в тваринах – глікоген). В рослинних організмах вуглеводи являються основою клітинної мембрани. Як один із структурних компонентів вуглеводи входять до складу нуклеїнових кислот.
Класифікація вуглеводів
Всі вуглеводи ділять на 2 групи: прості вуглеводи, або моносахариди і складні вуглеводи.
Прості ВВ – не гідролізуються з утворенням більш простих.
Складні ВВ – це ВВ молекули яких складаються із двох або більше залишків
Моносахаридів і розкладаються на них при гідролізі.
Моносахариди
Сполуки із змішаними функціями. Вони містять альдегідну або кетогрупу і декілька гідроксильних груп, тобто являються альдегідоспиртом або кетоспиртом.Значить вуглеводи – полігідроксікарбонільні сполуки.
Моносахариди з альдегідною групою – альдози, з кетогрупою – кетози.
По числу вуглецевих атомів діляться на: тетрози, пентози, гексози …
Структура моносахаридів
Для зображення будови використовують проекційні формули Фішера (в одну лінію). Нумерація ланцюга починається з альдегідної групи.
Моносахариди Dряду мають групу ОН зправа
О
С
Н
Н -- С – ОН
ОН – С – Н
Н -- С – ОН
Н -- С – ОН
СН2ОН
Н О С Н – С – ОН НО – С – Н О Н – С – ОН Н -- С СН2ОН Формула Фішера |
6 СН2ОН 5 О Н Н Н 4 1 ОН Н ОН 3 2 ОН Н ОН Формула Хеуорса
|
||||
α - D глюкоза
|
О С Н Н - С – ОН ОН – С – Н Н - С – ОН Н - С – ОН СН2ОН Глюкоза (альдегідна форма)
|
СН2ОН
О Н Н
ОН Н ОН Н Н ОН β – D глюкоза
|
|||
Фізичні властивості – б/б кристалічні речовини, солодкі, гарно розчинні у воді, нерозчинні у ефірі, погано розчинні у спирті. Солодкість різна. Фруктоза в 3 рази солодша глюкози.
Хімічні властивості
- Це сполуки зі змішаними функціями. Хімічні властивості обумовлені наявністю:
І. Реакції за участі альдегідної групи (тобто властивості як
альдегіду з утворенням багатоатомного спирту)
1). Відновлення (гідрування)
О С Н Н - С – ОН ОН – С – Н Н - С – ОН Н - С – ОН СН2ОН Глюкоза
|
Nі + H2 |
СН2ОН (СНОН)4 СН2ОН
Глюцит (сорбіт) |
(В ході реакції карбонільна група о - с – відновлюється і утворюється нова спиртова група)
|
2). Окиснення
Глюкоза легко окиснюється.
1). Під дією слабких окисників (м’яких) – глюконова кислота.
До цього числа реакцій відносяться реакції з аміачним розчином Аg2О і Сu(ОН)2 в лужному середовищі при нагріванні.
О С Н Н - С – ОН ОН – С – Н Н - С – ОН Н - С – ОН СН2ОН Глюкоза
|
NH4OH + Ag2O t0 |
СООН Н - С – ОН ОН – С – Н Н - С – ОН Н - С – ОН СН2ОН Глюконова кислота (її сіль глюконат Са – лікарська речовина)
|
+ 2Ag |
|
О С Н Н - С – ОН ОН – С – Н Н - С – ОН Н - С – ОН СН2ОН
|
+ Cu(OH)2 |
О С OН Н - С – ОН ОН – С – Н Н - С – ОН Н - С – ОН СН2ОН
|
+ Cu2O + 2H2O Цегляний |
|
О
В ході цих реакцій альдегідна група -С окиснюється
О Н
до карбоксильної - С
ОН
2). Окиснення під дією сильних окисників (наприклад HNO3) з утворенням двохосновної глюкарової кислоти.
О С Н Н - С – ОН ОН – С – Н Н - С – ОН Н - С – ОН СН2ОН
|
HNO3 t0 |
СООН Н - С – ОН ОН – С – Н Н - С – ОН Н - С – ОН СOОН Глюкарова кислота
|
ІІ. Реакції глюкози за участю групи ОН
(тобто властивості як багатоатомного спирту)
Н
ОН О :O
2С6Н10О4 + Сu(ОН)2 С6Н10 Cu C6H10 + 2H2O
OH O: O
блакитний H
Глюкоза осад глюконат Сu(ІІ) (темно-синій)
СН2ОН
О Н Н Н
ОН Н ОН ОН Н ОН α - глюкоза |
Аg2O + 5СН3І |
СН2ОCН3
О Н Н Н
ОCН3 Н ОCН3 ОCН3 Н ОCН3 Пентаметил – α глюкоза
|
+ 5НІ |
ІІІ. Бродіння (ферментативне) моносахаридів
- Це розщеплення моносахаридів під впливом біологічних каталізаторів – ферментів, що виробляються мікроорганізмами. Різні мікроорганізми викликають різні види бродіння.
1). Спиртове бродіння:
С6Н12О6 фермент дрож. 2С2Н5ОН + 2СО2
Глюкоза етиловий спирт
2). Маслянокисле бродіння:
С6Н12О6 фермент СН3 – СН2 – СН2 – СООН + 2Н2 + 2СО2
Масляна кислота
3). Молочнокисле бродіння:
С6Н12О6 фермент 2СН3 - СН – СООН (утворюється в організмі вищих
ОН молочна к-та тварин при м’язових скороченнях)
4). Лимоннокисле бродіння:
СООН
С6Н12О6 + [О] НООС – СН2 – С – СН2 – СООН + 2Н2О
ОН лимонна к-та
D – глюкоза (виноградний цукор) широко поширений в природі: міститься в винограді, інших плодах, меді.
Являється обов’язковим компонентом крові та тканин тваринних організмів і безпосередньо джерелом енергії.
Рівень вмісту глюкози в крові постійний ≈ 0,08 – 0,11%. В усьому V крові міститься ≈ 5-6г. глюкози.
При деяких паталогіях, наприклад цукровому діабеті, вміст глюкози в крові підвищується і надлишок її виводиться з сечею. При цьому кількість глюкози в сечі зростає до 12% замість 0,1%.
В промисловості глюкозу добувають гідролізом крохмалю і целюлози.
Застосування глюкози
Виробництво аскорбінової Харчова промисловість
кислоти (Вітамін С)
Глюконова кислота Текстильне виробництво
(відновник)
Сорбіт (замінник цукру Розчин глюкози для в/в
для хворих діабетом) ін’єкцій
D-фруктоза (фруктовий цукор) у вільному вигляді міститься в фруктах, меді. Входить до складу сахарози. Цінний харчовий продукт.
Складні вуглеводи
Олігосахариди (oligos – «малий») низькомолекулярні цукроподібні вуглеводи, що містять від двох до десяти залишків моносахаридів (як правило гексоз), з’єднаних глікозидними зв’язками.
Дисахариди
Найважливіші представники: сахароза, мальтоза, целлобіоза. Всі вони мають одну емпіричну формулу:
С12Н22О11 – тобто являються ізомерами.
Фізичні властивості
Типові, цукроподібні речовини гарно розчинні у воді, солодкі
тверді, кристалічні на смак.
Будова
СН2ОН О Н Н Н ОН ОН Н ОН
Н ОН α - глюкоза |
СН2ОН О Н + Н ОН НО СН2ОН
НО Н β – фруктоза |
Конденсація
гідроліз |
СН2ОН О Н Н Н НО ОН Н
Н ОН
|
СН2ОН О Н Н НО СН2ОН
ОН Н
|
+ Н2О |
Сахароза
α – 1,2 глікозидний зв'язок
СН2ОН О Н Н Н ОН ОН Н ОН
Н ОН |
СН2ОН О Н Н Н + ОН Н НО ОН
Н ОН |
Конденсація
гідроліз |
СН2ОН О Н Н Н ОН ОН Н
Н ОН
Мальтоза (α –
|
СН2ОН О Н Н Н ОН Н ОН
Н ОН
1,4 глікозидний зв'язок) |
+ Н2О
|
|
|
Хімічні властивості
Всі дисахариди являються багатоатомними спиртами, для них характерні властивості багатоатомних спиртів (утворення ефірів, якісна реакція на багатоатомні спирти).
Полісахариди – високомолекулярні нецукристі вуглеводи, що містять від десяти до сотень тисяч залишків моносахаридів (зазвичай гексоз), зв'язаних глікозидними залишками.
Найважливіші природні представники: крохмаль. Глікоген. Целюлоза. Це природні полімери (ВМС), мономером яких являється глюкоза. Їх загальна емпірична формула (С6Н10О5)n.
Целюлоза або клітковина
Головна складова частина рослинної клітини, синтезується в рослинах (в деревині до 60% целюлози).
Чиста целюлоза – біла волокниста речовина, без смаку, запаху, нерозчинна у воді.
Молекули целюлози – це довгі ланцюги. Що складаються із залишків β глюкози, котрі з’єднуються за рахунок утворення
СН2ОН О Н Н ОН 4 ОН Н 1 + НО Н 3 2 Н ОН |
СН2ОН О Н Н ОН ОН Н + НО Н
Н ОН |
СН2ОН О Н Н ОН ОН Н НО Н
Н ОН |
Поліконденсація
Гідроліз |
Поліконденсація О гідроліз |
СН2ОН О Н Н 4 ОН Н1 О Н
Н ОН |
СН2ОН О Н Н 4 ОН Н1 О Н
Н ОН |
СН2ОН О Н Н 4 ОН Н1 + 4Н2О Н
Н ОН |
Структурна ланка целюлози
(β – 1,4 глікозидний зв'язок)
Хімічні властивості
1). Гідроліз целюлози (під дією ферментів у жвачних тварин, або при довготривалому нагріванні іде ступінчатий гідроліз целюлози).
(С6Н10О5)n +Н2О у(С6Н10О5)х +Н2О C12Н22О11 +Н2О n С6Н12О6
Целюлоза целобіоза β – глюкоза
2). Утворення складних ефірів
ОН Н2SO4 O – NO2
C6H7O2 – OH + 3n HONO2 C6H7O2 – O – NO2 + 3n H2O
OH Нітратна O – NO2 n
Целюлоза к-та тринітроцелюлоза
О
ОН О O – С
Н2SO4 О СН3
C6H7O2 – OH + 3n СH3 – С C6H7O2 – O – С n + 3n H2O
О СН3
OH ОН O – С
СН3
целюлоза Оцтова кислота триацетат целюлози
3). Горіння – повне окиснення :
to
(С6Н10О5)n + 6nO2 6nCO2 + 5nH2O
Целюлоза
Застосування целюлози
Целюлоза – основна частина деревини.