Аудіювання з української літератури, 5 клас

Про матеріал

Текст для аудіювання з української літератури у 5 класі "Легенда про Вінницю та сузір'я Пасіку". Оповідання належить перу Олександри Бурбело - молодої, талановитої дівчини з м. Вінниці, яка у свої 15 років випустила 5 книг. На жаль, у Саші була важка, невиліковна хвороба. Не зважаючи ні на що, вона ніколи не нарікала на долю, не скаржилася, не скиглила. У своїй поезії, оповіданнях, казках вона вміло описувала природу, добре знала історію рідного краю. Дуже багато її віршів пронизані любов'ю до Батьківщини.

Перегляд файлу

Текст для аудіювання з української літератури у 5 класі

Олександра Бурбело - молода, талановита дівчина з м. Вінниці у свої 15 років випустила 5 книг. На жаль, у Саші була важка, невиліковна хвороба. Не зважаючи ні на що, вона ніколи не нарікала на долю, не скаржилася, не скиглила. В своїй поезії, оповіданнях, казках вона вміло описувала природу, добре знала історію рідного краю. Дуже багато її віршів пронизані любов’ю до Батьківщини.

Легенда про Вiнницю та сузiр’я Пасiку

Було це в сиву давнину, коли ще річку Буг люди називали Богом, а на місці нашої красуні Вінниці було тільки невелике селище. Жила в тому селищі дівчина-сирота Катруся – гарна, роботяща, а голос мала такий, що ангели небесні прислухалися, коли співала. Тож ні щедрівки, ні веснянки, ні обжинки не обходилися без неї – не минали любі подруги її невеличкої хатинки – бідно жила дівчинка, звісно – сирота.

Якось, коли Катруся співала з подругами веснянок за селом побіля річки, а парубки поруч налаштовували музики для танців, підійшов до сільської молоді ясночолий юнак у білому вбранні. Лице його сяяло, а очі світилися, як зорі.

– Та це ж Лель! – упізнала Катруся.

– Лель, Лель!.. – зашепотіли усі і стояли, мов зачаровані. Тільки Микола, закоханий у Катрусю, підійшов до дівчини і взяв її за руку.

Лель вийняв сопілку і заграв веснянку. І такою веселою була та музика, що ноги самі просилися до танцю. Ніколи ще не веселилася так молодь, як того вечора з Лелем. А коли розходилися, Лель підійшов до закоханої пари Катрусі та Миколи і благословив їх. Низенько вклонилися юнак та дівчина Богові і раділи, що щастя всміхнулося їм.

Та не так сталося, як бажалося. Батьки Миколи були багачами і не схотіли собі бідної невістки. Заборонили сину й на вулицю виходити та й напитували для нього багату наречену.
Засумувала Катруся, задумалася та й вирішила піти на пораду до самого Леля. А жив він, казали люди, аж ген на горі, порослій непрохідним лісом.

Страшно було Катрусі заходити в лісові нетрі, боялася диких звірів, та все ж виру-шила в нелегку дорогу. Тільки зімкнулося над нею зелене лісове море, як дерева ніби розступилися, вказуючи шлях мандрівниці. Сірий вовк виглянув з-поміж сосон, але не зачепив її. Лисиця промайнула сяйливою блискавкою в кущах та й зникла. Ось тільки білочка налякала Катрусю, коли стрибнула їй на плече:

– Ой! – вжахнулася дівчина. Коли ж дивиться – білка! І засміялася зі свого страху та й більше не боялася вже, простуючи лісом. Зійшла аж на гору, а там широка галявина. На ній пасіка, і саме Лель порядкує біля вуликів.

– Покровитель бджолярства! – пригадалося Катрусі.

Вклонилася вона, привіталася.

– Знаю про твою біду та все буде гаразд; – посміхнувся Лель. – А це тобі віно, придане від мене. І подав Катрусі золоту шкатулку: – Відкриєш її аж вдома, у садку.

І махнув рукою:

– Щасти тобі, дівчино!

Зашарілася Катруся, подякувала Лелю та й не зчулася коли, була вже дома. Зайшла до саду, а там вулики стоять, тільки без бджіл. Відкрила Катруся золоту шкатулку, а з неї вилетіли бджолині рої, загули садом, обживаючись на новому місці. Отак і стала Катруся пасічницею. Жодна бджілка ніколи не вкусила її. Співають свої пісні, золотяться проти сонця, несучи мед у вулики. І був той мед такий цілющий, що найтяжчі недуги лікував. З найдальших сіл приходили люди по мед до Катрусі. Усім вона рада була допомогти. А тільки злодії чи грабіжники задумають лихе, як бджоли-охоронці (був один такий рій у Катрусі) уже й чекають на них. Отож усіляке зло й обминало Катрусине обійстя.

Та ось сталося лихо в Миколиних батьків – захворіли вони. Посилають сина до Катрі:

– Віддай усе наше багатство, нехай тільки меду свого цілющого дасть пасічниця.

Передала дівчина мед батькам Миколи, і ті скоро одужали. Тепер іншої невістки, ніж
Катруся, й не хотіли собі. З батьківським благословенням одружилися молодята, а віном нареченій стала Лелева пасіка.

Відтоді й донині та місцевість, де це діялося, називається Вінницею. Це наше улюблене квітуче місто обабіч кучерявих лісів та зеленоводого Бугу. Сяє над містом сузір’я Пасіка – стали ним сім бджілок із чарівної шкатулки Леля. (567 слів)

Олександра Бурбело

 

doc
Додано
31 березня
Переглядів
139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку