Аукціон спогадів "Мандруємо Україною"

Про матеріал

Мета виховного заходу  розширювати знання про красу і багатство нашої країни; пробуджувати почуття національної гідності;  розвивати зацікавленість, бажання більше знати про свою Батьківщину;  виховувати почуття прекрасного, вміння розуміти естетику природи, висловлювати свої думки щодо прекрасного у природі, любов до України.

Перегляд файлу

 

Аукціон спогадів «Мандруємо Україною»

Мета: 

  • розширювати знання про красу і багатство нашої країни; пробуджувати почуття національної гідності;
  • розвивати зацікавленість, бажання більше знати про свою Батьківщину;
  • виховувати почуття прекрасного, вміння розуміти естетику природи, висловлювати свої думки щодо прекрасного у природі, любов до України.

Обладнання: карта маршруту; прапорці, ілюстративний матеріал; сердечка жовтого та блакитного кольору ; музичний супровід.

Форма проведення: аукціон спогадів

Учасники: учні

Хід заходу:

І. Організація класу

Перший дзвоник продзвенів

І за парти всіх привів! 

Влітку всі набрались сили,

Дуже гарно відпочили.

Тож рівненько вже сідаєм

І в мандрівку вирушаєм!

Вчитель:

Так, так, друзі, я не помилилася. Ми справді з вами вирушимо у подорож, але вона не звичайна, а віртуальна. Ви матимете змогу доторкнутися до історії різних куточків нашої неньки  України, більше дізнаєтесь про її велич та неповторність. А також глибше проникнете у культурну спадщину своєї Батьківщини. А подорожувати ми будемо за допомогою ваших розповідей! Та щоб не збитися з курсу, у нас є карта, де ми будемо позначати міста, які ви відвідали. (Карта розміщена на дошці).

ІІ. Повідомлення теми і мети заходу.

Вчитель:

А щоб точніше з’ясувати мету нашої подорожі, то для початку ви маєте виконати перше завдання під назвою «Дешифрувальник». Потрібно розшифрувати фразу,  використовуючи ключ (на дошці).

 

А

1

Д

2

Є

3

Ї

4

К

5

М

6

Н

7

О

8

Р

9

У

=

Ю

+

6

1

7

2

9

=

3

6

8

=

5

9

1

4

7

8

+

 

Вчитель:

Отже, тема нашого Першого уроку «Мандруємо Україною».

Україна для нас – найрідніша, найдорожча, найкраща у світі, бо це наша рідна земля, на якій ми народилися й живемо, де жили й працювали наші предки. Рідна земля – це чарівний світ дитинства, невичерпне чудодійне джерело, що все життя живить душу людини.

Зараз ви маєте дати якомога більше відповідей на запитання про Україну, щоб я була впевнена, що ви готові вирушати у мандри:

Вікторина

  • Яке місто є столицею нашої держави? (Київ)
  • Як називається найбільша річка України? (Дніпро)
  • Назвіть моря України. (Чорне море, Азовське море)
  • Назвіть найкращого співочого птаха України. (Соловейко)
  • Що являє собою герб України? (Тризуб)
  • Які кольори державного прапора України? (Жовтий і блакитний)
  • Область, в якій ми проживаємо. (Запорізька)
  • Який кущ вважають народним символом України? (Калина)
  • Яка мова в Україні є державною? (Українська)
  • Кого в родині називають берегинею? (Матусю)
  • З чим українці зустрічають гостей? (З хлібом-сіллю)
  • Як називається символ, який українки одягають на голову? (Вінок)

(Кожна розповідь унаочнена зображенням, розміщеним на дошці)

Вчитель:

 Молодці! Ви вправно виконали завдання. А тепер перейдемо безпосередньо до мандрівки Україною. (Діти розповідають про міста, які відвідали, показують фото, на карті розміщуємо прапорці).

Учень 1. Знайомство з Одесою краще всього почати з Приморського бульвару. Невеликий за розмірами Приморський бульвар, немов музей під відкритим небом. У який би куточок бульвару ви не потрапили, вас чекає зустріч з хвилюючим минулим, із справжнім мистецтвом. Потьомкінські сходи – одна з найбільш відомих визначних пам’яток Одеси. Зверху Потьомкінські сходи вінчає пам’ятник Дюку де Рішельє, а веде вона до центрального входу Одеського Морського вокзалу, відкриваючи чудовий вид на море.

Учень 2.  Києво-Печерська Лавра, Київ

У 1051 році два монахи Анатолій і Феодосій з іншого міста прибули до Києва. Оскільки жити було ніде – почали рити печери і використовувати їх в якості житла. З часом підземне місто продовжувало зростати, а пізніше – і надземні кам’яні споруди з храмами. Зараз Лавра – найбільший православний монастир України.

Учень 3. Софія Київська, Київ

Собор святої Софії— християнський собор в центрі Києва, пам’ятка української архітектури та живопису, одна з небагатьох уцілілих споруд часів Київської Русі.

Учень 4. Дендропарк «Софіївка», Умань, Черкаська область

Парк «Софіївка» заснований у 1796 році тогочасним власником міста Умань, польським магнатом Станіславом Потоцьким. Тут росте понад 2000 видів дерев і кущів (місцевих і екзотичних).На будівництво парку «Софіївка»  пішло 6 років. В уманському парку кожен знайде собі заняття до душі: пішохідна екскурсія, водна прогулянка на човні або на невеликому пароплаві, катання на конях, тощо.

Учень 5. Хотинська фортеця, Хотин, Чернівецька область

Хотинська фортеця – прекрасний зразок оборонного укріплення України, один з найбільш значних пам’ятників архітектури Буковини. Побудована за наказом князя Данила Галицького. Замок складається з чотирьох оборонних веж, офіцерських казарм, церкви з фрагментами розпису.

Учень 6. Острів Хортиця, Запоріжжя

Найбільший острів на Дніпрі – Хортиця. Де жили запорізькі козаки, готувалися до бойових походів, займалися будівництвом своїх знаменитих кораблів – «чайок». Тепер це місце виступає в ролі історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» на острові Хортиця.

Вчитель.

Ось діти, і завершилася наш аукціон спогадів «Мандруємо Україною» . За свої  спогади ви отримали блакитні та жовті сердечка.  Давайте сформуємо з них серце, яке символізує нашу любов до Батьківщини. (На дошці висить серце , на нього клеєм формуємо маленькі серця).

 Підсумки заходу.
Вчитель.

У І ст. н. е. римський державний діяч, філософ Цицерон на публічному виступі сказав: «Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що вона твоя». Подумайте і дайте відповідь, продовживши речення

Вправа «Продовж речення»

- Для мене Україна – це …

 

Вчитель.  То ж подорожуймо,  відкриваємо красу і неповторність нашої держави. Закохуємося в неї більше і більше.

 

 

 

 

 

Дешифрувальник

 

А

1

Д

2

Є

3

Ї

4

К

5

М

6

Н

7

О

8

Р

9

У

=

Ю

+

6

1

7

2

9

=

3

6

8

=

5

9

1

4

7

8

+

 

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку