Виховна година «Природа — наш друг і товариш. Побдаймо про неї»

Про матеріал

Розвинути в учнів бережливе ставлення до природи, до навколишнього середовища, до рідного краю. Навчити берегти природу нашої країни, охороняти та цінувати природні дива; особливу увагу звернути на рослини і тварини, які занесені до Червоної книги України. Провести найпростіші спостереження за природніми явищами, які відбуваються навколо, за рослинами та тваринами, що зустічаються в нашій місцевості.

Перегляд файлу

Виховна година

 

«Природа — наш друг і товариш.

Побдаймо про неї.»

 

МЕТА : Розвинути в учнів бережливе ставлення до природи, до навколишнього середовища, до рідного краю. Навчити берегти природу нашої країни, охороняти та цінувати природні дива; особливу увагу звернути на рослини і тварини, які занесені до Червоної книги України. Провести найпростіші спостереження за природніми явищами, які відбуваються навколо, за рослинами та тваринами, що зустічаються в нашій місцевості.

 

 

 

Земле Луганська — рідний наш краю!

Кращого в світі, мабать, немає...

Яблуні білі, сяйво калини,

І неповторна пісня Вкраїни.

Як описати красу мого краю?

Зажуру верб і гордість ясенів...

Чому не вистачає слів — не знаю,

Щоб осягнути неба височінь.

Безкрайність нив...

Землі родюче диво —

Дзвінкоголосе плетево колось.

Вкраїно — нене!

Ми тебе дбайливо

Плекати й шанувати навчимось!

 

 

     Які прекрасні слова сказані про свій рідний край. А чи завжди ми задумуємось над тим, що кожен з вас зробив, або може зробити, для свого рідного краю? Так! Ми дуже часто робимо вчинки, які шкодять природі, а іноді і взагалі знищують її. Нажаль ми забуваємо про те, що ми теж є частиною цієї природи, що ми не можемо без неї існувати, що багато чим ми завдячуємо саме їй, нашій чарівній та неповторній матінці природі.

Любити, берегти і розуміи природу — обов’язоккожної людини, що випливає з моральних основ суспільної свідомості і норм поведінки. Цій високій громадянській позиції повинен слідувати кожен громадянин.

Зhello_html_m71508c7e.jpgа останні кілька років з’являється все більше законів, направлених на правильне природовикористання. Важливе значення надається екологічним проблемам і вихованню, формуванню екологічної відомості. Але , нажаль, законами природу не збережеш. Для цього треба набагато більше. Впершу чергу необхідна самосвідомість кожного громадянина, кожного жителя нашої планети. Подивіться навкруги. Зверніть увагу на витвори природи. Ми з вами живево в чудовому Луганському краю, в прекрасній країні — Україні де є гори, полонини, і ліси і луки, степ широкий, море глибоке, течуть найпрекрасніші ріки: Дніпро, Дністер, Десна, Південний Буг та ін. Некожна країна може похвалитися таким багатством, такою розкішшю природи.

           Наше місто знаходиться між двома найбільшими річками України: Дніпро та Десна. Давайте подумаємо (кожен за себе), а чи завжди ми бережемо те, що у нас є? (роздуми дітей, бесіда, обмін враженнями)

         Для того, щоб застерегтись від негативних наслідків вторгнення людини в прирорду необхідне рішення ряду соціальних, природничих, економічних, технічних, юридичних та педагогічних завдань. Немалий внесок у цю справу закликають зробити природоохоронні організації.

          Охорона природи — комплексна проблема. Тому навіть у шкільній прорамі закладено вивчення природоохоронних предметів, таких як природознавство, основи здоров’я та навколишнього середовища, екологічні курси, основи безпеки життєдіяльності і багато інших. І недарма у кного вдома, у нашому класі, в тому числі, м намагаємось бути ближчими до природи. А саме, прикрашаємо квітами, кімнатними рослинами, пейзажними картинами, заводимо вдома різних тваринок. А все це тому, що ми теж частина природи.

       Поети та письменники завжди говорять про красуприроди,незважач ні на країну, в якій вони проживають, ні на їх національність, ні на пору року. Кожна пора року має свою красу, свої дива, свою чарівність. Послухайте кілька рядочків, прислухаючись до яких одразу відчуваєш ніжність природи, тихий шепіт гілля, дзюркотіння струмка, журбу та шелест трав, здаться, що ти знаходишся саме там, у тому куточку Землі, про який описує автор.

 

 

Хhello_html_170408a4.jpgодиь осінь по покосах,

В золоте фарбує ліс,

І горять шовкові коси

У зажурених беріз.

Вітер грає нахиляє

Срібні віти яворів.

Понад луками, за гаєм

Чути сурми журавлів.

Пада, в’яне лист багряний,

Золотиться сіножать.

Клен в сорочці вишиваній

Вийшов літо провожать.

Мов мережка, в лузі стежка,

Осінь в гай по ній пішла

За калинові сережки

В сонця вимінять тепла.

       Мhello_html_m123c9089.jpgи з вами теж любимо осінь, але не всі можемо виразити свої почуття так, як це зробив автор цього віршаю Нажаль його імені я не знайшла, але слова його прекрасні. Нещодавно, до дня святкування дня народженя нашої гімназії ми з вами використовували багатство нашої природи. Створили екібану з природніх матеріалів, яка мерехтіла усіма барвами осені.

       Давайте пригадаємо наш з вами літній похід до лісу. Скільки цікавого, скільки нового ми побачили, скільки дізналися про нашу з вами природу. І так хочеться сказати кожному «Бережи природу. Бережи ліс — легені нашої планети» Адже наша недбалість стосовно природи нам же потім і шкодить.

Згадайте скільки видів рослин та тварин знаходиться під захистом законодавства України, скільки різновидів рослин та тварин занесено у Червону книгу. Багато із них зникають, а деякі взагалі зникли з лиця землі і це не без нашого з вами негативного впливу на природу. Подумайте над цим, щоб ви самі усвідомили, і змогли навчити інших бережливо ставитися до природи-матінки. Знищити легко, а відродити дуже складно, а іноді майже неможливо.

      Іноді ми навіть не задумуємось над тим, що миможемо зробити багато корисних справ, не затрачаючи на цеособливих зусиль. Наприклад: не доїв кусок хліба — не викидай у сміття. Ввіддай його бездомній тварині, погодуй ним птахів — моживо цим ти врятуєш їх життя і не даси їм померти з голоду.

 

Покормите птиц зимой,

Пусть со всех концов

К вам слетятся, как домой,

Стайки на крыльцо.

Не богаты их корма.

Горсть зерна нужна,

Горсть одна — и не страшна

hello_html_m39006e4.jpgБудет им зима.

Сколько гибнет их — не счесть,

Видеть тяжело.

А ведь в нашем сердце есть

И для птиц тепло.

Разве можно забывать:

Улететь могли,

А остались зимовать

Заодно с людьми.

Приучите птиц в мороз

К своему окну,

Чтоб без песен не пришлось

Нам встречать весну.

Александр Яшин.

    Давайте пригадаємо найкращі та найвідоміші вислови про природу. Це можуть бути і пісні, і вірші, і народні приказки та прислів’я, і літературні твори — все, що зможете зараз пригадати.

Садок вишневий коло хати,

Хрущі над вишнями гудуть...

Т.Г.Шевченко

І на полі жавороок,

Соловейко в гаї.

Землю, убрану весною,

Вранці зустрічають

(«Гайдамаки»)

Це жито липневе у плі

Дало соломи на бриля.

Прив’яло лстя на тополі,

Від спеки аж пашить земля.

М. Познанська

В день ясний горіло сонце,

Нерухомо вітер спав.

Неухомо мертвій тиші

Степ незайманий стояв.

А на півдні за лісами

Колихалось море трав,

То над степом буйний вітер

На шовкових стунах грав.

О.Олесь

 

У природ нема поганої погоди.

Сонце встає росу п’є.

Зранку туман — пообіді дощ.

 

     Яка багата й солов’їна наша українська мова. Як гарно й тепло вона передає нам відчуття природи. А найголовніше те, що у нас є така прекрасна, чарівна і неповторна природа, яку треба берегти як зіницю ока. В цій важливій і благородній справі, велика відповідальність лежить на кожному із нас. Тож бережімо природу — багатство Землі.

 

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку