"Аварія на Чорнобильській АЕС"

Про матеріал
Ознайомлює учнів з жахливою аварією, що трапилася у квітні 1986 року, та її наслідками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

аварія на чорнобильській аес. Виконала Пятишкіна Богдана

Номер слайду 2

Чорнобильська катастрофа - техногенна економічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року.

Номер слайду 3

Причини катастрофи Існує декілька варіантів пояснень причин катастрофи, але найпоширенішими є такі: 1. Неправильно спроектований і небезпечний реактор. 2. Персонал не був проінформований про небезпеку. 3. Персонал допустив ряд помилок і ненавмисно порушив існуючі інструкції, частково через відсутність інформації про несправність реактора. 4. Вимкнення захисту або не вплинуло на розвиток аварії, або не суперечило нормативним документам.

Номер слайду 4

В перші години аварії ніхто точно не знав реальних рівнів радіації в приміщеннях блоку і довкола нього, неясним був і стан реактору. Було прийнято помилкове рішення забезпечити подачу води в активну зону реактора для її охолодження. Це вимагало ведення робіт в зонах з високою радіацією, які персонал виконував без захисного одягу. Майже одразу до місця аварії прибули пожежники. Їх не попередили про небезпеку радіоактивного диму і уламків, вони не знали, що ця аварія є чимось більшим, ніж звичайна пожежа. Пріоритетним завданням було гасіння вогню на даху станції і території довкола будівлі, що містила енергоблок № 4, щоб захистити енергоблок № 3 і тримати його основні охолоджувальні системи в робочому стані. Вогонь гасили до 5 години ранку. У середині четвертого блоку його вдалося загасити лише до 10 травня 1986 року, коли більша частина графіту згоріла.

Номер слайду 5

Поширення радіації Після аварії утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише сучасну Україну, Білорусь та Росію, які знаходилися поблизу ЧАЕС, але і Східну Фракію, Югославію, Болгарію, Грецію, Румунію, Литовську РСР, Естонську РСР, Латвійську РСР, Фінляндію, Данію, Норвегію, Австрію, Швецію, Угорщину, Чехословаччину, Нідерланди, Бельгію, Польщу, Швейцарію, Німеччину, Італію, Ірландію, Францію, Велику Британію та острів Мен.

Номер слайду 6

Евакуація населення Евакуацію міста Прип’ять було розпочато лише 27 квітня 1986 року. Станом на 28 квітня евакуація Прип’яті була майже завершена. Перше офіційне повідомлення про небезпеку було зроблене на телебаченні лише 28 квітня, але воно містило дуже мало інформації про те, що сталося.

Номер слайду 7

Вплив аварії на здоров’я людей Від аварії загинуло дуже багато людей, виникали вроджені патології в новонароджених, багато людей стали інвалідами. Вважається, що більша частина смертельних випадків, пов’язаних з дією радіації, була викликана онкологічними захворюваннями. Хвороби від радіації: ○ гостра променева хвороба; ○ рак щитоподібної залози; ○ лейкемія; та інші.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Позакласні заходи
Додано
25 січня 2022
Переглядів
307
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку