Авторська вистава до випускного вечора

Про матеріал
Авторська вистава до випускного вечора, розроблена як додатковий матеріал для класних керівників, педагогів-організаторів.
Перегляд файлу

Вистава «Інтерв’ю з Марком Цукербергом» *

https://24tv.ua/resources/photos/news/1200x675_DIR/201905/1147697.jpg?201905132853

Кирилецька Т.В.,

учитель української мови та літератури,

учитель вищої категорії,

керівник театрального гуртка,  керівник гуртка методист.

 

 

Дійові особи: Марк Цукерберг, 1-ша ведуча, 2-га ведуча, п’ятеро учнів (сидять у першому ряду)

1-ша ведуча. (до учнів) Будь ласка, не юрміться, місця вистачить усім!

2-га ведуча. Передача почнеться за дві секунди! Всі зайняли свої місця, поїхали!

Музична заставка.

Добрий вечір! Сьогодні гість нашої студії – засновник фейсбуку, підприємець та філантроп Марк Цукерберг!

Оплески.

Цукерберг. Вітаю вас. Я не найкращий промовець, може, тому що, певною мірою, ми з вами дуже схожі. Я так саме, як і ви, бігав шкільними коридорами й засинав на уроках. Але сьогодні б хотів поділитися тим, що дізнався про наше покоління й про цей світ, котрий ми створюємо разом.

1-ша ведуча. Скажіть, а що є першою сходинкою до успіху?

Цукерберг. Пригадую своє перше заняття в Гарварді… Це була лекція від неймовірного Гаррі Льюїса! Я так запізнювався, що натягнув футболку навиворіт, ще й задом наперед, отак, що ярличок стирчав спереду.

2-га ведуча. Мабуть, після цього одногрупники вас остерігалися…

Цукурберг. Точно!

1-ша ведуча. Не дивно!

Цукерберг. Так, причому, тоді я ще розумів, чому зі мною ніхто не розмовляє, але я подружився з одним хлопцем, на ім’я Кан-Сін Джин. Ми разом працювали над заняттями, а зараз він відповідає за найбільшу частину роботи фейсбуку. І от тому, випускники 2017 року, потрібно бути дружелюбними!

1-ша ведуча. Неймовірно! Отже, головне – мати вірного друга.

Цукерберг. Не тільки. Дуже важливо знайти свою другу половинку!

2-га ведуча. Це ваша дружина?

Цукерберг. Так. Найкращий мій спогад з Гарварда – зустріч з Присциллою. Ми зустрілися в черзі в туалет…

1-ша ведуча.  Дуже романтично…

Цукерберг.  Фраза, яку я їй сказав, була ще романтичнішою: мене викинуть з вишу через три дні, так що нам треба швидко встигнути сходити на побачення! І відтоді вона стала найважливішою людиною в моєму житті.

2-га ведуча.  Всім, що ви досягнули, завдячуєте їй?

Цукерберг.  Не зовсім! Меті. В мене була мета!

1-ша ведуча.  А що таке мета?

Цукерберг.  Мета – це відчуття того, що всі ми – частина чогось більшого, ніж ми самі, що ми потрібні.

2-га ведуча. Так, але ж в сьогоднішньому світі технологія та автоматизація знищують купу професій, люди стають не потрібними…

Цукерберг.  От у цьому й суть: одна з моїх улюблених історій – про те, як Кеннеді відвідав космічний центр НАСА. Він побачив прибиральника зі шваброю і спитав що він тут робить, той відповів: «Пане Президенте, я допомагаю доставити людину на місяць!»

1-ша ведуча.  Але ж мета – це зробити роботу й отримати гроші…

Цукерберг. Вже ні! Ми, люди 3-го тисячоліття, повинні ставити собі глобальні цілі, також створити світ, де в кожного буде відчуття мети.

2-га ведуча. Легко реалізовувати мету, коли є можливості, гроші…

Цукерберг.  Це ви про мене? Ні. Пригадую, ніч запуску фейсбук з маленької кімнатки гуртожитку. Пам’ятаю, як казав друзям, що він поєднає спільноту Гарварда, а хтось колись –  весь світ. Мені тоді й на думку не спало, ці «хтось» - ми, адже є крупні компанії, з ресурсами, я був упевнений, що це зробить одна з них. Але ідея того, що всі люди хочуть об’єднатися, була настільки очевидною, що ми продовжували працювати день за днем! Я не хотів «створити компанію», я хотів вплинути на світ!

1-ша ведуча. Так, це справді глобальна мета. Але може просто везіння?

Цукерберг.  Ну, везіння – це також важливо, але…ідея раптового відкриття, «еврики», як це подається в популярних фільмах, лише байка. Нічого не звалиться на голову. Приготуйтеся, що вас назвуть божевільним, якщо візьметеся за масштабну справу, і завжди будуть ті, хто гальмуватимуть вас!

2-га ведуча. Але ж не всім під силу братися за великі справи…

Цукерберг. Всім, просто ми боїмось помилок! Але чого ми чекаємо?! Настав час для нашого покоління зайнятися важливою роботою! Як щодо зміни клімату, раніше, ніж ми угробимо планету? Позбавлення від хвороб? Давайте вершити великі справи, не лише заради прогресу, а заради створення мети!

1-ша ведуча. Тоді тебе точно назвуть божевільним…

Цукерберг. Не зневірюйтесь! Робіть своє! Джоан Роулінг, відмовили 12 разів! 12! Перед тим, як вона видала свій роман.

2-га ведуча.  Ага, і Томаса Едісона вважали невдахою…

1-ша ведуча.  І Лобачевського…

2-га ведуча. А чи правильно буде сказати, що ви кидаєте виклик нинішній світобудові?

Цукерберг. Правильно. Кожне покоління розширює своє розуміння рівності. Попередні покоління боролися за право голосу, громадянські свободи. Сьогодні настав наш час визначити новий соціальний договір для нашого покоління. Технології змінюються щодня, нам доведеться змінювати сфери своєї діяльності, а значить, нам потрібно суспільство, яке фокусується на освіті, що триває все життя.

1-ша ведуча.  Освіта – дороге задоволення…

Цукерберг.  Так, дати кожному можливість мати мету коштує грошей. За це заплатять люди на зразок мене. Багато хто з вас досягне успіху, а значить, ви теж повинні будете заплатити.

2-га ведуча.  О, ви справді міркуєте, як людина нового тисячоліття! Відомі мільярдери не поспішали ділитися, більш того, навіть з’явилася теорія про те, що великі капіталісти керують світом…

Цукерберг. Це в минулому. Ми – нове покоління, яке вже стало одним з наймилосердніших в історії. Наша задача – рівні можливості для всіх! Але справа не лише в грошах, ви також можете ділитися часом. Обіцяю, якщо ви приділите годину чи дві – це все, що потрібно, аби допомогти комусь.

1-ша ведуча.  Допомогти чим?

Цукерберг. Тим, що тобі вдається найкраще. Коли Присцилла випустилася з Гарварду, вона стала вчителем і запропонувала мені взяти клас. Я розповідав учням про маркетинг, а вони навчили мене тому, що насправді означає, коли тебе судять за твоєю національністю, і як це – мати члена родина за гратами. Я уже п’ять років обідаю зі своїми учнями. Вони навіть влаштували нам з Присциллою вечірку напередодні народження дитини. А наступного року всі підуть в коледж. Кожен. Перші з родини.  Івсі вони засвоїли правила Людини Третього Тисячоліття.

2-га ведуча.   Хотілося б побачити…

Цукерберг.  Так ось вони!

На сцену виходять 5 учнів.

1-ший учень. Соціологи, котрі питали представників нашого покоління по всьому світу про те, що визначає вашу ідентичність, з’ясували, що найпопулярнішою відповіддю стала не національність чи релігія, а «громадянин світу». Це важливо.

2-гий учень. Кожне покоління розширює коло людей, яких ми вважаємо «одним з нас». Для нас зараз це цілий світ! Наші величезні можливості зараз є глобальними – ми зможемо стати поколінням, яке покінчить з бідністю та хворобами!

3-ій учень. Наші найбільші проблеми потребують глобальних відповідей: жодна держава світу самостійно не впорається зі зміною клімату чи пандеміями. Прогрес вимагає, щоб ми об’єдналися не як міста чи нації, а як глобальне суспільство!

4-ий учень. Це – боротьба нашого часу. Сили свободи, відкритості, глобальної спільноти проти сил диктатури, агресії та шовінізму. Сили вільного обміну знань і праці проти тих, хто хоче це уповільнити.

5-ий учень. Це не битва націй, це битва ідей! Це не те, що зможе вирішити ООН. Це станеться тоді, коли достатньо людей відчують у собі сили почати об’єднуватися вже зараз!

Цукерберг.  Запам’ятайте, зміни починаються з тебе, кожна глобальна зміна починається з малого – з людей на зразок нас. У нашому поколінні боротьба за щасливе завтра зводиться до вашого вміння збудувати світ, де у кожного є відчуття мети!

 

*У виставі використана промова Марка Цукерберга перед студентами Гарвардського університету.

 


 

 

docx
Додано
15 березня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку