: Азейбарджанська національна кухня.

Про матеріал
Національна кухня – невіддільна складова культури як такої. А ще —це строкате дзеркало історії, кожен поворотний етап якої приносив (або забирав) нові продукти, смаки та техніки приготування.
Перегляд файлу

Тема: Азейбарджанська національна кухня.

Мета: підвищити обізнанність дітей про національні страви Азейбарджанської кухні, ознайомити з технологією приготування страв, обрядами, звичаями; розвивати інтерес до традицій інших країн, дослідницькі уміння, пропандигувати здоровий спосіб життя;

виховувати почуття національної гідності, шанобливе ставлення до національних традицій та обрядів.

Очікуваний результат: діти зацікавляться азейбарджанською національною кухнею, ознайомляться зі стравами та інгридієнтами для приготування.

 

Хід проведення.

 

І. „ За сторінками книг, газет, журналів ”

 

Діти, сьогодні ми познайомимося з азейбарджанською кухнею.

Азербайджанська кухня (азерб. Azərbaycan mətbəxi) — національна кухня азербайджанського народу, що є також кухнею народів Азербайджану. На думку відомого азербайджанського кулінара Таїра Амірасланова, азербайджанська кухня одна з найдавніших і різноманітних у світі. Основні компоненти кухні визначаються природними умовами країни: гірський і субтропічний клімат зумовили широке поширення в азербайджанській кухні баранини, а також фруктів і овочів (в основному, надземних). Широке поширення отримали зелень, спеції та приправи: кориця, гвоздика, петрушка, кріп, гіркий і запашний перець, кмин, кінза, м'ята, шафран, сумах і т. д.

Основною відмінністю азербайджанської кухні можна назвати поєднання прісних продуктів, що мають нейтральний смак, з кислими овочевими або молочними продуктами.
Азербайджанські національні страви традиційно готувалися в мідному посуді. Кажуть, що страви, приготовані в мідному посуді, виходять більш смачними. Данина це традиціям, або насправді в такому посуді краще розкривається смак страв, однак золотистий плов, яскрава долма, сонячна пахлава виглядають в ній надзвичайно апетитно. Та й сама кухня, де каструлі, друшляки, тази, підноси, шумівки і ополоники – з блискучої міді, нагадує святилище.

ІІ.« 20 найкращих страви в Азербайджані»

 

Перегляд презентації

 

Плов

Азербайджанский плов рецепт с фото пошагово: Азербайджанский плов шах в  лаваше рецепт с фото пошагово — Готовим сами


Плов, або Пілф, є традиційною їжею в Азербайджані, а також інших місцях в Азії та Східній Європі. Азербайджанський плов використовує рис з шафрановим смаком, приготований з ароматичними травами, смаженим м'ясом та овочами. У різних ресторанах є свої стилі, а це означає, що ви двічі не отримаєте той самий смак.

 

Кебаб

 

Кебаб є улюблецем азербайджанської кухні, що має схожість із Східною Європою та Близьким Сходом. Різноманітні види витриманого м'яса та овочів - гойдалки та закуски. Якщо ви йдете на трапезу з місцевими, швидше за все, у вас буде шашлик.

Люля Кебаб - це особливий тип шашлику, який складається з апетитного шашликового шашлику на шашликах.

Халва

Халва азербайджанская рецепт

Версія Азербайджану відрізняється і виробляється лише в гірському регіоні Шеки. Мало хто знає секретний рецепт цієї цукрової кондитерської продукції, що робить його дещо унікальним для даної області

 

 

 

 

Кюфта

Кюфта- бозбаш по азербайджански - рецепт, фото

Великі фрикадельки, варені в смачному бульйоні з картоплею, горохом і баранячими кістками, роблять Куфту Бозбаш одним з національних супів Азербайджану. Залежно від регіону, кухарі до бульйону додають різні види інгредієнтів і спецій, а іноді - сушену сливу


Смажена курка

.

 Пройдіться по вулицях Баку, і ви, ймовірно, пропустіть кілька магазинів для гриля та курятини. Обжаренна курка коштує кілька доларів і закутана в тонкі листки хліба з горсткою сирої цибулі. Місцеві жителі забирають і їдять вдома

Пітті

 

Підписне блюдо Шекі, piti, забезпечує сердечну їжу для місцевих працівників. Стейк з баранини, приготований з овочів, поставляється в традиційному глиняному горщику та наповнюється шлунками протягом декількох годин

Долма

М'ясо ягняти та рис, наповнені травами та спеціями, загорнутими в капусту або листя винограду, роблять азербайджанську дольму. Цей тип азербайджанської кухні має більше 25 різновидів залежно від регіону та сезону. Долма використовує листя винограду взимку і навесні, баклажани та перці влітку, а капустяні листя восени

 

 Душбара

Dushbara Stock Photo - Alamy

Азербайджанська версія вареників, dushbara, - це маленькі кульки з фаршистого тіста, що подається в бульйоні ягняти. Типовими начинками є м'ясо фарш, помідори та цибуля, подані з сухою м'ятою, винним оцтом і часником.

 

Балік

Каспійське море забезпечує майже нескінченну пропозицію свіжої риби. Риба-гриль або балік на скейсі є улюбленою їжею в Азербайджані і їдять з кислим соусом із сливу.

 

 

 

Довга

Традиційне азербайджанське блюдо "Довга" - це тип йогуртового супу з рисом, курчатами та зеленню. Місцеві жителі їдять це або теплим, або холодним

 

 

 

Гречка

Гречка робить чудову альтернативу зерновим та рисовим. Важкі харчові продукти, багаті на вуглеводи, можна їсти на сніданок або подавати у великій мисці в центрі столу.

 

 

Хамраші

Це ще один тип традиційного супу з використанням фарбованого м'яса, варених бобів та локшини

 

 

 

      Qutab

Qutab - це тип млинця, наповнений м'ясом, сиром або шпинатом. Забудьте цукристих сироп-азербайджанських млинців смачними і їдять з соусом з йогурту

 

 

Лавангі

Лавангі - улюблена їжа в Азербайджані. Горіхи, сушені фрукти та цибуля фаршировані всередині або куркою або рибою і смажені, щоб створити приголомшливий злиття смаків. Ви знайдете цю азербайджанську страва на півдні Азербайджану, особливо в Ленкоранці.

 

Моталь Пендрі

Білий сир, виготовлений з молока козлів або овець, походить із Кавказьких гір. Він на смак трохи схожий на фета. Motal Pendiri дозріває внутрішню овчину і висівають на кілька днів. Їжте в невеликих кількостях і очікуйте інтенсивного смаку.

 

Копчений сир

 

Рядки копченого сиру часто з'їдаються з пивом та алкогольними напоями. Солона, жувальна та димчаста фактура робить чудові закуски, в той час як воно поглинає. Копчений сир не є їжею, унікальною для Азербайджану, але насолоджуючись тим же способом, що і місцеві жителі - це культурний досвід.

Пах лава

Пахлава, також називається Баклава, бере свій початок на Близькому Сході. Багатошарова солодка випічка, фарширована горіхами та заливається сиропом, робить привабливий задоволення. Місцеві жителі харчуються Пахлавою під час Новруз, іранського Нового року в березні, з нагоди весни.

 

Джеми Азербайджану

Відвідайте азербайджанський дім, і ви відразу попросите чашку чаю перед вами і побачите великі банки варення на столі. Місцеві жінки створюють джем з різних фруктів, волоських горіхів та іноді пелюсток троянди.

 

 

Шербет

Улюблений напій в Азербайджані - це шербет, виготовлений з кип'яченої води, лимона та цукру. Або спробуйте молоко або фруктовий шербет, який поставляється з льодом, що робить освіжаючий напій.

 

 

Чорний чай

Чорний чай заслуговує на особливу увагу, оскільки чай є невід'ємною частиною азербайджанської культури та традицій. Місцеві жителі п'ють його з більшою їжею, після давнього обряду, переданого з покоління в покоління.

 

 

 

 

ІІІ. Вікторина «Знайди пару»

 

В цьому завданні, ви повинні правильно розташувати назви страв за описом.

АБГОРА - сік незрілого винограду, який після нетривалого бродіння використовується в азербайджанській кухні замість оцту

АРІШТУ - домашня локшина

ДОВГА - гарячий, густий суп з йогурту, рису, шпинату і фенхеля

ДОГРАМА - холодний суп на кислому молоці, з додаванням картоплі, цибулі та огірків, своєрідна азербайджанська окрошка

ДОЛМА - за традиційним рецептом долма готується з рубленого м'яса ягняти, перемішаного з рисом з додаванням м'яти, фенхелю і кориці, і обгорнутий в виноградне листя (Ярмак долмаси) або капустяні (калам долмаси)

ДЮШПАРА (ДЮШБЕРЕ) - азербайджанські пельмені, що відрізняються від звичайних  пельменів

ОВДУХ азербайджанський кисломолочний річний суп із зеленню, що готується з катика з додаванням мелконарезанного м'яса (телятини) і зварених круто яєць

ПІТІ - азербайджанський національний суп з молодої баранини (грудинки), що готується в глиняному закритому посуді в духовці з додаванням заздалегідь спечених каштанів (або картоплі), нуту, чорного перцю, цибулі, часнику, пряної зелені, його потрібно вичерпати в свою миску, а патьоки витерти хлібом.

 

ІV « Створи плакат»

Завдання: на плакаті треба розмістити тільки страви Азейбарджанської кухні.

ІV. Заключна частина

Діти, сьогодні ви   познайомилися з  Азейбарджанською кухнею. 

 Страви які вам прийшли до вподоби    спробуйте приготувати вдома.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
20 травня 2021
Переглядів
1327
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку