Презентація до дня писемності в Україні

Про матеріал
Презентація являє собою допоміжний матеріал для проведення позакласних заходів, присвячених дню української мови та писемності, у 5-9 класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День Украінської Мови і Писемності

Номер слайду 2

День украї́нської писе́мності та мо́ви — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Номер слайду 3

В листопаді 1997 р. був виданий указ Президента України "Про День української писемності та мови", за ініціативою Всеукраїнськолго товариства "Просвіта" ім. Т. Шевченка.

Номер слайду 4

Віхами історичного розвитку культури освіти книжкової справи в Україні безумовно є видатні пам'ятки українського народу, такі як "Реймське" Євангеліє (1), вивезене до Франції дочкою київського князя Ярослава Мудрого Анною, "Остромирове Євагіліє« (2), що вважається найдавнішньою і точно датованою пам'яткою рукописного мистецтва, "Київський Псалтир« (3).132

Номер слайду 5

Пересопницьке Євангеліє450 років (1556-1561). Створення рукописної книги “Пересопницьке Євангеліє” – визначної пам’ятки староукраїнської мови та мистецтва, одного з перших українських перекладів канонічного тексту із старослов’янського оригіналу, здійсненого Михайлом Василевичем та архімандритом Пересопницького монастиря (на Волині) Григорієм.

Номер слайду 6

Острозька біблія430 років (1581) Перше повне видання “Острозької біблії”, видрукованої староукраїнською мовою в Острозі друкарем Іваном Федоровим на кошти К. К. Острозького

Номер слайду 7

Ізборник Святослава. В цьому році виконується 935 років (1076) “Ізборника Святослава – одного з найдавніших у Київській Русі рукописних збірників літературних творів різного змісту, складених в Києві на основі рукописів бібліотеки Софійського собору, як перекладених, так і оригінальних

Номер слайду 8

Особливості відзначення. У День української писемності та мови за традицією: Покладають квіти до пам'ятника Несторові-Літописцю;Відзначають найкращих популяризаторів українського слова;Заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;Стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені П. Яцика — конкурс проводився за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників понад 5 млн із 20 країн світу.

Номер слайду 9

У День української писемності та мови, на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

Номер слайду 10

Мова - це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова - це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам'ять, найцінніше надбання віків, мова – це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня інтелектуальна і мислительська діяльність народу. (О. Олесь).

Номер слайду 11

Одна вона у нас така -Уся співуча і дзвінка,Уся плакуча і гримуча. Хоч без лаврового вінка.(Т. Шевченко).

pptx
Додано
6 червня 2021
Переглядів
691
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку