Авторська розробка
фрагменту уроку з ЯДС з використанням діяльнісного підходу
«Бактерії – мікроскопічні організми»
Доброго дня вам, любі малята!
Хлопчики милі і дівчата!
Щирою усмішкою я вас вітаю,
Гарного настрою на весь день бажаю!
Гра «Вірю – не вірю!»
Цеглинка LEGO червоного кольору – «Не вірю!», а зеленого – «Вірю».
Бактерії – це живі організми.
Слово «бактерія» в перекладі означає «хрестик».
Бактерії дихають, живляться, розмножуються, ростуть, розвиваються, відмирають.
Бактерія, яка щойно народилася, почне розмножуватися вже за хвилину.
За добу одна бактерія може утворити мільярди нових.
Учень, який гризе ручку, з’їдає тисячі бактерій.
- Чи були твердження, які викликали у вас сумніви?
- Чи хотіли б ви більше дізнатися про такий цікавий світ бактерій?
- Тоді гайда в дорогу!
Бактерії – найменші організми на Землі. Слово «бактерія» в перекладі означає «паличка». Побачити їх можна лише у мікроскоп. За малі розміри бактерії ще називають мікроорганізмами, тобто дуже малими організмами.
(Фото бактерій під мікроскопом)
Оскільки неозброєним оком побачити бактерії неможливо, то ви навіть не здогадуєтесь, що вони оточують нас скрізь.
Бактерії живуть у повітрі, воді, грунті, молоці, живих організмах тощо.
Бактерії виявили в льодах Антарктиди за температури – 830 С і в гарячих джерелах, температура яких сягає +850 С.
Бактерії, як усі живі організми, дихають, живляться, розмножуються, ростуть, розвиваються і відмирають. Бактерія, що народилася, починає розмножуватися через 20-30 хвилин.
Сприятливими умовами для росту й розвитку бактерій є тепло, волога та поживні речовини.
Чим можуть нас здивувати мікроорганізми?
допомагають нам перетравлювати їжу;
виробляють близько половини кисню на планеті;
розкладають рештки живих організмів;
спричиняють хвороби (туберкульоз, ангіну, дизентерію, менінгіт…);
використовують для виробництва харчових продуктів, наприклад, йогурту та сиру.
Предмет дослідження:
доведення існування молочних бактерій;
вивчення їх дій;
виготовлення йогурту.
Чому скисає молоко?
Якщо розглянути в мікроскоп крапельку несвіжого молока, то в ній можна побачити тисячі маленьких паличок. У свіжому ж молоці таких паличок немає. Саме через них молоко і скисає. Ці палички — живі бактерії. Вони потрапляють у молоко прямо з повітря.
Бактерії харчуються цукром, якого багато в молоці. Вони перетворюють його в кислоту і молоко скисає. Ці бактерії називаються молочнокислі.
Виготовлення йогурту
Вам знадобиться: молоко, закваска, каструля
Підігрійте молоко до 40-420;
Додайте закваску, перемішайте;
Закутайте в теплу ковдру і залиште на 8-12 годин;
Дайте дозріти йогурту в холоді 5-8 годин;
За бажанням додайте ягоди малини, чорниці.
Смачний сніданок готовий!
https://goodfood.ua/yak-zrobiti-yogurt-vdoma/