Презентація "Чим особливі гриби?"

Про матеріал
Презентація "Чим особливі гриби?" розроблена до уроку з даної теми предмету Я досліджую світ, 3 клас, підручник Іщенко О.Л.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

чим особливі гриби?Я досліджую світ, 3 клас

Номер слайду 2

Чим особливі гриби?Які ви знаєте їстівні гриби?Чому , на вашу думку, назви багатьох грибів пов’язані з деревами ?Назвіть і опишіть отруйні гриби?

Номер слайду 3

Чим особливі гриби ?Існує близько 14 тисяч видів грибів. Часто ростуть під деревами( дерева діляться з ними поживними речовинами. Не мають насіння ( розмножуються спорами)Не можуть самі виробляти поживні речовини ( як рослини)Живляться готовими речовинами з грунту. Для життя їм потрібні тепло і волога. Окрема група ( відрізняються від рослин і тварин)Існували на Землі, коли не було навіть і дерев

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Допомагає рослинам добувати з грунту воду і мінеральні солі Часом нитки грибниці зростаються з корінням дерев. Дерево і гриби живляться разом

Номер слайду 6

Види їстівних грибів

Номер слайду 7

Печериця садова. Цей вид їстівних грибів – один із найбільш споживаних у світі. В Україні печериці садові зустрічаються повсюди у садах, на пасовищах, у степу. Важливо! Слід відрізняти печериці садові від схожих отруйних грибів. М’якуш у них білий, щільний, але при розрізуванні червоніє.

Номер слайду 8

Підберезник Це ще один дуже відомий вид їстівних грибів. Він має декілька народних назв: березник, козарик та бабка. Росте він у березових та мішаних лісах, де є берези. В Україні ці їстівні гриби поширені на Закарпатті, Поліссі та в лісостепу. Їх збирають з травня по жовтень. Ніжка у підберезника циліндрична, трохи розширена внизу, сірувато-біла, вкрита темними лусочками. Шапка у нього напівсферична, з тупим краєм, рудувато- або темно-коричнева. М’якуш білий, але при розрізанні трохи рожевіє, має приємний запах та смак.

Номер слайду 9

Осиковик Цей вид їстівних грибів трохи схожий на попередній. Він має напівсферичну темно-червону або брудно-помаранчеву шапку з підгорнутим краєм. Ніжка у нього білувата. М’якуш білий, при розрізуванні трохи рожевіє, а потім ліловіє та стає чорним. Має приємний смак та аромат. Осиковик рясно росте по всій лісовій зоні Євразії. Також він зустрічається біля карликових берез у тундрі. В Україні ці гриби ростуть у листяних та мішаних лісах, зазвичай під осикою або вільхою в Карпатах та на Поліссі. Збирають їх з травня по жовтень

Номер слайду 10

Боровик королівський Цей їстівний гриб вважається дуже рідкісним та цінним. В Україні він зустрічається в листяних лісах у Прикарпатті і інколи на Закарпатті. Цей гриб росте переважно на вапняковому ґрунті. Збирають його з червня до вересня. Шапка у боровика королівського рожева, згодом набуває коричнево-червоного кольору. У діаметрі вона сягає 5-15 см. Ніжка лимонно- або вогняно-жовта, вкрита світлою сіткою. М’якуш також має лимонно-жовте забарвлення, яке не змінюється при розрізуванні.

Номер слайду 11

Маслюк звичайний Цей їстівний вид грибів дуже поширений у хвойних лісах Північної Америки та Євразії. Він також був завезений до Нової Зеландії та на південь Австралії. В Україні ці гриби зустрічаються у хвойних та мішаних лісах по всій території країни. Найбільш їх у заповіднику «Медобори» у Тернопільській області. Їхній збір здійснюють із середини літа до кінця осені. Варто знати! Перед приготуванням з маслюків звичайних потрібно зняти шкірку із шапки. При відварюванні вона залишається слизькою та може викликати розлад шлунку.

Номер слайду 12

Білий гриб або боровик Це найкращий з усіх відомих їстівних грибів. Він широко розповсюджений по всій Північній півкулі, тому найбільш відомий та популярний серед грибників. Зазвичай боровики ростуть у листяних лісах під дубом, березою, буком, ліщиною та у хвойних лісах під ялинами та соснами. В Україні вони зустрічаються по всій території. Боровик може бути із шапкою як меншою за ніжку, так і у четверо більшу за неї. Вона має рудувато-, сірувато- або червонувато-коричневе забарвлення. М’якуш білий, при розрізуванні колір не змінює. Ці гриби мають приємний смак та запах. Збирають їх у червні-жовтні. Білі гриби можна сушити, їсти сирими або варити. Їх додають у пасту, різотто та супи.

Номер слайду 13

Зморшок їстівний Цей вид – один з найбільш цінних їстівних грибів. Він також має декілька народних назв, включаючи «ковпачок», «коцюрупок» та «сушеребок». Ці гриби мають яйцеподібну пористу шапку заввишки 3-6 см, жовто-бурого забарвлення. М’якуш у них білий, з приємним запахом та горіховим смаком. Важливо! Зморшок їстівний споживають лише після відварювання протягом 10-15 хвилин. Відвар зливають, він отруйний! Їх також можна сушити, але споживати лише після 3-х місяців сушки.

Номер слайду 14

Сироїжка синьо-зелена Цей їстівний гриб ще відомий як «голубінка». У великій кількості він росте по всій Європі, де вважається одним із найпоширеніших диких грибів. В Україні цей їстівний вид поширений на Поліссі. Зазвичай він росте у дубових та букових лісах. Збирають ці гриби у серпні-жовтні. Шапка у сироїжки синьо-зеленої м’ясиста, напівкуляста, 6-12 см у діаметрі. Вона має темно-фіолетово-оливкове або зеленувате забарвлення. М’якуш білий, солодкий на смак, без запаху. Після приготування цей гриб має розсипчасту текстуру та горіховий смак.

Номер слайду 15

Порхавка гігантська Цей великий їстівний гриб зустрічається по всій Україні. Він росте на лісних галявинах, на луках та у садах, рідше – у степах. Впізнати його легко по яскраво-білому кулястому тілу, яке досягає від 15 до 40-50 см у діаметрі. М’якоть у молодих грибів біла, наче вата. Саме в цей час його можна споживати у свіжому вигляді або сушити про запас. Якщо м’якоть вже має відмінний від чисто-білого колір, то такий гриб вже не придатний до споживання, бо стає токсичним.

Номер слайду 16

Сироїжка ароматна або вонюча. Поширена українська народна назва цього їстівного гриба – смердюк. Пов’язано це зі специфічним запахом крабів, що має сироїжка ароматна. Смак цих грибів відносно м’який, але його аромат до вподоби не кожному. Ці гриби розповсюджені по всій Україні. Вони мають широку, злегка округлу шапку червоного, фіолетово-пурпурового, жовтувато-коричневого або зеленуватого забарвлення. Ніжка у них щільна, товста. М’якуш у цих грибів білий, при розрізуванні буріє, має запах оселедця чи краба. Збирають їх з липня до листопада.

Номер слайду 17

Види отруйних грибів. Відомо 70 видів грибів, які вважаються отруйними. Деякі з них викликають після споживання лише дискомфорт у системі травлення. Проте більшість токсичних грибів можуть привести до загибелі, навіть при споживанні у невеликій кількості.

Номер слайду 18

Бліда поганка або мухомор зелений Цей вид – один із надзвичайно отруйних грибів у світі. Він містить дуже отруйні речовини. Тому навіть половини блідої поганки буде достатньо, щоб призвести до загибелі дорослої людини. Ці отруйні гриби ростуть у дубових лісах по всій Європі. На теренах Україні бліда поганка – найпоширеніший отруйний гриб. Зазвичай він зустрічається під дубами, буками та ліщиною. У блідої поганки напівсферична шапка зеленувато-оливкового чи оливкувато-коричневого кольору. У діаметрі вона сягає 4-10 см. Ніжка невелика, ближче до низу потовщується, білого або оливкового кольору. М’якуш білий та м’ясистий, не змінює кольору при надрізі

Номер слайду 19

Свинуха тонка До 1944 р. цей гриб вважався умовно-їстівним . Зараз його отруйність – доведений факт. Вживання цих грибів в їжу призводить до тяжкого отруєння, проте симптоми проявляються не завжди або не зразу. Було доведено, що споживання цих грибів змушує імунну систему атакувати та руйнувати власні еритроцити. Завданої шкоди можна не помічати роками, а потім загинути від гострої ниркової або дихальної недостатності. Крім того, ці гриби накопичують важкі метали та радіацію. Вміст таких речовин може в десятки та навіть сотні разів перевищувати їх кількість у ґрунті. Важливо! М’якуш у цих грибів жовтий або червонувато-жовтий, у нижній частині ніжки – коричневий. При розрізуванні він темнішає. Від схожих їстівних грибів свинуха тонка відрізняється ще й за запахом гнилої деревини

Номер слайду 20

Печериця рудіюча отруйна Найкращий спосіб розпізнати цей отруйний гриб – розрізати його або вирвати із землі. Пошкоджена частина при цьому стане жовтою. При варінні цей гриб повністю змінює забарвлення на жовте. При цьому стає відчутним його сильний запах. Цей гриб має брудно-біле забарвлення та напівсферичну шапку. Тому нерідко його помилково приймають за схожі їстівні види. Зміна кольору на жовтий при пошкодженні чи варінні дає змогу відрізнити цей отруйний гриб.

Номер слайду 21

Чортів гриб. Цей отруйний гриб має дуже примітний вигляд. У нього дуже товста яскраво-червона ніжка та подушкоподібна кремова або оливково-сіра шапка до 20-30 см у діаметрі. Зазвичай чортів гриб росте під дубом або буком. В Україні він зустрічається у лісах Полісся. М’якуш у чортова гриба білуватий, а у ніжці – жовтуватий. Проте, якщо його розрізати, то він спочатку червоніє, а потім – синіє. Крім того, він має неприємний запах. Тому цей отруйний гриб просто неможливо сплутати з якимось із їстівних видів.

Номер слайду 22

Клітоцибе знебарвлений або вибілений Цей отруйний гриб переважно білий, а шапка у нього має форму воронки. М’якуш у нього білий, має слабий запах борошна. Цей гриб також називають «потогінним», бо саме це один із найбільш помітних симптомів отруєння ним. Через високий рівень токсину мускарину клітоцибе знебарвлений вважається надзвичайно отруйним. Слиновиділення та пітливість – основні ознаки отруєння ним. У гірших випадках виникає біль у животі та проблеми із травленням. Отруєння проявляється вже через 15-20 хвилин після споживання грибів. Якщо їх кількість велика, то це може призвести до загибелі. Цей отруйний гриб В Україні він поширений по всій території. Зазвичай ці гриби ростуть восени на трав’янистих ділянках (луках, лісних галявинах, тощо)

Номер слайду 23

Галерина оторочкувата або облямована Цей смертельно отруйний гриб має коричневу шапку та стебло. Росте він протягом осіннього сезону, і зовні дуже схожий на опеньок. Народна назва цього гриба – «похоронний дзвін» пов’язана з високою ступеню його отруйності. Галерина отруйна містить небезпечний рівень аматоксину. Споживання цього гриба може викликати печінкову недостатність, якщо не надати своєчасне лікування при отруєнні. Ці отруйні гриби ростуть як поодинці, так і групами на вологих та заболочених ділянках лісу, біля боліт та на порослих мохом пеньках. В Україні вони зустрічаються в Карпатах та у лісостепу на Лівобережжі.

Номер слайду 24

Павутинник оранжево-червоний отруйний Цей отруйний гриб в Україні дуже поширений у західній частині Полісся. Росте він у вересні-жовтні. Зазвичай зустрічається у листяних та хвойних лісах. Шапка у цього отруйного гриба невеличка (3-8 см у діаметрі), золотиста-коричнева, а ніжка – крапчасто-коричнева. М’якуш червонувато-коричневий, жовтий – у ніжці, має запах подібний до редьки. Важливо! Якщо помістити цей отруйний гриб у розчин соди, то його шапка та ніжка стануть чорними. Таким чином його можна відрізнити від схожих їстівних видів.

Номер слайду 25

Опеньок сірчано-жовтий несправжній Цей гриб також відомий як опеньок отруйний. Шапка у нього сірчано-жовта, більш темніша по центру. Пластинки спочатку сірчано-жовті, а по мірі дозрівання стають коричнево-зелені. М’якоть має сірчано-жовте забарвлення. Важливо! Від опенька справжнього цей гриб можна відрізнити за жовтою шапкою та зеленими пластинками.

Номер слайду 26

Мухомори Найбільш відомі «чарівні гриби» – мухомори. Назва у багатьох слов’янських мовах походить від відомого ще здавна застосування їхнього настою у якості інсектициду. Цей яскравий гриб виглядає наче казковий. Проте його невинний вигляд не повинен вводити в оману. Цей гриб має психоактивні та галюциногенні властивості. Для мухоморів характерна товста, м’ясиста шапка, інколи – з горбком. Вона може бути різних відтінків білого, червоного та зеленого кольору. Цікавий факт! Деякі тварини (руді лисиці, ведмеді, лосі) їдять мухомори (часточками або у дуже невеликій кількості) з метою витравлення кишкових паразитів.

Номер слайду 27

Псилоцибе Ці «чарівні гриби» широко розповсюджені по всьому світу. Вони ростуть на вологому ґрунті, торфі, відмерлих гілках рослин. Ці гриби зустрічаються у лісі, на луках та болотах. В Україні найбільш розповсюджений різновид – псилоцибе напівланцетовидна. Псилоцибе – невеликі гриби з довгою тонкою ніжкою до 10 см заввишки. Шапочка у них нагадує парасольку. Психоактивні властивості цих «чарівних грибів» з давна були відомі американським індіанцям, які використовували їх у ритуальних обрядах.

Номер слайду 28

Дивовижні та незвичайні гриби. Серед приблизно 14 тисяч описаних видів грибів є чимало таких, що мають дуже дивний вигляд. Дивлячись на деякі з них, складно повірити, що це взагалі гриби, а не якась фантастична істота. Крім того, чимало представників цього царства мають дуже яскраве забарвлення. Нижче наведені найбільш дивовижні та незвичайні гриби, які є в природі. Герицій гребінчастий або їжаковидний. Хрящ-молочник блакитний. Решіточник червоний. Гіднел Пека чи Кровавий зуб. Лакакрія лілова або лаковиця бузкова. Бамбуковий гриб 

Номер слайду 29

Мутин собачий. Блакитний гриб або ентолома блакитна. Трутовик різнокольоровий Скутеллінія скутеллята. Родотус пальмовий. Саркосцифа яскраво-червона. Клаварія блідо-бура 

Номер слайду 30

Гра «Їстівний, отруйний!»їстівнийотруйний

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Хмара слів

Номер слайду 38

Дякую за увагу!Алла Мельник, вчитель початкових класів

Номер слайду 39

Використані джерела: Підручник «Я досліджую світ», частина ІІ, Іщенко О. Л. (ст 41)Інтернет - ресурсиhttp://svitdovkola.com.ua/gryby/Хмара слів https://wordart.com/create

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
10 лютого
Переглядів
115
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку