Бертольт Брехт " Матінка Кураж та її діти"

Про матеріал
У даній презентації ви знайдете таке: - літературний диктант за творчістю Б. Брехта; - історію написання п*єси; - коротку інформацію про героїв п*єси; - домашнє завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бертольт Брехт«Матінка Кураж та її діти»ЗОБРАЖЕННЯ ВІЙНИ ЯК ЗАСОБУ ЗБАГАЧЕННЯ В ДРАМІ « Матінка Кура та її діти». ІДЕЇ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ТА РИСИ «ЕПІЧНОГО ТЕАТРУ» В П*ЄСІ.

Номер слайду 2

Епіграф Людина мусить залишатися вірною людському в собі, має протистояти злу навіть тоді,коли немає жодної перспективи і жодної надії. А. Камю

Номер слайду 3

Літературний диктант♦ Брехт створив теорію нового «неаристотелівського» театру, що дістав назву...♦ Одним із найяскравіших відкриттів новаторського театру був «ефект... ♦ Брехтівські п’‎єси спрямовані не на почуття публіки, а на її... ♦ Основою п’‎єси Б. Брехта є події….♦ За задумом автора, твір «Матінка Кураж та її діти» мав прозвучати як….♦ Матінка Кураж була…♦ Разом із маркітанткою Кураж подорожували її діти, яких було... ♦ Наприкінці п’‎єси Кураж попрямувала далі за військом, а її діти...

Номер слайду 4

П’‎єсу було написано у Швеції восени 1939 р. Літературним джерелом п’‎єси стала повість німецького письменника часів Тридцятирічної війни Ганса Якоба Крістоффеля фон Ґріммельсгаузена «Докладний і дивний життєпис страшенної ошуканки і бурлаки Кураж». Однак, запозичивши у Ґріммельсгаузена деякі мотиви (Тридцятирічну війну як історичне тло дії, образ маркітантки на ім’‎я Кураж тощо), Брехт написав цілком самостійну за сюжетом і проблематикою п’‎єсу.

Номер слайду 5

Знайомство з героями. Матінка Кураж – головна героїня, яка навчилася отримувати зиск від війни. Разом зі трьома дітьми вона їздила у фургончику слідом за військами. І хоча це було дуже ризиковано, але для неї важливішою була можливість збагатитися. Матінка Кураж не була злою людиною, навіть веселою та доброю господинею.  Вона може навіть надати допомогу комусь, але якщо це стасується грошей.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Старший син Ейліф. головна риса вдачі Ейліфа – хоробрість. Вона потрібна людині, щоб долати перешкоди, захищати власне життя і життя інших; боронити вітчизну, відстоювати власну думку, знаходити вихід зі скрутного становища тощо. Хоробрість героя на полі бою приносить йому нагороду, а псевдогероїзм у селянських дворах підписує смертний вирок.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

За те, що Швейцеркас був чесним простаком, йому довірили на війні полкову касу Поразка у ході бойових дій змусила його полк відступити. Юнак діє необачно, не прислухається до застережень матері та сестри, хоче вислужитися перед фельдфебелем, тривалий час обмірковує, що робити, тому потрапляє в полон. На жаль, йому не вдалося обернути ситуацію на власну користь, він уперто захищає касу, яку після його загибелі не знайдуть ані католики, ані протестанти, тому й жертва хлопця виглядає непотрібною і безглуздою.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Донька Катрін. Катрін — найпривабливіший образ із-поміж персонажів п’‎єси Б. Брехта. Вона є втіленням доброти, але, напевно, не випадково дівчину змальовано німою Біль і розпач проглядаються у сценах, коли Катрін хоче застерегти Швейцеркаса від загибелі, не може змусити матір заплатити за життя хлопця потрібну суму, чує про загрозу для життя дітей, як вона пригортає чуже немовля, як реагує на звістки, що війна швидко не скінчиться...

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вправа «Закінчіть речення». Моральні чесноти – це…

Номер слайду 14

Домашнє завдання1. прочитати оповідання « Подорожній, коли ти прийдеш в Спа…»2. Підготувати коротку інформацію про Генріха Белль

pptx
Додано
7 січня
Переглядів
958
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку