Бесіда "Чим цікаве яйце"

Про матеріал
Розширити знання молодшого школяра про яйце, цікаві факти, користь для організму.
Перегляд файлу

Чим цікаве яйце?

 

   Мета: розширити знання молодших школярів про яйце як продукт та їх різновиди, розкрити користь  яєць для здоров’я.

Привітання

Доброго дня! Всім бажаю,

Гарного настрою

Та нових цікавих вражень!

Вступна частина

   Відгадайте загадку:

Маленьке, кругленьке

З гори скотилося,

Впало, розбилося.

Нема того бондаря,

Щоб його скував. (Яйце)

   Яйця є одним з найбільш популярних і улюблених продуктів, вони смачні, поживні, ситні та корисні, входять до складу багатьох страв. В одному яйці міститься близько 80 кілокалорій, така сама енергетична цінність у половині банана, невеликому яблуці. Також яйця містять білок, важливі для людиниьвітаміни і мікроелементи. Яйця у раціоні позитивно впливають на волосся зір і весь організм в цілому.

Оснвна частина

   - Цікаве про яйця:

   Їсти сирі яйця не можна, тому що можна заразитися сальмонелою. Небезпечна бактерія тільки в сирому продукті, так як після теплової обробки вона швидко знищується.

    У жодному разі не потрібно терти  поверхню губкою або будь-яким іншим пристосуванням. Використовуйте тільки руки, щоб не пошкодити тендітну шкаралупу. Зрештою нічого доброго не буде, якщо сальмонела опиниться глибше.

    Якщо шкаралупа не має пошкоджень, то всередину точно нічого не потрапить. Проте краще не ризикувати, якщо помітили будь-які забруднення на поверхні. Однак не мийте курячі яйця одразу після купівлі — варто почекати якийсь час, щоб не пошкодити шкаралупу.

   Одна курка в середньому приносить до 300 яєць щороку

   Щоб знести одне яйце, курці необхідно не менше доби

   Найбільш поширені птахи на землі це кури.

   Найбільша кількість жовтків коли-небудь знайдених в одному яйці — дев’ять.

   Від білих і коричневих яєць однакова користь. Від білих і коричневих яєць різна користь – помилкова. Різниця полягає лише в зовнішніх особливостях курей – у білих курей яйця білого кольору, а у рудих і рябих – коричневого. Колір жовтка зумовлений харчуванням птиці.

   Найбільше люблять яйця в Японії. Японці найбільше споживають яєць в різному вигляді. Кожен середньостатистичний житель цієї держави в середньому з'їдає по яйцю в день.

На шкаралупі є безліч пор, які вбирають сторонні запахи.

   Тривало термічно оброблені яйця засвоюються гірше. Стравоходу потрібно не менше трьох годин, щоб освоїти яйце круто. Тому таку їжу небажано їсти перед сном.

   Про свіжість яйця можна судити, якщо покласти його в холодну воду. У свіжих яєць повітряна камера невеликого розміру, тому вони будуть тонути у воді. Несвіжі яйця спливуть на поверхню. Якщо це сталося, значить для їжі вони непридатні.

   Найбільші яйця в світі несли недавно винищені мадагаскарські птахи — епіорніси.

Эпиорнис, мадагаскарские эпиорнисы, эпиорнис фото |

   Вага одного яйця становила 7,5-8 кг проти страусиного яйця вагою 1,65 кг.

Яйця страуса найбільші серед усіх пташиних яєць, а жовток їх являє собою одну величезну клітку.

   Щоб зварити яйце страуса круто його потрібно кип’ятити 2 години.

Щорічно в світі споживається майже 600 млрд. яєць.

   Рекордсмен з виробництва яєць — Китай (близько 160 млрд.штук).

   У Китаї навчилися майстерно підробляти яйця. Вартість виготовлення такого яйця набагато менше вартості звичайного курячого яйця.

   На поверхні шкаралупи середнього курячого яйця розташовано 17000 дуже маленьких пір. Тому яйця не можна зберігати в герметичному посуді.

Фізхвилинка

«Шалене курча»

   Діти стоять. За сигналом струшують по вісім разів спочатку правою рукою, потім лівою рукою, правою рукою та лівою ногою по черзі. Без зупинки діти продовжують робити те саме, тільки по сім разів, потім по шість разів і далі зменшуючи кожного разу кількість повторень, збільшуючи швидкість виконання рухів.

 

   У яйця є своє свято. І називається воно - Всесвітній день яйця. Проводиться щорічно у другу неділю жовтня. Він заснований Міжнародною комісією з вживання яєць і покликаний популяризувати продукт, а також допомогти в боротьбі з міфами про нього.    У цей день прийнято розповідати людям про користь яєць і готувати цікаві страви з цього продукту.

   - Різновиди яєць, які можна знайти на птахо фабриці

Перепелині.

   Це дуже маленькі яйця, але на смак схожі на курячі. У перепелиних яйцях багато вітамінів групи В і корисних елементів - фосфору, кальцію і заліза. Цей вид яєць вважається дуже дієтичним продуктом, особливо для дітей і підлітків. Їх можна давати діткам від півроку, тому що вони абсолютно не викликають алергію.

https://kyivopt.com/assets/images/Press_center/blog/uzn_1441619422.jpg

 

Качині.

   Цей вид яєць багатший вітамінами, мінералами і вважається найкалорійнышим через вміст в ньому великої кількості жиру. У деяких країнах качині яйця вважаються дорогим делікатесом. Вони мають блідо-жовті жовтки, але після варіння білок стає блакитний, а жовток яскраво-помаранчевий.

 

https://kyivopt.com/assets/images/Press_center/blog/gtvt-2801.jpg

 

Гусячі.

   Теж дуже багаті вітамінами і мікроелементами, а також приємні і вершкові на смак. Вживання цих яєць дуже добре впливає на роботу мозку, покращує пам'ять і сприяє виведенню токсинів.

 

https://kyivopt.com/assets/images/Press_center/blog/gusinyejajca.jpg

 

 

Страусині.

   Це найбільші яйця, які ми можемо побачити в даний час. Одне страусине яйце вміщує в себе 25-40 курячих і важить від 450 г до 1800 г. Страуси несуть яйця тільки влітку, тому купити їх можна тільки в цей час.  

 

https://kyivopt.com/assets/images/Press_center/blog/99589dadc263dd69ae2cf35a7234ef4e.jpg

 

Індички.

   Таке яйце велика рідкість, тому, коли вдається дістати яйце індички, воно стає справжнім частуванням. За розміром воно майже таке ж, як гусяче, а на смак нітрохи не гірше курячого. Жовток становить половину всієї маси яйця, що робить його дуже корисним продуктом

 

https://kyivopt.com/assets/images/Press_center/blog/xq1a01l4.jpg

 

 

Заключна частина

 - Згадаємо тему нашого заняття:

Загадка

В одній діжці два тіста.

Можу я його розбити,

Можу на обід зварити,

Курка нам його знесе,

Що це діти? Це –     (Яйце).

 

Щоб омлету вам зробити,

Спершу треба нас розбити. (Яйця)

Джерело: https://dovidka.biz.ua/zagadki-pro-yizhu-na-ukrayinskiy-movi

   Можна різні страви зробити  за допомогою яйця:

Пиріг, салат, піца, коржі, млинці, омлет, тістечка, картопля з яйцем та ще багато різн их страв, у сі навіть важко перерахувати.

 

   - Бачите, які яйця корисні та скільки цікавого ми не знаємо про цей продукт. А я вам бажаю здоров’я. Побачимось на наступному занятті!

 

docx
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
319
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку