Бесіда на тему: «Підліток і злочин»

Про матеріал
Ведучий. Десять останніх років – це роки нашого воскресіння, єднання, осмислення своєї історії і долі. А перед ними цими десятьма роками, були століття і століття, протягом яких українці йшли до становлення своєї держави. В Україні налагоджується система правового виховання громадян, правової освіти, починаючи із засвоєння кожним змісту Основного Закону. Ведуча. Юридична відповідальність – це передбачене законом і застосоване органами держави примусове обмеження або позбавлення правопорушника певних благ. Вона завжди супроводжується моральним осудженням порушника закону. Юридична відповідальність застосовується лише за певних обставин, передбачених законом, які називаються підставою відповідальності. Такою підставою є факт учинення правопорушення. Ведучий. Правопорушення – це порушення правової норми, заборони, встановленої суспільством. Тобто – це антисуспільне діяння. Держава та її органи мають право за законами карати правопорушників. Отже, правопорушення – це протиправне антисуспільне діяння, що заподіює шкоду суспільству і карається законом. Правопорушенням може бути не лише дія, а й бездіяльність. У деяких випадках бездіяльність буває аморальною, шкідливою суспільству, наприклад, неподання необхідної допомоги потерпілому, коли можна було її подати. Кримінальна відповідальність настає з 16 років (ст. 10 ККУ). У деяких випадках відповідальність настає з 14 років.
Перегляд файлу

Бесіда на тему:

«Підліток і злочин»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ведуча.

          Історики запишуть для прийдешніх поколінь, що в ніч з 27 на 28 червня 1996 року була прийнята і затверджена найвищим законодавчим органом – Верховною Радою – Конституція незалежної держави України. Нарешті, збулася багатовікова мрія українського народу – мати нову демократичну Конституцію своєї незалежної держави. День, 28 червня 1996 року вписано золотими літерами в історію нашого народу, він стане дорогим кожному громадянинові, як одне з найбільших свят. Звершилося те, чого прагнув весь український народ.

          Ми з вами живемо у незалежній державі, імя якій Україна. Памятаймо, що ми - дуже древній, дуже талановитий і дуже щасливий народ.

 

Учениця.

                                       Україно, ти для мене диво

                                       І нехай пливе за роком рік,

                                       Буду, мамо, горда і вродлива,

                                       З тебе дивуватися повік …

                                       Одійдіте, недруги лукаві,

                                       Друзі, зачекайте на путі.

                                       Маю я святе синівське право

                                       З матірю побуть на самоті,

                                       Україно, ти моя молитва,

                                       Ти моя розлука світова …

                                       Гримотить над світом люта битва

                                       За твоє життя, твої права.

 

Ведучий.

             Десять останніх років – це роки нашого воскресіння, єднання, осмислення своєї  історії  і долі. А перед ними цими десятьма роками, були століття і століття, протягом яких українці йшли до становлення своєї держави.

          В Україні налагоджується система правового виховання громадян, правової освіти, починаючи із засвоєння кожним змісту Основного Закону.

 

Ведуча.

          Юридична відповідальність – це передбачене законом і застосоване органами держави примусове обмеження або позбавлення правопорушника певних благ. Вона завжди супроводжується моральним  осудженням порушника закону. Юридична відповідальність застосовується лише за певних обставин, передбачених законом, які називаються підставою відповідальності. Такою підставою є факт учинення правопорушення.

 

 

 

Ведучий.

          Правопорушення – це порушення правової норми, заборони, встановленої суспільством. Тобто – це антисуспільне діяння. Держава та її органи мають право за законами карати правопорушників. Отже, правопорушення – це протиправне антисуспільне діяння, що заподіює шкоду суспільству і карається законом. Правопорушенням може бути не лише дія, а й бездіяльність. У деяких випадках бездіяльність буває аморальною, шкідливою суспільству, наприклад, неподання необхідної допомоги потерпілому, коли можна було її подати.

          Кримінальна відповідальність настає з 16 років (ст. 10 ККУ). У деяких випадках відповідальність настає з 14 років.

 

Ведуча.

          Чому скоюються правопорушення?

          В чому причини цього зла?

 

Учень 1.

          Треба памятати про те, що від проступку до злочину один крок. Шлях до злочину розпочинається з розбещеності, неповаги до старших, жорстокості. До однієї з основних причин виникнення правопорушень можна віднести  відсутність почуття особистої відповідальності, що часто веде до співучасті у злочинних діях (за даними статистики 70 % злочинів неповнолітніх здійснюються у співучасті). Ця та інші причини можуть привести до скоєння злочину. Але треба памятати що незнання закону не звільняє від відповідальності. Правопорушення поділяються на злочин і проступки.

          Проступки – приниження честі і гідності особи, порушення правил поведінки, порушення трудової дисципліни і т. д.

          Кримінальна відповідальність настає за скоєння злочину, тобто суспільно небезпечного діяння, передбаченого кримінальним правом. Це посягання на суспільний лад держави, власність особистості, політичні, трудові, майнові права.

 

Ведучий.

          Як пов’язані такі явища, як алкоголізм, наркоманія, токсикоманія і правопорушення?

 

Учень 2.

          Алкоголізм, наркоманія і токсикоманія є великим злом, що веде до розпаду сімей, скоєння злочинів, калічить долі людей. Найстрашніші наслідки наркоманії та алкоголізму – спустошена душа, моральне падіння, втрата сенсу життя.

          Значна частина людей, які вживають спиртне, та наркоманів стає злочинцями. Вони належать до так званої групи ризику. Людина, яка вживає спиртне й наркотики, може бути обмежена судом у дієздатності. Над нею встановлюється опіка. Наркоманію називають чумою ХХ століття. Наркоманія і токсикоманія приводять до повної деградації людини. Хто хоч раз спробував наркотики, той стає їхнім рабом назавжди.

 

 

Ведуча.

  • Прошу уточнити. Коли наступає кримінальна відповідальність?

 

Ведучий.

          Найнебезпечнішим видом правопорушення є злочин. За здійснення злочинів законодавством України передбачається кримінальна відповідальність ( ст. 2 ККУ). Кримінальній відповідальності підлягають лише особи, які вчинили злочин (ст. 3 ККУ). Важливою ознакою злочину є винність. При скоєнні злочину винність проявляється по-різному. Існує кілька форм винності: 1 – Умисел; 2 – Необережність.

 

Вихователь. 

           Підліток і злочин. Нібито несумісні поняття. Проте статистика свідчить що у середовищі неповнолітніх рік-у-рік посилюється кримінальна напруженість. В Україні нині засуджено понад 100 тисяч підлітків, 527 тисяч взято на облік у міліції. На 10 тисяч неповнолітніх припадає в середньому 129 правопорушень і злочинів. Є все: злісне хуліганство, бійки, грабежі, розбої, крадіжки,  вбивства, ґвалтування.

          Підліток здійснює той чи інший вчинок з певних причин, що спонукають його до цього. Які ж це причини? В першу чергу, це виховання дітей у неповній сім’ї; матеріальна незабезпеченість; бажання прославитись; прагнення повелівати; виявлення жорстокості; прагнення самостійності.

          Дійсно, людина повинна судити про себе тільки за вчинками, а не за тим якої вона про себе думки.

          У перехідний період (15-18 років) людина ще довго залишається в становищі, коли вона, «ні те, ні се» - вже не дитина, але ще й не дорослий, не дівчина, але ще й не жінка, не хлопчик, але ще й не чоловік, не повністю залежний від дорослих і не повністю самостійний. У такий період нібито заново народжується особистість людини, формується світогляд, проявляються пізнавальні здібності, цікавість, самоаналіз, мудрування, «копання» в собі, з різким вираженням реакції емансипації, прагнення до самостійності, звільнення від опіки батьків, вчителів, наставників. При цьому зявляється маса життєвих проблем, у тому числі невпевненість у собі, переживання власної малоцінності, нікчемності.

          Одним з найбільш поширених і небезпечних злочинів – хуліганство, тобто навмисні дії особи, яка грубо порушує порядок і виражає явну неповагу до суспільства. Крім хуліганства, трапляються бійки, пограбування, гвалтування і навіть вбивства.

          Особливо чітко в злочинній поведінці неповнолітніх простежуються недоліки сімейного виховання. Адже, сімейне виховання складний і багатогранний процес, який базується на любові і взаємоповазі членів сім’ї. Позитивні наслідки такого впливу насамперед залежать від здорової атмосфери у сім’ї, від особистого прикладу батьків, правильного усвідомлення своїх прав і обов’язків.

 

Ведучий.

          Злочин і кара. Це питання обговорюється майже щодня в пресі,  телевізійних передачах.

          Світ дивиться на нас, вивчає, придивляється до нас.

          Тож,  послухаймо гумореску.

 

Учень.

 

                                          Кримінальна хроніка

                                         

                                          Газет нині є чимало,

                                          Лиш встигай читати,

                                          Мотай на ус й все на світі

                                          Будеш добре знати.

                                          А щоб ліпше заохотить

                                          Люд до цього млива,

                                          Майже в кожній є газеті

                                          Кримінальне чтиво.

                                          І там таке є страхіття,

                                          Що життя не миле,

                                          Почитаєш - і здригнешся,

                                          Кров холоне в жилах:

                                          «Жінка вбила чоловіка,

                                          А бабуся внука».

                                          «Від грибів сімя померла

                                          У страшенних муках,

                                          Обїлися мухоморів,

                                          Блідої поганки».

                                          «Кума кума повісила

                                          У себе на ганку».

                                          Всі ці жахи неймовірні,

                                          За думку хапають,

Бють по нервах і по серцю,

                                          Ще й у дріж кидають.

                                          А це вичитав я вчора,

                                          І приємно стало,

                                          Що не все погано в світі,

                                          Ще не все пропало.

                                          Написано: «Вчора в Борині

                                          Діда хоронили

                                           Усе село зібралося,

                                           Людей було – сила!

                                           Катафалком, як належить,

                                           Везли домовину,

                                           А до цього дощ періщив

                                           Дві доби без спину,

                                           Вся дорога геть розмокла,

                                           Чорна, як та галля,

                                           Катафалк той послизнувся –

                                           І шубовсть в провалля!

                                           Там на друзки розлетівся,

                                           Як трухлява ступа

                                           З домовини лишилася

                                           Тільки трісок купа.

                                           Та є Божа сила в світі,

                                           Є ще Херувими,

Шофер Іван й дід-покійник

                                           Зостались живими.

 

 

 

 

docx
Додано
26 лютого 2020
Переглядів
585
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку