Урок виробничого ннавчання «Складання паперових та полотняних серветок»

Про матеріал
Урок виробничого навчання для формування і закріплення знань, умінь і навичок з правил та прийомів складання серветок різними способами.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Державний навчальний заклад

«Чортківське вище професійне училище»

 

 

Методична розробка

уроку виробничого навчання

на тему:

«Складання паперових  та полотняних серветок».

Картинки по запросу "складання серветок на весілля""

 

Підготувала: майстер в/н

Овсяник О.І.

 

 

 

Смт. Заводське  2020

Тема уроку:  «Складання паперових  та полотняних серветок».

Мета: навчальна – сформувати і закріпити знання, уміння і навички з        правил та прийомів під час складання серветок різними способами.

Розвиваюча мета: розвивати пізнавальні і професійні інтереси та здібності мислення при вирішенні виробничих ситуацій, самостійність у роботі.

Виховна мета: виховувати культуру спілкування, доброзичливість     вимогливість    до себе та повагу до обраної професії.

Тип уроку: комбінований урок,  вивчення трудових  прийомів та операцій.

Місце проведення: Бар – лабораторія.

Матеріали та обладнання: столи, столова білизна, підручники, серветки полотняні та паперові, декоративні предмети, зразки попередньо за сервірованих столів.

 

Хід уроку:

 

           I. Організаційна частина

1.Перевірка  наявності учнів

2. Перевірка готовності до уроку виробничого навчання

3. Перевірка санітарно – гігієнічного стану та зовнішнього вигляду учнів.

Гігієнічні вимоги до офіціанта:

- офіціант повинен бути коротко підстриженим і ретельно поголений;

- приходити на роботу в чистому охайному одязі;

- жінка повинна бути красиво зачесана;

- особливу увагу потрібно приділити чистоті рук, нігті мають   бути коротко    обрізані і оброблені;

- взуття повинно бути зручним, з незтоптаними підборами;

- під час роботи потрібно регулярно мити руки з милом.

Техніка  безпеки та санітарні вимоги до роботи офіціанта:

- перевірити стан підлоги в торговому залі, біля роздачі;

- бути обережним і уважним біля дверей, проходів;

- не проходити з розносом по залу під час танців;

- не використовувати посуд з тріщиною її необхідно замінити;

  - страви на піднос ставити тільки в один ряд;

- не заколювати одяг булавкою;

- не тримати в кишенях гострі предмети.


Тема минулого уроку:

 

На минулому уроці ми вивчали тему «Попереднє сервірування столу».

1. Пригадайте послідовність сервірування столу?

-  послідовність сервірування столу така: накривання столу скатертинами,       

   тарілками, приборами, посудом для напоїв.

2. Які вимоги висувають до застилання  столів скатертинами?

-   Скатертина повинна звисати з усіх боків стола приблизно на 25-  35 см так, щоб пружок її досягав поверхні сидінь крісел.

3.  З яких тарілок починають сервірувати столи?

-   Зі столових мілких та закусочних тарілок.

4. Для чого призначені столові мілкі тарілки?

-   Для других  гарячих страв з риби, птиці, овочів, яєць, сиру.

-   Як підставна тарілка під столові глибокі тарілки при подаванні перших страв,  закусочні тарілки. 

5. Для чого призначені закусочні тарілки?

-    Для закусок сервірування стола під закуски, як підставна тарілка під салатниками  і порціонні сковороди з гарячими закусками, під столові глибокі тарілки, при подаванні перших страв півпорціями.

6. Як розставляють мілкі столові та закусочні тарілки?

-    При сервіруванні стола мілкими столовими і закусочними тарілками офіціант повинен переміщуватися вздовж стола справа наліво, а пиріжковими – зліва направо. Закусочну або столову мілку тарілку розміщувати на відстані 2см. від краю стола.

7. Для чого призначені пиріжкові тарілки?

-    Для хліба, бутербродів, пиріжків, булочок, грінок, та інших булочних виробів, як підставна  тарілка під  кокотниці, ікорниці, кокільниці, соусники, креманки,  солодкими стравами.

8. Як розставляють пиріжкові тарілки?

-     При сервіруванні стола пиріжковими тарілками офіціант повинен переміщуватися  вздовж стола зліва направо, пиріжкові тарілки зручніше розміщувати лівою рукою, тримаючи ручник із стопкою тарілок у правій руці.

9. Які прибори відносяться до столових?

-    Закусочні, рибні, столові, десертні і фруктові прибори, ложки чайна і кавова.

10. Від чого залежить кількість і назви приборів, які використовують для сервірування?

-   Кількість і назви приборів, визначають виходячи з меню.

11. Як розташовують десертні прибори?

-    Десертні прибори розміщують за закусочною тарілкою, ніж і ложку  ручкою вправо, а виделку – ручкою вліво або у вигляді віяла(ніж, виделка, ложка).

12. Як розташовують скляний посуд?

-    Більше трьох предметів в один ряд не ставлять. Скляним  (кришталевим) посудом для напоїв стіл сервірують з підноса або з руки, при цьому фужери, келихи і чарки слід брати тільки за ніжки.

 

II. Вступний інструктаж

  1. Оголошення теми і навчальної мети уроку: « Складання паперових та полотняних серветок».

 

Звідки на столах з'явилася серветка

За часів Середньовіччя ще не було придумано такого атрибута застілля, як серветки, а щоб витерти руки від жиру, люди використовували саму скатертину. Тільки знатним гостям подавали миску з водою і лимоном, який має дезінфікуючі властивості, щоб

обполоснути в ній пальці.

Серветки увійшли в повсюдне вживання лише в XVI столітті. Спочатку серветки розташовувалися на плечі, на руці або використовувалися в якості нагрудника, який прикріплювався до жилету срібними гачками або зав'язувався на шиї ззаду. Поступово серветки «переїхали» на коліна. У XVII столітті, коли спідниці жінок стали більш пишними, розмір серветок виріс до 90-115 см. З появою нових столових приборів змінювався і розмір серветки. Так, як тільки в практику ввійшло використання вилки (а це сталося тільки в середині XVIII століття), учасники трапези стали більш акуратними і серветки зменшилися в розмірах.


      За канонами класичного столового етикету, для банкету, званого обіду або вечері, столовий текстиль повинен бути зшитий з натурального льону білого кольору. Але сучасний столовий етикет дозволяє відходити від цього правила, до того ж зараз існує величезна різноманітність змішаних тканин для столової білизни: красивих, виразних, а головне, більш практичних у використанні (наприклад, тканини з тефлоновим покриттям, які не бояться жиру, вина і кави ). Для неофіційною трапези білий столовий текстиль з легкістю можна замінити бежевим або іншим нейтральним відтінком. А якщо ж вам хочеться створити певний настрій за столом або підтримати стиль інтер'єру, то етикет допускає кольорові або навіть комбіновані скатертину і серветки: тканина може бути в клітку або смужку, з квітковим або будь-яким іншим цікавим принтом. Вибирайте на свій смак! Дуже зручний і безпрограшний варіант - це використання тканин-компаньйонів, коли на одному з елементів столового білизни (скатертина або серветки) використовується тканина з різнобарвним малюнком, а на іншому - однотонна тканина, що повторює один з кольорів принта; або комбінуються два принта (наприклад, квіти і смужка) з вибором однієї і тієї ж кольорової палітри.

 Розміри сучасної їдальні серветки

  • приблизно 40 × 40 см (від 36 до 46 см),
  • чайна серветка за розміром менше - приблизно 30 × 30 см (від 25 до 35 см).

 

 

У сучасному світі текстильні серветки є обов'язковим атрибутом сервірування столу, тому кожна господиня повинна подбати про їхню на явність.

 

 

Вперше про паперових серветках дізналися в 1867 році, коли в Англії на паперовій фабриці була випущена їх перша партія. Гостям дуже сподобався такий атрибут сервіровки, і з тих пір почався їх випуск в промислових масштабах. Паперові серветки мають ряд переваг: вони прекрасно вбирають вологу, а головне, відпадає потреба в пранні, що, безумовно, оцінить кожна господиня.

Але чи можуть вони цілком і повністю замінити текстильні?

Полотняні серветки - обов'язковий атрибут будь-якого застілля, їх головна мета - це комфорт гостей і безпеку їхніх костюмів. Проте, паперові серветки зобов'язані бути присутніми на столі в достатній кількості.

Головне завдання текстильної серветки - захистити наряд гостя, її слід стелити на коліна. Також полотняна серветка використовується в разі, коли пальці трохи забруднені. Що ж робити, якщо руки сильно брудні, і тим, як скористатися під час нежиті? Вас врятують паперові серветки, саме для цих цілей вони і створені.

Серветка – це обов’язковий предмет сервірування столу. Адже без серветки неможливо  дотримати чистоту та охайність за столом. Їх  призначення полягає в тому що під час їжі зберегти одяг чистим.

      Серветки повинні бути чистими злегка накрохмаленими (напівм’якими), добре відпрасованими і гарно складеними. Забороняється використовувати серветку повторно без прання.

       Кожний офіціант повинен знати різноманітні способи складання серветок. Красиво складена, добре відпрасована серветка прикрашає стіл, надає йому особливої урочистості.

       У сервіровці столів при обслуговуванні обідів, банкетів та  інших святкових вечорів використовуються полотняні серветки.

       Полотняні серветки не повинні бути сильно підкрохмаленими, ручні у використанні напівм’які  серветки. Існує багато способів складання серветок, але всі вони повинні відповідати єдиній вимозі – щоб серветку зручно і просто було згорнути, а в розгорненому вигляді вона не виглядала помятою. Залежно від призначення серветки підрозділяють на:

  • Столові 46 х 56 см; 40 х 40 см;
  • Десертні 30 х 30 см;
  • Спеціальні столові 60 х 40 см;
  • Спеціальні столові круглі діаметром 45 см;
  • Серветки персональні для покриття стола 60 х 60 см;
  • Кольорові чайні 30 х 30 см;

Розміри серветок бувають: 35 х 35 см; 46 х 46 см;   50 х 50 см.

 Кольорові чайні: 30 х 30 см; 35 х 35 см; 50 х 50 см.

    Способи складання серветок бувають: прості, складні, ускладнені.

- простий спосіб використовують у повсякденному обслуговуванні сніданків, обідів.

- складний спосіб складання серветок використовують у ресторанах категорії «люкс» і вищого розряду при сервіруванні столів для прийомів і бенкетів. Для їх складання призначається окремій офіціант.

- ускладнений спосіб використовують для сервірування столів у вечірній час та для обслуговування  урочистостей.

 

Для урочистих випадків переважно полотняні серветки, які у сімейному колі цілком можна замінити паперовими.

При сервіровці столу до невеликого свята серветки складають простими фігурами: трикутником вчетверо, пополам, часто використовують кільця для серветок.

 Для урочистої вечері або обіду – використовують складніші форми складання серветок, згорнуті  серветки кладуть кожному гостеві на закусочну тарілку.

 Форми складання серветок бувають низькими й високими.

 У кожному залі на столах мають бути серветки, складені лише одним способом .

При масовому обслуговуванні відвідувачів сервіровку стола до сніданку іноді оформляють паперовими серветками. Серветки не слід розрізати.

Скласти серветки можна по-різному, існують способи, які підходять і для тканинних і для паперових серветок, а також є унікальні схеми, які підходять для певних видів серветок.

Красиво складена серветка – це ще один спосіб здивувати своїх гостей і піднести свої різнобічні вміння. Тому як красиво скласти серветки для сервірування столу повинна знати кожна господиня, тим більше що робити це досить просто. Не лінуйтеся приділити пару хвилинок, щоб красиво скласти серветки на стіл, часу для цього піде мінімум і який ефект вийде, відразу перетвориться і стане більш святковою. Дрібниця здавалося б, але гості це оцінять, вже повірте.

Останнім часом все більше вибирають тканинні серветки при сервіруванні столу. Найпростішим і популярним способом як скласти серветки з тканини це використовувати спеціальні кільця. Подібний метод часто використовують у весільній сервіровці, підбираючи кільця для серветок. Взагалі складати серветки по тематиці торжества сьогодні мегамодно:

  1. До чоловічого свята або до «Дня Народження чоловіка» серветки можна скласти у вигляді сорочки.
  2. Оригінально і незвично виглядають красиво складені серветки з тканини у вигляді трояндочки, які ідеально підійдуть для святкової обідньої сервіровки.
  3. Якщо це романтична вечеря або День Валентина стануть доречні красиво складені серветки червоного кольору у вигляді лілії.

Серветки, складені віялом один з найпопулярніших способів. Його можна складати як з паперової так і з тканинної серветки.

Накривати святковий стіл до кожного прийому їжі не обов’язково, серветки на столі повинні лежати завжди. Тому серветниця зайвою не стане, якщо це простий сніданок, чаювання або посиденьки з подружками. У звичайну серветницю серветки частіше складають куточками у вигляді віяла. Якщо немає серветниці, серветки можна викласти у вазу, попередньо скрутивши їх в окремі трубочки, для цього відмінно підійдуть однотонні паперові серветки, що кладуть не тільки на тарілку або біля неї, дуже красиво виглядає складена серветка в склянці, ось відмінний варіант як скласти серветку в стакан у вигляді  трояндочки з покривкою схемою.

 

  1. Перевірка опорних знань, умінь, навичок необхідних для подальшої роботи:

 

А) Які вимоги ставлять щодо полотняних серветок?

- серветки повинні бути чистими підкрохмалені, добре відпрасовані, розкладені по розмірах.

Б) Правила перенесення столової білизни (скатертини, серветки)?

- чисті скатертини та серветки ввозяться у зал на візку, або заносяться індивідуально кожним офіціантом на робоче місце. Скатертини та серветки наносяться на руці.Метрдотель або бригадир офіціантів під розписку одержує в   білизняній і перевозить їх на спеціальних візках у зал.

В) Які ви знаєте способи складання серветок?

     (прості, складні, ускладнені)

Г) Для чого призначений простий спосіб складання серветок?

- простий спосіб використовують у повсякденному обслуговуванні сніданків, обідів.

Д) Коли застосовують ускладнений спосіб складання серветок?

- ускладненні способи застосовують для сервірування столів у вечірній час та для обслуговування урочистостей.

Е) Коли застосовують складний спосіб складання серветок?

- складні способи складання використовують у ресторанах категорії «люкс» і вищого розряду при сервіруванні столів для прийомів і банкетів. Для їх складання призначається окремий офіціант.

Є) Які ви знаєте розміри серветок?

  •   столові 46 х 56 см;

40 х 40 см;

  •   десертні 30 х 30 см;

   35 х 35 см;

  •   спеціальні столові 60 х 40 см;
  •   спеціальні столові круглі діаметром 45 см;
  •   серветки персональні для покриття стола 60 х 60 см;
  •   кольорові чайні 30 х 30см.

 

III. Самостійна робота учнів і біжучий інструктаж.

  1. Обхід ланок з метою перевірки:

А) Чи всі учні можуть приступити до роботи.

Б) Дотримання учнями безпеки праці.

В) Дотримання учнями робочих місць.

2. Індивідуальні та додаткові фронтальні інструктажі на робочих місцях?

3. Поділ групи на ланки, видача учнями індивідуальних завдань.

I ланка – складання серветок різними способами;

II ланка – складання серветок різними способами;

III ланка – складання серветок різними способами;

IV ланка – складання серветок різними способами;

 

    IV. Заключний інструктаж:

  1.  Прибирання робочих місць і бару – лабораторії.
  2.  Підсумок  роботи групи за день і ступень досягненої на уроці мети.
  3.  Аналіз роботи окремих учнів.
  4.  Аналіз характерних помилок при виконанні завдань, прийомів, операцій, їх причини і шляхи попередження.
  5. Оголошення і мотивація оцінок.
  6. Домашнє завдання.

 

 

 

 

 


 

 


 


 


 

docx
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
3800
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку