Бесіда "Поміж нами, дівчатами"

Про матеріал
Бесіда з санітарії та гігієни. Мета: Пропагувати здоровому способу життя серед школярів, формувати вміння правильно поводитися в критичних ситуаціях, прагнення зберегти високі моральні жіночі якості.
Перегляд файлу

Мета. Організувати обговорення питань з основних напрямів статевого виховання за участю лікаря, психолога, пропагувати здоровий спосіб життя серед школярів, формувати вміння правильно поводитися в критичних ситуаціях, виховувати прагнення бути вірними в коханні, прагнення зберегти дівочу цнотливість, високі моральні жіночі якості.

Учитель. Дорогі юні друзі, шановні наші дівчатка. Сьогодні у нас особлива зустріч. Ми зібралися за круглим столом у дівчачому колі, бо тема сьогоднішньої нашої бесіди суто дівчача: «Поміж нами, дівчатами».

Звичайно, у вас € багато своїх таємниць. Але є багато і спільних проблем, які вирішу вати треба

Послухайте давню легенду. Один цар сперечався зі своїми мудрецями, що таке краса. Розмовляючи, вони дивилися на дітей, які гралися. Цар покликав свого раба, дав йому шапку, прикрашену дорогоцінним камінням і сказав: «Одягни цю шапку на голову

Отже, прошу вас бути відвертими, сміливо висловлювати свої думки, не соромлячись, що поряд із вами дорослі, адже і ви усі будете жінками, матерями.

Дорогі дівчата, ви на порозі юності. У вас з'являються бажання комусь подобатися, когось лю­бити, бути чарівними і красивими. Багато ваших ровесниць вважають себе некрасивими, вони со­ромляться своєї зовнішності, просто страждають.

Розглянемо таку ситуацію.

Марійка вважає себе некрасивою, так стверджують і її подруги. Через це дівчина дуже страждала. Одного разу на шкільному вечорі її на танець запросив юнак, що їй подобався. Марійка була розгублена, але пішла танцювати. Максим їй сказав, що вона красива і запросив на побачення. Але думка про те, що вона некрасива, не дала можливості дівчині піти на побачення.

Учитель. Чи правильно вчинила ваша ровесниця? Як би ви вчинили на її місці?

До розмови запрошуються дорослі, які розмірковують про красу людини.

Учитель. Пам'ятайте, дорогі дівчата, відомі прислів'я:

  • Краса на день - доброта навіки.
  • не родись красивим, а родись щасливим

Послухайте давню легенду. Один цар сперечався зі своїми мудрецями, що таке краса. Розмовляючи, вони дивилися на дітей, які гралися. Цар покликав свого раба, дав йому шапку, прикрашену дорогоцінним камінням і сказав: «Одягни цю шапку на голову найкрасивішої дитини. Раб спочатку одягнув цю шапку синові царя, потім примірював іншим дітям. Тоді підійшов до свого сина і одягнув шапку йому на голову, а його хлопчик мав непривабливу зовнішність. Раб привів хлопчика до царя і сказав, що це - найкрасивіша дитина. Цар зрадів і сказав: «Ти сказав мені те, що я хотів почути: краса сприймається серцем».

Отже, дівчатка, будьте завжди красиві серцем і душею, і вашу красу завжди помітять люди.

Учитель. Споконвіку українська дівчина була еталоном моральної краси, вірності і гордості. Пригадаємо образ Наталки Полтавки. Ця проста українська дівчина вдало поєднала названі риси. А чи схожі сучасні наші дівчата на Наталку? Кожен, звичайно, задумається. Сьогодні ваше по­коління заражене вірусом алкоголізму, тютюнопаління, наркотизму, проституції.

Послухайте лист вашої ровесниці.

«Одного дня я поверталася пізно з музичної школи. Мене зґвалтував невідомий. Мамі не ска­зала я про це, їй, як і завжди, не до мене. Своїх справ море. Я завагітніла, мама не знала. Я роз­повіла подрузі. Та запропонувала зробити аборт. Тоді я наважилася поговорити з мамою, схили­лася до неї, а вона попросила не заважати. Я мовчки пішла до своєї кімнати. А завтра я іду до лікаря».

Психолог. Як би ви вчинили на місці Світлани? Чи вірний шлях обрала вона? До кого б ви прийшли порадитися, якби опинилися в такій ситуації?

(Обговорення ситуації).

Психолог. Ситуація не з легких. Дівчина не несе відповідальності за те зло, яке їй вчинили. Вона опинилася сама зі своєю бідою, не достукавшись до серця матері.

Учитель. Підліткові роки, які ви зараз переживаєте, - це важкий шлях, який веде вас із ди­тинства в доросле життя. Саме у цьому віці відбувається статеве дозрівання, при якому виникає особливе психологічне почуття - статевий потяг. Саме у вашому віці зароджуються перші симпатії, перше кохання. Багато сучасних дівчат прагне до дорослого життя, вступаючи в ранні

Учитель. Підліткові роки, які ви зараз переживаєте, — це важкий шлях, який веде вас із дитинства в доросле життя. Саме у цьому віці відбувається статеве дозрівання, при якому виникає особливе психологічне почуття — статевий потяг. Саме у вашому віці зароджуються перші симпатії, перше кохання. Багато сучасних дівчат прагне до дорослого життя, вступаючи в ранні статеві стосунки.

Сьогодні в нашому середовищі уже таким звичним явищем є так звана рання проституція.

Статеве життя найчастіше сучасні підлітки починають у 14—16 років. Щорічно 23 тисячі дівчаток позбавляються небажано вагітності, що веде до різних негативних наслідків. Проводячи анкетування серед старшокласників, мені вдалося вияснити причини раннього статевого життя сучасних підлітків:

  •     щоб стати популярними;
  •     щоб не відрізнятися від своїх ровесників;
  •     з цікавості;
  •     щоб довести своє кохання;
  •     у стані алкогольного сп’яніння.

Учитель. Ранні статеві стосунки мають багато проблем. Послухаємо таку історію.

Марина закохалася в Максима, який подобався багатьом дівчатам. Юнак запропонував дівчині фізичну близькість, вона не відмовила. Відчула, що вагітна. З того часу Максим уникав зустрічей із дівчиною.

Психолог. Я пропоную можливі чотири варіанти розвитку подій:

  •     під силою батьків вони одружаться;
  •     Марина згоджується на аборт;
  •     дівчина погоджується сама виховувати дитину;
  •     вона хоче віддати дитину на усиновлення.

(Діти з допомогою дорослих розв’язують проблеми кожного варіанта).

Учитель. Отже, бачите, скільки проблем може лягти на плечі тих, хто рано вступає в статеві стосунки. На жаль, сьогодні дуже багато діток у дит будинках через легковажність, аморальність своїх батьків.

Як ростимуть діти ті, що буде?

Так жорстокі часом їх серця.

Десь батьки живуть, як і ви люди

А дитина зветься сирота.

А у мами серце не здригнеться,

Зачерствіла батьків душа.

Життя — складна річ, і в яких би життєвих ситуаціях ви не опинилися, але пам’ятайте про те, що кожна дитина повинна народитися. На 6-му тижні життя вона відчуває біль і реагує на дотик.

Учениця

Мамо, ти чуєш, мамо!

Я вже живу віднині.

Мамо, вже б’ється серце

В мені в нової людині.

Чуєш, як кров пульсує

В такт із твоєю, мамо.

Разом із твоїм серцем

Моє стукотить так само.

Мамо, я хочу жити,

Рвуся до сонця, світла.

Чую, як сходить жито,

Чую — земля розквітла.

Мамо, ти чуєш, мамо,

Я хочу на тебе дивитись,

Я так поспішаю, мамо,

для тебе на світ з’явитись.

Я хочу дивитися в очі,

Я хочу тебе любити.

Невже я багато хочу,

Мамо, а хочу жити!

Я хочу в життя прийти...

І там що це, мамо?

Мамо!... Невже це ти?

За що ти вбиваєш, мамо?

Та зачекай!

В мене ж сил ще нема.

Мамо, тут рай.

Мамо, матусю, ма...

Здригнеться земля уся

І камінь застогне з муки.

Будь проклятий той,

У кого в крові дитячі руки.

І злине в небесну даль,

І сонцю не дасть світити

Оте стоголосе нема

Якому не дали жити.

Дівчатка. Багато ваших ровесниць опинилися в нелегких життєвих ситуаціях, але вони вибрали правильний шлях — дали життя дитині, відчули материнське щастя.

Сьогодні, наші підлітки, ваші ровесники, мають підвищену цікавість до всього незвичайного в житті. Багато знають про секс, статеве життя вважають нормою свого життя. Але мало молодь усвідомлює, якої непоправної шкоди вона завдає своєму здоров’ю. Я думаю, що цікаво буде нашим дівчатам поспілкуватися із лікарем.

Учитель, дорогі діти! Я вважаю, що сьогодні у нас відбулася дуже корисна зустріч. Утримуйтесь від раннього статевого життя і тоді у вас не буде проблем зі здоров’ям. Збережіть же радість першого поцілунку і першого кохання. Пам’ятайте, що ваша юність прекрасна без цигарки і чарки. Будьте морально чистими і духовно красивими.

Ваше здоров’я — у ваших руках!

docx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
1417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку